TEAC CG-10M órajel generátor teszt

Rendrakó segédeszköz

2020. július 25., szombat, 06:05

TEAC audio hifi órajel generátor TEAC teszt hifi teszt TEAC órajel generátor órajel generátor teszt

A TEAC CG-10M azoknak készült, akik rendelkeznek NT-503/505 hálózatos D/A konverterrel vagy UD-503/505 fejhallgató erősítővel és szeretnék a hangminőséget még feljebb fokozni. De miben lesz más a hang és egyáltalán mit jelent az, hogy órajel generátor?

TEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátor hátlapTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátor hátlapTEAC CG-10M órajel generátor talpTEAC CG-10M órajel generátor talpTEAC CG-10M órajel generátor talpTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátorTEAC CG-10M órajel generátor toroid trafóTEAC NT-505 hálózati zenelejátszó

Mit generál és miért?

Az órajel generátor kifejezés ismerős lehet az informatikában jártas személyeknek, ugyanis ilyen komponenst leggyakrabban alaplapi chipekbe ágyaznak a CPU, FSB, GPU és RAM sebességének vezérléséhez. Egyszerű megfogalmazás szerint egy olyan áramkör, amely időzítő jelet állít elő, amely aztán más áramkör működését szinkronizálja.

Az órajel generátorokat általában kvarc vagy piezo-elektromos áramkörbe építik, amely kiegészül egy oszcillátorral és egy erősítővel. Ahogy a piezo-elektromos anyag reagál a nyomásváltozásokra, az oszcillátor konstans hullámot állít elő, amely a négyszögjelhez hasonlóan újra és újra ismétlődik annak érdekében, hogy rendezze a külső folyamatokat.

TEAC CG-10M órajel generátor

Következzen egy magyarra fordított részlet a TEAC CG-10 termékleírásából:

A témában jártas audiofilek jól tudják, hogy az órajel az alapja minden digitális jelfeldolgozásnak. Például az olyan jelek, mint a PCM, extrém aprólékossággal felosztódnak tízezred részekre egy másodperc alatt. Ha ez a létfontosságú időtengely ingadozik a D/A konverzió folyamata alatt, akkor sokkal nehezebbé válik az eredetihez igazodó analóg hullámforma visszaadása* (*a rendering igének ebben a kontextusban nincs pontos magyar megfelelője). Mindez még inkább igaz a DSD audió jeleknél, amelyek az időtengelyen MHz-es sebességgel funkcionálnak. Ezért fontos a lehető legpontosabb órajel a digitális audió jelek visszaállításakor, különösen a Hi-Res fájlokkal, amelyek magas mintavételezéssel készültek, mint a DSD 22,5 MHz vagy PCM 768 kHz.

A mester órajel generátor szíve egy kristály oszcillátor, amelyet hőfok vezérelt dobozba, egy ún. "sütőbe" zártak, hogy a lehető legjobb és stabilabb teljesítményt nyújtson ideális hőmérséklet mellett. Ez a sütő-vezérelt kristály oszcillátor (röviden OCXO) extrém pontosságú 10 MHz-es órajelet generál, amely a frekvencia hőfok karakterisztika ±milliárdod részén belül mard, frekvencia pontossága pedig ±0,1 milliomod értéken belüli.

TEAC CG-10M órajel generátor

Ahogy fentebb említettük, a CG-10M a TEAC által gyártott referencia lejátszók/fejhallgató erősítők kiegészítőjének készült. Viszont annak sincsen akadálya, hogy más gyártóktól származó, 10 MHz-es órajel bemenettel rendelkező USB DAC-okkal vagy SACD lejátszókkal alkalmazzák. Függetlenített áramköréhez négy BNC aljzatos kimenetet építettek, tehát egyidejűleg több komponenst is "kiszolgálhat".

TEAC CG-10M órajel generátor

Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem építettek eleve ilyen OCXO-t a TEAC referencia komponenseibe. A CG-10M jelenleg kb. 600000 forintba kerül, a logikusnak tűnő válasz tehát, hogy azért, mert akkor sokkal drágábbak lennének. Akkor viszont közel sem jutalmaztuk volna olyan magabiztosan Kiváló Termék cédulával mondjuk az NT-503-at, amely önmagában olcsóbb, mint a CG-10M. Itt újfent látszik, hogy a high end világában a kis javulásokért már lényegesen nagyobb arányú ráfizetés szükséges.

