Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő teszt

2022. január 13., csütörtök, 17:20

Roksan audio hifi sztereó erősítő hifi erősítő sztereó erősítő Roksan erősítő hálózati erősítő hálózati lejástzó hálózati zenelejátszó erősítő teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Roksan erősítő teszt Roksan Attessa teszt

Az angol gyártóról a rutinos hifistának elsősorban a jó hang, jó ár párosa jut eszébe, amihez szervesen kapcsolódik a hagyománytisztelet - ami jó azt ne piszkáljuk - hozzáállás. Viszont a korral haladni kell, ezt a Roksan is belátta és piacra dobta az Attessa névre keresztelt, streaming funkciókkal, BluOS-szel ellátott erősítőjét.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítőRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítőRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítőRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítőRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő hátlapRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő hátlapRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő hátlapRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő hátlapRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő analóg bemenetekRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő digitális bemenetekRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő hátlapRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő talpRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő távvezérlőRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő AppRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő Roon ReadyRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítőRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítőRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítőRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítőRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítőRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítőRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítőRoksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő

Roksan, Cambridge, Cyrus, Naim, Linn, Spendor, ki ne ismerné ezeket a klasszikus brit cégeket? Generációk nőttek fel rajtuk és használták megelégedetten különböző készülékeiket, legyen az analóg lemezjátszó, erősítő vagy akár hangfal.

Megbízhatóan jó hang jellemezte és jellemzi ma is ezeket a neveket, ha tőlük választ valamit a vásárló, nem fog csalódni bennük.

Ebből a választékból most a Roksan Attessa Streaming Amplifier erősítő/streamer verziót vesszük terítékre, ami tökéletes megoldásként szerepelhet egy otthoni lánc központi tagjaként.

Kapunk BluOS-t, konvertált DSD lejátszást, MQA dekódolást, otthoni használatra bőven elég teljesítményt és elegáns kinézetet.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő

Kinézet, csatlakozók

Stílusosan elegáns a Roksan Attessa Streaming Amplifier formaterve, ha nem tudnánk, hogy angol, akkor valami francia gyártmánynak gondolnánk, erősen eltér a megszokott cipősdoboz, vagy az - időtálló klasszikusként aposztrofált - megjelenéstől.

Karcsú és az alján lévő, kétoldalt lecsapott élektől még karcsúbbnak tűnik, mint valójában. Középen találjuk az összes információt megjelenítő, a készülék majd' egész hosszában végig érő vékony OLED sávot, ami mögött visszafogott narancssárgán világítanak a szimbólumok, és ami sávot csak a középen elhelyezkedő jókora, többfunkciós tekerőgomb szakítja meg. Van még jobb oldalon egy 3,5 mm-es Jack fejhallgató aljzat és ezzel végére is értünk az előlap bemutatásának.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő hátlap

Hátul egészen tisztességes a felhozatal az egy pár banán aljzattal ellátott hangszóró kimenet mellett ott figyel egy analóg lemezjátszó földelő pont, mellette RCA phono bemenet, két "normál" RCA bemenet. Egy Pre-Out kimenet amire egy szubládát, vagy egy végfokot lehet kötni, 1-1 pár digitális (koaxiális, optikai) bemenet, Lan csatlakozó, két USB aljzat, egy BluOS szerviz port, két 12 V-os trigger csatlakozó más készülékek "felébresztéséhez", vagy a Roksan Attesssa aktiválásához, egy IR távvezérlő aljzat és a szokásos IEC tápaljzat.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő távvezérlő

Jár még a Roksan Attessa Streaming Amplifier-hez egy távirányító is, amivel az alapvető funkciókat tudjuk kezelni, minden másra ott a MaestroUnite app, amivel az Attessa mélyebb lelkivilágát tudjuk kezelni és beállítani és természetesen a BluOS app.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő talp

A ház fémből készült és gondosan kidolgozott, a melegedés nem túlzott, de természetesen, mint minden erősítőt a Roksan Attessát is érdemes egy jól szellőző helyre pakolni.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő

