Topping LA90 sztereó erősítő teszt

2022. október 25., kedd, 23:35

Topping audio hifi erősítő hifi erősítő sztereó erősítő Topping erősítő erősítő teszt hifi teszt Topping teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Topping erősítő teszt

Új utakon a Topping, megcélozta azt az audiofil szegmenst, ahol a D osztályt meglehetős gyanakvással figyelik az ortodox zenehallgatók. Az LA90 nekik lehet válasz a klasszikus A/B erősítéssel ellátva. Kettős monó végfokként is használható a megfelelő beállítások mellett, ezzel megduplázhatjuk a teljesítményét, ha valaki kevésnek találná a körülbelül 40-50 wattot.

Topping LA90 sztereó erősítőTopping LA90 sztereó erősítőTopping LA90 sztereó erősítőTopping LA90 sztereó erősítőTopping LA90 sztereó erősítő DACTopping LA90 sztereó erősítő hátlapTopping LA90 sztereó erősítő hátlapTopping LA90 sztereó erősítő hátlapTopping LA90 sztereó erősítő hátlapTopping LA90 sztereó erősítő tápegységTopping LA90 sztereó erősítő

A Topping nagy fába vágta a fejszéjét az LA90 A/B osztályú erősítőjével, ebben az esetben szakított a megszokott D osztály használatával. Jó hangot "előállítani" ezzel a megoldással nem egyszerű feladat, teljesen más tervezési elveket kell követni a megalkotás során, más gondolkodásmódot követel meg a mérnököktől. Ezerféle kiforrott kapcsolástechnika áll ma már rendelkezésre, amiből lehet válogatni, a legtöbb esetben csak a részletek kidolgozottsága változik, maga az alapkapcsolás marad. Eddig csak a fejhallgató és előerősítő vonalon rukkoltak elő nagyobb kínai gyártók a D osztálytól eltérő kialakítással, ez az első olyan termékük az integrált sztereó erősítők között, amivel egy eltérő utat választottak.

Még a megnövekedett tápellátás ellenére sem nagyon hízott a mérete, maradt kompakt és jól elhelyezhető, csak a melegedés mértéke változott - momentán jócskán megnőtt - de erre még visszatérünk a cikkben.

Topping LA90 sztereó erősítő

A teljesítménye a 2x40/50 W sokak szemében kicsit kevésnek tűnhet, viszont, ha belegondolunk egy kétszer ekkora teljesítményű Naim SUPERNAIT 3 mindössze 3 dB-lel szól hangosabban, az már erősen árnyalja a képet. Otthoni zenehallgatáskor amúgy sem sűrűn használunk valós 20/25 W-nál többet egy átlagos érzékenységű hangfallal párosítva.

Az LA90 lehetőséget ad monó végfokként való használatra, így a kivehető teljesítmény megduplázódik, sajnos ez a módszer kizárólag 8 ohmos hangfalakkal működik.

Külcsín és csatlakozók

A feketére eloxált vastag alumínium előlap közepén trónol a jókora méretű és precízen/simán forgó hangerőszabályzó, balra tőle a bekapcsoló gomb, jobbra a három bemenet visszajelző apró LED. A bekapcsoló gomb rövid megnyomásakor a bemenetek között lehet választani, hosszabb nyomásra ki/bekapcsol a masina.

Topping LA90 sztereó erősítő hátlap

Hátul három darab igen érdekes bemeneti csatlakozót vehetünk szemügyre, első látásra a "mi a fene ez az izé" jut eszébe az embernek, ugyanis sok mindenre hasonlít, de se RCA, se XLR bemenetre sem. Némi fejvakarás, telefonálgatás és a Topping honlapjának megnézése után kiderült, ezek a lyukak bizony tényleg fogadnak XLR dugót és monó TRS 6,35 mm-es Jack dugaszt is, RCA-t nem. Van még banándugót fogadó aranyozott hangfal kimenet, a külső tápegység hárompólusú bemenete, egy 12 V-os trigger, egy mini USB firmware port és három darab apró DIP pöcök a monó végfok üzemmódhoz és az erősítés beállításához.

