Roksan K3 AMP integrált sztereó erősítő és K3 CD Di CD-játszó teszt

Angliából integrálva

2019. március 29., péntek, 16:30

Roksan audio hifi erősítő lejátszó CD-lejátszó hifi erősítő sztereó erősítő Roksan Audio Roksan hifi erősítő teszt CD-lejátszó teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt

Az unalom fogalma évek óta ismeretlen szerkesztőségünk falai között azért (is), mert megállás nélkül érkeznek hazánkba az idehaza kevésbé ismert cégek. Tudjuk például, hogy a Roksan nevet sokan emlegetik és az angol hifi szinonimájaként tartják számon, de személyesen rég találkoztunk termékeikkel. Ezért kihasználtuk az alkalmat, hogy néhány hétig megállás nélkül a K3 erősítő-CD játszó párost nyúzzunk!

Audiofil gének

A Roksan K3 sorozata az elszánt zenekedvelőknek készült. Az erősítő masszív toroid transzformátorral érkezik, kimenő teljesítménye 2x140 W (8 ohmon), mindehhez 800 W maximális áramfelvétel tartozik. A CD-játszó ugyan nem olvas SACD-ket, viszont 192 kHz/24 bites D/A konvertere más eszközök jelét is képes átalakítani.

Roksan K3 sztereó erősítő

Küllem

Az erősítő meglehetősen diszkrét előlapja nem biztos, hogy megkapja a következő Red Dot Design díjat, mindössze a legfontosabb kezelőszerveket és kiegészítéseket foglalja össze. Utóbbiba tartozik az infravörös jelérzékelő és az alatta sorakozó, üzemmódot, ill. forrást mutató LED sor. Érdekesség, hogy a Bluetooth (feltehetőleg a párosítás miatt) külön gombot kapott. A 3,5 mm-es fejhallgató kimenet sem maradt le a listáról, így csendesebb módon is lehet élvezni a rendszer tudását.

Roksan K3 sztereó erősítő

Az erősítő hátlapja hozza a különc angol stílus ismertetőjegyeit, némi praktikummal fűszerezve. Utóbbi alatt gondolunk a phono aljzatra és a bypass lehetőségre. A K3 AMP ráfűzhető házimozi rendszerre, hogy a frontsugárzókat filmnézésen kívül, sztereóban is kiszolgálja. Továbbá PRE OUT kimenetet is építettek bele, így később feltornászhatjuk rendszerünk erejét pl. a K3 végerősítővel, amennyiben kettős kábelezésre szánjuk magunkat. Apró, de igényes rendszertávvezérlő is része a csomagnak.

Roksan K3 sztereó erősítő hátlap

A CD-játszó az erősítővel azonos mérettel és arculattal rendelkezik. A futómű látszólag teljesen fapados. Nálunk az antracit kiadás járt, a különböző variációk valójában csak előlapjukban különböznek.

Roksan K3 CD Di CD-lejátszó

A lejátszó épp úgy, mint az erősítő, nem tűnik 530 000 Ft-os elektronikának. Persze a hithű audiofilek építményei gyakran nem sejtetik a fémburok alatt rejtőző értékeket. Talán jobb is, mert így sokkal több nyugodt feleség élhet a világon.

Roksan K3 CD Di CD-lejátszó belső

Sokaknak jó hír lehet, hogy a K3 CD Di nemcsak digitális kimenetekkel, hanem bemenetekkel együtt érkezik. Optikai és koaxiális közül választhatunk, kár, hogy a számítógépes USB-B kimaradt. Ahhoz a Roksan K3 DAC-ot kell megvásárolni. Kitalálták ezt jól az angol urak!

