Primare I32 integrált sztereó erősítő és CD32 CD-lejátszó teszt

2013. október 10., csütörtök, 14:40

Primare hifi audio sztereó lejátszó CD lejátszó hifi erősítő sztereó erősítő Primare erősítő. Primare lejátszó erősítő teszt hifi teszt lejátszó teszt

Nálunk járt a skandináv Primare két terméke: a letisztult és kecses formákkal megáldott I32 és CD32. Az EISA díj után kíváncsian vetettük bele magunkat a tesztelésbe, ami rengeteg meglepetést tartogatott. Hogy jókat, vagy rosszakat is, az cikkünkből kiderül!

Elegáns, sallangoktól mentes dobozokban érkezett hozzánk a két készülék, mindössze a típus volt feltüntetve rajtuk, igényesen és gondosan becsomagolva találjuk benne a termékeket. Itt külön kiemelnénk az egyik Primare sajátosságot, nevezetesen azt, hogy három ponton nyomja az állványt a CD-játszó és az erősítő is. Nem a megszokott elrendezésben, a négy sarok alá szereltek lábakat, hátul csak egyetlenegy támasztja alá. Mindkét Primare termék gyönyörű, azonnal beindul az ember fantáziája, ahogy elkezdjük végigmérni az elegáns fémházakat, amiben az elektronika helyet foglal. Egy modern nappali elengedhetetlen kelléke lehet ez a két gyönyörűség.

Primare I32 integrált sztereó erősítő

Méretei 430x420x106 mm, mely mellé 11 kg-os súly társul. Fekete és titánium színekben vásárolhatjuk meg. Két pár XLR és három pár RCA bemenetet találunk az erősítőnk hátulján. 8 ohmon 2x120 W leadására képes, még 4 ohmon 2x230 wattra, ez már bőven elegendő a nehezen hajtható hangdobozok mellé is. Mi többféle összeállításban is kipróbáltuk ezt a készüléket. A hozzá illő CD32-vel analóg és digitális összeköttetéssel is, illetve Pioneer N-50-nel is tápláltuk. A nálunk járt példány érdekessége, hogy MM30-as média modullal szerelték fel. Ez egy külön megvásárolható kiegészítő, ami DAC és hálózati lejátszó egyben. Erre később még visszatérünk egy külön bekezdésben.

Primare I32 integrált sztereó erősítő MM30 média modullal

A készülék kijelzője OLED technológiát használ, aminek fényereje állítható, így mindig biztosított a megfelelő olvashatóság. Rengeteg információt megjelenít, rögtön a házimozi erősítők kijelzője ugrott be, mikor megláttuk. 2011-2012-es EISA díjat kapott a készülék, ami mellé viszonylag magas ár is társul, ezért nagy elvárásaink voltak meghallgatása előtt.

Primare I32 integrált sztereó erősítő

A gyártó külön kiemeli a bejáratás fontosságát, illetve a fázishelyes bekötést. Ez dicséretes, minden készülék megérdemli, hogy a legjobb formájában hallgassuk. Az alkalmazott D osztályú erősítést UFPD néven emlegetik a hivatalos weboldalon. Első körben CD32-vel és ELAC BS 403 hangfalakkal próbáltuk ki, szerényebb, a készülékek összértéknek nagyjából az 5%-át érő kábelekkel. Már itt is éreztük, hogy egy jó erősítővel van dolgunk, ami mellé remekül illik ez a CD-lejátszó, de nem hagytuk ennyiben a dolgot. Feljebb mentünk a kábelezés minőségében, ami többek között Vertere Pulse-C szériás összekötőket jelentett, LessLoss tápkábeleket és AudioQuest Castle Rock hangfalkábelt. Mondanunk sem kell, olyan hatása volt, mintha új, magasabb kategóriába tartozó készülékeket vásároltunk volna. Mint minden rendszerben, itt is nagyon fontos tényező a megfelelő kábelezés, aminek csak a pénztárcánk és az ízlésünk szab határt. Egészen jól párosítható többféle stílusú vezetékkel is, de néhány kábel esetén előjött a folyós, kevés mélytartomány. Ilyen volt a Castle Rock is, amit pár óra után ki is cseréltünk egy Coincident CST-1-re. Miután ráakadtunk a megfelelő összeállításra, jöhetett az elmélyült zenehallgatás. Stílusokban nem válogatós az erősítő, mi a komolyzenétől kezdve, AC/DC-ig mindent hallgattunk rajta. Hiányérzetünk nem volt sehol, talán egy kicsit testesebb alsó tartományt tudtunk volna elképzelni, de ez a hangfalcsere után meg is oldódott. Az ELAC-kal nagyon selymes, lágy, de mégsem túl finomkodó előadásmódban volt részünk, ez nagyon hosszan hallgatható volt, végig lekötötte a figyelmünket. Újra és újra meglepett minket, hogy mennyit ki tudott hozni ebből a két apró dobozból a Primare. A másik hangfal, amivel kipróbáltuk, az állandó tesztkészülékünk volt, a 920.1-es Focal. Itt megjött a legalsó frekvenciatartomány is, kicsit keményebb lett a hang, de mégsem volt bántó, vagy túl sok. Az első hangfalkábellel olyan érzésünk volt, hogy azon keresztül az erősítő nem tudja rendesen meghajtani a dobozt, de a csere után eltűnt belőlünk ez a kétely. Következő forrásunk egy Pioneer N-50 médialejátszó volt, amit digitálisan kötöttünk össze az MM30-as kártyával, illetve az Emotiva XDA-1 DAC-kal. Az amerikai gyártó terméke gyorsan kikerült a rendszerből, mert nem illett bele, talán a kategória különbség miatt, talán a stílusbeli eltérés miatt. Itt főleg a CD-ről már meghallgatott, számítógépen, veszteségmentes formátumban is fellelhető nagyfelbontású változatokat kerestük. Hiába indultak ezek a számok elvi előnyből, ez nem mutatkozott meg a valóságban. A Primare I32 mellé érdemes beszerezni egy nagyon jó CD-, vagy magasabb kategóriás médialejátszót, ám itt számolni kell azzal, hogy rengeteg a silány minőségű "biztonsági mentés".

