Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő teszt

2021. december 18., szombat, 22:50

Rotel audio hifi erősítő teszt Rotel hifi Rotel erősítő hifi erősítő sztereó erősítő hifi teszt erősítő teszt Rotel teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt

A Rotel nemrég frissítette a termékválasztékát és egyben finomhangolta az előző széria termékeit, amiket igen fantáziadúsan és frappánsan különböztetett meg az elődöktől, azaz a készülékek neve mellé tett egy MKII toldalékot. A (vélhetőleg jókora szerzői jogdíjat felmarkoló) tervező és reklám részleg tehát elnevezte a sima Rotel RA-1592-t, RA-1592MKII-re. Persze ez így azért elég igazságtalan, belül is történtek változások, áttervezett tápellátás, más MQA képes DAC chip - konkrétan Burr-Brown - és a teljes belső felépítésen is csiszoltak kicsit.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítőRotel RA-1592MKII sztereó erősítőRotel RA-1592MKII sztereó erősítőRotel RA-1592MKII sztereó erősítőRotel RA-1592MKII sztereó erősítőRotel RA-1592MKII sztereó erősítőRotel RA-1592MKII sztereó erősítőRotel RA-1592MKII sztereó erősítőRotel RA-1592MKII sztereó erősítő hátlapRotel RA-1592MKII sztereó erősítő hátlapRotel RA-1592MKII sztereó erősítő hátlapRotel RA-1592MKII sztereó erősítő távirányítóRotel RA-1592MKII sztereó erősítőRotel RA-1592MKII sztereó erősítőRotel RA-1592MKII sztereó erősítőRotel RA-1592MKII sztereó erősítőRotel RA-1592MKII sztereó erősítő

Ez a verzió majdnem ugyanaz, mint az RA-1572MKII, de itt nagyobb teljesítményt kapunk a pénzünkért cserébe és több macerálható gombot az előlapon.

Sokaknak szimpatikus eljárás az, amit Rotel csinál, nem dobja ki a régi terméket, ha változtatni akar a hangon, hanem a végletekig csiszolja. Aminek több haszna is van, időt és pénzt spórol meg, mégis joggal mondhatja, itt van egy új gyártmány, ezt hallgassátok meg! Ennek a filozófiának a terméke a Rotel RA-1592MKII erősítő és MQA képes DAC, jókora teljesítménnyel megáldva.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő

Kinézet, csatlakók

Ezt a Rotelt is meghökkentően sok nyomkodnivaló gombbal szerelték fel, de itt sem kell a kezeléséhez pilótavizsga, ugyanis a kezelőgombok kétharmada a bemenetváltással foglalkozik.

Járt utat a járatlanért el ne hagyj mondást a Rotelnél szó szerint vették és minimálisan változtattak az RA-1592MKII előlapján az RA-1572MKII kinézetéhez képest, konkrétan pont ugyanaz, viszont itt a középen sorakozó gombok száma, még kibővült kettővel.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő

Tehát a fehér fényű OLED kijelző alatt most már 14 darab nyomógombot kapunk, de azok mindegyike csak bemenet választással foglalkozik. Bal oldalon a Power és a hangfal (A-B) választó gomb, egy fejhallgató 3,5 mm-es aljzat, egy USB csatlakozó és az infraport a távvezérlőhöz foglalja a helyet.

Jobb oldalon a jókora és kellemes ellenállással forgó hangerőszabályzó, két léptető és egy Enter gomb ékeskedik a Rotel RA-1592MKII előlapján.

Hátul zavarba ejtően nagy a választék, nem nagyon spóroltak a Rotel mérnökei ki és bemeneti aljzatok számával.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő hátlap

Három-három darab koaxiális és optikai aljzat, a Bluetooth vevő, egy Ethernet bemenet (ez a itt is csak vezérlési és szerviz célokat szolgál), a PC USB-B bemenet, trigger és szerviz csatlakozók, egy phono RCA a lemezjátszókhoz, három pár normál RCA bemenet, két monó szubkimenet a pre-out mellett, egy pár XLR bemenet. Ott van természetesen a két pár, banándugót fogadó aranyozott hangfal kimenet és egy IEC táp aljzat.

