Pioneer A-70 integrált sztereó erősítő teszt

Érdekes összeállítás

2013. augusztus 7., szerda, 08:15

Pioneer A-70 A70 Pioneer A-70 Pioneer hifi audio erősítő hifi erősítő erősítő teszt

Vegyünk alapul egy MOSFET erősítő áramkört, párosítsuk D-osztályú végfokkal és egy ESS SABRE D/A konverterrel, és építsünk külön trafókat az elő-végfokoknak. Mindezt pakoljuk bele egy vaskos alumínium házikóba és csillapítsuk tovább, vastag elválasztófalakkal, a jó árnyékoláshoz. Ez a Pioneer A-70, a márka csúcsmodellje, egy tizenhét kilós energiabomba!

Pioneer A-70 integrált sztereó erősítőPioneer A-70 integrált sztereó erősítőPioneer A-70 integrált sztereó erősítőPioneer A-70 integrált sztereó erősítőPioneer A-70 integrált sztereó erősítő hátlapPioneer A-70 integrált sztereó erősítő hátlapPioneer A-70 integrált sztereó erősítő belső felépítésPioneer A-70 integrált sztereó erősítő

A Pioneer tavaly elindított, legfrissebb sztereós skálája tükrözi, hogy sokan újra érdeklődnek a klasszikus hifi rendszerek iránt. A csúcsmodell A-70-et már a pozsonyi sajtótájékoztatón is volt szerencsénk szemügyre venni, ám a lélegzetelállító belső terén és a száraz termékadatok olvasásán kívül a meghallgatásig sajnos jutottunk el. Aztán idén, a high-end kiállításon megint találkoztunk vele. Nem akármilyen partnert kötöttek rá: egy 800-as sorozatú B&W hangsugárzó díszelgett mellette. Sajnos máig érthetetlen okból ott sem szólt a zene, a japán cég csúcsragadozója teljes némaságba burkolózott. Most viszont, hogy a forgalmazó behozta az első példányt Magyarországra, megragadtuk az alkalmat, hogy leteszteljük. Az A-70 külseje valószínűleg sokakban felidézi a régi időket. Mikor még nem létezett Retina kijelző, nem volt WiFi, de már vadul nyomkodtuk a CD-lejátszó gombjait, és finoman tekergettük Orion erősítőnk egyre zajosodó potméterét. A formákon alig változtattak, de kozmetikai finomításokat bőven találunk.

Diszkréten izmos külső

Az A-70 készülékházán nem spóroltak. Kimagasló merevségű szerkezete vaskos alumínium lemezekből áll össze, az előlapi kezelőszervek szintén fémből készültek. Kezelése kellően sugallja a felső kategóriás érzést, a ki/bekapcsoló gomb benyomása könnyed, mint mikor krémbe nyúlunk, lágy kattanás után pedig felfénylik a gombocskába épített, kék színű LED. Rövid időn belül kattan a védőáramkör reléje és bekapcsol a végfok, majd kigyúl a többi fény is. Ha zavar minket a kék LED-ek fényereje, a távvezérlőn külön gombbal, több fokozatban elsötétíthetjük őket. A hangerő potméter is dicséretet érdemel, nem csak jól néz ki, hanem álomszépen mozog. Ujjunkkal elfordítva érezhetjük, hogy súlya van, pontosan állíthatunk rajta, zajtalanul teszi a dolgát.

Pioneer A-70 integrált sztereó erősítő

Összesen tíz forrásbemenetet kapunk, ebbe beletartozik egy digitális koaxiális RCA csatlakozás és egy aszinkron USB port is. Utóbbi nagyon hasznos lesz azoknak, akik számítógépről szeretnének zenét hallgatni, mivel az A-70 nem csak erősítőként, hanem hangkártyaként, illetve külső DAC-ként is működik. Az előlapi fejhallgató aljzatot beleértve minden ki és bemeneti csatlakozás aranyozott felületű. A beérkező jelet egy 32 bites ESS SABRE D/A konverter dolgozza fel, maximálisan 192 kHz mintavételezéssel. A Phono bemenethez előlapi MM/MC kapcsoló tartozik. Ha otthonunkban van már egy komolyabb házimozi erősítő Pre Out kimenettel, az A-70 gombnyomásra átállítható, hogy végfokként működjön. A bemenetválasztó tárcsa egy digitális körkapcsoló, a balanszot és hangszínszabályzást mechanikus potméterekkel állítjuk, melyek anyagminősége a hangerőszabályzóéval vetekszik. Igazából nem értjük, miért kell BASS és TREBLE egy komoly, igényes kivitelű erősítőre, hiszen vájtfülű zenehallgatónak soha eszébe nem jutna hozzájuk nyúlni. Ugyanez vonatkozik a "Loudness"-re, amiről a 20 évvel ezelőtti "mjúzikcenterek" jutnak eszünkbe. Az "Attenuator" gomb arra szolgál, hogy kis hangerőn, pl. háttérzenei célokra optimális teljesítményt kapjunk.