Roksan K3 CD Di CD-lejátszó hátlap

Használat közben

A készülékeket nem előlapi gombbal kell be/kikapcsolni, hanem a szokásostól eltérően, alulra került mindkettőre egy-egy masszív billenőkapcsoló. Eleinte kelletlenül nyúlkáltunk a készülékek alá, de néhány nap után egyfajta elégedettséget okozott a hangos kattanás, mintha ipari gépeket üzemeltettünk volna. Furcsa, de amúgy működőképes megoldás, hogy a CD-játszó bemeneteit is hasonlóképpen, háromállású kapcsolóval választhatjuk ki, ekkor a K3 CD Di alatt színes LED világítás tájékoztat arról, hogy koaxiális vagy optikai bemenet aktív-e. A készülékek néma csendben, zavaró melegedés nélkül üzemeltek.

Roksan K3 sztereó erősítő és K3 CD Di CD-lejátszó

Mi tetszett kevésbé? Nem titkoljuk, a fapados lemeztálca nem volt bizalomgerjesztő. XLR aljzatoknak is örültünk volna, főleg úgy, hogy a nemsokára Magyarországon is rendelhető K3 DAC kapott XLR kimenetet.

Roksan K3 CD Di CD-lejátszó belső

Az erősítő kissé lötyögő mechanikus potméterén joggal akadhatnak fenn az igényes hifi építők, mivel nem valami jó minőségérzetet sugall, erre jobban odafigyelhetett volna a Roksan. Persze lehet ezt azzal magyarázni, hogy a kívül-belül makulátlan kialakításért a márka nagyobb szériáit válasszák.

Roksan K3 sztereó erősítő belső

Hangminőség

A fenti, megalapozottnak vélt kritikáinkat a hangminőség teljes mértékben kompenzálta. A duó hangjába ugyanis (akár KEF, akár Fyne Audio, akár USHER hangfalakkal próbálkoztunk) nem tudtunk belekötni. Kiforrott, szépen részletező, zenei, kellemes karaktert nyújtott a két készülék, melyet minden pillanatban élvezet volt hallgatni.

Roksan K3 sztereó erősítő belső

Referencia minőségű Stockfisch albumunkat (Closer To The Music - Vol. 2) elindítva jó hangszer pozícionálást, közvetlen éneket és felszabadult energiákat kaptunk. Teszt rendszerünk életteli, közvetlen arcát mutatta. A vízszintes színpad kifejtés és a mélységérzet picit mérsékelve jelent meg, de hozzá kell tennünk, hogy ez részben a hangfalak és a kis szoba miatt is volt így.

Roksan K3 sztereó erősítő belső

A Led Zeppelin - Since I’ve Been Loving élő változatát hallgatva belemerültünk a zenébe, átéreztük a koncert hangulatát. Jó dinamikával, erőteljesen jelent meg a dob, egyáltalán nem érződött gyengének vagy "angolosan finomkodónak" a rendszer. Kicsit vadabb vizekre evezve egy Quens Of The Stone Age albumba is belehallgattunk. Sőt, alkalmanként elektronikus (pl. Pendulum, THMPSN stb.) darabokra is sor került. Ekkor agresszívebb oldalát is képes volt megmutatni a rendszer, fárasztó érzet nélkül, magas terhelésen is magabiztosan hajtva hangsugárzóinkat.

Roksan K3 sztereó erősítő és K3 CD Di CD-lejátszó

Végszó

Műfajtól függetlenül minden számot hibák, ködösség, zavaros színpadkép nélkül tudott visszaadni a Roksan párosa. A készülékpáros több mint egymillió forintos összegét figyelembe véve mindez persze elvárható. Bátran ajánljuk a szett meghallgatását bárkinek, akiknek nem fontos a csillogás és a szobadísz jellegű dizájn, egyszerűen csak felszabadult, magas szintű, utazás-szerű zeneélményre vágynak. Meg kell viszont jegyeznünk azt is, hogy a K3 CD Di CD-játszó elsősorban komoly gyűjtőknek lesz ideális forráskészülék, hiszen pl. az áprilisban érkező K3 DAC majdnem 200 000 Ft-tal olcsóbban lesz rendelhető. A fapados külső alapján tehát nem érdemes ítélkezni (ettől még a furcsaságokat meg kellett szokni)! A Roksan K3 készülékei egy kis zenehallgatás után könnyen felkerülhetnek bármelyik zenerajongó bakancslistájára.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.