Naim Uniti Nova all in one hifi rendszer teszt

2018. november 5., hétfő, 14:15

Naim audio hifi erősítő lejátszó médialejátszó multiroom hifi erősítő hálózati lejátszó hálózati médialejátszó Naim multiroom multiroom rendszer erősítő teszt Naim teszt hifi teszt lejátszó teszt

A Naim Audio kínálatából, a figyelemre méltó, mindent tudó Uniti modellcsalád Atom és a Star készülékei után, megérkezett csapatunkhoz a "nagyfőnök" és le is tette az asztalra, amit vártunk tőle. Könnyes szemmel, hosszas együtt töltött idő után, sajnos vissza kellett adnunk a Naim Uniti Nova-t a forgalmazónak, de röviden összefoglaljuk, hogy miért is szerettük meg, illetve mik azok a plusz erények melyek a csúcsmodellben jelen vannak.

Naim Uniti Nova all in one hifi rendszerNaim Uniti Nova all in one hifi rendszerNaim Uniti Nova all in one hifi rendszerNaim Uniti Nova all in one hifi rendszerNaim Uniti Nova all in one hifi rendszerNaim Uniti Nova all in one hifi rendszerNaim Uniti Nova all in one hifi rendszerNaim Uniti Nova all in one hifi rendszerNaim Uniti Nova all in one hifi rendszerNaim Uniti Nova all in one hifi rendszer hátlapNaim Uniti Nova all in one hifi rendszer hátlapNaim Uniti Nova all in one hifi rendszer hátlapNaim Uniti Nova all in one hifi rendszer belsőNaim Uniti Nova all in one hifi rendszer belsőNaim Uniti Nova all in one hifi rendszer belsőNaim Uniti Nova all in one hifi rendszer távvezérlőNaim Uniti Nova all in one hifi rendszer hangerő vezérlésNaim Uniti Nova App

"Svájcibicska" de luxe

Felépítésével, szolgáltatásaival és nem utolsósorban - elvégre szórakoztató elektronika a profilunk - hangminőségével már az előző két modell (Uniti Atom és Uniti Star) is elnyerte tetszésünket. Így kíváncsiak voltunk, mit tartogat számunkra a Nova, melynek tervezésekor, az angol vállalat célja az volt, hogy a maximális kényelmet és rugalmasságot ötvözze olyan hangzásvilággal, amely akár több milliós hangsugárzók meghajtására is tökéletesen alkalmas. A Naim természetesen otthonosan mozog a high end világban, és lehet kommersz vagy "tucat" (szebben fogalmazva, széles körben ismert) elektronikáknak hívni, de ezt a fajta elismerést és nagyságot, nem véletlenül érte el az angol manufaktúra. Ez a véna nem csak a külön egységekből álló csúcs elektronikákban fedezhető fel, hanem a minden tudást és funkciót egy házba préselt termékekben is masszívan jelen van.

Naim Uniti Nova all in one hifi rendszer

Az építési minőség és a kialakítás egyaránt prémium, a felhasznált anyagokat, kezelőszerveket, már ismerősként üdvözöltük újra a Uniti Atom, vagy a korábban tesztelt Mu-so Qb után, méreteiben pedig a Uniti Star alapjai köszönnek vissza. Ahogy ott, itt is kihasználták a készülékház minden négyzetmilliméterét, és alaposan kitöltötték a rendelkezésre álló helyet.

A 13 kg-os doboz felét itt is egy a Uniti Star-nál nagyobb, levesestányérnyi toroid trafó tölti ki, illetve a gondosan összeválogatott alkatrészek, és a masszív hűtőbordákkal ellátott vaskos alumínium ház is felelősek ezért a kis méreteihez képest bizalomgerjesztő súlyért.

Naim Uniti Nova all in one hifi rendszer belső

A CD-lejátszó ebből a modellből kimaradt, ami visszalépésnek tűnhet az eggyel kisebb modellhez képest. Azok számára, akik CD-gyűjteménnyel rendelkeznek, a Naim Uniti Core-t tudjuk javasolni, ami meg is üti azt a szintet, amit a Star képvisel, mellyel a Nova személyében egy szinttel magasabbra léphetünk a középső testvérnél. Alapvetően a Uniti Nova nem véletlenül mellőzi a CD-lejátszás lehetőségét. Erre sok más opciója van a gyártónak, de a tiszta, kompromisszummentes digitális élményt a Nova-n kívül jelenleg nem tudja más termék ilyen magas szinten képviselni, ilyen kompakt méretben.

Naim Uniti Nova all in one hifi rendszer távvezérlő

A többi modellhez hasonlóan a csomag talán legfeleslegesebb eleme itt is a gyönyörű okos távirányító, hiszen a vezérlés jellemzően iOS vagy Android alkalmazáson keresztül történik a korábban már bemutatott remek vezérlő applikációval.

