Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer teszt

2018. március 21., szerda, 08:55

Technics audio hifi hangfal hifi rendszer mini hifi mikro hifi Technics OTTAVA Technics hifi hifi teszt hifi rendszer teszt mini hifi teszt mikro hifi teszt mini hifi rendszer teszt mikro hifi rendszer teszt

Egy hónapja sincs, hogy beharangoztuk a legendás Technics visszatérését az otthoni hifi világába, és már Magyarországon is hozzájuthatunk az új termékeikhez a kecskeméti AV-Land jóvoltából. Nagyon felcsigázta csapatunkat a Technics feltámadása, így különös lelkesedéssel vártuk az első terméket a cég kínálatából, amely a jelenlegi trendek egyik legszélesebb körben kedvelt All in One audio rendszere, az OTTAVA f SC-C70  lett.

Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszerTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer hátlapTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer hátlapTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer belsőTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer belsőTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer belsőTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer belsőTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer belsőTechnics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer távvezérlőTechnics OTTAVA f SC-C70 AppTechnics OTTAVA f SC-C70 AppTechnics OTTAVA f SC-C70 AppTechnics OTTAVA f SC-C70 App

A világ egy cipős dobozban

Furcsán hangzik, de igaz. Az elmúlt időszakban több olyan készülék is megfordult a kezünkben, ahol semmi másra nem volt szükségünk, csak egy telefonra vagy táblagépre, valamint az ominózus "csodadobozra". A forma mindig más, de az alapvető dinamikához, és hangminőséghez szükséges térfogat adott. Egy ilyen viszonylag kis helyet foglaló dobozzal érhetjük el azt, hogy meghökkentő erejű és minőségű hangzás árassza el a szobát, akár zenét akarunk hallgatni, akár a TV készülékünk hangját szeretnénk alaposan feljavítani. Mit is értünk zene alatt? Szinte bármilyen digitálisan tárolt muzsikát elérhetünk ezekről a kis készülékekről, legyen szó külső egységről (pendrive, külső merevlemez) vagy hálózaton tárolt forrásanyagról vagy éppen internetes zenei streamer szolgáltatásokról (Spotify, Deezer, TIDAL stb.) de természetesen a végeláthatatlan mennyiségű csatornát felsorakoztató internet rádiók is rendelkezésre állnak. Lényegében a világ összes zenéje elérhető jó minőségben egy cipős doboz méretű készülékből. Hogy miben más a Technics mint az eddigi tesztalanyok? Például abban, hogy egy ilyen nagy múltra visszatekintő cég nem hagyhatja figyelmen kívül az olyan felhasználókat sem, akik kedvenc muzsikáikat még CD formátumban tárolják. Az alapkoncepció tehát nagyon bíztató, de nézzük csak meg közelebbről, hogy hogyan is épül fel ez a kis doboz.

Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer

A rácsok mögött

Az OTTAVA anyaghasználatába nehéz belekötni. A készülék előlapja vízszintes barázdákkal ellátott perforált rács, közepében egy 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozóval ellátott kisméretű kijelzővel, melyen a legfontosabb információk jelennek meg, ám ezeket körülbelül három méteres távolságon kívül már csak színházi távcsővel tudtuk leolvasni.

Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer

A fekete rács azon felül, hogy védi, teljesen el is takarja a két-két darab 8 cm-es mélyközép- és 2 cm-es dóm magassugárzóból álló hangszórókészletet. A magassugárzók hatékonyabb működését egy eléjük helyezett "akusztikus lencse" teszi lehetővé, amely szélesebb szórást ígér a magas frekvenciákon.

Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer

Az ütős basszusokról 12 cm-es mélysugárzó gondoskodik a készülék alján, melynek bőséges hely áll rendelkezésre a levegő mozgatására, az egység talpát képező 2 cm magas gumitüskéknek köszönhetően. A mélysugárzó által mozgatott levegő két reflexnyíláson áramlik, melyek a hátlapon helyezkednek el, így érdemes odafigyelni, hogyan helyezzük el az OTTAVA-t.

Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer belső

Hátlapján találhatunk optikai, AUX, USB-A, LAN, valamint egy FM/DAB tuner antenna bemeneti csatlakozót, tehát a legalapvetőbb szolgáltatások jelen vannak, de azért el tudnánk ide képzelni némi plusz extra lehetőséget is.

Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer hátlap

Az OTTAVA f SC-C70 egyik legszebb részlete egyértelműen a teteje. A vaskos szálcsiszolt alumínium lap rendkívül elegáns és minőségi külsőt kölcsönöz számára, ennek közepén helyezkedik el a rezgéscsillapítással ellátott CD-lejátszó egység, amit működés közben folyamatosan láthatunk a plexi fedél alatt, ráadásul mindezt diszkrét megvilágításban. A fedőlapban szintén megtalálhatóak a legfontosabb kezelő gombok, melyek közül a hangerő vezérlésén és a fő kapcsolón kívül, minden érintőgombos.

Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer

Az igazi csemegék természetesen most is a motortérben találhatóak. A teljesen digitális erősítő 30+30+40 watt teljesítmény leadására képes, ami bőségesen elegendő az erőteljes hangzáshoz, ám a Technics szerencsére nem csak erőt, hanem minőséget is kínál.

Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer belső

Az OTTAVA rendelkezik az úgynevezett "JENO Engine" (Jitter Elimination és Noise-shaped Optimization) technológiával, amely a jelingadozásból származó káros hatások kiküszöböléséért felel. A minőségi hangzásért bevetették a szintén Technics által fejlesztett LAPC-t (terhelésalapú fáziskalibrálás) is, amely elméletileg képes kiegyenlíteni az amplitúdó és fázis különböző ingadozásait, ezzel tisztább, és részletgazdagabb hangzást ígér az OTTAVA.

A felépítés, a felhasznált anyagok, valamint a bent rejlő technológia alapján magas elvárásokkal feküdtünk neki a meghallgatásnak, melyhez egy 30 négyzetméteres, átlagosan berendezett nappalit választottunk helyszínnek.

Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer távvezérlő

Működés közben

A beüzemelés egyszerű feladatnak bizonyult az útmutatók alapján. A készülékhez mellékelt, egyszerű, de igényes kivitelű távirányító segítségével elvégeztük az alapvető lépéseket és máris kommunikált WiFi-n a hálózatunkkal. A Technics vezérlő applikációjának letöltése után a távirányító inkább csak kényelmi eszköz maradt. Az applikáció segítségével rengeteg funkció és beállítási lehetőség került a kezünkbe.

Technics OTTAVA f SC-C70 App

A fő képernyőn böngészhetővé vált a két nagy zenemegosztó szolgáltatás (Spotify, TIDAL), az internet rádiók, az AirPlay valamint az összes periféria. A TIDAL-t saját felületen képes kezelni, a Spotify azonban átirányít a szolgáltató oldalára. Az applikáció könnyen átlátható, jól használható, de sajnos nem tartozik a leggyorsabbak közé.

Technics OTTAVA f SC-C70 App

A beállítások között találunk egyedileg módosítható, valamint a készülék elhelyezésétől függő előre beállított EQ-t is (Free, Wall, Corner), emellett iOS készülék használata esetén rendelkezésre áll a Space Tune funkció is, ami telefonunk/táblagépünk mikrofonját használva igyekszik tökéletesre kalibrálni a hangzást a szoba akusztikájához mérten. Mi minden lehetőséget kipróbáltunk, és valóban jótékony hatással volt a hangzásra ez a funkció, de természetesen nem kell eget rengető eltéréseket elképzelni.

Technics OTTAVA f SC-C70 App

A meghallgatás során, minden létező perifériát és szolgáltatót bevetettünk, ha már az OTTAVA lényegében az összes fontos formátum lejátszását támogatja, név szerint a 24 bit/192 kHz WAV, FLAC, ALAC és AIFF fájlokat, valamint DSD 2,8 és 5,6 MHz-et is gond nélkül elfogyaszt. A mi tesztkörnyezetünkben sajnos nem érzékeltük a minőségbeli különbséget Spotify és TIDAL között, így nem feltétlenül javasoljuk a magasabb bitrátájú szolgáltató kétszeres árú előfizetését, ha korábban nem volt olyanunk.

