Rotel Michi X3 high end sztereó erősítő bemutató

Összpontosított figyelem

2020. december 30., szerda, 21:20

Rotel audio hifi erősítő teszt high end Rotel hifi Rotel erősítő hifi erősítő sztereó erősítő hifi teszt erősítő teszt Rotel teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt high end sztereó erősítő

Modernizált kivitelben újra gyártják a hifis körökben rendszeresen emlegetett, Michi sorozatú Rotel elektronikákat. A gigász-família egyik tagja, nevezetesen az X3 integrált sztereó erősítő már Magyarországon is kipróbálható, az Aymara Kft. bemutatótermében.

Rotel Michi X3 sztereó erősítőRotel Michi X3 sztereó erősítőRotel Michi X3 sztereó erősítőRotel Michi X3 sztereó erősítőRotel Michi X3 sztereó erősítőRotel Michi X3 sztereó erősítőRotel Michi X3 sztereó erősítőRotel Michi X3 sztereó erősítőRotel Michi X3 sztereó erősítőRotel Michi X3 sztereó erősítőRotel Michi X3 sztereó erősítőRotel Michi X3 sztereó erősítő távvezérlőRotel Michi X3 sztereó erősítő távvezérlőRotel Michi X3 sztereó erősítőRotel Michi X3 sztereó erősítő hátlapRotel Michi X3 sztereó erősítő hátlapRotel Michi X3 sztereó erősítő hátlapRotel Michi X3 sztereó erősítő hátlapRotel Michi X3 sztereó erősítő hátlapRotel Michi X3 sztereó erősítő hátlapRotel Michi X3 sztereó erősítő

A Michi háttérsztori

1993 volt az a bizonyos év, mikor izgalmas hullámon lovagolt a zeneipar s technikai fejlődésbomba detonációja volt megfigyelhető minden szektorban. Nevezhetjük ezt a japán hifi elektronikák fénykorának? Idealizálást félretéve, ekkor látott napvilágot a Rotel legújabb zászlóshajó termékcsaládja. Michi névvel jelölte a cég azokat a termékeket, amelyekbe kompromisszumok nélkül fektette bele teljes szakértelmét.

A trió egy forráskészülékből (RHCD-10), passzív előerősítőből (RHA-10), valamint egy CD-lejátszóból (RHCD-10) állt. Mindhárom eszközt robusztus, szinte meghökkentően magasra specifikált kialakítás jellemezte. Elegáns vörös faborítás "próbálta" barátságosabbá tenni külsejüket, amely az idő múlásával csak még nemesebbé és tekintélyt parancsolóbbá vált. A Michi készülékek voltak a legkomolyabb megépítettségi minőséggel rendelkező bestiák, amelyek a Rotel üzeméből kikerültek.

Rotel Michi X3 sztereó erősítő

A nevet sokéves kihagyás után, 2020-ra hozták vissza, a modern kor igényeinek megfelelően átgondolt struktúrával. A korábbi "szentháromság" helyett már öt készülék közül lehet választani. Egy monó és egy kétcsatornás végerősítő (M8 és S5), egy előerősítő (P5) és két integrált sztereó erősítő formájában igyekszik a cég kielégíteni a high end igényű zenerajongók elvárásait.

A hároméves fejlesztés és alapos teszt-meghallgatások eredményeként debütáló, új Michi sorozat létfontosságú komponensei házon belül készülnek. Utóbbiak közé tartozik a műgyantával kiöntött, egyedi gyártású transzformátor. Hangminőség szempontjából nem kevésbé számottevő a brit tervezésű puffer kondenzátorok és a 32 darab kimeneti tranzisztor feladata.

Rotel Michi X3 sztereó erősítő

Szolgáltatások

Az AB osztályú erősítő folyamatos kimeneti teljesítménye 200/350 W 8/4 ohmon, így sokféle környezetben képes a legtöbb hangsugárzót tisztességesen meghajtani. A tápellátásról túlméretezett, ultra-alacsony zajú toroid transzformátor gondoskodik, egymástól független feszültség vezérlőkkel működtetve a digitális és analóg áramköröket.