Naim Uniti Nova App

A készülék előlapján egy gyönyörű 5 colos színes és közelítés-érzékeléssel felvértezett LCD kijelezőt találunk, mellette kezelőszervekkel (ki/bekapcsolás, lejátszás/szünet, kedvencek és mappák). A monolitszerű tömböt egy USB csatlakozó és a már kritizált 3,5 mm-es fejhallgató kimenet töri meg. Nem a minőséggel, a méretével van bajunk, hiszen a beépített fejhallgató erősítő továbbra is magas szintet üt meg.

Naim Uniti Nova all in one hifi rendszer

Az előlap mögött a kompromisszummentes teljesítményt és a maximális rugalmasságot megcélzó szolgáltatás-dömpinget találunk. A ki és bemeneti egységeket nagyon precízen elszigetelték egymástól, és példás az áramkörök elrendezése is egy ennyire kompakt helyen. A hátoldalon a Uniti Star ismerős csatlakozói köszönnek ránk, ám itt már analóg kimenetek is segítik az esetleges rendszerbővítést.

Naim Uniti Nova all in one hifi rendszer belső

Veszünk egy mély levegőt és felsoroljuk a legfontosabb dolgokat melyekkel a Uniti Nova büszkélkedhet.

Beépített Chromecast és AirPlay az egyszerű streaming érdekében. Spotify Connect és TIDAL integrálva (ez utóbbi ingyenes 90 napos próbaverzióval). Bluetooth (aptX HD), vTuner internet rádió, UpnP, DAB és FM vétel, valamint a készülék támogatja Roon rendszerintegrációt is. A bemenetek között találunk egy pár optikai, egy pár digitális koaxiális csatlakozót és egy BNC-t. Ezek mindegyike alkalmas 24 bit/192 kHz-es audio fájlok kezelésére illetve ezen a szinten elvárhatóan a 2 db koaxiális csatlakozó, és a BNC DSD64 és DSD128 formátumokat is kezel. Mindezek egy Burr-Brown (PCM1791A) DAC-hoz vezetnek.

Ezen kívül a Nova fel van szerelve két pár analóg RCA bemenettel, két A típusú USB csatlakozóval (egy az előlapon, egy hátul), egy SD kártyahellyel, egy HDMI ARC csatlakozóval - így könnyen csatlakoztatható például TV-hez - egy 5 pólusú DIN bemenettel és a fentebb említett analóg (RCA/DIN) kimenetekkel is.

Néhány apró, de annál fontosabb eltérés megmagyarázza, hogy a Naim Uniti Nova miért is kerül 350 000 forinttal többe a CD-s verziónál, de természetesen a legfontosabb eredmény mindig a hangzásban kell, hogy megjelenjen.

Naim Uniti Nova all in one hifi rendszer hátlap

Meghallgatás

Ilyen előzetessel (Uniti Atom, Uniti Star) igen magas elvárással feküdtünk neki a Uniti Nova tesztjének. Nem csak azért, mert a kistestvéreit nagyon megszerettük, hanem azért mert 1,7 millió forintért sokat kell nyújtania egy ilyen készüléknek.

Mint a korábbi tesztek során, most is több álló és állványos hangfallal (Focal, DALI, Monitor Audio, Chario, ELAC) hallgattuk meg a Novát. A hagyományos rendszertervezés íratlan szabályait követve, illetve a józan eszünkre hallgatva is érdemes komolyabb hangfalakat kötni az A/B osztályú, csatornánként 80 W teljesítményű erősítőre. Alapvető elvünk az, hogy az erősítő legyen legalább hasonló érékű, mint a hangsugárzó, hogy mindent ki tudjanak hozni egymásból ezért a tesztünk elején szkeptikusan kezeltük azt a tényt, hogy a Naim rendszeresen mutatja be a Nova-t, Focal Kanta vagy akár annál is komolyabb párosokkal. Azt persze tudtuk, hogy a Naim szakemberei értik a dolgukat és semmit sem tesznek ok nélkül, de a teszt során hamar kiderült, hogy sikerült felborítaniuk az eddig egész jól bevált elméletünket.

