Unison Research Simply Phono phono előerősítő teszt

2020. június 30., kedd, 21:30

Unison UnisonResearch audio hifi erősítő előerősítő vinyl phono vinyl lemezjátszó phono előerősítő phono teszt Unison phono Unison teszt phono előerősítő teszt csöves phono előerősítő Unison Research phono előerősítő

A Unison Research méltán híres csöves készülékei minden audiofil zenebarát szívét megdobogtatják kifinomult, részletes hangjukkal. Nincs ez másképp a Simply Phono esetében sem, ami a gyártó középső modellje - a három, különböző kategóriát képviselő phono egységből - hangjával magasabb mércét állít be, mint árával.

Unison Research Simply Phono phono előerősítőUnison Research Simply Phono phono előerősítőUnison Research Simply Phono phono előerősítőUnison Research Simply Phono phono előerősítő tápUnison Research Simply Phono phono előerősítő tápUnison Research Simply Phono phono előerősítő hátlap

A Unison Research Simply Phono két külön dobozba csomagolva érkezik - egyikben az előerősítő, másikban a tápegység. Ha belegondolunk, remek ötlet: a legjobb szigetelés, ha fizikailag eltávolítjuk a zavarokat okozó tájegységet a phono komponensektől. Ennek megoldására kapunk egy külön tápegység-házat egy speciális összekötőkábellel, amit a Phono-hoz kell csatlakoztatnunk. Merjük valószínűsíteni, hogy az összekötőkábel egyetlen specialitása az egyedi csatlakozó, amire minden bizonnyal rá lehet fogni, hogy hatással van a hangra, de érzésünk szerint a fő cél, hogy csak a saját tápját használhassuk az eszközhöz. A tápegység egyszerű, de igényesen kidolgozott fémházban kapott helyet, a szellőzőnyílásokon bekukucskálva toroid trafó körvonalait véljük felfedezni.

Unison Research Simply Phono phono előerősítő táp

A Simply Phono ténylegesen egyszerű, semmi sallangot nem mutat, mégis igényes és elegáns megjelenésű. Ehhez nagyban hozzájárul a minőségi, fekete fémházon túlmenően a mahagóni faborítás, ami ráadásul tömör és az alsó részét veszi körül. A készülékház jobb oldalán találjuk a főkapcsolót, ezen kívül kizárólag a hátlapon kerültek elhelyezésre különféle kezelőszervek és csatlakozók. Természetesen MM és MC hangszedők meghajtására is képes, a megfelelő impedanciát kétállású jumper kapcsolókkal állíthatjuk négy lépésben, 20, 50, 100 és 47 kOhm értékekre. Ezen kívül egy pár sztereó RCA be- és kimenetet találunk a készüléken, valamint egy földkábel bekötésére szolgáló aljzatot. Nomen est omen - ezen a szinten nehezen lehetne egyszerűbb kialakítású készüléket létrehozni - Simply.

Lássuk, mit tartogat a Simply Phono belül! Mindenekelőtt az előerősítő csöves kialakítású, így szinte adja magát a tiszta A osztályú topológia. Így is van: az ECC83/12AX7 csövek 0,4 % teljes harmonikus torzítás mellett biztosítanak valódi csöves A osztályú előerősítést. A kimeneti impedancia fix 800 Ohm, míg a jelszint érték 52 dB, azaz MC hangszedők esetében inkább magasabb kimenetű eszközökkel tudunk elképzelni igazán dinamikus megszólalást. MM hangszedőkkel viszont bőséggel elég az 52 dB., minden bizonnyal megfelelő lesz a dinamika - de halljuk, mire képes a Simply Phono!

Unison Research Simply Phono phono előerősítő hátlap

Tesztkörnyezet és tesztzenék

A Unison Research Simply Phono meghallgatása szokásos referencia rendszerünkben történt. Marantz TT-15S1 vinyl lemezjátszót, Naim Supernait 3 és Accuphase E-270 sztereó erősítőket, Monitor Audio Gold 300 hangsugárzóinkat kötöttük a láncba, minőségi kábeleket használva. Természetesen a hozzájuk illő tápellátásról is gondoskodtunk.