Primare CD32 CD-lejátszó

Mint az erősítőnél, itt is OLED kijelzőt találunk az előlapon, és ami még szintén tetszett, hogy egy távirányítóval vezérelhető a két készülék. Ez a jelenlegi Primare kínálat legnagyobb CD-játszója, alatta a CD22 foglal helyet. 2 db PCM1704 (96 kHz) végzi a digitális adatok analóggá alakítását. Asatech 8210.B01-02 mechanikával és Sanyo SF-P101N olvasóval szerelték a készüléket.

Primare CD32 CD-lejátszó

Digitális (S/PDIF, AES/EBU és Toslink) kimenetekkel is felszerelték, ezért futóműnek is használhatjuk, ha jobb DAC-unk van, mint a beépített. Természetesen szimmetrikus (47 Ohm) és aszimmetrikus (390 Ohm) analóg kimenetekkel is rendelkezik. A készülék érdekessége, hogy USB bemenetet is találhatunk rajta, de ezen keresztül nem tudtuk zenelejátszásra rábírni, mint utólag kiderült, itt csak WMA és MP3 kiterjesztésű fájlokkal tud megbirkózni. A lejátszó hangja kiegyensúlyozott, nem akar villogni, csendben meghúzódik a háttérben úgy, hogy közben minden részletet elénk tár, sajnos a felvételek hibáit is.

Primare CD32 CD-lejátszó hátlap

A gyártó itt is külön kiemeli a fázishelyes bekötés fontosságát, a hivatalos oldalán találhatunk ezzel kapcsolatos segítséget is, ha magunk nem boldogulnánk, bár nem kell hozzá különösebb tapasztalat. Meghallgatjuk az egyik állásban a dugót, majd a másikban és azt használjuk, amelyik jobban tetszett. Forrás oldalon a villásdugó fordítás óriási változásokat tud okozni, erősítőknél általában kisebb a különbség. Az árszabás hasonló, mint az erősítőnél, viszont ezt a készüléket nem biztos, hogy megvásárolnánk, erre a következő bekezdésben indoklást is kaphatnak a Kedves Olvasók.

Primare MM30 média modul

A Primare PRE32-be és I32-be előre, vagy utólag megvásárolható médialejátszó és DAC hibridje az utolsó tesztpéldányunk. Erre nem számítottunk, de kellemes meglepetés ért minket, előre beszerelve érkezett. Gyárilag is kérhetjük így a készülékeinket, vagy utólag is megvásárolhatjuk, majd betehetjük, ehhez nem kell szakszervizbe mennünk, ami dicséretes a Primare részéről.

Primare I32 integrált sztereó erősítő MM30 média modullal

Itt már 24 bites, 192 kHz-es DA chipet alkalmazott a gyártó, hogy megfeleljen a mai kor követelményeinek. Rögtön ki is emelnénk a modul legnagyobb hibáját: egy darab koaxiális bemenettel rendelkezik, ellenben optikaiból három is található rajta. Ez hatalmas baklövés, fogalmunk sincs, hogy milyen okból döntöttek így a fejlesztők. USB-A és USB-B bemenet is megtalálható a modulon, mindkettő aszinkron. A meghallgatásnál Pioneer N-50, HTPC alaplapi koax kimenete és a CD-lejátszó voltak a források, nem meglepő módon a CD32 nyert, majd ezt követte a Pioneer, végül jócskán lemaradva az alaplapi kimenet. DAB és FM tunert is találtunk a készülékben, valamint vezeték nélkül is képes csatlakozni a helyi hálózathoz. A gyártó kényesen ügyelt az analóg és a digitális áramkörök elszeparálására, a lehető legjobb hangminőség elérése érdekében. Mi hasonlóan jónak hallottuk, mint a CD32-t, ezért arra jutottunk, hogy inkább ezt érdemes megvásárolni a készülékhez, illetve beszerezni egy futóművet. Már csak a DAC része is megéri az árát, de ennél sokkal több az MM30. Nagy előnye még, hogy nem kell külön tápkábelre költenünk.

Primare I32 integrált sztereó erősítő MM30 média modullal

Mindhárom készülék elnyerte a tetszésünket, de a legnagyobb sikerült az erősítő aratta, a beépíthető modullal. Ezzel az egy készülékkel, akár egy komplett rendszert is létrehozhatunk, már csak NAS kell hozzá, illetve egy okostelefon, vagy tablet. Kábelekre mindegyikük nagyon érzékeny, bár ez nem lepett meg minket, a készülékek általában meghálálják a jó kábelezést. A nálunk járt Primare termékeket ajánlott kategóriába soroljuk, de mindenképp érdemes kipróbálni őket vásárlás előtt, mert nem minden rendszerben érzik jól magukat, azonban, ha megfelelő társakat kapnak, akkor csodás élményben lehet részünk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.