Pioneer A-70 integrált sztereó erősítő hátlap

Elsőre fejtörést okozhat, hogy miért világít egy zöld LED a főkapcsoló mellett. Ez a kis pont jelzi, ha az erősítő APD (Automatic Power Down), azaz Automatikus Kikapcsolás üzemmódban van. A felhasználó döntheti el, hogy szüksége van-e erre a szolgáltatásra. Ha néhány percig semmilyen jelet nem kap az elektronika, akkor készenléti állapotba helyezi magát. Piros (vagy inkább zöld) pont a környezetvédelem javára!

Bent is akad érdekesség

A MOSFET erősítők jóformán semmi vezérlő áramot nem igényelnek, ezért igen nagy a belső ellenállásuk. Előnyük, hogy karakterisztikájuk nagyon hasonlít a csöves erősítőkére. A tranzisztoros végfokozatok meghajtásához általában illesztő fokozat szükséges, külön feszültség erősítővel. Tehát a MOSFET alkalmazásával elméletileg egyszerűsödik az áramkör, és könnyebben kapunk élethű hangot. Viszont mivel nagyon magas a kimeneti ellenállás, tranzisztoros rokonaihoz képest nem kezeli annyira hatékonyan a hangsugárzó "visszarúgásait". Ezt lehet küszöbölni magas csillapítással, de nem mindegy, hogy milyen hangfalat kötünk az erősítőre. További előnyt jelenthet, hogy általában a MOSFET sokkal gyorsabban kezeli a magas frekvenciás reprodukciót, persze a végeredmény sokban függ az egyéb alkatrészektől is. Apró különlegesség, hogy a készülék finomhangolásában a londoni AIR hangstúdió munkatársai segédkeztek, erre emlékeztet az előlap alján derengő AIR embléma.

Pioneer A-70 integrált sztereó erősítő

A D-osztályú végfokozat egyre több készülékbe lopja be magát, korábban a hifisták (jogosan) nem szerették hideg, kemény, élettelen hangzása miatt. Az évek múltával azonban mint minden, ez a technológia is érezhető fejlődésen ment keresztül, és ne feledkezzünk meg arról, hogy ez a legnagyobb hatékonyságú végfok típus. Gyakorlati előnye, hogy az erősítő áramfelvétele számottevően alacsonyabb az A vagy AB típusokhoz képest, és sokkal kevesebb hőt bocsát ki. Egészen érdekes volt tapasztalni, hogy órákig tartó kemény járatás után is csak kellemesen langyos maradt az A-70 tetőlapja.

Pioneer A-70 integrált sztereó erősítő belső felépítés

Hangminőség

Tesztalanyunk hangzásában felfedezhető a MOS-FET és a D-osztály keveredése. Érzékeltük, hogy az A-70 irdatlan erőtartalékkal kérkedik, és dinamikailag valóban inkább az analóg elektronikákra hasonlít. Középmagas frekvenciái rendkívül élénken kiteljesedtek, igaz, térábrázolása nem volt annyira precíz, mint amire számítottunk. A cintányérokon, rézfúvósokon, vagy audiofil énekfelvételeken is érezhető volt némi fényesség, nem tudni, hogy ezt a Pioneer vagy az AIR Studios munkatársai okozták. Sokféle hangsugárzóval párosítottuk, aztán hamar kiderült, hogy lehetőleg minél egyszerűbb, kisebb dobozokkal érzi jól magát. A B&W CM8 háromutas álló hangfalát nagyon erősen és markánsan kezelte, de a hangfal finomsága és részletező képessége vicces módon gátat szabott az A-70 erejének. Aztán kíváncsiságból elővettük a Jamo C 803 állványos hangfalat, melynek feszes és kemény karaktere inkább szórakoztató, mint valósághű, viszont erősítőkkel nagyon válogatós fajta, nehéz rendesen meghajtani. Itt okozott valódi meglepetést a Pioneer csúcsragadozója. Gyönyörűen megtáncoltatta a kis kétutas dobozt, olyan masszív, őrületes energiát csikart ki belőle, ami nagyobb szobákban is több mint elegendő. Gazdagon, combosan és vidáman muzsikált a rendszer, Daft Punk idei slágerprodukciója valósággal megremegtette a padlót. Az A-70 mellé erősen ajánlott markáns hangsugárzókat tenni. Fantasztikus mélyeket fogunk kapni, ha olyan hangfalat választunk, melynek basszus-reprodukcióját a kabinettel alakították ki, ilyenek pl. a Transmission Line eljárással készített hangdobozok. Mi is teszteltünk egy hasonló "méregzsákot", az Atlantic Technology AT-2 személyében. Ugyancsak jó választás, ha valamilyen kétutas, puha karakterű (jellemző tulajdonság amerikai márkáknál), inkább populáris zenére hangolt hangfalunk van. Ezekkel szárnyalni fog az A-70.

Végszó

A marketinganyagokkal ellentétben szerintünk a Pioneer A-70-re nem illik az "audiofil" jelző, jóllehet, zseniálisan összerakták. Sokkal inkább egy dögös, izgalmas, masszív hifi elektronika, mely nem akkor nyújtja a maximumot, ha térérzetre, sterilitásra vágyunk, hanem akkor, ha szórakozni, ámulni szeretnénk. Akik korszerű fícsöröket, adrenalint és lenyűgözést várnak egy erősítőtől, azoknak megér egy próbát!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.