Trigon EXXCEED sztereó erősítő és EXCEED audio szerver teszt

2021. december 29., szerda, 22:40

Trigon audio hifi erősítő lejátszó sztereó erősítő hifi erősítő zeneszerver audio szerver Trigon hifi erősítő teszt lejátszó teszt zeneszerver teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Trigon hifi teszt

A Trigon Audio "belépő" szintű - tessék az idézőjelet komolyan venni, ugyanis a hang minden csak nem belépőszíntű - EXXACT párosát már teszteltük és írtunk róla az AV-Online hasábjain. Most itt van az egy szinttel magasabb verzió Trigon EXXCEED néven és itt is egy szerver/erősítő párost vettünk szemügyre.

Trigon EXXCEED erősítő és audio szerverTrigon EXXCEED erősítő és audio szerverTrigon EXXCEED erősítőTrigon EXXCEED erősítőTrigon EXXCEED erősítőTrigon EXXCEED erősítőTrigon EXXCEED erősítő hátlapTrigon EXXCEED erősítő hátlapTrigon EXXCEED erősítő talpTrigon EXXCEED erősítő távirányítóTrigon EXXCEED erősítőTrigon EXXCEED erősítőTrigon EXXCEED erősítőTrigon EXXCEED erősítőTrigon EXXCEED erősítőTrigon EXXCEED audio szerverTrigon EXXCEED audio szerverTrigon EXXCEED audio szerverTrigon EXXCEED audio szerverTrigon EXXCEED audio szerver hátlapTrigon EXXCEED audio szerver hátlapTrigon EXXCEED audio szerver hátlapTrigon EXXCEED audio szerver hátlapTrigon EXXCEED audio szerver hátlap tápkábelTrigon EXXCEED audio szerverTrigon EXXCEED audio szerverTrigon EXXCEED audio szerverTrigon EXXCEED audio szerverTrigon EXXCEED audio szerverTrigon EXXCEED audio szerverTrigon EXXCEED audio szerverTrigon EXXCEED server TIDAL MQATrigon EXXCEED USB kimenetTrigon EXXCEED digitális kimenet

Roon Core van előtelepítve a szerver részben, ami Linux alapokon fut, ezzel a megoldással borítékolható a jó hang megléte. Az erősítő teljesítménye 2x100 W 8 ohmon és 2x170 W 4 ohmon, ami bőven elég mindenre, ráadásul USB bemenettel is megvásárolható, így DAC-nak is használható.

A készülék gyártója viszonylag fiatal cég, a Trigon Elektronik GmbH 1996 szeptemberében alakult Ralf Kolmsee és Rainer Reddemann alapító tagokkal, akik a minőségi termékek gyártását tűzték ki célul maguk elé. Filozófiájuk szerint, nem kelnek versenyre az olcsó tömegcikkek gyártóival, inkább választják az egyedi értékekkel ellátott, ámde mégis viszonylag megfizethető termékek gyártását.

Az EXXCEED sorozatból szemeztünk két készülékkel, az erősítővel és a zeneszerverrel, mindkét típus a Trigon családfáján belül, valahol középen helyezkedik el az árazásban és az ígéretek szerint hangban nem nagyon kötöttek kompromisszumot.

Trigon EXXCEED erősítő

Trigon EXXCEED erősítő - kinézet, csatlakozók

A Trigon EXXCEED-et nem nagyon kell rejtegetni a vendégek elől, a nappali egyik ékessége lehet picit a T+A készülékekre hasonlító kinézetével, ami inkább bók, mint negatív kritika. Elegáns és színes előlapját szívesen nézegeti bárki, aki találkozik vele. Az érintésre érzékeny TFT kijelző az egyik ékessége, remekül eltalált színvilágával (ami ráadásul változtatható a menüben) hangulatot varázsol a zeneszobába, fantasztikusan néz ki, főleg félhomályban.

Elég saját becses ujjunkkal tapizni a megfelelő művelet elvarázslásához az érintésre érzékeny funkció gombokat. A tapizás érzékenysége pont a megfelelő mértékű, szerencsére nem kell többször is megböködni a megfelelő "funkció gombot" ahhoz, hogy megbízhatóan érzékeljen, jól és főleg pontosan működött mindig.

Trigon EXXCEED erősítő

Van még a Trigon EXXCEED erősítő elején egy 6,3 mm-es Jack fejhallgató csatlakozó, amit a gyártó 32 és 250 Ohm impedanciájú fülesekhez ajánl.

