Rotel S14 hálózati sztereó erősítő erőpróba

Van új a (felkelő) nap alatt?

2023. április 22., szombat, 16:25

Rotel audio hifi erősítő sztereó erősítő hifi erősítő Rotel erősítő Rotel hifi hálózati erősítő Rotel teszt erősítő teszt hálózati sztereó erősítő Rotel hifi erősítő Rotel sztereó erősítő Rotel hálózati erősítő sztereó erősítő teszt

Az átalakuló felhasználói igények és fejlődő technológia teljesen átformálták a zenehallgatási szokásokat is. Sokáig úgy tűnt, hogy régi japán hifi gyártóként a Rotel nem vág bele az "okos" kategóriába, ami alatt telefonról vezérelhető, hálózatképes eszközök értendők. Az S14 fontos termékük, főleg mert ez a cég első Chromecast, AirPlay és Roon Ready támogatottságot egyaránt nyújtó eszköze.

Rotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítő tesztRotel S14 hálózati sztereó erősítő távirányítóRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítő hátlapRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítőRotel S14 hálózati sztereó erősítő hátlapRotel S14 AppRotel S14 App

Új alapok

Az internetes funkciókat kínáló sztereó erősítő koncepciója nem újdonság. A Rotel is kísérletezett ilyen kategóriával már több mint tíz éve. Név szerint az RCX-1500 volt első integrált sztereó erősítőjük, amely helyi hálózatról UPnP lejátszást és internetrádió közvetítést is kínált. Tegyük hozzá, hogy a Rotel S14 nem kimondottan az RCX-1500 utódja. Utóbbi D osztályú erősítőt és CD-lejátszót tartalmazott, FM, valamint DAB tuner társaságában. Az S14-ből mindez hiányzik. Viszont! Sokkal több funkciót nyújt, amelyeket manapság többen keresnek és kihasználnak.

Rotel S14 hálózati sztereó erősítő

A hazai forgalmazótól úgy értesültünk, hogy az S14 erősítőjének alapját kis részben az A14MKII ihlette. De belső felépítése nagyrészt teljesen új és egyedi fejlesztés. Ebben az erősítőben nem Texas Instruments, hanem ESS DAC található. A hálózati modul modern kétsávos (dual band) WiFi és Bluetooth aptX HD vevőt tartalmaz. Emellett Ethernet csatlakozón keresztül is lehet kapcsolódni a helyi hálózathoz.

Rotel S14 hálózati sztereó erősítő

A Rotel S14 nemcsak hálózati erősítőként, hanem hagyományos hifi erősítőként is használható. Lehet hozzá csatlakoztatni (RCA kábellel) egy analóg és három digitális (optikai, koaxiális vagy USB kábellel) forráseszközt. Vezérlése történhet telefonos alkalmazással, vagy infravörös távvezérlővel. A Rotel univerzumán belül szemlélődve másik említést érdemlő újdonság a színes előlapi kijelző megléte. Minden alapvető információt megjelenít, valamint lejátszás közben a hálózatról lejátszott zene adatait és albumborítóját.

Rotel S14 hálózati sztereó erősítő

Az S14 AB osztályú erősítőt tartalmaz, melynek teljesítménye 2x80 W 8 ohmon és 2x150 W 4 ohmon. Ennél részletesebb specifikációval nem szeretnénk untatni olvasóinkat, termékadatok közül gazdagon böngészhetnek a gyártó honlapján. Hogy ez a teljesítmény mire elég, azt a Meghallgatás, első benyomások c. bekezdésben igyekszünk megválaszolni (amúgy sokra). PRE OUT hangkimenet is kínálkozik a hátlapon, ha a felhasználó további végerősítővel, aktív hangfallal vagy másodlagos zónával szeretné kiegészíteni az S14-et.

Rotel S14 hálózati sztereó erősítő hátlap

Funkciók

Ha beütjük a Rotel S14 nevet a Google keresőbe, rögtön az ára (a cikk írásakor 1 129 000 Ft helyett akciósan 960 000 Ft) fog megjelenni. Aki tudni szeretné, hogy miért kerül ennyibe, most áttekintheti a főbb szolgáltatásokat. A házon belül fejlesztett erősítő áramkör az átlagnál magasabb minőségi szintet képvisel, de hálózati eszközként legalább olyan fontosak a streaming képességek. Utóbbi terén nem kell szégyenkeznie az S14-nek, mert a legnépszerűbb kliensek megtalálhatók benne.