Topping LA90 sztereó erősítő hátlap

A doboz két oldalán jókora szellőzőnyilásokat fedezhetünk fel, amik belül méretes hűtőbordákban folytatódnak a hő minél jobb elvezetése érdekében.

A felépítés minőségét szinte már tényleg kár megemlíteni, a Toppingtól megszokottan példaértékűen precíz, sehol sem találkoztunk illesztési hibával.

Maga az LA90 súlyos, tömör benyomást kelt, erősen hasonlít a Naim-ek tankszerű felépítésére.

Topping LA90 sztereó erősítő

Mi van belül?

A tápegységet ne keressük benne, az ugyanis külön dobozban jár hozzá, belül csak az erősítéssel foglalkozó alkatrészek kaptak helyet. Méretes kondik és tekercsek gondoskodnak a kiegyensúlyozott áramellátásról és zavarszűrésről. Két NFCA negatív visszacsatoló modult is találunk benne a lehető legkisebb torzítás és zaj elérése érdekében. A két darab méretes hűtőborda nagyjából a belvilág harmadát foglalja el, nem spóroltak vele, megadták a módját a tervezők.

Topping LA90 sztereó erősítő tápegység

Használat közben

Elsődlegesen egy dolgot mindenképpen meg kell említeni, még véletlenül se értse félre senki, ez pedig a melegedés, azaz az LA90 működés közben jelentős mennyiségű hőt termel, az A/B osztályból adódóan. De - és ez egy nagy DE - ez a melegedés is bőven határokon belül maradt, egész egyszerűen hozzászoktunk a D osztály hűvös üzemmódjához és csak ahhoz képest melegszik számottevően. Még a Cambridge Audio 851A is jóval melegebb zenehallgatás közben, ahhoz tényleg ajánlott valamiféle kiegészítő hűtés (AC Infinity) a hosszútávú hibamentes működés megőrzése érdekében.

Ide még kiegészítő hűtés sem kell, simán egy jól szellőző helyre kell tenni és a világon semmi probléma nem lesz vele.

Topping LA90 sztereó erősítő hátlap

A kezelése nem igényel különösebb tudást, rákötjük a kábeleket, bekapcsoljuk és szól a zene. A hátulján lévő kis kapcsolókat érdemes szemügyre venni az első használat előtt, nehogy rosszul legyen beállítva és bypass módban megszólal teljes hangerőn, ami az álmoskönyvek szerint nem jelent jót és a hangfalak sem igazán rajonganak érte.

A hangerőszabályzó kellemesen tág tartományban működik, kivételesen sima mozgással. Recsegésnek, zajnak, pattogásnak nem volt nyoma csendben és diszkréten tette a dolgát.

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A, Naim SUPERNAIT 3 sztereó erősítők, NAD M10 V2 erősítő és streamer, Cocktail Audio X50D hálózati futómű és steamer, Topping D70S, S.M.S.L M400 DAC, Topping A90 fejhallgató és előerősítő, SVS SB-3000 szubláda, Neat Acoustic Ministra, Musician Knight 1, Satori hangfalak, VIABLUE kábelezés és alátétek.

Topping LA90 sztereó erősítő DAC

Hangminőség

Kiegyensúlyozott. Ez volt az első, ami feltűnt a hangjában, túlzásoktól és harsányságtól mentesen szólalt meg, egészen finoman lekerekítve a mélytartomány legalját. A legjobb Topping hagyományokat követve semmit sem tolt az arcunkba, engedte átfolyni magán a zenét. Finoman légies teret rajzolt a hangfalak közé, a zenészek és a hangszerek nem voltak annyira kontúrosak és éles szélűek, mint a D osztályú társainál. A körvonalak lágyabbak, de mégis pontosan meghatározhatóan jelen voltak, nem mosta el a széleket.