Kapunk még két jókora méretű forgatógombot, a bal oldalival a bemenetváltást és menüben való navigálást intézhetjük, a jobb oldali a hangerőszabályzó és a menüben kiválasztott lehetőség állítója, aminek körben az alján kis LED-ek is jelzik a hangerő mértékét.

Trigon EXXCEED erősítő hátlap

Hátul számtalan lehetőségünk van a csatlakozások tekintetében, kapunk digitális USB-B bemenetet, két-két optikai és koaxiális S/PDIF bemenetet, távvezérlő és szerviz aljzatot, három pár RCA kimenetet, 1-1 pár XLR be- és kimenetet. Egy RCA kimenetet szubládához és végfokhoz például, de a menüben átállíthatjuk ezt Rec-Out-ra is, ott figyel még egy Ground (földelő) aljzat és természetesen az IEC táp aljzat is. Az EXXCEED kétoldalán található hangszóró csatlakozóra pedig ráköthetjük a nekünk tetsző hangfalakat. Itt jegyeznénk meg, hogy kiváló minőségű WBT nextgen csatlakozókkal van felszerelve az erősítő.

Trigon EXXCEED erősítő

A ház tömör alumíniumból és acélból készül, látható csavarok nélkül és igen stabil benyomást kelt, igaz majd' 20 kg a nettó súlya. A kinézet választható felülettel - eloxált, nextel bevonatú vagy krómozott - készülhet.

Trigon EXXCEED erősítő talp

A hozzáadott tápkábel itt is túlmutat a megszokott fekete zsinór kinézeten, vastag és színes, merevebb és minőségibb az átlagosnál.

Trigon EXXCEED erősítő

Belül

Az analóg előerősítéshez a Trigon a Texas Instruments ADA4898 műveleti erősítőit választotta. Az opcionális USB DAC-hoz az ESS 9026 pro chipet használ, amely az XMOS interfésszel együtt képes kezelni a nagyfelbontású digitális hangot.

Trigon EXXCEED audio szerver

A fejhallgató-erősítő egy műveleti erősítőből és néhány további tranzisztorból áll, míg a teljesítményerősítő egy kaszkádos feszültségerősítővel rendelkezik a bemeneten, és négy teljesítmény tranzisztorral az aktuális kimeneti fokozatban. Mindegyik végerősítőnek saját teljesítmény transzformátora van (ez egy dupla monó tápegység).

Trigon EXXCEED erősítő

A teljes erősítőt egyetlen mikroprocesszor vezérli, amely közvetlenül az előlap mögött található. Minden digitális áramkör saját tápegységgel rendelkezik az analóg szakaszok digitális zaj elleni védelmére az erősítő fokozataiban. Az EXXCEED-ben használt szoftvert a Trigon szakembergárdája házon belül készítette, és az erősítő összes speciális funkciójáért felelős, beleértve az átfogó menüválasztást is.

Trigon EXXCEED erősítő távirányító

Használat közben

A Trigon EXXCEED erősítő nem bonyolultabb, mint bármelyik másik erősítő, bekapcsolás előtt összekötjük a megfelelő csatlakozókkal, rákötjük a hangfalkábeleket, bekapcsoljuk, kiválasztjuk a bemenetet és már szól is a zene.

Alapból is megfelelően van beállítva az azonnali használathoz, de aki változtatni akar rajta, az kotorászhat a menüben. Állíthatja például DAC szűrők típusát, ha USB bemeneten használja az erősítőt, beállíthatja a bekapcsolási kezdő hangerőt és még számtalan egyéb dolgot is megtehet, kedvére bogarászhat benne a kíváncsi hifista. Használható házimozi rendszerbe integrálva végfokként is!

Ha állítunk valamit a menüben, a váltást jólesően halk, de egyben határozott kattanás kiséri, ami két dolgot jelez előre, nem kap tőle frászt a felhasználó, továbbá azt, hogy valóban történt valami a készüléken belül, nem csak a kijelzés váltott át.

Trigon EXXCEED erősítő

A hangerő szabályzás nagysága a kisebb fokozatokon is jól megoldott, tág tartományban, kényelmesen állítható, nem üvölt egyből a fülünkbe a hangfal, ha nagyobbat mozdítunk a gombon.

A Trigon EXXCEED erősítő üzembiztosan működött, túlzott melegedést nem tapasztaltunk, zajnak/pattogásnak nyomát sem találtuk.