Technics OTTAVA f SC-C70 App

Ahogy az OTTAVA elkezdett zenélni, ismételten el kellett ismerünk, hogy ezeknek a média központoknak nagyon komoly létjogosultsága lesz a jövőben, ha már most ilyen hangminőségű egységeket tudnak létrehozni. A hangzása abszolút felülmúljta méreteit, de sajnos nem tudott túllépni egy testes, erőteljesen digitálisnak érződő karakteren. Természetesen nem is várhatunk egy ilyen készüléktől, ennyi pénzért analóg audiofil hangzást. A zenei stílusok között abszolút nem volt válogatós. Az akusztikus hangszerek nagyon hitelesen, olyan testes basszusokkal fűszerezve szóltak, hogy több esetben bele kellett nyúlnunk az EQ-ba, hogy kicsit visszavegyünk belőle. A magas frekvenciák szórása valóban nagyon szélesre terjedt, így alá tudtuk támasztani, hogy a magassugárzó előtti "akusztikus lencse" nagyon jól végezte a dolgát, és kifejezetten kellemes, hosszú távon sem bántó magas hangokkal árasztotta el a szobát. Nagyfelbontású felvételeket hallgatva (DSD 2,8 MHz) olyan széles teret képzett maga köré az OTTAVA, hogy lehunyt szemmel nehéz volt elhinni, hogy a hangok valóban abból a kis dobozból érkeztek, egy pontból. A fúvósok és az énekhangok tisztán karakteresen szólaltak meg, a hangszerek könnyeden, légiesen zenéltek, bár testükre elhanyagolható dobozhangú középtónus telepedett olykor.

Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer belső

Könnyedebb stílusok között szörfözgetve már bátran visszaállíthattuk a mélyhangokat a helyükre, cserébe olyan testes, gazdag és tiszta hangzást kaptunk, ami játszi könnyedséggel járta be a 30 négyzetméteres szoba minden szegletét. Az OTTAVA különösen jól szerepelt rock, könnyű, elektronikus, és hip-hop zenékkel is, ahol alapvető elemként jelentek meg a basszusok. Közepes hangszintig nagyon egységes dinamikus hangzást produkált, felette azonban már visszavett a basszusokból, de maximális hangerő környékén sem esett szét a hang, és torzítást sem sikerült belőle kicsikarnunk. Ám olyankor egyértelműen tudomásunkra adta, hogy nem házibuli rendszernek találták ki.

Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer

Hogy néhány negatívumot is említsünk, hiányoltuk például Bluetooth esetén az aptX-et, illetve Chromecast-en sem tudtunk adatokat továbbítani a rendszernek. Természetesen a hátsó AUX csatlakozóra ráköthetjük a Chromecast Audio egységét, de szívesebben vettük volna, ha erre nem kell külön 15-20 000 Ft extra kiadást kalkulálni.

Ezen felül elfért volna még akár egy-két plusz csatlakozó a hátlapon, például még egy optikai, vagy HDMI arra az esetre, ha játék konzolt, vagy egyéb digitális forrást kötnénk a TV mellé. Természetesen TV készülékünket is összekötöttük egy optikai kábellel az OTTAVA-val, hogy megvizsgáljuk "házimozis" képességeit is, ahol szintén jól szerepelt. Artikulált, tiszta erős beszéd és esemény hangokat kaptunk, bár akció jeleneteknél a basszusok elmaradtak egy mélysugárzóval ellátott házimozi rendszer, vagy komolyabb soundbar teljesítményétől.

Technics OTTAVA f SC-C70 hifi rendszer

Összegzés

A Technics OTTAVA f SC-C70 egy elegáns modern külsejű szórakoztató egység ami minden téren nagyon jól szerepelt a nálunk töltött ideje alatt. Széleskörű szolgáltatáscsomaggal szinte bármilyen zenét elérhetünk rajta, kiegészítve egy CD-lejátszóval, ami nagyon szimpatikus részlet egy ilyen médiaközpontban. Méreteiből adódóan rendkívül helytakarékos megoldást jelent, mégis döbbenetes energiával tölt meg zenével akár egy 30 négyzetméteres helyiséget is. 300 000 Ft-os bevezető ára miatt nem éppen szerény, de technikai tudását és legfőképpen hangzását tekintve, jó ár/érték arányúnak mondható.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.