Rotel RA-1572MKII integrált sztereó erősítő teszt

2021. november 5., péntek, 19:40

Rotel audio hifi erősítő teszt Rotel hifi Rotel erősítő hifi erősítő sztereó erősítő hifi teszt erősítő teszt Rotel teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt

A hifisták jó részénél "bejön" a Rotel mint márka, ez a brand már bizonyított az audiofilek körében, még valamikor az őskorban (például) a 820/920 típusjelű erősítőivel, ami tekintélyt vívott ki magának. De a korral haladni kell és a Rotel halad is azóta folyamatosan, itt van az egyik legújabb erősítőjük Rotel RA-1572MKII néven, amiben még egy DAC is található.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítő hátlapRotel RA-1572MKII sztereó erősítő hátlapRotel RA-1572MKII sztereó erősítő hátlap hangfal csatlakozóRotel RA-1572MKII sztereó erősítő távirányítóRotel RA-1572MKII sztereó erősítő távirányítóRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítőRotel RA-1572MKII sztereó erősítő

Az előző verzióhoz képest a legnagyobb változás egy új Burr-Brown DAC beépítése, ami MQA képes és elvileg jobban hozzá van hangolva az erősítő hangkarakteréhez. Kapott még áttervezett tápegységet, kifinomultabb NYÁK útvonalakat és minőségi kondenzátorokat a kritikus helyeken. Lássuk, illetve halljuk mi is lett a végeredmény!

A Rotel RA-1572MKII folytatja a gyártója által évtizedek óta kitaposott utat, amit sok, igen jó erősítő fémjelzett menetközben, joggal vívta ki a hifisták elismerését.

Sok évvel ezelőtt a Rotel egészen sikeresen szerepelt a hifisták Mekkájában a ködös Albionban, ahol nem csak jó hangfalakat és teát gyártanak, hanem igen jól sikerült erősítőket is és bizony ott is letette a garast jó pár változattal. A hangjuk követte a jól kitaposott utat, különösebb gond nélkül illeszkedett be az ottani ízlésvilágba, így akár nevezhetjük tiszteletbeli angolnak is a Rotelt.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

Felismerték és méltányolták a vásárlók igényeit és elvárásait, ezért (haladva a korral) beépítettek a Rotel RA-1572MKII-be egy MQA képes Burr-Brown DAC-ot. Amit ugyan sokan fanyalogva - főleg a puristák - fogadnak, de ez a jövő, illetve már a jelen, a vásárlók jó része nem szeret/tud/akar különálló készülékekkel és kábelezéssel bajlódni. Ők azt szeretik, ha minél egyszerűbben üzembe lehet helyezni és egyszerűen használni a megvett eszközt. Persze ha még jól is néz ki, az sem hátrány főleg, ha az emberiség szebbik felét is figyelembe veszi az egyszeri zenehallgató a vásárlás során, azaz az éppen aktuális társunk nem dob ki vele együtt az utcára.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

Kinézet, csatlakozók

A Rotel RA-1572MKII kinézet szempontjából valahol az arany középutat képviseli, még éppen elviselhető jelleggel bír a kicsit technicista kinézet, amin szigorú katonás rendben vannak elosztva a kezelőszervek. A szálcsiszolt alumínium előlap azért nagyot lendít a kinézetén. Elsőre szemügyre véve az RA-1572MKII-t meglehetősen bonyolultnak tűnik a kezelése a rengeteg gomb miatt. Második ránézésre is, de ott már feltűnik a turpisság, a nyomógombok több mint kétharmada a forrásváltás célját szolgálja, minden bemenetnek külön gombja van, ettől tűnik olyan riasztóan soknak a kezelőszervek száma.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

Középen találjuk a nagyméretű fehér fényű OLED pontmátrix kijelzőt, alatta a bemenetválasztó gombsort szám szerint kilenc darabot, tőle jobbra a hangerő, alatta a menü és léptető gombokat.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