Trigon EXXCEED audio szerver

Trigon EXXCEED szerver - kinézet, csatlakozók

Az erősítő klónja is lehetne, ha csak az előlapot nézzük és kivesszük belőle a két darab forgató gombot a két oldaláról. Ugyanaz az időtlen elegancia sugárzik belőle, mint a testvéréből "őt" is be lehetne rakni szobadísznek bárhová a lakásba.

Itt is megkapjuk a jókora színes TFT kijelzőt, aminek az alján - elsőre alig észrevehetően - ott van egy CD nyílás, amibe, ha beledugunk egy lemezt, akkor azt automatikusan elkezdi - nem, nem lejátszani - hanem rippelni az alapból beépített 140 GB-os SSD háttértárba, ami bővíthető a hátlapon elhelyezkedő két darab fiókba rakható merevlemezzel. Két 2,5"-os rakható bele, egyenként 2 TB mérettel.

Trigon EXXCEED audio szerver hátlap

Kezelőszervekből pontosan két darabot kapunk, van egy be/kikapcsoló és egy CD kiadó érintés érzékeny "gomb", minden egyéb más dolgot az okostelefonunkkal/tabletünkkel és a Roon appal végzünk el.

Trigon EXXCEED audio szerver

Hátul sincs túlbonyolítva a Trigon EXXCEED szerver, IEC táp aljzat, LAN csatlakozó, egy-egy pár RCA és XLR kimenet, egy S/PDIF koax és három USB-A csatlakozó, amire később még visszatérünk, ugyanis egy igen lényeges dolgot elfelejtett közölni a gyártó a készülék leírásában ezekről. A beépített DAC szintén az ESS 9026 pro.

A ház - ugyanúgy, mint az erősítőé - alumíniumból és acélból készült és itt sem látszanak a csavarok.

Trigon EXXCEED audio szerver

Külön meg kell még említeni a mellékelt hálózati tápcsatlakozót, ami nem a megszokott fekete átlag zsinór, hanem annál jóval vastagabb és minőségibb érzetet kelt és zöldes/türkiz színben pompázik. 

Trigon EXXCEED audio szerver hátlap tápkábel

Belül

Ha belenézünk a Trigon EXXCEED audio szerver belsejébe, akkor meglepődve, vagy nem is annyira meglepődve látjuk, ez bizony egy Audio PC, mozgó alkatrészek nélkül (hacsak a CD olvasót nem vesszük annak). Van egy alaplap és az köré épül az egész gépezet, amitől ugyan a purista hifisták fintorogni kezdhrtnek, de nincs igazuk. A specialista cégek (kevés kivétellel) sem csinálják másképp a belső felépítést és ezzel a megoldással könnyedén lehet javítani és bővíteni a tudását a későbbi fejlesztésekkel. A Linux alap pedig hab a tortán, nem kell speciális driverekkel bajlódni, a Linux alapból támogatja az összes elérhető formátumot - mondjuk a DSD 1024 kérdéses, de olyat még nem igazán látott senki.

Trigon EXXCEED audio szerver

Használat közben

Tehát kezdjük az elején és egy fontos dolgot már most szögezzünk le. A Trigon EXXCEED szerver jelen pillanatban kizárólag Roon alól használható. Egy Roon Core-nak nevezett komplett hangkezelő program van előtelepítve az EXXCEED szerverre és azt lehet kezelni egy külső Roon appal, ami letölthető a megszokott áruházból.

Ezzel a Roon appal lehet beállítani az audio részleg lehetőségeit, a mappakezelést, hozzáadni mondjuk a TIDAL előfizetésünket - ahhoz nem kell külön applikáció - az internetes rádiókat. Innen érhetjük el a megosztott mappáinkat a PC-ről/NAS-ról, pendrive-ról, innen kezelhetjük a beépített háttértárolóinkat és minden egyebet, amit a Roon kínál.

Trigon EXXCEED digitális kimenet

Miért választották ezt a Trigon mérnökei?

Nos, mára már a Roon kvázi szabvány lett, ha audioról, jó minőségű zenelejátszásról van szó, ma már ciki, ha egy készülék nem Roon Ready képes. Maga a Roon program pedig önmagában - Trigon nélkül is - is erősen ajánlott mindenkinek, minden olyan audiofilnek, akik komolyan veszik a minőségi zenehallgatást.

Jóval egyszerűbb "ráhangolni" egy adott programra a hardver lehetőségeit, nem kell foglalkozni az ezerféle driverrel, nincsenek program ütközések, érthetetlen fagyások/hibák.

