NAD C 700 hálózati sztereó erősítő teszt

2021. október 27., szerda, 23:50

NAD audio hifi sztereó erősítő hifi erősítő sztereó erősítő NAD erősítő hálózati erősítő hálózati lejástzó hálózati zenelejátszó erősítő teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt NAD erősítő teszt

Lehet ódzkodni a kisméretű és mindenes lejátszó/erősítő kombóktól, csak nem érdemes. A NAD is megcsinálta a maga kompaktját NAD C 700 néven, ami egy erősítő streamer keverék. Nincs olyan netes streaming, amit nem játszik le, elegendő erősítő teljesítmény van még a választékban, sőt még exkluzív Radio Paradise MQA üzemmódra is futotta BluOS rendszer jóvoltából. Korrekt és szép színes kijelző van még az étlapon a kompakt méret mellett. Jött, látott, és győzött a NAD C 700?

NAD C 700 sztereó erősítőNAD C 700 sztereó erősítőNAD C 700 sztereó erősítőNAD C 700 sztereó erősítőNAD C 700 sztereó erősítőNAD C 700 sztereó erősítőNAD C 700 sztereó erősítőNAD C 700 sztereó erősítőNAD C 700 sztereó erősítőNAD C 700 sztereó erősítő hátlapNAD C 700 sztereó erősítő hátlapNAD C 700 sztereó erősítő Roon AirPlay 2NAD C 700 sztereó erősítő Roon ReadyNAD C 700 AppNAD C 700 AppNAD C 700 App

Egyre több gyártó ismeri fel ezen készülékek létjogosultságát nem csak a belépő és házimozi rendszerekben, hanem kimondottan az audiofileknek szóló gyártmányokban is. Ortodox hifisták persze berzenkednek, milyen készülék lehet az, ahol egyben és ömlesztve kapjuk meg mindazt, amit a hithű hifisták minimum 4-5 féle darabból álló (előerősítő, erősítő, DAC, streamer, végfokok) megoldással prezentálnak? A válasz több okból is kézenfekvő, megspórolunk egy rakat kábelt, nagyságrendileg egyszerűbb a működtetés és beüzemelés, kevesebbet fogyaszt, és kis helyen elfér.

NAD C 700 sztereó erősítő

A másik oka a berzenkedésnek, egy - korábban a gyártók által generált - elvárás miszerint kizárólag akkor szól jól a rendszer, ha különálló részegységekből van összerakva, ha egyben van, az nem jó, mert zavarják egymást. Amiben persze van némi igazság, de ha figyelembe vesszük a plusz összekötő kábelekkel belevitt zavaró jeleket (és ugye az árát sem hagyhatjuk figyelmen kívül) akkor már nem ennyire egyértelmű a helyzet.

Számtalan példa van rá, hogy még az ultra high end gyártók is felismerték ennek a megoldásnak az előnyeit és ők is színre léptek hasonló megoldásokkal (pl. T+A), ergo semmi kivetnivaló sincs a kompakt készülékek létjogosultságában.

NAD C 700 sztereó erősítő

A NAD C 700 követi ezt a trendet, kevés helyet foglal, konkrétan lefedi a streaming szolgáltatók által kínált lehetőségek teljes tárházát, még olyan zenei szolgáltatók is elérhetők rajta, amit sok más streamer egyáltalán nem ismer.

Kapunk még a NAD C 700-ban egy, a felső kategóriától átvett HybridDigital UcD erősítési technológiát, Bluetooth-t, hangvezérlést, BluOS, AirPlay2, MQA, TIDAL Connect és még lehetne sorolni mennyi mindent.

A NAD C 700 teljesen friss és új verzió a NAD kínálatában, mi teszteltük az elsők között a világon.

NAD C 700 sztereó erősítő

Kinézet, csatlakozók

Majdnem teljesen kocka alakú a NAD C 700, a tetején egy jópofa és látványos, különböző színekkel világító márkajelzés, a színek jelzik a különböző üzemmódokat. Fehéren világít készenléti és bekapcsolt állapotban, valamint pirosan villog (nyomja meg a piros gombot és isten nyugosztalja Asszonyom lö Macskafogó) bekapcsolás és BluOS frissítés közben.

NAD C 700 sztereó erősítő

Az előlap kétharmadát elfoglaló színes kijelző mellet van még egy multifunkciós (mondhatni már megszokott) nyomó és tekerőgomb, alatta két apró - oda-vissza nyíllal ellátott - kerek nyomógomb.

Megfordítva a készüléket, a hátulján már bőséges a kínálat. Egy pár banán csatlakozós hangfal kimenet, egy pár trigger RCA aljzat a más NAD készülékkel való összekötésre/vezérlésre, két pár RCA analóg bemenet, egy pre-out és egy dedikált szub kimenet RCA, egy koaxiális és egy optikai digitális bemenet, egy HDMI eARC csatlakozó, két szerviz aljzat, egy Ethernet LAN bemenet, egy USB A port (nem keverendő össze a DAC bemeneti csatlakozással!). Ide mondjuk egy pendrive vagy HDD/SSD jöhet, egy Standby kapcsoló és egy IEC táp aljzat várja a rádugandó kábeleket.