Baloldalon a be/kikapcsoló gombot, a távvezérlő szenzor érzékelőjét, egy fejhallgató és egy kifejezetten Apple termékekhez szánt USB aljzatot.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

A hátuljára nézve sem lehet okunk a panaszra, van négy RCA bemenet, amiből egy a lemezjátszóknak szánt phono, egy dedikált monó szub és egy Pre-Out kimenet, egy pár XLR, két-két koaxiális és optikai, egy USB B bemenet, és egy LAN csatlakozó (ami sajnos csak vezérlési célokat szolgál, a netre nem kapcsolódik, tehát nem képes streamet fogadni). Van még az  Bluetooth aptX vevő, RS-232, egy rakat vezérlő és trigger csatlakozó, más Rotel egységek vezérléséhez. Kapunk még egy USB Power kimenetet és egy IEC táp aljzatot. Hangsugárzó kimenetből két párat kapunk A/B felosztásban. Csatlakozókban tehát nem lesz hiány, ráköthetjük a Rotel RA-1572MKII-re az otthon létező összes eszközünket, legyen az tévé vagy játékkonzol.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő hátlap hangfal csatlakozó

A ház alumíniumból és vaslemezből készült, a kidolgozás első osztályú, az illesztések pontosak, a minőség kifogástalan. Az egész masszív és stabil benyomást kelt, konkrétan ez lesz, ami a legkésőbb tönkremegy a használat során.

Mellékelnek hozzá még egy egész pofás távirányítót is, amivel kényelmesen tudjuk kezelni a megfelelő funkciókat a készüléken.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő távirányító

Belül

A Rotel RA-1572MKII tekintélyes súlyát elsősorban a ház és a belső toroid trafó adja, amin láthatólag nem nagyon spóroltak a tervezők, ott figyel még a digitális részlegben a Burr-Brown MQA képes DAC chip, a jókora hűtőbordák és a gondosan felépített és megtervezett NYÁK lap, rajta a minőségi alkatrészekkel.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

Használat közben

Az elsőre riasztóan soknak tűnő lehetőség ellenére, eléggé egyszerű a Rotel RA-1572MKII használata, rádugjuk a műsorforrásunkat (DAC, CD-lejátszó, analóg lemezjátszó, streamer vagy akármi, aminek van analóg kimenete), csatlakoztatjuk a hangfalainkat, végül mindet bekapcsoljuk és szólhat a zene.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

Ha USB bemeneten keresztül szeretnénk használni, akkor telepíteni kell a Rotel oldalán megtalálható drivert. A Roon Tested opció is elérhető, azaz a Roon felismeri és kezeli a Rotel RA-1572MKII-t.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

WiFi és AirPlay sajnos nincs, de ott van helyette az Bluetooth aptX, ami már egészen elfogadható hangminőséget biztosít.

Itt hangsúlyozzuk még egyszer, a hátlapon lévő Ethernet aljzat csak vezérlési célokat szolgál, ezzel nem tudjuk elérni a netet, nem tudunk zenét hallgatni. Az összedugás után már rém egyszerű kezelni a Rotelt, akár a mellékelt (egész jól kinéző) távirányítóval is.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő hátlap

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A erősítő és 851N streamer, S.M.S.L M400 DAC, Cocktail Audio X50(D) digitális futómű, Viablue kábelek az összes elérhető csatlakozási metódussal (RCA, XLR, hangfalkábel, tápkábel, LAN kábel), Sendy Audio Peacock és AudioQuest NightOwl Carbon fejhallgató.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

Hangminőség

Kifinomultan részletes, megfogott basszus, ami elsőre feltűnt a Rotel RA-1572MKII hangjában, inkább az artikulációra összpontosított, mint a mennyiségre. E mellé társult a hatalmas teljesítmény tartalék, tekerhettük akármeddig a hangerő szabályzót - bőven a kényelmes hallgatási hangerő fölé - csak a zene hangereje nőtt, torzítás nélkül.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

A középső és a felső tartomány - japán erősítő ellenére, vagy létére - kifejezetten az "angol hangzás" felé tendált, esküdni mertünk volna, hogy valamelyik prominens angol gyártó terméke zenélt a füleinknek. Felmerül persze ilyenkor a kérdés, de mégis mi az az angol hangzás?

