SMSL VMV A1 sztereó erősítő teszt

2022. július 19., kedd, 10:55

SMSL audio hifi sztereó erősítő hifi erősítő sztereó erősítő SMSL erősítő erősítő teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt SMSL erősítő teszt

Az S.M.S.L, mint a kompakt komponensek specialistája, folyamatosan valami újdonsággal rukkol elő. Legújabb megnyilvánulása a VMV A1 sztereó erősítő, ami tiszta A osztályban működik, és nincs benne semmi csavar vagy fordulat, mert a rendszerünkben tényleg csupán az erősítés szerepét hivatott betölteni. Persze a cégtől megszokott módon, nem a hétköznapi megoldásokkal élve!

SMSL VMV A1 sztereó erősítőSMSL VMV A1 sztereó erősítőSMSL VMV A1 sztereó erősítőSMSL VMV A1 sztereó erősítőSMSL VMV A1 sztereó erősítőSMSL VMV A1 sztereó erősítőSMSL VMV A1 sztereó erősítő távirányítóSMSL VMV A1 sztereó erősítő távirányítóSMSL VMV A1 sztereó erősítő hátlapSMSL VMV A1 sztereó erősítő hátlapSMSL VMV A1 sztereó erősítő hátlapSMSL VMV A1 sztereó erősítőSMSL VMV A1 sztereó erősítőSMSL VMV A1 sztereó erősítő

Az S.M.S.L az audiofil szegmensben

Az S.M.S.L-t még 2009-ben alapították Kínában, a kitűzött cél pedig a remek minőségű audio DAC-ok, sztereó fejhallgató-erősítők, végerősítők tervezésére lett a saját kutatás-fejlesztési és gyártási csapatukkal. Az S.M.S.L professzionális hangmérnökökből álló gárdája elég nagy termékfejlesztési tapasztalattal rendelkezik, ezáltal a repertoárjuk is folyton szélesedik. Ennek legújabb példánya a VMV sorozat A1 sztereó erősítője, ami ott próbálja megvetni a lábát, ahol már pl. a TEAC-nek, vagy a Pro-Ject-nek sikerült.

SMSL VMV A1 sztereó erősítő

Az S.M.S.L VMV A1 tehát egy kompakt készülék, de nagyon erős, és egyéni. A dizájn már ismerős lehet más S.M.S.L modellekről, de továbbra is tudtak újdonságot belevinni a mindössze 210 mm széles és 39 mm magas előlapba. A bal oldalon a márka- és típusjelzésen kívül mást nem is találunk, a középpontban a kijelző és a mellette lévő tárcsa áll, amelyek a hétköznapi, megszokott szerepük mellett mást is betöltenek. A nagyfelbontású kijelző színes és elég nagyméretű, az aktuális hangerő mellett pedig mutatja azt is, hogy valós időben mennyi az alváz hőmérséklete. Miért is van erre szükség? Nos, az S.M.S.L VMV A1 egy A osztályú erősítő, aminek egyik fő jellemzője az, hogy jelentős hőt termel, amit el is kell vezetni. A készülék háza CNC megmunkálású alumíniumból készült, ami nem csupán letisztult megjelenést ad az, hanem nagy szerepe van a hőelvezetésben is.

SMSL VMV A1 sztereó erősítő

Ebben részt vesz még a négy darab, kihegyezett ceruza végére emlékeztető láb is, amik a készüléket elég távol tartják az állványtól vagy asztaltól, attól függ, hová helyezzük. A csomagban négy darab egyforma méretűt találunk, valamint kettő hosszabbat is, ezáltal az előlapot még jobban meg tudjuk emelni, a hegyes lábak alá pedig párnácskákat helyezhetünk, hogy ne sérüljön még az állvány se, valamint az esetleges káros rezonanciák is teljesen elvezetésre kerüljenek.

SMSL VMV A1 sztereó erősítő

2x15 W teljesítmény leadására képes a VMV A1 4 ohmon, 8 ohmon pedig 10 wattal büszkélkedhet csatornánként. A tranzisztor mindig a lineáris tartományban működik, és rendkívül alacsony torzítást nyújt a kimeneten. A gyártó igyekezett biztosra menni, így stabilizált párhuzamos tápegységet, alacsony torzítású és nagy pontosságú PGA2311 chipet, az Egyesült Királyságból érkezett Noratel toroid transzformátort és Japánban gyártott csatlakozókat is bevetett, de a felsorolásból a Nichicon KG kondenzátorokat sem hagyhatjuk ki, ahogyan megemlítendő az áramkör, amit a hangszórók és fejhallgatók védelme érdekében építettek be.

