Naim Nait XS2 integrált sztereó erősítő és Naim CD5 XS CD-lejátszó teszt

2017. november 29., szerda, 10:15

Naim audio hifi erősítő lejátszó sztereó erősítő hifi erősítő CD lejátszó Naim hifi erősítő teszt lejátszó teszt CD lejátszó teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Naim hifi teszt

Lassan de biztosan haladunk felfelé a Naim CD-lejátszó/integrált sztereó erősítő párosainak ranglétráján, melynek alsó szintjén helyet foglaló modelljei kellemes emlékeket idéznek, ezért komoly elvárásokat támasztottunk a termékcsalád középkategóriáját képviselő párossal szemben.

Naim Nait XS2 integrált sztereó erősítő és CD5 XS CD-lejátszóNaim CD5 XS CD-lejátszóNaim CD5 XS CD-lejátszóNaim CD5 XS CD-lejátszóNaim CD5 XS CD-lejátszóNaim CD5 XS CD-lejátszóNaim CD5 XS CD-lejátszóNaim CD5 XS CD-lejátszóNaim CD5 XS CD-lejátszó hátlapNaim CD5 XS CD-lejátszó belsőNaim Nait XS2 integrált sztereó erősítőNaim Nait XS2 integrált sztereó erősítőNaim Nait XS2 integrált sztereó erősítőNaim Nait XS2 integrált sztereó erősítő hátlapNaim Nait XS2 integrált sztereó erősítő belsőNaim NARCOM5 távvezérlőNaim XS sorozatNaim Nait sztereó erősítők

A Naim Nait XS2 és CD5 XS szintén "könnyen" megjegyezhető nevet kapott megalkotóiktól, ahogy kisebbik testvérei. Korábbi tesztünk során részletesebben számoltunk be az angol gyártóról, illetve a Naim Nait 5si és CD5si párosának külső és belső vizsgálatáról. Most nem kívánjuk ismételni magunkat, sokkal inkább arra keressük a választ, hogy milyen technikai és stilisztikai pluszt kapunk a megközelítőleg kétszeres árért. Az avatatlan szemeknek, az si és az XS széria szinte semmiben nem térnek el egymástól néhány bemenet választó gombtól eltekintve. Ha jobban szemügyre vesszük a készülékeket, feltűnik, hogy az XS modellek már szálcsiszolt előlapot kaptak az si porszórt felületkezelésével szemben. Ezzel nemcsak minőségileg javult az összkép, hanem a csúcskategóriás modellekkel is egységet mutat, célozva arra, hogy a XS sorozat, már bármilyen Naim rendszerbe beillik, úgy külsőre, mint tudásra.

Naim XS sorozat

A CD5 XS-en az előlap felületén kívül esetleg nagyítóval találunk még egy aprócska ám annál fontosabb eltérést. A zöld pálcika szegmensű kijelző melletti felsorolásban felfedezhetünk egy HDCD ikont, ami valóban azt jelenti, hogy automatikusan felismeri, és dekódolja az ilyen formátumú lemezeket.

Naim CD5 XS CD-lejátszó

A CD-lejátszó hátsó oldalán már több izgalmas eltérést találunk, csak az IEC tápaljzat és a billenős üzemkapcsoló változatlan. A Control ablak keretben lehetőség van olyan vezeték nélküli vevő rendszerek csatlakoztatására, amely alkalmassá teszi a CD5 XS-t multiroom vagy akár okos otthonba történő integrálásra is. Mellette árválkodik egy koaxiális (S/PDIF) csatlakozó, illetve annak aktiváló kapcsolója, (itt el tudnánk képzelni egy optikai aljzatot is) mellyel további lehetőségünk nyílik dedikált DAC közbeiktatására is amennyiben Burr-Brown PCM1704 chipje nem üti meg a kívánt hangzás szintjét.

Naim CD5 XS CD-lejátszó hátlap

Jobboldalon a szokásos analóg (RCA) és a Naim saját DIN csatlakozója mellett pihennek a külső, teljesítmény növelő tápegységet fogadó aljzatok, melyről annyit érdemes tudni, hogy az XS szériához kifejlesztett Flatcap XS (350 000 Ft) nevű tápkondicionálóval akár két készülék hangját is fel tudjuk javítani. A lejátszó belsejében a már említett jelátalakítón felül mindenképp szót érdemel a futóműben helyet kapott Philips VAM1202/12 olvasófej.

Naim CD5 XS CD-lejátszó belső

A túlméretezett toroid trafó közelében itt már két áramköri lapot találunk. A transzformátorhoz közel a tápellátásért felelős áramkörök kaptak helyet, távolabb pedig a digitális jelfeldolgozó egységek. A második lapra az analóg kimeneti szekció alkatrészei kerültek. Ezek például a CD5si esetében egy lapon pihennek, tehát a CD5 XS-ben már komolyabb fejlesztések történtek a káros rezonanciák és a jelutak csökkentésére. Az eltérések természetesen nem csak a CD-lejátszóban vannak jelen.

Naim CD5 XS CD-lejátszó

A Nait XS2 integrált sztereó erősítő sem indok nélkül kúszik egy magasabb árkategóriába. Az előlapján szembetűnő eltérések fogadnak a kistesóhoz képest, egy némító és két AUX gomb alakjában. A hangerőszabályzó azonban maradt ugyanúgy a készülék balszélén, ami továbbra is furcsa megoldás, bár a kormányt jobbra helyezik autóikban, szóval az angoloknak mindig is voltak érdekes dolgaik.