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

Nos, a művelt angol szerint a zenei történés 90 %-ban a középsávban, a frekvencia-tartomány közepén történik, azt kell lehetőleg kompromisszummentesen visszaadni a hifi készülékeknek, a legmélyebb és a legmagasabb tartomány - ha nem is elhanyagolható -, de nem annyira fontos. A Rotel RA-1572MKII tökéletesen megfelel ennek az elvárásnak sokáig hallgatható, kellemesen visszafogott, de nem dinamikátlan hangzásvilágával.

Valahol a prezensz tartomány környékén volt egy csábítóan édes kiemelése vagy színezettsége, ami igen jót tett az olyan felvételekkel, ahol például trombiták és egyéb rezes hangszerek szóltak. Verdi - Aida bevonulási indulója talán sohasem szólt még ilyen megkapóan és simogatóan.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

De általában véve is, szinte minden zenén hozta ezt a "fülcsábító" megszólalást, nem válogatott a zenei műfajok között.

Kedvenc gitárosunk Mark Knopfler felvételein is sziporkázott, a gitár minden apró rezdülését a tudomásunkra hozta, hallani lehetett, ahogy a muzsikus keze csúszkál a húrokon, ahogy fogást vált. Tette mindezt felesleges túlhangsúlyozás nélkül, a részletek megtartása mellett a gitár sem jött előrébb, maradt a hangfalak között egy nem csak oldalt, hanem hátrafelé is megnyíló térben.

Hans Zimmer felvételein megfelelően kordában tartotta a brutális mélytartományt, itt is inkább a minőségre helyezte a hangsúlyt a mennyiség helyett, józanul és mértékkel adagolta a basszust. Az élő felvételek terével is jól gazdálkodott, képes volt visszaadni a színpad méretét és a közönség hangulatát, az ebben a kategóriában elvárt mértékben.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

Alexis Cole zenéjének DSD változataival elhozta az audiofil nirvánát, levegő, tér, felbontás hatalmas dinamika, ami egyben nyugodtsággal párosult. Itt is érezhető volt az a kis szín, ami érzékivé és szexivé tette az énekesnő hangját.

A belső DAC megfelelően működött, de ez a Rotel megérdemel és ki is szolgál egy külső, akár jóval drágább konvertert is.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő távirányító

Összehasonlítottuk a Cambridge Audio 851A erősítővel is (ha már tiszteletbeli angollá avanzsáltuk a Rotel 1572MKII-t). Mindkét erősítő rendkívül sokáig hallgatható fáradtság nélkül, a CA 851A viszont kiegyenlítettebb és szélesebb sávszélességgel rendelkezik,  viszont hiányzott belőle az a csábító prezensz, ami a Rotel hangjában jelen volt.

Végeredményben egy teljesen korrekt és vállalható erősítő a Rotel RA-1752MKII, amit ígért azt betartotta és még némi pluszt is adott hozzá, a kifejező és attraktív középtartományával.

Rotel RA-1572MKII sztereó erősítő

Összegzés, ajánlás

Hosszú napokig elégedetten hallgattuk a Rotel RA-1572MKII-t, nem voltak zavaró hibái, hozta a kötelezőt és még meg is lepett minket, mire képes a frekvencia sáv közepén/tetején. Az építési minőség és belső felépítés példás, kapunk még egy DAC-ot és egy phono bemenetet is bónuszként, bőséges teljesítményt és számtalan csatlakozási lehetőséget. Ebben a kategóriában nagy a verseny és van miből válogatni a leendő vásárlónak, nekik viszont feltétlenül ajánlunk egy meghallgatást, ahol a Rotel RA-1572MKII a résztvevő alany.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.