Az előlap alumínium, maga a ház egyéb fémből készült masszív és nehéz (szeretjük a toroid transzformátorokat) a sorsüldözött tesztelőnek sikerült is ügyesen rátenni a saját ujjára…

A kinézet inkább a józan és precíz iparosmunkát idézi, inkább célorientált, mint művészi. Persze itt ízlésekről beszélünk, valakinek ez jön be, valakinek meg pont ellenkezőleg, erről kár vitatkozni.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő

Belül

Itt is ugyanazt az MQA képes Burr-Brown DAC-ot kapjuk, mint az RA-1572MKII változatban, a böhöm és jó nehéz toroid transzformátor társaságában, áttervezett, optimalizált NYÁK, tápegység és minőségi, audiofil alkatrészek vannak még az étlapon.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő

Kezelés, szolgáltatások

Ha csak erősítőként szeretnénk használni a Rotel RA1592MKII-t, akkor semmi különleges dolgunk nincs, összekötjük a forrással (CD lejátszó, DAC, analóg lemezjátszó, etc.) rákötjük a minimum 4 ohmos hangfalakat, esetleg egy szubládát a dedikált szubkimenetre és szólhat a zene.

Ha a belső DAC-ot is szeretnénk használni, úgy le kell tölteni a Rotel honlapjáról az USB drivert, azzal lehet kihasználni az integrált DAC teljes képességeit és az MQA dekódolást.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő

A kijelző minden fontosabb információt megjelenít, bemenet típusa, a digitális források felbontása, MQA információ stb. A fényereje állítható, kényelmes szintre be lehet lőni.

A kezelőszervek minősége kifogástalan, nincs lötyögés vagy bizonytalan működés, a hátlapon lévő csatlakozók is stabilan állnak a helyükön.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő

Egy meglepő dolgot vettünk észre (igaz ez lehet a saját hálózat hibája is), amikor egyszerre ment a Cambridge Audio 851N, egy PC, két DAC, egy SVS szubláda, akkor a Rotel RA-1592MKII bekapcsolásakor nemes egyszerűséggel leverte a biztosítékot a lakásban. Érdemes tehát a helyes bekapcsolási sorrendet betartani, elsőnek a Rotelt és utána a többit, akkor ilyen gond nem merült fel.

Működés közben alig melegszik a Rotel RA-1592MKII, igaz még fél állásig sem kellett soha feltekerni a hangerőszabályzót, már negyed körül rezgett az ablak.

A PC USB kapcsolat megbízhatóan működött, TIDAL-t hallgatva pontosan megmutatta az MQA kódolt fájlok magas felbontásának előnyeit.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő távirányító

Tesztkörnyezet

S.M.S.L M400 DAC, Cocktail Audio X50(D) digitális futómű, Topping A90 fejhallgató és előerősítő, Core Audio és Matrix Audio Element H USB kártya, VIABLUE hangfal- és összekötő kábelek, PC, TIDAL, Apple Music és fájlból való lejátszás.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő hátlap

Hangminőség

Általában az MKII-vel jelzett készülékektől többet és jobbat vártunk, mint az eredeti, toldalék nélküli verzióktól és a legtöbb esetben nem is kellett csalatkoznunk. Az RA-1572MKII jobban sikerült, mint a sima RA-1572 és az RA-1592MKII is hallhatóan jobban szólt, mint az RA-1572MKII és az RA-1592.

Elkerülhetetlen az összehasonlítás a kistesóval, miben is változott a hang, mi és mekkora a különbség a két típus között.

A legelső észrevétel, az a Rotel RA-1572MKII-ben megtalálható közép-, felső-közép tartomány színezettségének a csökkenése volt. Bár erősen csábítóan hangzott ez a színezés, de ez mégiscsak valahol, valami kiemelés/enyhe torzítás a hangképben, és mint ilyen, elég távol áll a semleges hangtól.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő

A Rotel RA-1592MKII közelebb állt a semlegeshez, valamivel szélesebb frekvencia-átvitelt nyújtott és "nagyvonalúbban" lazábban zenélt, összehasonlítva az öcsivel és önmagában is. Jobban megmozgatta a mélysugárzók membránját, könnyedebben és oldottabb stílusban szólt. A 1592MKII is inkább a hangzás világos oldala felé tendált, ami nem a basszus hiányát jelentette, hanem egy vidám, friss előadást, megfelelő egyensúlyban tartva az egész hallható sávot.