Rotel Michi X3 sztereó erősítő hátlap

Az X3 úgy készült, hogy sokféle környezetben, sokféle eszközzel kompatibilis legyen. Ezáltal MM phono modul és analóg sztereó XLR bemenet is található rajta, kiegészülve további 3 pár sztereó RCA aljzattal. Alacsony torzítási értékeket mutató analóg szekcióját nem kevésbé ígéretes, digitális paraméterekkel egészítették ki. SPDIF bemeneten (3 db optikai és 3 db koaxiális áll rendelkezésre) 192 kHz/24 bit, számítógépes USB-B aljzatán pedig 384 kHz/32 bit mintavételezésig képes PCM jelfolyamokat dekódolni a benne lévő AKM chip, miközben DSD és DoP támogatást is nyújt. AptX Bluetooth vevője által vezeték nélkül is párosítható hordozható mobileszközökkel, ami persze nem a legmagasabb minőségű zenehallgatásra való, de ez az opció is azt igazolja, hogy a tervezők sokféle igénynek igyekeztek megfelelni. Hálózati klienseket (pl. AirPlay/TIDAL/Spotify Connect) nem tartalmaz, viszont Ethernet vagy RS232 portján keresztül IP-alapon is vezérelhető intelligens otthonokban.

Rotel Michi X3 sztereó erősítő hátlap

Küllem

A fizikai paraméterek is magasabb nívót sugallanak: a majdnem 30 kilós tömeghez (a szabvány 43,5 cm helyett) 48,5 cm társul, ezért a Michi X3 nemcsak látszólag nagyobb, mint sok másik integrált sztereó erősítő. Ugyanakkor letisztultsága szinte ellentmondásos nemcsak a Rotel, hanem a szokványos, gombokkal és tekerőkkel zsúfolásig berendezett japán(os) erősítők arculatát ismerve. A Michi modellek szigorú elvárások alapján készültek, amely nemcsak a belső alkatrészekre értendő. A menürendszert és hanginformációkat megjelenítő, nagyfelbontású kijelző is olyan extra, amellyel manapság csak high end audió készülékeken találkozunk.

Rotel Michi X3 sztereó erősítő

A jelszint vezérlő és bemenetválasztó potmétereken kívül mindössze egy középre igazított be/kikapcsoló gomb és egy 6,3 mm-es fejhallgató aljzat tarkítják a fényes fekete előlapot, nem mellesleg teljesen új fazonú MICHI felirat alatt felsorakoztatva.

Rotel Michi X3 sztereó erősítő

A hűtőborda szerepet betöltő oldallemezek finoman levágott élei, a robusztus matt-fekete talpak egyaránt fokozzák az esztétikumot. A hátsó panel ahhoz képest, mennyi csatlakozót tartalmaz, gyönyörű katonás sorba állítva teszi rendezetté az analóg, digitális és hálózati aljzatok svédasztalát. Korábbi ismerkedéseink alkalmával a kisebb (és persze olcsóbb) Rotel elektronikákon megfigyelhettük a költségkímélő kompromisszumot sugalló apró részleteket. Gondolunk itt az egyszerűbb műanyag talpakra, a relatíve vékony lemezből hajtogatott tetőre, műanyaggal bevont banándugó aljzatokra stb. A Michi parádés minőségű, ródiummal bevont hangsugárzó csatlakozóit nézve könnyebb feltételezni, hogy még szalámi vastagságú hangsugárzó kábelt is magabiztosan látnának vendégül.

Rotel Michi X3 sztereó erősítő távvezérlő

Meghallgatás

Az Aymara Kft. bemutatótermében, Bowers & Wilkins 702 S2 és 804 D3 álló hangfalakkal tettünk próbát. Csak néhány általunk jól ismert zeneszámba hallgattunk bele, hogy nagy vonalakban megtapasztaljuk az elektronika képességeit. Az énekhang pozícionálás (Sara K. - Stars c. számát hallgatva) határozott és elegáns volt, a hangszerek transzparens, finoman strukturált térben rajzolódtak ki. A dinamikai árnyalás túlzásoktól mentes volt. Integrált létére a hirtelen impulzusokat olyan könnyed erővel és váratlanul tágas színpaddal közölte, hogy azt a 15-ös sorozat elő-végerősítő kombinációi is megirigyelhetnék. A basszusban mutatkozott enyhe (de ízléses) mértékű nagyvonalúság, hozzátesszük, ezt a bemutatóterem akusztikai sajátossága is okozhatta.