Természetesen a Roon használatához elő kell fizetni rá, de mint ezt feljebb is írtuk, a Trigon EXXCEED nélkül is mindenképpen ajánlott.

Trigon EXXCEED audio szerver hátlap

Beüzemelni rém egyszerű a Trigon EXXCEED szervert, bedugjuk az Ethernet kábelt és összekötjük az erősítővel a nekünk szimpatikus kijáraton (RCA, XLR) és megy.

Innentől kezdve a Roon appal tudjuk kezelni, de megvan a lehetőség arra is, hogy a PC-re telepített és azonos helyi hálózatban lévő Roon programmal vezéreljük, ami pont ugyanazt tudja, mint az okoskeszközre telepített társa.

A CD rippelő szolgáltatásnál nehéz elképzelni egyszerűbbet, bedugjuk a lemezt a nyílásba és automatikusan menti a háttértárra a tartalmát, képekkel és információkkal együtt, egyéb más teendőnk nincsen vele, hacsak az nem, hogy a rippelés végeztével megnyomjuk a CD kiadás gombot.

Trigon EXXCEED audio szerver

Egy nagyon fontos dolgot viszont mindenképpen meg kell említeni, ami a gyári kezelési leírásban nincsen benne, a hátoldalon lévő USB-A csatlakozókra minden további nélkül rá lehet kötni egy USB bemenettel rendelkező DAC-ot! Tehát nem csak háttértárat, ahogy a szövegben szerepel, hanem minden USB-B bemenettel rendelkező DAC-ot, a megszokott USB-A/USB-B kábellel.

A Roon-ban van olyan lehetőség is - ha netán a háttértárunkon olyan DSD fájlok vannak, amikkel natívan nem boldogul a Trigon EXXCEED szerver - akkor azt alakítsa át PCM formátummá menetközben, így azok is gond nélkül lejátszhatók lesznek, a hangminőség csökkenés (ha van egyáltalán) nem igazán hallható.

Zenehallgatás közben szinte semennyire sem melegedett a Trigon EXXCEED szerver, zavaró zörejt/pattogást itt sem tapasztaltunk.

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A és Roksan Attessa sztereó erősítők, S.M.S.L M400 DAC, Topping A90 előerősítő, SVS SB-2000 Pro szubláda, AudioQuest Fire XLR és Viablue NF S6 XLR kábelek összekötő és Viablue SC4 hangfalkábel, a tápkábelek a Trigon EXXCEED készülékeihez adottak voltak.

Trigon EXXCEED erősítő és audio szerver

Hangminőség

A számok bűvöletében élő hifisták feltehetőleg fanyalogva fogadják a "csak" 24 bit/192 kHz felbontást, mondván ezt már rég túlhaladták a mostani technikák. A válaszunk erre, ezek a formátumok szóltak úgy a Trigon párossal, mint máshol a PCM 768 kHz, vagy a DSD 512.

Egészen elképesztő az a hang, amit ez a páros nyújtott, a sok helyen referenciának használt Cambridge Audio 851A és a Roksan Attessa (kis túlzással) hozzá képest lapos, unalmas és érdektelen hangot préselt ki magából, csak nyomokban tartalmazták azt a hangot, amivel a két Trigon EXXCEED kényeztette a fülünket.

Kiterjedt, hatalmas mélységgel operáló, egyben megfogott mélytartomány, ami valami egészen kivételes módon integrálódott a hangkép egészébe. Hans Zimmer számtalanszor hallott felvételei új értelmet nyertek. Át kellet értékelni az eddig hallott készülékek mélyhangját. Amiről azt hittük, ennél jobb már nem lehet… de lehet, a Trigon EXXCEED páros rácáfolt erre a hitre. Nem mellesleg itt ismét kiderült az is, a szubláda csak azt tudja visszaadni, amit kap, hiába van benne egy külön erősítő. A Trigon EXXCEED párostól megkapta ezt az információt és megtáltosodott tőle.

Trigon EXXCEED audio szerver

Nyílt, térben és levegőben pontosan elhelyezett hangszerek és énekesek - most próbáljunk elvonatkoztatni a hangmérnök által létrehozott és a "valós" tértől - szóltak a megszokottnál jóval, nagyságrendileg gyorsabban, mint a megszokott, a CA-n és a Roksanon, mintha lassabban forgott volna lemez. A felfutó élek és a tranziensek jóval kihegyezettebbek voltak, mint általában, a felső tartomány élményszámba ment. Mike Oldfield és Mark Knopfler felvételei hallgatását képtelenek voltunk abbahagyni, de ide sorolhatnánk az összes előadót és zenekart, egészen más világ tárult a szemünk, illetve a fülünk elé.

