NAD PP 4 és PP 2e phono előerősítő teszt

Költséghatékony megoldások

2019. szeptember 12., csütörtök, 17:15

NAD audio hifi lejátszó lemezjátszó bakelit vinyl erősítő előerősítő phono erősítő phono előerősítő erősítő teszt NAD phono NAD előerősítő NAD phono előerősítő phono előerősítő teszt

A NAD névről többségünknek magasabb kategóriás eszközök jutnak eszébe, a gyártó viszont nyitott az alacsonyabb szegmensek felé is, ennek hála ma már elérhető árban is találunk különféle NAD készülékeket, természetesen bizonyos kompromisszumok árán. Ugyanakkor nem mindenki gondolkodik többmilliós rendszer építésében, viszont szeretné kihozni a maximumot az erre szánt keretből. Számukra lesz ideális választás a PP 2e és PP 4 phono előfokok valamelyike attól függően, hogy csak hallgatni szeretnék kedvenc lemezeiket vagy digitalizálni is.

NAD PP 4 phono előerősítőNAD PP 4 phono előerősítőNAD PP 4 phono előerősítőNAD PP 4 phono előerősítőNAD PP 4 phono előerősítőNAD PP 4 phono előerősítő hátlapNAD PP 2e phono előerősítőNAD PP 2e phono előerősítőNAD PP 2e phono előerősítőNAD PP 2e phono előerősítőNAD PP 2e phono előerősítő hátlap

Ugyanis a PP 4 nem csupán egy phono előfok, hanem egyben A/D konverter is, azaz képes vinyl lemezeink digitalizálására. Épp emiatt egy USB B csatlakozó is helyet kapott előlapján, szemben a PP 2e-vel, ami kizárólag analóg be- és kimeneteket kínál. Az USB csatlakozó mellett találunk egy kimeneti jelszintet szabályzó potmétert, illetve egy indikátor LED is az előlapra került.

NAD PP 2e phono előerősítő hátlap

A beltartalom a hátsó panel elrendezését szemlélve is azonosnak tűnik, mivel gyakorlatilag ugyanazt látjuk mindkét modellen, eltekintve a PP 4-en elhelyezett RCA bemenettől.

NAD PP 4 phono előerősítő hátlap

A kicsi, fekete fémház igényes, méretéhez képest eléggé súlyos darab. Mindkét modellen egyetlen gombot találunk, ami az eszköz ki- és bekapcsolására szolgál, ezt az előlapon helyezte el a gyártó. MM és MC hangszedőket is meghajthatunk mindkét készülékkel, és mindkét esetben külön bemenetre kell kötnünk MM vagy MC hangszedővel szerelt lemezjátszónkat. Ugyanakkor beállítási lehetőségeink nincsenek: mindkét hangszedő fajtához egy-egy "általánosat" alkalmaztak. Ez mindenképpen olyan kompromisszum, ami magasabb kategóriában semmiképp nem fér el, viszont a PP modellek árát is figyelembe véve, mindenképpen elfogadható megoldás. Ennek köszönhetően sem most, sem a jövőben nem kell MM vagy MC irányban elköteleződnünk az előerősítő korlátai miatt.

NAD PP 2e phono előerősítő

Tesztkörnyezet, meghallgatás

Mindkét NAD előfokot egy Naim Supernait 2 sztereó erősítőre kötöttük, amivel Monitor Audio Gold 100 hangsugárzókat hajtottunk. Lemezjátszónk egy épp nálunk vendégeskedő Denon DP-400 lett, a gyári helyett Denon DL-103R hangszedővel. Szokásos tesztzenéink közül hallgattunk meg néhányat a NAD PP modellekkel: Dream Theater - Octavarium, Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Pink Floyd - Wish You Were Here. A meghallgatás során először egyik, majd a másik NAD előfokkal hallgattuk meg lemezeinket, hogy megtudjuk, milyen különbségeket lehet felfedezni hangjuk között.

Mike Oldfield a PP 2e-vel elsőre kissé fémesen és tömören, viszonylag szűk térben jelent meg. Később a fémesség elmúlt és a tér is kinyílt valamelyest, így kifejezetten elégedettek voltunk. Tisztaság és részletek tekintetében sem panaszkodtunk, a cikk írásakor ötvenezer forint körüli árához képest a PP2e komoly teljesítményt nyújt. Váltottunk a PP 4-re, egyazon lemezzel. A kezdeti fémesség itt is előkerült és a tér is csak később nyílt meg. A karakter és a megszólalás gyakorlatilag azonos volt a PP 2e-vel, további lemezek meghallgatása során sem hallottunk különbséget a két modell között.

NAD PP 4 phono előerősítő

Megszólalásukat feszes, kerek basszusaik is támogatták, de minden esetben kiemelhettük volna a részletező képességet és tisztaságot, amit a kis NAD-ok produkáltak.

Felvétel készítés

A próba kedvéért csatlakoztattuk laptopunkat a PP4 USB aljzatához és digitalizáltuk Mike Oldfield lemezének első néhány percét. Az A/D konverter maximális felbontása 16 bit/48 kHz, így CD minőséget is - elvben - meghaladó felbontást kaphatunk. A felvétel visszahallgatásakor kiderült, hogy a minőség bőséggel megfelelő, viszont a karakter, a vinyl melegsége, hangzása nem igazán jelent meg. Ugyanakkor e vélemény audiofil szempontokat vesz figyelembe, de például régi, kedvenc lemezeink digitalizálására tökéletes megoldásnak mondható. Ugyanígy bőséggel megfelel bármilyen otthoni felhasználásra, line in bemenete révén pedig gyakorlatilag minden analóg jelforrásból digitalizálhatunk vele.

NAD PP 4 phono előerősítő

Összegzés

A NAD PP 2e és NAD PP 4 phono előerősítők tökéletes megoldást jelentenek, amennyiben nem tervezzük milliós nagyságrendű rendszer kiépítését. Árukhoz képest meglepően jó hanggal és a PP4 esetében gazdag funkcionalitással is szolgálják tulajdonosaikat. Az MC és MM korrekció együttes jelenléte miatt, ha későbbiekben feljebb szeretnénk lépni hangzásban és MC hangszedőt illesztünk láncunkba, nem lesz gondunk a kompatibilitással. Cserébe nem tudjuk pontosan illeszteni hangszedőnkhöz az előfok paramétereit, hanem egy általános beállítással kell beérnünk - azonban tesztünk során egyáltalán nem éreztünk problémát az MC beállításokkal, így ez nem feltétlenül negatívum. A PP 4 A/D konverterével pedig bármilyen analóg forrásból digitalizálhatjuk zenegyűjteményünket, hogy kényelmesen, akár telefonunkról is hallgathassuk őket.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.