Rotel Michi X3 sztereó erősítő

Több Rotel elektronikát hallottunk már, amelyekben többnyire megfigyelhető volt egyfajta józan nyersesség, már-már feltűnő magabiztossággal karöltve. Szubjektív, hogy kinek tetszik és kinek nem ez a fajta tárgyilagos karakter. A Michi X3 viszont semmi ilyen, vagy ehhez hasonló ismertetőjegyet nem hordozott magában, a legkisebb mértékben sem. Nem úgy szólt, mint egy hétköznapi Rotel. Mellőzte a feltűnő őszinteséget, nem kíméletlenül céltudatos, csupán lelkesen feltáró volt. Csukott szemmel képtelenek lettünk volna megállapítani, hogy milyen gyártó, vagy egyáltalán nemzetiség állhat a készülék mögött. A Michi high end pályán mozgott. Nemcsak törekedett rá, nemcsak feszegette határait. A finom, térben lebegő, mozgó, úszkáló akusztikai apróságokat és a nehéz, dübörgő taktusokat egyaránt felnőttesen, hezitálás nélkül tolmácsolta.

A Stockfisch Records tesztelésre optimális lemeze után hallgattunk kicsit populárisabb tónusú Gregory Porter nótákat, de néhány Yello számra is sor került, szélsőséges anyagokon történő barangolásunk legvégén már tibeti meditációs világzenék is megszólaltak. A rendszer mindvégig magabiztosan, alázattal, ugyanakkor gazdag részletességgel ábrázolt rengeteg olyan apró részletet, amelyek frissé, újszerűvé, izgalmasabbá tették az unott motívumokat is.

Rotel Michi X3 sztereó erősítő

Ennyi idő természetesen nem volt elég ahhoz, hogy alaposan megismerjük az erősítő analóg és digitális szekcióit. Arra viszont hamar fény derült, hogy a Rotel mostantól (ismét) a megfizethető audiofil mezőny fölötti ligában is játszik. Szépen muzsikált a 702 S2-vel, de nem kevésbé méltó társ benyomását keltette a jóval drágább 804 D3 hangsugárzó mellett is. Utóbbi lesz hosszútávon mérvadó, hiszen a B&W és a Rotel kampányaiból tisztán érzékelhető: A Michi elsősorban a 800-as sorozatú, vagy azokkal megegyező hangsugárzókkal harmonizál.

Rotel Michi X3 sztereó erősítő

Záró gondolatok

Minél magasabb minőségű hifi eszközöket vizsgálunk, annál szubjektívebb az általuk kifejtett hatás, hallgatói tapasztalat. Részben ezért, részben az idő hiánya miatt írtunk teszt helyett bemutatót e cikk címébe is. A Michi komolyságáról felesleges többet írni, élőben kell megtapasztalni, lehetőleg úgy, hogy pl. összehasonlítják az RA-1592 integrált sztereó erősítővel. Függetlenül attól, hogy analóg, vagy digitális forrással használják, a Michi térérzet, energikusság, dinamika, színpadmélység és közvetlenség tekintetében egyaránt azonnal, kérdések nélkül, kíméletlenül és másodperceken belül lekörözi akármelyik kisebb Rotel erősítőt.

Önmagában könnyedén, erőlködésmentesen bizonyít, amit leginkább azzal az érzettel fog megnyilvánulni, hogy (hozzá méltó hangfalakkal természetesen) a hallgató egyszerűen nem akarja majd kikapcsolni a hangrendszert. Mert a tisztán áttetsző, levegős tér, finoman adagolt részletek mellett megmaradt az élvezetesség, a mosolyra csalogató lendületesség is. Természetesen az árért cserébe ez el is várható.

 

Rotel Michi X3 high end sztereó erősítő

Műszaki adatok

Erősítő: AB osztályú
Teljesítmény:

2x200 W/8 Ohm

2x350 W/4 Ohm

Jel/zaj viszony (phono/RCA/digitális bemenet): 80/102/102 dB
THD: < 0,008 %
Frekvencia-átvitel: 20 Hz-20 kHz
Csillapítási tényező: 350 (20 Hz-20 kHz, 8 Ohm)
Bemenetek: phono, 3 pár RCA, XLR, 3 db optikai, 3 db koaxiális, PC-USB, Bluetooth
DAC: AKM (765 kHz/32 bit, DSD és DoP támogatással)
Maximális teljesítmény-felvétel: 500 W
Készenléti teljesítmény-felvétel: 0,5 W
Méretek: 485 x 150 x 452 mm
Tömeg: 28,9 kg
Ár: 1 799 000 Ft
Forgalmazó:

Aymara Kft.

+36-1-317-5560

+36-1-411-0222

1052 Budapest, Aranykéz u. 4-6.

aymara.hu

 

További cikkek:

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.