SMSL VMV A1 sztereó erősítő

Térjünk vissza még kicsit az S.M.S.L VMV A1 előlapjára, ahol a jobb szélen találhatjuk a jókora hangerőtárcsát, aminek precizitásában van szerepe a már említett PGA2311 chipnek, ami nagy pontosságú és ultraalacsony torzítású hangerőszabályzó. Ez lehetővé teszi a hangerő pontos beállítását, így érzékeny hangdobozokkal vagy fül- és fejhallgatókkal is könnyen párosítható. Igen, a gyártó a készüléket elsősorban állványos hangfalakhoz vagy fülesekhez ajánlja, ráadásul mindkettőt egyforma lelkesedéssel, hiszen az A osztályú FET végfok átkapcsolható normál erősítő és fejhallgató erősítő mód között. A váltást az előlapról egy gomb segítségével valósíthatjuk meg, ahogyan a némítás funkció is innen érhető el. A hangerőtárcsa közepén apró LED-et találunk, a pereméről pedig belemehetünk a menübe, ahol állíthatjuk a kijelző fényerejét, valamint választhatunk a low és high hangkép közül, amelyek között első olvasatra annyi lehet a különbség, hogy eldönthetjük, a készülék lágyabban vagy határozottabban, keményebben muzsikáljon nekünk.

SMSL VMV A1 sztereó erősítő hátlap

Az S.M.S.L VMV A1 hátlapja egy jó minőségű sztereó RCA aljzatot kínál, valamint hasonlóan remek kivitelezésű szimpla csatlakozókat a hangfalakhoz. Közéjük helyezték el a 6,35 mm-es, szintén aranyozott fejhallató kimenetet, és megtaláljuk az üzembehelyező billenőkapcsolót, valamint a tápkábel helyét is, tehát némi tuningra is van lehetőségünk. A készülék dobozában találunk még egy Schuko tápkábelt is, ami szintén megbízható darabnak tűnik, a fő feladatát tehát, a biztos és stabil áramátvitelt valószínűleg lazán el tudja látni. A mellékelt alumínium távirányító egyszerűbb nem is lehetne, de továbbra is egy minden varázslattól mentes sztereó erősítőről van szó, tehát sok mindenre nincs is szükségünk. Az anyaga és mérete abszolút partiban van a kategóriában elvártakkal, és a méretét is könnyű megszokni.

SMSL VMV A1 sztereó erősítő távirányító

Konkrét elképzelések szülte minőségi erősítő

A készülék leírásánál már szóba került a precíziós hangerőtárcsa, ami kezelés közben valóban nagyon finoman működik, ezáltal a kimeneti szint aprólékosan adagolható, így nincs ugrás, nagy fokozati váltások, viszont akár manuálisan, akár a távvezérlővel működtetjük, gyorsan reagál, tehát ha találunk az adott dalban egy részt, amit hirtelen felindulásból meg szeretnénk döngetni, akkor semmi nem áll az utunkba. Amennyiben már szóba került a döngetés jelző, azt mindenképpen megemlítjük, hogy maga a VMV A1 képes erre, ahogyan az olcsóbb S.M.S.L erősítők is, de itt a hangsúly egyáltalán nem ezen van.

SMSL VMV A1 sztereó erősítő távirányító

Zúztak a gitárok a Megadeth dalokban, de ez az erősítő inkább a sebességre és a pontosságra összpontosított, valamint az elérhető legnagyobb fokú tisztaságra. Ennek hála az apró díszítések megjelentek, a lábdob nem bújt el, mint sok más esetben, hanem lekövethető volt, még a csigolyáinkat is lazán elkezdtük átmozgatni a tempóra, de a gyomorba vágó alsótartomány elmaradt. Ez mindenképpen hiányosság, viszont olyan egységes összképe van a készüléknek, hogy a második-harmadik dal után már egyáltalán nem kerestük. Az S.M.S.L VMV A1 egyszerűen kifinomultabb annál, hogy csak hétköznapi szórakozásra használjuk, ezért Knopfler zenekarának dalai, vagy Jan Garbarek misztikuma sokkal közelebb állt hozzá, pontosabban ott tudta igazán megmutatni a tudását. Csöves kimenetű CD-lejátszónkkal és az állványos Focal Profile hangdobozainkkal abszolút rokonszenvet mutatott, a szimbiózis által az előadás kicentizett volt ugyan, de nem kínosan, csupán annyira, amennyire a remek zenészek megérdemlik. Egyáltalán nem tolakodott, nem is emelt ki közülük senkit az esetleges szólók kivételével, a bravúros játékot viszont minden egyes esetben lekövette és megmutatta. Valamivel nagyobb hangsúlyt fektetett a közép- és magastartományra, ellenben a mélyszekcióra sem volt panaszunk. Ott volt végig, de ez már egy olyan kategóriájú készülék, ahol nem ennek kell dominálnia.