Ez a légiesen lágy kontúr igen jót tett Mike Oldfield zenéinek, ha nem is nyíltak meg új dimenziók, de a rengeteg apró részletet fület simogatóan adta tudtunkra. A közép és a felső tartomány az, ahol az LA90 brillírozott, ott éreztük azt a felszabadult érzést, ami remekül eltalált készülékek ismérve. Ez frekvenciasáv az, ahol a nem megfelelően működő erősítők hajlamosak összemosni, kvázi egy tömör masszába összepréselni a hangzást. Itt ez a hiba fel sem vetődött, az összes hangszert precízen különválasztotta, bármelyikre oda tudtunk volna darabonként figyelni, ha éppen azt szerettük volna.

Jöhetett a nagyobbik feladat és kihívás, ami Hans Zimmer prágai koncertje képében manifesztálódott, mire képes ez a papíron kisteljesítményű erősítő az eget, illetve padlót rengető basszushangokkal.

Nos, ha nem is lett egy basszusbajnok belőle, de tisztességes módon szólaltatta meg ezt a részt is, enyhén lehajló, ellenben pontos futamokkal operált. Jól követhetően és megfoghatóan lehetett hallani még az infrahangba hajló részeket is. A Neat Ministra bekötésekor még hiányérzetünk sem sok volt, annak a basszusban dús hangja remekül kiegészítette az LA90 itt lévő némi hiányosságát. Rákötve egy szubládát, máris megszűnik ez a probléma, ha probléma ez egyáltalán, ugyanis itt egy magasabb szintről és apróságokról beszélünk, ennyit mindenképpen megérdemel ez a kis elektronika.

Topping LA90 sztereó erősítő hátlap

Felbontás és semlegesség tekintetében is hozta azt a hangot, ami igazi ínyencfalattá tette, meg tudta mutatni a különböző hangfalakban rejlő potenciált és az egyéni hangzásvilágukat. Nem erőltette rájuk a saját stílusát, ugyanis nem volt olyan zavaró tónusa, ami miatt ne tudták volna a hangfalak kifutni magukat.

Tulajdonképpen még a szimfonikus zenével is elboldogult, főleg a Musician Knight 1 rendszerbe kötésével , annak a "nagyobb volumenű" hangja jobban passzolt ehhez a műfajhoz, nem csinált törpét a nagyzenekarból, megtartotta az arányokat, nem fulladt le. Itt már valamennyire érezhető volt a kis teljesítmény, de semmi olyan dolgot nem hallottunk, ami diszkvalifikálná a mezőnyből.

A hallgathatósága az, ami kiemeli a tömegből, a végtelenségig lehet hallgatni, soha nem lett zavaró vagy fárasztó, ez az jellemző, ami elválasztja a kommersz portékát az audiofil terméktől. Feltétlenül szóba kell hozni még azt, hogy mi eléggé érzéketlen (86-88 dB) hangfalakkal etettük és még ezzel együtt is megmutatta mire képes. Feltételezésünk szerint, amennyiben 90 dB vagy afeletti érzékenységű hangfalakat kötünk a végére, azzal alaposan kitágulnak a lehetőségek, mind erőben, mind hangminőségben.

Topping LA90 sztereó erősítő

Konklúzió, ajánlás

A Topping premierje az A/B osztályú erősítők széles piacán, remekül kezdődött. Egy vérbeli audiofil terméket pakoltak az asztalunkra, ahol erények bőven ellensúlyozzák a hiányosságokat. Már persze, ha hiányosságnak vesszük a "watt háborúban" megszokott és ránk tukmált 200-300 W helyett csak 50 W környéki teljesítményt. Ami teljesítmény még a relatíve érzéketlen hangsugárzók meghajtásához is elegendő volt. Bónuszként kiválóan lehet hangolni a megfelelő hangfal kiválasztásával és/vagy egy szubláda beszerzésével, a másik opció a kettős monó üzemmód egy másik LA90 használatával, amivel duplázódik a teljesítmény, már csak hab a tortán.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.