Belül

A belvilágáról nincs szinte semmi információnk, de a képeken látható jókora toroid transzformátor, bizakodásra ad okot. Négy jókora pufferkondenzátor és egy szintén méretes hűtőborda található még, az első látásra is kiforrott NYÁK lapok mellett/között.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő

Használat közben

Valamivel bonyolultabb beüzemelni a Roksan Attessa Streaming Amplifier-t, mint az átlagot, de ez mindössze a BluOS és a MaestroUnit app telepítésében merül ki. Csatlakoztatjuk az Ethernet kábelt és telepítés után párosítjuk a BluOS appot a Roksan Attessával, elnevezzük kedvünk szerint és használatba is vehető az erősítő.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő App

A dizájnt fantasztikusan eltalálták, a keskeny kijelző csíkon jól olvashatóan, egyúttal diszkréten világítanak a kiválasztott funkciók szimbólumai, amik között az előlapi forgatógombbal tudunk navigálni. Kiválaszthatjuk a bemenet típusát, a BluOS-t. A hangerő gomb működési tartománya is jól eltalált, kényelmesen tudjuk adagolni a hangerőt, aminek nagyságát az Attessa visszajelzi kis, függőleges csíkokkal.

A mellékelt távvezérlővel is kezelhetjük a Roksan Attessát, de jobban járunk, ha a BluOS appal tesszük meg ugyanezt, ezzel aknázhatjuk ki az Attessa teljes tudását. Választhatunk a számtalan streaming szolgáltató közül, hallgathatjuk például MQA -ban a Radio Paradise műsorát (ugyanis a BlueSound exkluzív szerződést kötött a Radio Paradise-zal, így lehetséges az MQA használata), böngészhetünk a TIDAL zenéiből és válogathatunk az ezernyi rádióállomás közül. Sajnos (egyelőre) nem Roon Ready képes a Roksan Attessa Streaming Amplifier, de elnézve a trendeket ez vélhetőleg csak idő kérdése, de még így is vezérelhetjük Roon alól, AirPlayen keresztül.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő Roon Ready

Az általános kezelhetőség kimondottan élvezetes, az ember önkéntelenül is tekergetni szeretné a méretes, többfunkciós hangerőszabályzót, hogy lássa kijelzőn megjelenő ízléses piktogramokat, itt nagyot alkottak a Roksan mérnökei. Egyetlenegy apró észrevételt kell csak tennünk, a hangerőszabályzó középen benyomható része, kicsit ellenállóbb, mint kellene, nagyobb erő kell a megnyomásához, ami egy kézzel nem mindig sikerül. De ez tényleg csak kákán is csomót keresés észrevétel, az összbenyomás átlagon felüli, végre egy stílusos és jól kezelhető készülék, ami sajnos kivétel ebben a kategóriában.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő digitális bemenetek

A csatlakozók minősége is kifogástalan, stabilan állnak a helyükön.

Zajnak, pattogásnak nem leltük nyomát, a BluOS app nem fagyott, nem csinált érthetetlen dolgokat gyorsan és pontosan működött.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő hátlap

Tesztkörnyezet

Cocktail Audio X50(D) hálózati futómű és streamer, Singxer SU2 Bridge, S.M.S.L M400 DAC, Topping A90 elő és fejhallgató erősítő, SVS SB-2000 Pro szubláda, Viablue kábelek minden fronton.

Hangminőség

Egy készülék tesztelésekor általában elsődleges elvárás, hogy a hangja legyen minél semlegesebb, ne emeljen vagy vágjon a frekvencia sáv egyik részén sem és lehetőleg ne színezzen. Ezek azonban nem mindig teljesülnek, vannak erősítők, amik néha túlzottan "semlegesek", amitől unalmas és fárasztó lesz a hangjuk hosszútávon. Ami - szinte - teljesen semleges és közben szórakoztató is az már nagyon sokba kerül.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő

