Trigon EXXACT INTEGRATED integrált sztereó erősítő és EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszó teszt

2021. november 30., kedd, 21:05

Trigon audio hifi erősítő lejátszó sztereó erősítő hifi erősítő CD lejátszó Trigon hifi erősítő teszt lejátszó teszt CD lejátszó teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Trigon hifi teszt

Ahogyan arról már egy híranyagban beszámoltunk, egy új gyártó termékpalettája érkezett meg hazánkba, a Stream Audio bemutatótermébe. A Trigon elsősorban high end készülékeket gyárt, de engedjék meg, hogy először egy kedvezőbb árfekvésű párost mutassunk be az EXXACT integrált sztereó erősítő és CD-lejátszó által.

Trigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő és EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszóTrigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő és EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszóTrigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő és EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszóTrigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő és EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszóTrigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő és EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszóTrigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő és EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszóTrigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő és EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszóTrigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítőTrigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítőTrigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítőTrigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítőTrigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő hátlapTrigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítőTrigon EXXACT tápkábelTrigon EXXACT tápkábelTrigon EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszóTrigon EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszóTrigon EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszó hátlap

Precíz germán páros

A Trigon Elektronik GmbH-nak, az 1996. szeptemberi megalakulása óta fő célja a kiemelkedő elektronikai termékek tervezése és gyártása. A cég alapítói, Ralf Kolmsee és Rainer Reddemann megvalósították álmukat, miszerint megbízható, mégis megfizethető komponenseket készítenek folyamatos finomítással és technológiai innovációval.

Az otthoni audio termékeik mellett irigylésre méltó hírnevet szereztek az elektrotechnika, és a fejlett elektronikus vezérlőrendszerek tervezése és gyártása területén is, ami becsületre méltó. Csak egyedileg kiválasztott és mért prémium elektronikus alkatrészeket használnak az áramkör minden hangzás szempontjából releváns pozíciójához, továbbá minden Trigon terméket Németországban terveznek, majd gyártanak a legmagasabb szabványok szerint. Prémium készülékeket kínálnak, azonban a megfizethetőséget mindig is szem előtt tartották, így sikerült felvenni a versenyt a régebbi high end gyártókkal.

Trigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő és EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszó

A Fuldabrück-i székhelyű cég EXXACT sorozatú termékei valóban nagyon kedvező árúak, pedig ránézésre lazán magasabb kategóriába helyeztük volna őket, főleg annak a tudatában, hogy a névben szereplő XX a vállalat huszadik jubileumát jelzi.

Trigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő

Az egyszerűen EXXACT INTEGRATED elnevezésű sztereó erősítő fémházba öltözött, ezüst vagy fekete színben kapható, frontoldala pedig klasszikusabb és egyszerűbb, pontosabban kezelhetőbb nem is lehetne.

Trigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő

Bal oldalon egy bemenetválasztó, jobb oldalon egy hangerő potméter, köztük pedig egy üzembehelyező gomb, egy fejhallgató kimenet, valamint egy IR aljzat van. Mindkét tárcsához LED-ek tartoznak, amelyek az aktuális bemenetet és a hangerő állapotát jelzik.

Trigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő

Ennyi, semmi több, de szerintünk nem is igazán kell. Hátul már bőségesebb a felhozatal, de itt sem szabad túlzsúfoltságra gondolnunk. Minőségi hangfalcsatlakozók, kedvünk szerintire cserélhető tápkábel, és egy fő üzembehelyező billenőkapcsoló is van, ha teljesen áramtalanítani szeretnénk az erősítőt.

Trigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő hátlap

Összesen négy vonalszintű bemenetet találunk, amelyek közül az egyik a földeléssel ellátott phono, valamint kínálnak sztereó XLR aljzatokat is, amelyek a gyakorlatban többnyire jobb minőségű kontaktot és hangminőséget képesek nyújtani. Az EXXACT INTEGRATED optikai és koaxiális digitális bemenetekből is nyújt nekünk 2-2 darabot, mindezek mellett van egy REC és pre out kimenete, ahol az utóbbira végfok mellett akár mélysugárzót is köthetünk.

Trigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő

Belül dupla monó felépítést alkalmaztak, valamint a legrövidebb jelutakat és az optimalizált áramkört, ezeket pedig 6 mm-es tömör alumíniumból és opcionálisan texturált vagy Nextel bevonatú acélból készült készülékházban egyesítették. A stabilitásért második generációs, rezonanciamentesre optimalizált lábak felelnek. A bő 11 kg-os készülék tranzisztoros végerősítő fokozata 8 ohmon 2x95 W leadására képes, ami egy átlagos, vagy annál alacsonyabb érzékenységű hangdoboz meghajtására bőven elegendő, de megnyugtatásképpen leírjuk, hogy 4 ohmon ez a teljesítmény csatornánként 130 wattra nő.