Naim Nait XS2 integrált sztereó erősítő

A készüléket megfordítva már ennél több látnivaló is akad. A hátlap baloldalán egy mini USB (a firmware frissítésekhez) aljzatot leszámítva ugyanaz a látvány fogad, ami még mindig piszkálja a csőrünket. Azok a fránya hangsugárzó csatlakozók! Úgy fest, a Naim még mindig nem kíván villás rögzítésű kábeleket támogatni a rendszerében, de ez legyen a legnagyobb gondunk. Tovább haladva katonás rendbe szabva sorakoznak az analóg (RCA) bementek, szám szerint öt, valamint egy aktív mélysugárzó kimenet. A vonal kimenetekhez társítva vannak az ezekkel megegyező DIN csatlakozók is, ám ezekből kapunk még kettőt pluszba arra az esetre, ha a Nait XS elő vagy végfokként kerülne bevetésre vagy külső tápegységet kívánunk rákötni.

Naim Nait XS2 integrált sztereó erősítő hátlap

A készülék belsejében is komolyabb technika lapul, mint a Nait 5si-ben vagy akár az előd Nait XS-ben. A Nait XS2-ben csatornánként már 70 W szolgálja a minőségi muzsika lendületét, kerámia hűtőbordák gondoskodnak az ideális hőmérsékletről és egy újragondolt, továbbfejlesztett áramköri elrendezés felel a zajok és mikro-rezonanciák minimalizálásáról.

Naim Nait XS2 integrált sztereó erősítő belső

A két készülékhez elég egy távvezérlőt használnunk, bár mindkettő dobozában lapult egy NARCOM 5, melynek programozása néhány egyszerű lépésben végrehajtható, és kiváló működését talán csak a minősége múlja felül. Hogy milyen lett a végeredmény?

Naim NARCOM5 távvezérlő

Meghallgatás

A tesztünk folyamán szinte azonos lemezeket helyeztünk a CD5 XS zseniális (nem győzzük magasztalni) lemezfiókjára, amit a korábbi Naim párosnál is hallgattunk. A korrekt összehasonlítás érdekében, a hangfalak közül is bevetettük az ELAC BS 403-at is, mielőtt egy még magasabb kategóriára váltottunk. Jelen beszámolónk során nem részletezzük az egyes számok alatt tapasztaltakat, hiszen itt nem beszélhetünk "ég és föld" jellegű különbségekről, ami a karakterét vagy hangzásvilágát illeti. Aki egy ideje a minőségi zenehallgatás világában mozog, az pontosan tudja, aki pedig csak most kóstol bele, annak elmondjuk, hogy ebben a kategóriában már nagyon súlyos összegekbe kerül az, hogy egy jó hangminőségű rendszertől eljussunk a high end szintig, így itt sem beszélhetünk még erről. Amit viszont egyértelműen megkapunk a közel kétszeres árért a bővebb fejleszthetőség, illetve az exkluzívabb külső mellett, az egy érezhető ugrás a hangzásélményben. Bár megfordult csapatunk kezében néhány készülék azóta, de a Naim hangzása mégis a fülünkben cseng. Hogy miben éreztünk javulást? Ugyanazon számokat hallgatva egy megfoghatatlan érzelemvilágot tolmácsolt az XS duó. Előadása az egészen apró részletekre is kiterjedt, a hangszerek élethű testes hangzása nagyon valóságosnak tűnt. A színpad tagoltsága és kiterjedése érezhető módon javult, rendkívül szellős és pontos térben ábrázolta azt. Az ütős hangszerek, nagybőgők, rézfúvósok teste és ereje precízen és dinamikusan jött át, ám a sebességükben, feszességükben volt egy hajszálnyi hiányérzetünk. Figyelembe véve a 70 W-os teljesítményt, ez teljes mértékig megbocsátható. A csúcsmodell Supernait 2-ből örökölt beépített A osztályú fejhallgató erősítője mindenképp említést érdemel.

Naim Nait sztereó erősítők

Rendkívüli részletességgel és dinamikával szólaltatta meg referencia fejhallgatónkat, minden felvételen, amit próbáltunk. Nem igazán találtunk fogást a hangjában úgy sem, hogy akár néhány középkategóriás dedikált készülékkel hasonlítottuk össze. Műfajtól függetlenül, igazi meleg légies jellegzetesen angolos hangzást kaptunk a Naim párosától, amely már hűen tárja elénk a zenébe rejtett érzelemvilágot.

Összegezve

A Naim XS sorozatát nehéz kategorizálni hangzatos kifejezésekkel, csak a hangja alapján. audiofil-e? De még mennyire! High end? Nos, ezt a titulust már komplikáltabb dolog kiérdemelni, de egyértelműen magas szintet képvisel, amivel már önmagában is jócskán túlmutat az alapmodell vagy a korábbi széria képességein. Igazi értéke azonban abban rejlik, hogy ez a páros már alkalmas arra, hogy egy olyan közegbe integráljuk ahol technikai tudását, illetve hangminőségét továbbfejlesztve belépőt kaphasson abba a bizonyos előkelő klubba.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.