SMSL VMV A1 sztereó erősítő hátlap

Azt se felejtsük el, hogy tisztán A osztályú készülékről van szó, aminek eleve az egyik ismérve a pontosság és a zeneiség, ezeket pedig minden esetben tálcán kínálta nekünk. Jutott az andalító jellegből is, tehát Tori Amos és George Michael is közel került a szívéhez, de nem a Bösendorfer vagy a nagybőgő vitte a prímet, hanem a zeneszámok sajátos jellege. Bőven volt benne tartalék, bár nem egy erőműről van szó, ezért bátran párosíthatunk hozzá dúsabb alsótartománnyal megáldott hangfalakat is, tapasztalataink alapján egy álló modell sem okozott neki kihívást, az éppen nálunk vendégeskedő JBL Stage A180-at is könnyedén kiszolgálta, és basszusból is többet kaptunk. Továbbra is megmaradt a pontos és végtelenül tiszta jellege, nem fordult ki önmagából, tehát nem emelte ki a mélytartományt így sem, pedig már sokkal nagyobb mértékben állt a rendelkezésére. Természetesen lejjebb ment, de megmaradt kulturáltnak és pontosnak, ebből egy szemernyit sem akart engedni.

Peter Gabriel lemezein, amelyek nem feltétlenül a legjobb keverésükről híresek, ez a hozzáállás nagyon is jól jött, végre sikerült hallanunk és élveznünk a számtalan zenész mindegyikét úgy, hogy ne kelljen a hallójáratainkat a szokásosnál jobban kitágítani. A basszus itt sem ereszkedett le nagyon, ami ebben az esetben szintén nem lett volna hátrány, hiszen az ütősök jelentős szerepet kapnak ezekben a szerzeményekben, ráadásul erő is van bennük rendesen. Viszont, ahogyan korábban, úgy itt is percek alatt hozzá tudtunk ehhez szokni, és ismét a zenék egészére figyeltünk. A színpad kellően tágas és levegős volt, az előadás pedig a pontosság ellenére, vagy éppen azért, könnyed és gördülékeny maradt mindvégig.

SMSL VMV A1 sztereó erősítő

Újból megjegyezzük azt, hogy bár csupán 10 W a teljesítménye csatornánként, ezt egyáltalán nem találtuk kevésnek. Tisztességes az, amit képvisel, és hétköznapi esetekben nincs is többre szükségünk, köszönhetően az A osztályú üzemelésnek. Akik hallottak már hasonló jellegű készüléket, nagyon jól tudják, hogy ebben a technológiában 10 W nem is kevés, ügyesen kivitelezve bármilyen átlagos érzékenységű hangfalhoz elég. Persze buliba nem tud minket elcsábítani, pedig a külseje és a mérete abszolút divatos, tehát illene hozzá az a karakter is, de jó hír a könnyedebb zenék rajongóinak, hogy a számukra rengeteg olcsóbb készülék található az S.M.S.L kínálatában, amelyeknél a külsőségekre még nagyobb hangsúlyt is fektettek a tervezők.

Ebben az esetben egy szimpla erősítőről van szó, nélkülöztek minden modern szolgáltatást, a hangsúlyt a minőségre fektették, amit a VMV A1 képes nekünk nagyon sokáig nyújtani. A lábak is jól végezték a munkájukat, tehát az alsó irányba jól elvezette a készülék a hőt, viszont a felső panel elég gyorsan melegedett. Szerencsére maradt egy bizonyos szinten, tehát az elég gyorsan elért hőfok stabil maradt, erről még a kijelzőn szereplő információk is megnyugtattak minket.

A két gyári beállítás között a meghallgatás során igazán karakteres eltérést nem találtunk, ahogyan az a kisebb kategóriás S.M.S.L készülékekben gyakran előfordul. Ez már egy komolyabb szint, ahol a lényeg az alapadottságokon van, amelyek megfeleltek az elvárásainknak, és ebbe tényleg felesleges lett volna jobban belenyúlni, vagy megadni ezt a lehetőséget nekünk.

SMSL VMV A1 sztereó erősítő

Az S.M.S.L a felső kategóriában sem okozott csalódást

Az S.M.S.L VMV A1 sztereó erősítő remekül teljesített. A hangja igazi A osztályú, a teljesítménye bőven elegendő egy átlagos érzékenységű hangfalhoz, a kezelése kézenfekvő. Ez annak is köszönhető, hogy mellőztek minden manapság elterjedt plusz szolgáltatást, a minőségre fókuszáltak. Nagyon részletes, levegős és gördülékeny a hangképe, amibe még el tudtunk volna képzelni valamivel testesebb alsótartományt is, de ezt a jellegzetességet könnyű megszokni és meg is szeretni, mert ennek a készüléknek összességében nagyon jó hangképe van. Gondosan bánik a zenészekkel, anélkül mutat meg minden részletet, hogy az leterhelne minket, tiszta, precíz és igazán ritmikus az előadása. Aki kis helyigényű, viszont gondosan kivitelezett erősítőt keres, ami divatosan, de nem hivalkodóan néz ki, szereti a zenét hosszasan hallgatni, és kíváncsi annak minden részletére, ám a zeneiséghez is ragaszkodik, egy nagyon jó alternatíva lehet az S.M.S.L üdvöskéje.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.