A Roksan Attessa Streaming Amplifier hangja meglehetősen távol állt a semlegestől, de egészen lenyűgöző módon volt szórakoztató és hosszútávon hallgatható. Volt valami érzéki báj (talán ez a legjobb szó rá) a felső tartományában, egy olyan plusz finom csillogás, ami nem ment a hallgathatóság kárára, csak adott egy plusz ragyogó "ízt" minden zenének.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő

Ez a felső tartomány szervesen kapcsolódott a sáv közepéhez, ahol - angol erősítőhöz méltóan - szintén parádésan teljesített finoman karakteres énekhangokkal, rengeteg levegővel és térrel. A szokásos tesztzenéinket fotelhoz ragasztó módon adta vissza. Mike Oldfield zenéit neki találták ki, nem győztük meghallgatni az újabb és újabb dalokat, fület simogatóan és ezernyi színnel szólalt meg az összes harang és cintányér.

Mark Knopfler gitárja nem volt túlzottan "fajsúlyos" a doboz teste csak jelzés értékűen volt jelen, de ezt pótolta a fent említett számtalan részlet és finomság, ami áradt a hangszerből.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő

Némileg fenntartásokkal kezdtük el hallgatni Hans Zimmer prágai koncertjét, mondván ez a membránt szaggató mélyhangokkal teli zene, nem igazán a Roksan Attessa Streaming Amplifier stílusa, de még itt is képes volt lenyűgözni minket. Ami hiányzott a legalsó tartományból, azt bepótolta középen és felül, még a relatíve visszafogott mélytartománnyal együtt is képes volt kerek egésszé tenni az előadást. Ha nem hallottunk volna előtte olyan erősítőt, ami jobban teljesít basszusban, akkor azt mondanánk, ennek így kell szólni és nem másként.

Egy idő után meguntuk a tesztzenék hallgatását és felpakoltunk egy rakat akusztikus felvételt, illetve készítettünk egy TIDAL lejátszási listát és csak élveztük a zenét, ebben a stílusban igen kevés megfizethető erősítő van versenyben a Roksan Attessával. Ha - hifista szleng szerint - nem is nyíltak új dimenziók a zenében, de annyira új megvilágításba helyezte a megszokott (és a nem megszokott) zenéinket, hogy erős késztetést éreztünk az újra felfedezésre.

A Radio Paradise sima 44,1/16 bit FLAC és az MQA verzió hallgatása közben is elbűvölt minket, alig vártuk, hogy jöjjön a következő szám. Volt, hogy egész nap csak a Radio Paradise ment és nem tudtuk megunni.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő

Csak ismételni tudjuk magunkat, annyira elbűvölően sima és finoman cizellált volt a felső tartomány, hogy napokig lehetett volna hallgatni (mondjuk hallgattuk is).

A legmélyebb tartomány - mint az vélhetőleg már kitűnt a fentiekből - nem igazán combos, viszont precízen pontos és feszes, nem próbált csalni és ál-basszusokkal becsapni a nagyérdeműt, amit tudott az vállalta, igen becsületesen.

A dinamikával sem volt gond, nem éreztük úgy zenehallgatás közben, hogy valahol kifulladna a Roksan Attessa Streaming Amplifier.

Roksan Attessa Streaming Amplifier hálózati sztereó erősítő

Összefoglalás, ajánlás

Ebben az árkategóriában nem igazán vártunk meglepést, de a Roksan Attessa Streaming Amplifier-nak sikerült meglepnie minket, a sajátos és egyedi hangjával. Ami hang se nem semleges, se nem teljesen kiegyensúlyozott, de a varázslatos közép és felső tartománya, a fotelba szögezi a hallgatót.

Színes, csillogó, "érzékien" finom ez a tartomány, rabul ejti a hallgatót és zenehallgatásra ösztönzi. Visszafogott mélytartománya ellenére, teljes egészet tud nyújtani, nem hagy hiányérzetet maga után a kinézete pedig példásan elegáns.

A Roksan az Attessa hálózati erősítővel (ismét) nagyot alkotott, az akusztikus zene szerelmesei imádni fogják, igazi ínyencfalatot tettek az asztalra a Roksan tervezői.

Feltétlenül ajánlott!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.