Rotel S14 App

Chromecast támogatása által könnyen beállítható és vezérelhető okostelefonnal. Ehhez minimális hozzáértés elegendő, de ha valakinek még nagyon új az internetes zenehallgatás, kérhet útmutatást a hivatalos értékesítőktől. A Roon Ready tanúsítványt főleg azok fogják értékelni, akik tekintélyes digitális zenegyűjteménnyel rendelkeznek, de hébe-hóba TIDAL-ról is hallgatnak zenét. Ha csak TIDAL vagy Spotify klienst futtat a felhasználó, azon belül natívan is elérheti a hálózathoz kapcsolódott S14-et. AirPlay, Qobuz kliens és MQA támogatás is szerepel funkcióinak listáján, ami kiegészül a fentebb említett D/A konverterrel. Mindez alapján világossá válik, hogy a Rotel S14 három készülék tudását tartalmazza; egy házba építve.

Rotel S14 App

Küllem

Az S14 készülékháza ugyanarra a formatervre épül, mint a többi 14-es sorozatú Rotel. Letisztult motívumokat tartalmaz, a gyártótól megszokott kerek gombokkal, fekete talpakkal és fém előlappal. A főkapcsolótól jobbra, egy 3,5 mm-es fejhallgató kimenet után sorakozik hat forrásválasztó gomb, utánuk középre igazítva látható a színes kijelző. A fegyelmezett Rotel összképhez képeset egyesek lehet, hogy kicsinek találják a betűkészletét, talán egy-két centivel nagyobb képátlót is megérdemelt volna az eszköz. Más kérdés, hogy a modern felhasználók zöme amúgy is telefon, vagy tablet segítségével vezérli internetes zenelejátszó alkalmazásait. Mindenki más vegyen egy távcsövet! Viccet félretéve, az S14 fizikailag masszív érzetű annak ellenére, hogy szemből nézve a 80 mm-es magasság nem domináns.

Rotel S14 hálózati sztereó erősítő hátlap

Hátul a csatlakozók kiosztása logikus, egyértelmű jelölésekkel. Nincsen olyan meghökkentő bőségérzet, mint egy A14MKII vagy RA-1572MKII esetében, de azok az erősítők összetettebb környezetekhez, régimódi zenegyűjtőknek készültek. Az S14 a modern világot veszi célba, ahol a műsorok zöme internetről, illetve a televízión keresztül érkezik. Talán nem kimondottan bőkezű az S14 bemeneteinek felhozatala más Rotel sztereó erősítőkhöz képest, de a hálózati funkciókon és Bluetooth-on kívül négy eltérő forrást is képes fogadni, ami az átlagfelhasználók 90%-ának elég lehet. Megfigyelhető, hogy kettő WiFi antenna is rászerelhető a hátuljára, ami sejteti az átlagosnál erősebb vezeték nélküli jelfogadó képességet.

Rotel S14 hálózati sztereó erősítő távirányító

Említést érdemel még a távvezérlő, ami a korábbi, kicsit régies műanyagoktól eltérően fekete, fémből készült darab. Jól kézre áll, egyértelmű helyen érhető el a jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) gomb és jól is néz ki.

Rotel S14 hálózati sztereó erősítő

Meghallgatás, első benyomások

Az erősítőt az Aymara budapesti hifi szaküzletben próbáltuk ki. Ez a cikk nem hagyományos teszt, ezért csak a néhány órás kipróbálás során kialakult első benyomásokat osztjuk meg. A Rotel S14 Bowers & Wilkins 705 S3 állványos, majd 703 S3 álló hangsugárzókat hajtott. Először saját teszt zenéinket hallgattuk meg, egy USB kábellel csatlakoztatott laptopról. Ezután az Aymara munkatársa mutatott további remek minőségű zeneszámokat TIDAL-ról közvetítve.

Rotel S14 hálózati sztereó erősítő

Lehet, hogy a keskeny profil okozott belső, mentális előítéletet, de az S14 sokkal erősebbet szólt, mint amit a műszaki adatok alapján vártunk tőle. Határozottan hajtotta a hangfalakat, kerek dinamikát és szokatlanul tiszta részlességet biztosítva. A bemutatóterem és a hallgatói pozíció azt eredményezték, hogy a nagy, nyitott környezetben kevésbé volt telt a 705 S3 basszusa. Amint átváltottunk a kettős mélyhangszórót tartalmazó, jóval nagyobb levegőt mozgatni tudó 703 S3-ra, a legalsó basszusok meghökkentő mértékben megerősödtek. Ebből azt szűrtük le, hogy az S14-ben komoly energia lakozik, de megfelelő hangfal is kell hozzá, hogy az adott akusztikai körülmények mellett kamatoztatni tudja.