TEAC CG-10M órajel generátor

Küllem

A CG-10M külseje pontosan illeszkedik a cég referencia 500-as sorozatához. Szálcsiszolt alumínium készülékháza szigorú és elegáns. Szemből műszer hatását kelti, köszönhetően az előlapján lévő Deprez mutatónak, amely a "sütő" státuszát jelzi. A kis kerek ablak még háttérvilágítást is kapott, amely tetszés szerint elsötétíthető.

TEAC CG-10M órajel generátor toroid trafó

A viszonylag kisméretű készülék tömege 3,6 kg, amely részben a toroid transzformátornak, rézben pedig a masszív fém (szabadalommal védett, integrált tüskés) talpaknak köszönhető.

TEAC CG-10M órajel generátor talp

A referencia családdal azonos módon, fekete vagy ezüst színopciók közül lehet választani. A hátoldalon a korábban említett 4 db aljzat található egy szabványos IEC tápcsatlakozóval.

TEAC CG-10M órajel generátor hátlap

Használat közben

Az eszköz teszteléséhez újra kölcsönkaptuk az NT-505 hálózati zenejátszóval egybeépített D/A konvertert. Hogy teljes TEAC láncot alkosson az elektronika, még egy AP-505 végerősítőt is kaptunk. Ízlés dolga, hogy kinek mi a szép, de a három TEAC készülék a médiabútorunkon felsorakoztatva elég csábító látványt nyújtott.

TEAC CG-10M órajel generátor

Mindhárom TEAC komponenst LessLoss DFPC Signature tápkábellel csatlakoztattunk egy Furutech e-TP60E tápelosztóhoz. A teszteléshez Atlantic Technology AT-1 álló hangsugárzókat alkalmaztunk, amelyek Neotech NEMOS-1080 kábelen keresztül csapolták az erősítő gondosan megedzett, D osztályú vénáját.

TEAC CG-10M órajel generátor

A teszt gyorsan és kényelmesen történt, mivel az NT-505 gombnyomásra képes volt ki/bekapcsolni az órajelezett üzemmódot. Nekünk csak annyi dolgunk volt, hogy 2 másodperc alatt átállítsuk, majd figyeltük, hogy mi és hogyan változik a zenében a CG-10M beavatkozásával és anélkül. A generátor néma csendben üzemelt és háza órákig tartó használat során is csak épphogy langyosra melegedett.

TEAC NT-505 hálózati zenelejátszó

Hangminőség

A CG-10M által hozott változás finom léptékű, apróságokban tér el a generátor nélkül futó NT-505 hangjától. A tér kicsit tisztábbnak érződik általa, ugyanakkor a frekvenciák elosztásán és a dinamikán semmit nem változtat. Ha külső órajel nélküli módra váltottunk, akkor a háttér szilárdsága, elmélyülése kicsit gyengébb lett és a zenei prezentáció általánosan enyhén előrébb (a mi irányunkba) nyomult.

TEAC CG-10M órajel generátor

Az alapvető motívumok nagy része teljesen érintetlenül maradt, ugyanakkor alaposan odafigyelve egy DSD formátumú Vivaldi szám (Concerto in D minor) közben a bőgő kicsit letisztultabban jelent meg és a húr általi érdes érzet intenzívebbnek tűnt. A letisztultság mellett a zene általánosságban kicsit jobban levált a hangsugárzókról is.

TEAC CG-10M órajel generátor

Ugyanez a szám a CG-10M nélkül kicsit elkenődött, de a dinamika nem romlott számottevően. Alessandro Scarlatti: Passio Secundum Johannem albumát hallgatva tovább erősödött a konklúzió. A generátorral csupaszabb, letisztultabb rezgéseket kaptunk, nélküle ragadósabb magas frekvenciák, oldalirányban szűkebb térhatás volt tapasztalható.

TEAC CG-10M órajel generátor

Végszó

Az említett eltérések, javulások egészen enyhe szinten voltak tapasztalhatók. A TEAC CG-10M hatása jó hangfalakkal és figyelmességgel megtapasztalható néhány perc alatt és minél gyakrabban kapcsoltuk ki, annál jobban hiányzott. Magas ára miatt azonban nem jelenthető ki, hogy első körben elvégzendő fejlesztés az NT-503/505 vagy UD-503/505 tulajdonosoknak. Ez a készülék inkább úgy értelmezhető, mint pont az i-re egy olyan láncépítési folyamatban, ahol a szobaakusztikától a kábelezésen át a minőségi forrásig minden más adott az elmélyült zeneélményhez.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.