Roksan Caspian integrált sztereó erősítő és CD-lejátszó teszt

2019. április 20., szombat, 17:10

Roksan audio hifi erősítő lejátszó CD-lejátszó hifi erősítő sztereó erősítő Roksan Audio Roksan hifi erősítő teszt CD-lejátszó teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt

A Roksan Caspian átlépi a K3 határait és nem csupán kellemes audiofil hangot, hanem őszinte, lecsupaszított élő zene-reprodukciót ígér. Mindez a szokásosnál laposabb profilban valósul meg. De miért pont az angol gyártó lapos, visszafogottnak tűnő készülékpárosát válasszuk, ha már ekkora összeget adnánk ki elektronikára?

Klasszikus sztenderd, magas elvárás

Az említett termékek leírásuk alapján meglehetősen magas szintet képviselnek. Persze utóbbi mindenkinek kicsit mást jelent, ezért talán egyszerűbb, ha azt vesszük alapul, hogy az amúgy is audiofil értékrendre építő gyártó termékkínálatának közepére rangsorolható a Caspian. Az erősítő és CD-játszó darabja 800 000 Ft-ba kerül, elméletileg ugyanekkora értékű hangsugárzó párral érdemes használni, persze ez nem kőbe vésett kritérium. Az sem törvényszerű, hogy Roksan készüléket csak a testvérmárkájaként ismert Monintor Audio hangfalaival társítsunk. Ők egyszerűen így fogalmaznak: széles vásárlói közönséget céloznak meg e készülékekkel, akik egyszerűen csak igazi, valósághű hangra vágynak.

Akárhogy is, a Caspian magas kategóriát képvisel, ezért felhasználói szemszögből is kicsit szigorúbban lehet hozzá viszonyulni. E termékek a kategóriától elvárható komolyságot sugallják, nem csak kivitel tekintetében.

Roksan Caspian sztereó erősítő belső

Az erősítő külön tápellátású elő- és végerősítő modulokkal rendelkezik, bemenetei között pedig egy XLR aljzat is található. Nem meglepő módon a Caspian CD-lejátszón is található ilyen kimenet, melyet (ha megfelelő minőségű kábelünk is van e célra) érdemes kihasználni.

Roksan Caspian CD-lejátszó hátlap

Természetesen a készülékek önmagukban is megállják helyüket, nem muszáj a kettőt együtt megvásárolni. Az erősítő rendelkezik ún. PRE OUT, azaz előerősített kimenettel, két párral is, így szükség esetén akár két kiegészítő sztereó végerősítőt illeszthetünk hozzá, így kiszolgálva tri-amp hajtásra alkalmas hangsugárzókat.

Roksan Caspian sztereó erősítő hátlap

A CD-lejátszón digitális kimenetek is találhatók, a hagyományos optikai és koaxiális mellett még AES/EBU is. Egyébként a Caspian termékcsaládban található még lemezjátszó előerősítő és sztereó végerősítő is, melynek teljesítménye a cikkünkben szereplő integráltéval azonos (csatornánként 85 W).

Roksan Caspian hifi rendszer

Az Angliában gyártott készülékek sajátossága a krómozott tetőlap, a szögletesen levágott szélű ház és az átlagosnál laposabb profil. Utóbbi csalóka lehet, hiszen mindkét eszközbe két trafót építettek.

Roksan Caspian sztereó erősítő

Az erősítőben külön-külön tápegység gondoskodik az elő- és végfokról, a lejátszóban pedig az analóg és digitális áramkörökről. Az összkép tehát komolyságot, magas sztenderdet sugall. Az elvárásokhoz igazodva meg kell említenünk néhány hiányosságot is.

Roksan Caspian CD-lejátszó belső

A CD-játszó és a Caspian termékcsalád jelenleg egyáltalán nem tartalmaz olyan D/A konvertert, amelyre külső forráseszközt (pl. számítógép) lehetne csatlakoztatni. A lejátszó áráért cserébe páran elvárhatják ezt az extrát épp úgy, mint az SACD támogatást, amely ezúttal nem része a csomagnak. Tehát csak lemezgyűjtőknek lesz érdemes befektetni rá. Szőrszálhasogatásként megemlíthetnénk azt is, hogy a Caspian Power Amplifier kiegészítésként megvásárolható végerősítőkön található XLR bemenet, az integrált sztereó erősítőn viszont nincsen a szimmetrikus összekötést lehetővé tevő XLR kimenet. Persze a gyártónak valahol meg kellett húznia a költségeket és ne feledjük, hogy az eszközök a legtöbb, nem teljesen Roksan-alapú hifi rendszerbe is befűzhetők.

Roksan Caspian sztereó erősítő

Küllem

A Caspian dizájn régies, ugyanakkor a maga módján letisztult. Az erősítő előlapján lévő, két darab méretes potméter segít a forrás és a jelszint (hangerő) állításában. A tárcsák kissé laposak, ezért nagyobb kézzel megfogásuk nem könnyű. Szerencsére a mellékelt távvezérlővel a lejátszót és az erősítőt is lehet irányítani.