Ezután jónéhány napig járattuk a Simply Phono-t, a teszt előtt az egész rendszert alaposan bemelegítettük.

Hallgattunk rock, elektronikus, akusztikus, jazz, valamint klasszikus zenét is a Simply Phono-val, hogy lássuk hogyan boldogul a különféle stílusokkal és azok karakterével.

Meghallgatás

A meghallgatást Mike Oldfield - Return to Ommadawn lemezével kezdtük, ami egyrészt zeneileg is közel áll szívünkhöz, másrészt kiváló felvétel, ráadásul igen sok akusztikus hangszert is tartalmaz, így a Simply Phono-nak lehetősége nyílt kibontakozni. Ahogy egyre előrébb haladtunk, és egyre dinamikusabb, komplexebb zene jelent meg, úgy csodálkoztunk egyre jobban a Simply Phono képességein. A tiszta A osztályú, ráadásul csöves megszólalás melegsége, természetessége lenyűgözött minket. Ugyanakkor nem vesztek el a részletek sem, a hangszerek teste, a pengetések, húr és fekvésváltások egyaránt szépen jelentek meg - minden a helyén volt, anélkül, hogy zavaró lett volna. Analitikus vagy hideg megszólalásról természetesen szó sem lehetett, a Simply Phono karaktere az egyik leginkább zenei, amit ebben a kategóriában hallottunk. Dinamika és hangszínpad tekintetében sem akadt panaszunk, a belső hangerő-változások egészen realisztikusan élővé tették a felvételt, míg a hangszerek pontosan elhelyezve jelentek meg a kifejezetten méretes térben, aminek nem csak szélessége, hanem mélysége is több mint kielégítő volt.

Klasszikus zenére váltottunk, Muszorgszkij - Egy kiállítás képeit hallgattuk meg. Itt eggyel bonyolultabb feladat elé állítottuk a Simply Phono-t, mivel komplex, nagyzenekari felvétel megjelenítését kellett elvégeznie, magas minőségben. Nem csalódtunk, a zene folyékony, természetes, dinamikus és nagyon tiszta volt, részletes megszólalással bírt. Következett a DALI aktuális tesztlemeze, amiben a női ének és a jazz karaktereit vizsgáltuk. Örömmel jelentjük, hogy a Simply Phono itt is remekül teljesített: a női ének szellős, mégis dinamikus és tiszta, erőteljes volt. A jazz zeneszámok jelenlét és realitásérzete is igen meggyőző volt, elénk került a jazztrió/kvartett, nem hangsugárzóinkat kellett hallgatnunk, hanem a "valós" produkciót.

Elektronikus irányba kanyarodtunk Jean Michel Jarre - Chronology lemezével, ahol a kiváló csatornaelválasztás és az ennek megfelelő, áthallás nélküli panorámák fogtak meg először. Elektronikus zenék esetében ritkán tapasztaljuk azt a természetességet és melegséget, amit a Simply Phono karaktere adott hozzá a hanghoz, ezzel az aspektussal különösen elégedettek voltunk.

Unison Research Simply Phono phono előerősítő

Összegzés

A Unison Research Simply Phono kifejezetten természetes, zenei, mégis igen részletes hangjával lopta be magát szívünkbe. A külső tápegység koncepciója határozottan előremutató, sokkal magasabb minőségérzetet kelt, mint akár egy audiofil adapter használata (szándékosan nem nyilvánítunk véleményt a tekintetben, hogy melyik szól jobban, nekünk maga a koncepció, mint ötlet tetszik - és a megszólalás is kiváló, akár ezért, akár más miatt.)

A Simply Phono rugalmassága is meggyőző, nem válogat stílusok között és mindent megtesz, hogy analóg zenéniket a lehető legtermészetesebb megszólalás mellett élvezhessük. A remek dinamika, hatalmas tér és tiszta megszólalás ebben a kategóriában elvárható, mégis egészen egyedi zeneiséggel tálalja ezeket, így érdemes ezt is kiemelni. Mindent egybe véve a Simply Phono meghallgatása igazán élvezetes volt, minden komolyabb vinylbarát számára jó szívvel ajánljuk meghallgatását - de számolnunk kell a veszéllyel, hogy utána nem akarunk másmilyen előerősítőt használni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.