Trigon EXXCEED audio szerver

Amikor azt hinnénk, már nem nagyon tudnak meglepni a felvételeken jelen lévő részletek mennyiségével és minőségével, akkor erre a Trigon EXXCEED újfent rácáfolt. Milliónyi nüánsz és apró zörej hallatszott, ami szintén nem lógott ki a hangkép egészéből, csak azt a plusz információt adta hozzá, amivel a zene hihetőbb és valóságosabb lett.

Mélység, nyíltság, hihetőség ezernyi árnyalat és szín sugárzott a dalokból, lett légyen szó lány a gitárral zenéről, vagy az eget-földet megmozgató szimfonikus zenekar tuttijáról. Félelmetes mennyiségű hangtömeget tudott megmozgatni a Trigon páros úgy, hogy közben kézben tartotta az irányítást, megtartotta az átláthatóságot, folyton az volt az ember érzése, még egy kicsit kéne felfelé tekerni a hangerőt - pedig már jócskán hangosan szólt - még több zenét szeretnénk hallani.

Ingram Washington, What a Difference albumának hallgatása közben, megesküdtünk volna, hogy az énekes itt ül az orrunk előtt és itt énekel. Más készülékeknél megfigyelhető volt, hogy Ingram mély orgánumát úgy adja vissza, hogy a mélyebb hangok kicsit különválnak az egésztől, a Trigon EXXCEED egységes egészet varázsolt a hangjából, maradt a simogatóan puha, mégis kifejező énekhang. Itt is megfigyelhető volt, hogy a CA és a Roksan egy nagyon kellemes és hallgatható hifit szolgáltatott, de a Trigon az egy más világ. Főleg a háttérben szóló dobok és a zongora térben való elhelyezkedése volt az, ami megkülönböztette a többi készüléktől. Sima, selymes, bársonyos egyben határozott ütőhangszereket mutatott meg, órákig tudtuk volna hallgatni.

Trigon EXXCEED server TIDAL MQA

Áttérve az internetes rádiókra (eddig főleg TIDAL és merevlemez ment) ugyanazt hallottuk, mint eddig, pedig a Radio Paradise csak 44,1 kHz/16 bit, de csak a minimális magashang-veszteség tűnt fel a nagyobb felbontásokhoz képest, de ugye ez a formátum velejárója.

Trigon EXXCEED erősítő

Kipróbáltuk a Trigon EXXCEED erősítő USB bemenetét is, ahol szintén alig tapasztaltunk változást, inkább csak a csatlakozás jellegzetessége tűnt fel. Mint már többször megfigyeltük, az USB átvitelnél az IIS LVDS-hez, vagy az Ethernet csatlakozáshoz képest, kicsit melegebb, zártabb hangot kapunk és ebben az esetben is ez volt hallható, de maga a hangzás jellege nem igazán változott, így ez a bemenet is bátran ajánlható mindenkinek.

Összegzés, ajánlás

A Trigon EXXCEED szerver és erősítő páros jött, látott és győzött. Egészen más világ, mint - sokak számára akár végállomást jelentő és igen becsületes hanggal rendelkező Cambridge, vagy Roksan - a Trigon EXXCEED más ligában játszik. Nem igazán találtunk olyan felvételt, ami kihívást jelentett volna számára, legyen szó bármilyen zenéről.

Hatalmas hangtömeg megmozgatására képes, teszi mindezt lazán és könnyedén, milliónyi részlettel úgy, hogy közben még bársonyosan puha és selymes is. Nyoma sincs benne semmiféle erőszakosságnak, mellette mégis gyors és dinamikus, tökéletesen kézben tartja a hangfalakat.

Egyszerűen kezelhető, elegáns kinézettel hódítja meg a hölgyek szívét - hangjával meg a hifistákét - igen figyelemre méltó páros.

Ebben az esetben már nem igazán beszélhetünk jó, vagy rossz ár/érték arányról, az árazása már rég túllépte ezt a kategóriát, de azt bevallhatjuk, hogy igen nehéz szívvel adtuk vissza a forgalmazónak. Aki teheti, az mindenképpen hallgassa meg, maradandó élménnyel lesz gazdagabb!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.