Roksan Caspian távvezérlő

A dizájnra visszatérve, továbbra is adott egy különc módon a bal alsó sarokba rejtett ki/bekapcsoló. Az előlapon lévő ún. Mode gomb segítségével állítható készenléti üzemmódba az áramkör. Ezesetben a visszakapcsolást követően ugyanaz a forrás fog szólni, mint kikapcsolás előtt (az alsó billenőkapcsoló használatával mindig az első, azaz CD bemenetre tér vissza az erősítő). Az erősítő hátlapján RCA aljzatok katonás sokasága és egy szélre szorított XLR bemenet található, mechanikus kapcsolóval állítható be, hogy a CD bemenet esetében az RCA vagy a szimmetrikus szóljon. A készülékház kivitele összességében fegyelmezett, minőségérzetet sugall.

Roksan Caspian sztereó erősítő hátlap

A CD-játszó gombkiosztása, arculata jól illeszkedik az erősítőhöz, egyedül a kijelző betűkészlete, türkizes színe különbözik, az erősítő bekapcsolt állapotban ugyanis pirossal jelöli az aktuális forrást.

Roksan Caspian CD-lejátszó

A lemeztálcát kinyitva csalódottság suhanhat át a laikus érdeklődőn, hiszen épp olyan egyszerű műanyag futóműnek tűnik, mint amilyen a K3 Di CD-ben is található. Igen ám, azonban a Caspian futóművét egy készülékháztól elcsatolt, felfüggesztett teknőbe építették. A ház alját kitapogatva lehet is érezni, hogy a mechanika alatti lemez el van függetlenítve, érintéssel picit elmozdítható a komplett padlólemeztől.

Roksan Caspian CD-lejátszó

Hangminőség

A teszt két felvonásból állt. Először kb. 18 m2 alapterületű szobában, Usher Dancer Mini-X hangfalakkal használtuk a Roksan Caspian-okat. Ezután átvittük őket egy kb. 30 m2-es helyiségbe, ahol Atlantic Technology AT-1 hangfalakat bíztunk rájuk. Mindkét környezetben ugyanazt a kábelezést (LessLoss DFPC Signature táp-, Neotech NES-3002II hangfal-, LessLoss Anchorwave XLR összekötő) és készülékállványt (Söundarts) alkalmaztuk.

Roksan Caspian hifi rendszer

Ha az egyszerűbb, ill. olcsóbb elektronikákhoz kell viszonyítani, akkor azokhoz képest a Caspian egyértelműen testesebb, jobban fókuszált és melegebb, közvetlenebb karaktert képvisel. Megfelelően beállított rendszerben képes az énekhangot önálló "buborékba" helyezve előrébb hozni a színpadból. A hangszereket nem túl szellősen, de érzékelhetően elkülöníti egymástól. Műfajok tekintetében egyáltalán nem válogatós, mindent zeneiséggel, fárasztó nyersesség nélkül képes megjeleníteni. Ha valaki fejében felmerülne, hogy az XLR jobb hangot nyújt-e az RCA-hoz képest, akkor jelen esetben is egyértelműen igen a válasz.

Roksan Caspian CD-lejátszó hátlap

Nem éreztük, hogy műfajokra korlátozódott volna a készülékpáros tudása. A Gregory Porter, Sophie Zelmani vagy Angus & Jula Stone jellegű előadóknál sok váratlan részlet jelent meg, az ütemek feltűnően jó dinamikával kísérték egymást, ugyanakkor megkaptuk azt a kibővített térhatást, melynek eredményeként bizonyos hangok a hangfalaktól eltérő helyeken szólaltak meg. Ezt a fajta kidolgozott, ugyanakkor kellemes karaktert kaptuk akkor is, ha kicsit vadabb vizekre (Trentemoller, Linkin Park, The Avener stb.) eveztünk.

A Caspian egyértelmű előrelépést, finomabb ábrázolást, nagyobb teret és hajszálnyit jobb dinamikát hoz a K3-hoz képest. Hangja kicsit határozottabb és jobban kidolgozott, mint a K3 párosé. Ha viszont a Caspian szériánál drágább elektronikákat kell alapul venni, akkor megjegyezzük azt is, hogy ereje nem lesz minden rendszerben hiánytalan. Intenzív járatáson előfordulhat, hogy színpadképe és basszus ábrázolása is kicsit fedetté, töménnyé válik. Ekkor úgy tűnik, mintha az erősítő úgymond megfeszülne a vártnál nagyobb munkától. A csatornánként 85W teljesítmény tehát sok esetben elegendő, de az erőlködéstől mentes, valóban koncert jellegű hangnyomásszinthez és tengernyi dinamikához komolyabb elektronika (és hangsugárzó) kell. Nem volt módunk kipróbálni, de sejtettük, hogy egy kiegészítő végfok vagy a magasabb széria gyógyír lett volna.

Roksan Caspian hifi rendszer

Végszó

Finom audiofil készülékpáros, amely elsőre száraznak tűnhet, de zeneiségre törekvő hangfalakkal egy kis bejáratást követően máris enged merevségéből. XLR bemenet egyértelműen jobb hangot hozott, mint az RCA, ezért amikor csak lehet, a szimmetrikus utat érdemes választani. Elmélyült zenehallgatáshoz érdemes megfontolni elsősorban azoknak, akiknek nem a hatalmas teljesítmény a legfontosabb jellemző. Kíváncsian mászunk tovább a Roksan létráján, hogy elérkezzünk a legfelső (blak) fokra, amely remélhetőleg a Caspian kompromisszumait is átlépi majd. Nemsokára kiderül!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.