Mindenképpen érdemes kiemelnünk a négy szekcióra osztott, SMD technológiájú nyomtatott áramköri lapot, vagy a Burr-Brown és Cirrus Logic integrált áramköröket. Külön alkalmazták a Burr-Brown OPA4134UA operációs erősítőt az analóg XLR aljzatokhoz, és külön HEF4051BT áramkörök vannak az analóg RCA kimenetekhez, még a hangerőszabályzó áramkörében is egy Burr-Brown PGA2111U chip lakozik. A D osztályú végfokok hőtermelése elenyésző, a biztonság kedvéért azért kisebb hűtőbordákat kaptak, és mindkét csatorna számára külön LC kimeneti szűrőt és Wima MKS4 fólia kondenzátorokat szereltek a készülékbe.

Trigon EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszó

Az EXXACT CD-PLAYER le sem tagadhatná a rokoni szálakat. A mechanika középre került, ami kívülről csak egy rés, tehát a mozgó fiókot, és az általa felmerülő hibalehetőségeket kiküszöbölték. Felette található a kijelző sáv, amiben piros LED mutatja az aktuális információkat. Hátul 1-1 pár RCA és XLR aljzat fogad minket, digitális téren pedig optikai és koaxiális. Az említett kijelző fényereje csökkenthető, az ehhez tartozó gombot szintén hátra helyezték el, ahogyan az üzembehelyező billenőkapcsolót, és a tápkábel itt is kedvünkre cserélhető.

A 9 kg-os CD-lejátszó a legszigorúbb szabványoknak is megfelel a tervezés és az általános építési minőség tekintetében, és magában foglalja az összes olyan tulajdonságot, amely egy igazi csúcsminőségű forráskomponenst jellemezhet. A magas szintű jelátvitel biztosítja az optimális adatfolyamot a diszkről, az órajel generátor pedig szinkronizálja az összes digitális audio adatot és áramkört a rezgés minimalizálása érdekében. Egy speciálisan kialakított kapcsolóüzemű tápegység áramkör látja el a CD-lejátszót stabil áramerősséggel és pontos feszültségekkel még nagyobb hálózati ingadozások esetén is, miközben tulajdonképpen teljes immunitást biztosít a lejátszó számára, a hagyományos tápegységeknél hatékonyabban csillapítva a vonalzajt.

Trigon EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszó hátlap

A legmodernebb 24 bit/192 kHz-es Burr-Brown D/A konverterek alkalmazása is bíztatóan hangzik, ahogyan az is, hogy a 2 mm-es acél házat belsőleg olyan anyagokkal bélelték ki, melyek a rezgéscsillapításban erős szerepet játszanak. A speciális rezgéselnyelő lábak itt is megjelentek, azonban a távvezérlés jelenleg is opcionális. A funkciók mindegyike elérhető mindkét EXXACT modell frontoldaláról, de a távirányítót minden esetben külön kell megrendelnünk, ha igényt tartunk rá, természetesen felárért. Megértjük, hogy a high end világában sokszor egyáltalán nem is távvezérelhetők a készülékek csak az előlapról, de mi szívesebben vennénk, ha nem plusz pénzért kéne megvásárolnunk ezt a kényelmi funkciót, ami manapság szerintünk nem nagy kérés. Mobiltelefonról, applikációval vezérelhető komponensek esetében természetesen más a helyzet, de jelen esetben egy klasszikus felállású integrált erősítő - CD-lejátszó kombóról van szó. Az pozitívum, hogy az említett távirányító minőségi, tömör alumínium, nagyszerű kézbe venni, tehát megéri elgondolkozni a plusz kiadáson.

A texturált vagy Nextel bevonat az előlapon rendkívül mutatós, bármelyiket is válasszuk, egyszerűen illik a masszív megépítettséghez és minőségi összeszereléshez. A távirányítón lehet, hogy picit fennakadtunk, de a dobozokban mellékelt tápkábelről még nem ejtetünk szót. A Trigon Volt elnevezésű modell nem egy hétköznapi típus, sokkal igényesebb, mint a megszokott alap modellek, amiket általában a gyártók nyújtanak. Masszívabb a csatlakozó, a kábel vastagabb, ami által a tápellátás jobb, ráadásul mutatós is, hiszen kékes színben pompázik, kapunk egy jó adagnyi stílust is. Amennyiben belegondolunk, hogy amennyiben mindkét készülék dobozában hétköznapi vezetékeket találnánk, és azokat szeretnénk nívósabbra cserélni, akkor sokkal többe kerülne, mint egy rendszer-távirányító megvásárlása. Ez szerintünk elfogadható kompenzáció, tehát gyorsan el is engedtük a pillanatnyi fennakadásunkat.

Trigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő és EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszó

Rend a lelke mindennek

A címben nem véletlenül szerepel a rend és a lélek szó együtt, hiszen mindkettő jellemző a Trigon készülékeire. A beüzemelésük könnyű, tulajdonképpen adja magát, és a kezelhetőségükön sem ragadt semmilyen bűbáj, tehát magától értendő minden. A funkciógombok igényelnek némi megszokást, hiszen határozottan és gyorsan kell megnyomnunk, különben hajlamos nem reagálni, vagy egyből két zeneszámot ugrani. Apró észrevétel, talán szót sem érdemel, inkább azért jegyezzük meg, mert ez szintén egy jellegzetesség, nem pedig esetleges hiba.