Ellenben mintha némi dinamikahiányt vétünk volna felfedezni Hans Zimmer és Dire Straits felvételein, a félelmetes basszusfutamokból hiányzott egy csipetnyi élet és izgalom. Mark Knopfler gitárján is inkább a húrok domináltak elsősorban, nem a hangszer teste.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő

A színpad méretével és pontosságával nem volt különösebb gond, a prágai koncert közönségének reakcióit térben pontosan elhelyezve adta vissza, a színpad közepe sem lyukadt ki, egybefüggő és hátrafelé, a hangfalak mögé is teret tudott rajzolni. Érdekes módon a Radio Paradise hallgatása közben, nem volt hiányérzetünk sem a basszus mennyiségével, sem a minőségével kapcsolatban, érdekfeszítő és jó hangot prezentált a Rotel RA-1592MKII.

A Pink Floyd nemrég megjelent MQA zenéivel remekelt a Rotel, ezt a fajta zenei stílust mintha neki találták volna ki, az ezerféle effektet kivételesen precíz térben jelenítette meg, itt szó sem volt semmiféle dinamikahiányról. A két hangfal közötti tér megtelt a felvételen ott lévő térben elszórt, apró zörejekkel, állat és ember hangokkal, szinte kézzelfoghatóan valóságosan.

A teljesítményre nem nagyon lehet panasz, ennyi watt mindenre elég, legalábbis ha az átlagos hifista lehetőségeit nézzük, de még felette sem sok hangfallal lesz gondja, marad tartaléka bőven, még a háklis hangfalak sem okoznak neki gondot.

Paul Simont hallgatva a ritmikai képessége tűnt fel a Rotel RA-1592MKII-nek, képes volt minket bevonzani a zenébe, néha olyan dobszólót prezentált a füleinknek, amire nem sok készülék képes ebben a kategóriában. Érezni, illetve hallani és megkülönböztetni lehetett, ahogy a dobos a tenyerével, vagy az ujjaival ért hozzá a membránhoz, megfogottan és kivételesen jó tisztasággal szólalt meg ez a hangszer. Nyoma sem volt felesleges plusz "húsnak/rárakódásnak", nem burjánzott túl a basszustartomány a dobok püfölése közben.

Rotel RA-1592MKII sztereó erősítő

Remekül hangolható viszont különböző hangfal és/vagy összekötő kábelekkel, a Viablue például adott egy puha és lebegő érzetet a hangok közé, ami igen jót tett az általános összbenyomásnak. Jóval hallgathatóbb és valóságosabb lett a Rotel RA-1592MKII hangja és egészen tűrhető módon helyrepakolta a kicsit hiányos mélytartományt.

A Cambridge Audio 851A nyugodtabb, puhább hangot szállított a hangfalaknak és füleinknek, kicsit zártabb, klubszerűbb hangulatot teremtett, a Rotel nyíltabb és széltében szélesebb teret hozott létre és mintha egy picit feltekertük volna magashangszín-szabályzót. Az integrált DAC-ról pont ugyanazt lehet elmondani, mint az RA-1572MKII-ben lévőről: elfogadható szinten teljesít, de nem teljesen aknázza ki az erősítő rész lehetőségeit. Maga az erősítő bőven ki tud szolgálni egy olyan DAC-ot is, ami a saját (ár)kategóriájába (vagy akár felette) illik.

Konklúzió, ajánlás

Megint kifogtunk egy olyan sztereó erősítőt, amit jó szívvel lehet ajánlani a leendő vásárlónak. Kiegyenlített és részletes hangot ad a Rotel RA-1592MKII, olyat, ami sok rendszerbe jól illeszkedik és kellőképpen hozzá lehet hangolni a rendszer többi részéhez. A hiányosságai eltörpülnek az erényei mellett, a teljesítménye hatalmas, a kinézete meg amúgy is ízlés kérdése. A számtalan csatlakozási és bekötési lehetőség pedig teljes mértékben univerzálisan használhatóvá teszi a Rotelt. Egy meghallgatást mindenképpen megérdemel, ha valaki ebben a kategóriában keresi élete erősítőjét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.