Rotel S14 hálózati sztereó erősítő teszt

Az erősítő magabiztossága, a tiszta frekvenciák és határozott basszusok akkor sem halványodtak el, amikor feljebb emeltük a jelszintet (hangerőt). A Massive Attack - Angel c. száma nem mai darab, de a basszus energia vizsgálatára szerintünk mai napig megállja helyét. Az ütemek szilárdak és feszesek maradtak akkor is, ha házibuli szinten hallgattuk a zenét. Ha eszelősen hangosan járattuk a rendszert, a magas hangok mikro-dinamikája lecsökkent és kissé sűrűvé váltak a szisszenő, csengő részletek. De még akkor sem vált kifejezetten harsánnyá, fülsértővé a karakter.

Rotel S14 hálózati sztereó erősítő

A 705 S3 kevesebb, a 703 S3 pedig egyértelműen több basszust tudott megjeleníteni, ami fizikai tulajdonságaik ismeretében érthető volt. Ha feltűnően sok mélyhangot nyújtott volna az állványos hangfal, kifogás tárgya lenne, hogy a Rotel túloz a mélyhangokkal. De ha szimfonikus zenét vagy jazzt indítottunk el rajta, friss, könnyű sztereó színpadot vázolt elénk. Cassandra Wilson - Red Guitar c. dalát hallgatva élénk, mozgalmas teret kaptunk, mely nem vált túl meleggé, a basszus finoman játszott a háttérben és nem nyomta el a többi hangszert.

Rotel S14 hálózati sztereó erősítő

A tiszta, eleven érzet megmaradt akkor is, ha nem saját magas felbontású zenéinket, hanem TIDAL által közvetített tartalmakat hallgattunk. Az Aymara munkatársai percek leforgása alatt sokféle zenei zsánert hívtak elő az online zeneszolgáltatóból. Tetszett, hogy a térszélesség és színpadon belüli mozgalmasság az internetről közvetített műsoroknál is fennmaradt. A fejünkben figyelő kötözködő kritikus minden számon próbált fogást találni, esetleges hiányok után kutatni. A próba meghallgatás során használt hangsugárzók (különösen az állódoboz) és művek társaságában nem volt könnyű feladat. A sztereó középpont logikusan nem volt olyan konkrét és összekapcsolt, mint egy RA-6000 esetében. De ahogy ott ültünk, inkább azt próbáltuk felfogni, hogy hogyan jöhetett elő annyira ügyesen megfogott, nagyszabású erő abból a relatíve lapos kis erősítőből?

Rotel S14 hálózati sztereó erősítő

Záró gondolatok

A Rotel S14 attól különleges, hogy fizikailag és hangzásában is érékelhető rajta a gyártó kettős célja. Megfontolt letisztultság és határozott erő jellemzi, ami a külsőre és hangminőségre egyszerre értendő. Tiszta és energikus hangja rengeteg célra bevethető, különösen azok fogják kihasználni tudását, akik az átlagosnál magasabb hangnyomásszintet preferálnak. Ez a készülék, ha kell, óriási erővel képes megjeleníteni azokat a zenéket, amikhez kell is egy erős alap. Telefonos alkalmazása a manapság legkeresettebb multiroom specialista cégekéhez képest kicsit egyszerű. A kijelzője lehetne nagyobb. Ennyi viszonylagos tökéletlenség belefér annak tudatában, hogy a gyártó fennállása óta, a legelső Chromecast-képes eszközéről esik szó. Dinamikája és basszus kezelése felülmúlta várakozásunkat, a frekvenciákat tisztán, lényegre törően kezelte, ami egy igényes hifi erősítőtől elvárható.

Az S14 ára nem kevés, de tessék meghallgatni, illetve a fenti, funkciókról szóló részt áttekinteni. Hozzá illő hangfalakkal kombinálva azonnal kiderül, hogy miért kerül annyiba. Pozitív értelemben agilis, mégsem túl erőszakos. Egyenes, de nem bántóan nyers. Ha kell, meglepően eleven módon hajtja a hangsugárzókat (legalábbis a kipróbálás során bevetett hangfalakkal így történt). Fogadni mernénk, hogy ez a hangzás babonázta meg például a nagy nemzetközi tiszteletet kivívó, egykori 10-es széria rajongóit is. Megnyugtató azzal szembesülni, hogy ezt a zeneközlési képességet nem hígította fel a funkciók radikálisan meghosszabbodó listája. A Rotel S14 kipróbálható az Aymara és az Octogon Audio bemutatótermében is.

Iránytű

Ár (a cikk megjelenésekor): 1 290 000 Ft
AKCIÓS ár (a cikk megjelenésekor): 959 650 Ft
Forgalmazó:

Aymara Kft.

+36-1-317-5560

+36-30-274-1717

1052 Budapest, Aranykéz u. 4-6.

aymara.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.