Naim Uniti Nova all in one hifi rendszer belső

Kb. 30 négyzetméteres teszthelyiségünkben igyekeztünk optimális körítést biztosítani a meghallgatáshoz, amely az első másodpercekben megmutatta, hogy a Star-hoz képest egyértelműen hallható az előrelépés. Nyilván nem drasztikus ugrást tapasztaltunk, de azok a belső alkatrészek és az a 10 W plusz teljesítmény nagyon jó hatással volt a Naim egyébként is szerethető hangzására. A szívünkhöz amúgy is nagyon közel álló meleg, szellős, zenei, úgymond olaszos csöves hangzást kevés elektronika képes megközelíteni, de ez az A/B osztályú erősítő és a benne dolgozó angol szív és lélek mégis azt a világot idézi. A különbség az, hogy itt viszont az erő is ott van a kifinomultság mögött. Ez az az erő, amit már egészen alacsony hangerőn is tapasztaltunk abban a rendkívül magabiztos dinamikában, és mély basszusokban, amihez semmi szükség a hangerőre. A taktusok közti csend, a részletek gazdagsága és tisztasága, amit az előadás képes átadni, szinte bármeddig képes lett volna a kanapéhoz ragasztani nemesebb felünket. Nehéz megfogalmazni azt a pluszt, amit a Nova kínál a kisebb Uniti modellekhez képest, de mégis ott van minden a lábdobban, fúvósban, cintányérban és énekben, hogy itt most a főnök zenél, aki nem kiabálással fogja kivívni a tiszteletet, hanem azzal a fölényes és magabiztos tudással, amivel az "alattvalók" nem rendelkezhetnek. Mint a király álruhában. Úgy néz ki, mint a többiek, mégis mosolyogva áll felettük és irányítja a hallgatóságát.

Naim Uniti Nova all in one hifi rendszer

Sok zenei stílussal és több eltérő forrásanyaggal nyúztuk a Nova-t, de sem megizzasztani vagy zavarba hozni nem tudtuk, sem bármilyen szinten belekötni a hangjába. A sztereó színpad igazi több dimenziós élményt adott ahol ténylegesen ott zenélt mindenki ahol eredetiben is, és minden pillanatban azt éreztük, hogy igen, ez a cucc tényleg megérdemli a méregdrága hangsugárzókat, mert egyszerűen nem bízhatja amatőrökre azt a tudást, amivel rendelkezik.

Hangszeres felvételeken ott volt a kifinomultság, a nyugalom, az érzelmek hömpölygő folyama és a precizitás. Rockzenéken megkaptuk a lendületet, a dögös hangzást, az igazi Rock and Roll életérzést és azt, hogy mindebbe nem fáradtunk bele. Az elektronikus zenék világában átjárta a szobánkat az erő, a dinamika és az a fajta szabadság, amit csak egy partiban vagy koncerten élhetünk át mosollyal az arcunkon becsukott szemmel. Egyszerűen nem tudtuk a Naim Uniti Nova-t nem szeretni, mert minden hang olyan volt, amilyet szeretünk és elvártunk tőle, a kezelése és a szolgáltatásai pedig igazából túl is mutatnak azon, amire ténylegesen szükségünk lehet valaha.

Naim Uniti Nova all in one hifi rendszer

Összegzés

A Naim cáfolja azt az elméletet, hogy egy kompakt rendszer nem lehet egyben zseniális hangzású is. Ugyanekkora összegből, különálló komponensekből építkezve sem könnyű - ha egyáltalán lehetséges - elérni ezt a hangminőséget és funkcionalitást. Tény, hogy sokan a korábbi szokásoktól eltérően, nem vágynak a több alkotóelemből felépített rendszerek összeállításakor felmerülő bonyodalmakra és/vagy kevesebb eszközt preferálnak, viszont nem szeretnének lemondani a kiváló minőségű zenehallgatásról.

Nehéz rá egy szokásos jelzőt mondani, hiszen audiofilnek ennél jóval gyengébb hangot is hívtunk már (joggal), de azért high end készüléknek még nem mernénk kikiáltani.

Bár a Nova nem olcsó - listaáron csaknem 1,7 M Ft - mégis teljesen reálisnak éreztük, amikor már kicsit jobban megismertük. Az emberek sajnos csak annyit néznek, hogy ezért a pénzért mit tud, és milyen hangja van. Igen, valóban ezek a legfontosabbak, de ebben az árban benne van az a fém megmunkálás, amit a CNC gépek végeztek, hogy egy ilyen kifogástalan házba kerüljön a tudás, benne van az a prémium érzés, amit a tűgörgős csapágyon sikló, szinte már-már perverz élvezetet nyújtó hangerő szabályzó tárcsa mozgatása okoz, vagy a világításában is tökéletesen passzoló, érintésre reagáló okos távvezérlő működtetése jelent. De a Naim Uniti Nova igazi értéke az itt leírtakon túl talán annak az egyetlen Salisbury-i dolgozónak a keze munkájában van, aki minden nap azon dolgozik, hogy egy szerencsés tulajdonos, vagy éppen újságíró, leülhessen és élvezhesse azt, amit ő összeállított.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.