Onkyo TX-8270 integrált sztereó hálózati rádióerősítő teszt

Túlművelt erőművész

2018. február 12., hétfő, 05:10

Onkyo audio hifi erősítő sztereó erősítő hifi erősítő Onkyo erősítő Onkyo hifi sztereó rádióerősítő hálózati erősítő Onkyo teszt erősítő teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Onkyo erősítő teszt Onkyo rádióerősítő teszt

Az Onkyo sem nézhette tétlenül, ahogy riválisai a hálózati extrákkal egymást túllicitálják, aminek eredményeként üdvözölhetünk egy új, mindentudó sztereó rádióerősítőt. Van azonban egy nem elhanyagolható extrája is, mégpedig a HDMI csatlakozók megléte!

Onkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő hátlapOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő hátlapOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belsőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belsőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belsőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belsőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belsőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belsőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belsőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belsőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belsőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belsőOnkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő távvezérlőOnkyo TX-8270 AppOnkyo TX-8270 App

Sztereó vagy házimozi erősítő?

Az ezredforduló után megfigyelhettük, ahogyan a szórakoztató elektronika és informatika közti határok összemosódnak. Most hasonló történik a hifi és házimozi kategóriákkal. Utóbbi mindig is a fejlett szolgáltatásokat, a jobb minőséget és valósághűbb élményt lehetővé tevő felbontást nyújtotta, míg előbbi a klasszikus értékeket, a tiszta és magával ragadó sztereó hangzást biztosította.

Az Onkyo mindkét tortából kivájt egy szeletet annak érdekében, hogy az arany középútra vágyó felhasználók se maradjanak választási lehetőség nélkül. Említhetnénk harmadik tortát (a multiroom világát) is a teljesség kedvéért, de nem szeretnénk olvasónkat összezavarni. Lássuk sorban, mit kapunk kb. 240 000 forintért cserébe? Egyfelől egy erősítőt természetesen, melynek specifikációján az első sorban 160 W olvasható, de ha tisztábbra töröltük volna a mérnökök szemüvegét, akkor relatív alacsony torzítás és 8 ohmos hangfalak mellett 80-90 W körüli teljesítményre lehet számítani, ami egy átlagos otthonban nem kevés, sőt, még kicsit kiadósabb bulikra is untig elég.

Onkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő

A TX-8270 nem feledi, hogy honnan jött, aminek megfelelően robusztus és tekintélyparancsoló. Alumínium előlapján jókora, tisztán olvasható kijelzőt kapunk, hátul pedig kettős, A/B ill. A+B hangsugárzó meghajtásra is alkalmazható kimenetet. Ezek az alapok, melyek szinte eltörpülnek a soron következő temérdek szolgáltatás mellett. A DAC funkció nem meglepő manapság, a HDMI viszont több mint praktikus, hiszen általa egyetlen kábelen továbbítható a rendelkezésünkre álló, legfeljebb 4 db forráseszköz képe, ill. hangja a TX-8270-nek, amely így multimédiás központként mindössze egyetlen vezetéken kell, hogy tovább szolgáltassa a képinformációt televíziónk irányába. Halkan megjegyezzük, hogy az eszköz még egy analóg 2. zónás analóg RCA kimenettel is rendelkezik, ami nagyobb, ill. többszobás otthonnal rendelkezőknek komoly előnyt jelenthet, ha a zenehallgatásra szánt helyiségen kívül egy második (pl. terasz, ebédlő stb.) zónában is szeretnének valamit hallgatni.

Onkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő hátlap

Ha kifogyunk a HDMI (HDCP 2.2 kompatibilis) csatlakozókból, akkor még mindig használhatjuk a koaxiális, 2 db optikai, 3 db analóg RCA, földeléssel rendelkező phono és előlapi USB bemenetek valamelyikét, és akkor még nem tettünk említést a beépített Bluetooth vevőről továbbá a hálózati funkciókról. A TX-8270 DTS Play-fi kompatibilis, rendelkezik beépített Chromecast és Apple AirPlay kliensekkel, beleértve a legismertebb internetes zenemszolgáltatókat és a TuneIn internetrádiót. Végül, de nem utolsósorban, ha az erősítőhöz illesztett hangsugárzók hosszú távon nem tűnnek elég combosnak, akkor megtoldhatjuk a rendszert egy (vagy két) kiegészítő aktív mélysugárzóval is. Mindez után már jóval inkább érdemelne úgymond okoserősítő megnevezést tesztalanyunk, mindenesetre a fenti sorok érzékeltetik, hogy pénzünkért cserébe számos (vagy inkább számtalan) módon kamatoztathatjuk a lemez alatt megbúvó, Onkyo karakterrel megáldott izomzatot.

Onkyo TX-8270 App

Használat közben

Aki olvasta korábbi Onkyo házimozi erősítő tesztjeink valamelyikét (bármelyikét), annak vélhetőleg nem lesz újdonság mindaz, amit használhatóság terén nyújt a TX-8270. Mivel szoftveres háttere jórészt a gyártó AVR készülékeinek alapjain nyugszik, a maga módján egyszerű, de praktikus menürendszer, a gyors konfigurálhatóság és a funkciók megnevezése is egyaránt házimozisra sikerült. Számunkra a beállítás valamennyi fázisa magától értetődő volt az angol nyelvhasználat ellenére, hiszen évek óta ismerjük a gyártó ehhez hasonló termékeit.

Onkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő távvezérlő

A távvezérlőt rövid idő alatt áttanulmányoztuk, a rajta lévő feliratok (beleértve az erősítő előlapján lévő gombocskák és tekerők körüli jelzéseket) mind logikusak és a gombnyomások azonnali reakciókat eredményeztek az erősítő részéről.

Onkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő

Az előlapi potmétert tekergetve kissé lomha reakciót, lassú hangerőváltozást tapasztaltunk, bár az ilyen komótosság még mindig jobb, mintha suttogásról hirtelen ugranánk ordításig. A készülék 1-2 órás használat után sem vált aggasztóan meleggé, mindössze szellőzőnyílásokkal teli tetőlapja vált langyossá.

Onkyo TX-8270 App

Onkyo Controller néven találtunk egy applikációt, amely a Google Play áruházból letöltve Android rendszerű okostelefonunkon pillanatokon belül felismerte az erősítőt. Az alapvető funkciókon kívül az internetrádió csatornák, hálózati tartalmak böngészése sem okozott gondot. Néhány almenüt nem mindig találtunk meg, lehetne a szoftver picivel letisztultabb és fürgébb, de minden megszokás kérdése, másfelől az infravörös távvezérlőnél ez is lényegesen kényelmesebb volt.

Onkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belső

Hangminőség

Az erősítőt KEF Q350 állványos hangsugárzókkal teszteltük (QED Reference hangfal kábellel csatlakoztatva), forráseszköznek pedig HDMI-n keresztül illesztettünk hozzá egy Windows 10-et futtató számítógépet. Referencia számlistánkat foobar2000 szoftverrel játszottuk le, miheztartás végett, az erősítő előlapján lévő Pure Audio gombot is benyomtuk. Utóbbi nagyon csekély, de hallható mértékben eltűntetett némi mosódást a részletekből, picivel árnyaltabb lett tőle a hang.

Onkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belső

Az AC/DC - Rock Or Bust c. száma azonnal megteremtette azt az energiát és lazaságot, amit olyan sokan kedvelnek az Onkyo erősítőkben. A lábdob feszesen, kellő erővel jelent meg, az ének éles volt, de egyáltalán nem bántó. Hangszeres zenékre váltva az apró részletekkel már kicsit ügyetlenebbül bánt, a térbeli részleteket, mélységbe úszó visszaverődő hangokat csak felületesen, kicsit viaszosan ábrázolta.

Onkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belső

Figyelembe kellett vennünk azt (is), hogy a TX-8270 az áráért cserébe rengeteg extrát, többek közt Bluetooth és WiFi vevőket is kínál (majdnem elfelejtettük megemlíteni, hogy még DAB/FM antenna is került rá) és a sokféle csatlakozó, a bonyolultabb jelút valahol behatárolta a képességeit. Tény, hogy nem egy akusztikus zsonglőr, ettől függetlenül vidám perceket is okozott nekünk. Ezek közé tartozott a pillanat, amikor Caro Emerald - Back it Up c. száma megszólalt. Könnyed, szórakoztató, játékos módon támadt fel a zene és minél feljebb tekertük a hangerőt, annál rakoncátlanabb, lelkesítőbb ütemeket kaptunk. Az Onkyo TX-8270 a megtestesült álma lehet a gyakori házibulizóknak, mert nagy hangerőn sem savanyú, karcos zűrzavart, hanem elsöprő, élénk zenét pumpál a levegőbe. Az Eagles - Hotel Californa hallgatásakor minden részletet kicsit előre tolódott felénk, laza, áramló sztereó tér állt össze kicsit szűkös térben, de folyamatos élénkséggel. Finomabb, női éneket tartalmazó jazz számoknál az énekhang fátyolos volt, nem annyira áttetsző és tiszta, mint más (jóval drágább) rendszereken, de az összkép fülbemászó, kellemes maradt. Összességében nem a koncertélményre vágyó audiofilek játékszerének készült a TX-8270, inkább azoknak, akik bármely pillanatban a partihangulat áldozatává akarnak válni és egy kis könnyed szórakozásra vágynak.

Onkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belső

Végezetül megjegyezzük, hogy filmekkel is remekül bevált az Onkyo erősítője, pl. kellemes zenei részleteket és combos basszusokat produkált a Baby Driver (Nyomd bébi, nyomd - 2017) c. film nézésekor, viszont centersugárzó híján a dinamikát csalókán kezelte: az akciójelenetekhez képest a dialógusok sokszor kicsit halknak bizonyultak, ezért a késő esti filmnézéshez elkerülhetetlen fejhallgató, vagy az ún. loudness funkció használata.

Onkyo TX-8270 hálózati sztereó rádióerősítő belső

Végszó

Az Onkyo TX-8270 összetett tudású erőmű, olyan szolgáltatás felhozatallal, amibe sztereós viszonylatban nehéz belekötni. Hangja lendületes, magával ragadó, sokak arcára mosolyt csalhat, könnyűzenére és rockos műfajokhoz bátran ajánlható. Figyelembe véve, hogy hasonló összegért már a gyártó 600-as sorozatú házimozi erősítőjét is megkapjuk, leginkább azoknak ajánlható a TX-8270, akik hosszú távon biztosan nem akarnak center- és háttérsugárzó hangfalakat rendszerükbe.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.