Trigon EXXACT tápkábel

A német páros hangja rendezett, pontosan kimért, de nem kicentizett. Ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy minden apró részletet megmutat, semmi takargatni valója nincs, de nem találtunk egyetlen forszírozott, kihegyezett hangjegyet sem. A Trigon filozófiája egyből megnyilvánult, mi pedig az előadása során kicsit vakargattuk a fejünket, hogyan is fogalmazzuk meg a karakterét, ami a nációra jellemzően határozott, nagyon pontos, közben pedig légies, mint az olaszoké, és kellő energiával is rendelkezik, mint a japánok. A hifi őshazáját, a briteket nem hagyhatjuk ki a felsorolásból, hiszen onnan a stabilitást, megbízhatóságot merítette, és azt, hogy nagyon hosszútávon hallgatható produkciót nyújtson. Ezeket sikerült valahogy összekovácsolni az alig 25 éves cégnek, és egy olyan stílust alkotniuk, amibe szerintünk nehéz belekötni, mert minden említett jelző illik rá, kombinációjukkal pedig képes könnyen hozzánk közel férkőzni.

Trigon EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszó

Válogattunk a zenei stílusok között, ahogyan máskor is szoktunk, de a Trigon párosának annyira mindegy volt, hogy mit teszünk a slot-mechanikába, egyszerűen nem tett különbséget az stílusok, műfajok között. Annyiban persze igen, hogy jazz esetében (Petrucciani, Stan Getz) a hangulat megjelenítésén, majd fokozásán volt a hangsúly, rockon (Toto, Sheryl Crow) a dögösségen, szimfonikusoknál (Max Richter, Vivaldi, Paganini) pedig a természetességen és a lendületen, de egyikkel sem volt hajlandó túlzásokba esni. Focal Profile és PMC hangsugárzókat használtunk a teszt során, ahol az előbbinél a légiessége volt mérvadóbb, míg a brit labirintus technológiánál a precizitás és a mélytartomány volt nyomatékosabb, de mindkét esetben átitatta az előadást a Trigon lelket és rendezettséget nyújtó filozófiája. Igen, valahogy ezeknek a készülékeknek van mondanivalójuk, amit határozottan, de barátságosan és kedvvel tárnak elénk, amit bárki szívesen a magáénak tudhat.

Trigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő

800 ezer forint a darabja az EXXACT készülékeknek, és azt kell határozottan állítanunk, hogy ezt a pénzt bőven megérik. Látatlanban azt gondoltuk, hogy milliót súroló árcédulát akasztottak rájuk, ennek tudatában pedig még szélesebb és természetesebb lett a mosolyunk. A CD-lejátszó nem adott esélyt az adatvesztésre, a beépített DAC ezeket nagyon szép hangjegyekké formálta, az erősítő pedig hihetetlen tartalékokkal rendelkezett. Egy átlagos nappaliban 9-10 óránál magasabbra nem is tudtuk tekerni a potmétert, mert már 30-40 W kimenő teljesítménynél is nagyon kerek, izmos és szétáradó színpadot alkotott. Persze tobzódni is tudtunk vele, nem félt az elektronikus zenéktől sem, ha éppen azokat döngettük (Yello, Jarre, Oldfield), de már egy kis halkabb háttérzenélésnél is igazi jelenérzete volt. Kiegyensúlyozott, egyáltalán nem magamutogató, de lelkes és kerek volt az előadása, ahol minden tartománynak egyforma szerepet szánt, így valódi allroundernek tekinthetjük őket.

Trigon EXXACT INTEGRATED sztereó erősítő és EXXACT CD-PLAYER CD-lejátszó

Egy magával ragadó új szín az audiofil szegmensben

A Trigon EXXACT készülékek már külön-külön is megérnek egy misét, de párosuk által kapjuk meg a német cég filozófiáját, ráadásul a minőségi komponensek megfizethető régiójában. Külsejüknek és előadásuknak is egyéniségük van, ami üde színfoltjává teszi a modelleket a kategóriájukban, ahol azért elég sokan ostromolják a trónt. A Trigon egy biztos befutónak tekinthető azoknak, akik meglévő lemezkollekciójukat szeretnék megbízható kezekbe adni, akik féltve, gondosan foglalkoznak velük. Bátran ajánljuk mindenkinek, aki minőségi zenét szeretne hallgatni, annak kiélvezni apró gyönyöreit, és belefeledkezni abba, közben kiiktatva a hétköznapok mókuskerekét. Az emberek többségének csak este vagy hétvégén van idejük ilyesmire, ez a páros pedig erre a célra tökéletesen megfelel. Amennyiben ezen készülékek mellett tesszük le a voksunkat, azt fogjuk érezni, hogy megérte megdolgozni értük, mert a mérnökök is megtettek mindent ennek az érdekében. Nagyon erős páros, semmit nem tudunk megemlíteni, ami indokolná azt, hogy ne adjuk nekik az Ajánlott Vétel címkét!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.