NAD C 700 sztereó erősítő hátlap

A ház anyagáról a gyártó bölcsen hallgat, megkopogtatva a NAD C 700-at, az inkább jó minőségű műanyagnak (vagy műanyaggal bevont alumíniumnak) tűnik, ami nem feltétlen hátrány, ha nincs valami olyan zavaró körülmény (melegedés) ami miatt fém házra lenne szükség. Maga a ház jól összerakott, stabilan áll a lábain, mondjuk a majd' 5 kg súlya eléggé a helyén tartja.

Belül

A NAD konkrétan a világon semmit sem mond, vajon mi van a C 700 belsejében. Ennyit tudtunk kideríteni: HybridDigital UcD Amplifier az erősítő rész, ami 2x80 W leadására képes 8 és 4 ohmon egyaránt és egy ESS ES9010 DAC chip tartózkodik a dobozában.

NAD C 700 App

Szolgáltatások, használat közben

A NAD felesküdött a BluOS használatára, aminek vannak előnyei és hátrányai is egyaránt. Előnyei, hogy teljesen az adott készülékre szabható a BluOS és jóval szerteágazóbb és több lehetőséget kínál minden téren, mint egy szimpla applikáció, vagy a készülék saját kezelőszervei. Hátránya az előbbiekből adódik, kell hozzá egy okos eszközre telepített BluOS vezérlő, amivel teljes körűen kezelni tudjuk a funkciókat. A NAD C 700 jól kezeli a BluOS-t - vagy fordítva? - igaz a bekapcsolás utáni indítás eléggé komótos, mondhatni lassú, na de egy hifista ne legyen türelmetlen. Utána már kezelhető szintre ugrik a sebesség, a telefonra telepített appal gyorsan és megbízhatóan lehet kezelni a készüléket. Az elérhető szolgáltatások és streaming lehetőségek száma a végtelenhez közelít, van itt minden, mi szem-szájnak ingere, idézet a gyári leírásból: "Mint minden BluOS kompatibilis komponens, a NAD C 700 is támogatja a nagyfelbontású hangot 24 bit/192 kHz-ig, valamint teljes MQA dekódolási és renderelési képességgel rendelkezik. Ezekkel a funkciókkal veszteségmentes és nagyfelbontású hangot élvezhet olyan szolgáltatásokból, mint az Amazon Music Ultra HD, Deezer, Qobuz és TIDAL. A C 700 támogatja a Spotify Connect és a TIDAL Connect szolgáltatásokat, így az adott szolgáltatások alkalmazásaiból vezérelheti a lejátszást; és az Apple AirPlay 2, így streamelhet zenét Apple eszközökről és iTunes könyvtárakból. A zenét hallgathatja és vezérelheti a hangalapú Amazon Alexa, az Apple Siri vagy a Google Assistant protokoll használatával." Van még IDAGIO, Neil Young Archives, Napster, SiriusXM, Soundmachine, KKBOX meg még sok egyéb finomság, ami közvetlenül elérhető a NAD C 700 menüjéből.

NAD C 700 App

A Roon Ready képesség is vélhetőleg hamarosan elérhető lesz, ugyanis ott a kiválasztható Roon Ready menüpont.

Van még egy különlegessége a NAD C 700-nak, illetve a BluOS-nek, exkluzív hozzáférést biztosít a Radio Paradise MQA kódolt felvételeihez - bizony, ott is van MQA!

NAD C 700 sztereó erősítő Roon Ready

Ráköthetünk akár egy végfokot is a pre-out kimenetre (vagy egy mélyládát) de utóbbi céljára ott a dedikált szub kimenet, aminek a vágási frekvenciáját a BluOS menüjéből szabályozni tudjuk.

Az 5 col átlójú színes és nagyfelbontású kijelzőn remekül látszik minden fontos információ és kép, teljesen testre szabható, mi jelenjen meg rajta. Kirakhatunk rá akár egy teljes méretű, analóg Deprez műszert, amit sokan - főleg a műszer rajongók - imádni fognak.

NAD C 700 sztereó erősítő

Van még kétirányú Bluetooth, ezzel közvetlenül tudjuk vezérelni a Bluetooth füleseket.

Érdemes még megjegyezni, a kijelző oldalról és felülről is jól látszik, nem homályosodik el és nem torzul, megváltás az olcsóbb kijelzőkhöz képest.

NAD C 700 sztereó erősítő Roon AirPlay 2

Sokadszorra írjuk le, igaz, hogy lehet kezelni a NAD C 700-at az előlapi kezelőszervekkel, de ezt csak azok fogják igazán értékelni, akik szeretik, ha van kihívás az életükben, minden egyébre ott a van a telefonos applikáció, ami iOS-re és Androidra is elérhető. Ahogy megismerjük és belejövünk a BluOS kezelésébe, úgy lesz egyre egyszerűbb a NAD C 700 használata, de kicsit szokni kell, mint minden olyan kütyüt, amit valamilyen OS-sel vezérelnek.

Jól kinéző, pofás és "élhető" készülék a NAD C 700, a 2x80 W bőven elég minden szokásos otthonba, a hangerővel nem lesz gond főleg, ha még egy mélyláda is van a rendszerben.

Lapzártakor érkezett friss hír, megkapta a Roon Ready képességet a NAD C 700, tehát Roon alól is vezérelhetjük az erősítőt kihasználva a Roon lejátszó program teljes képességét.

NAD C 700 App

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A sztereó erősítő és 851N streamer, Topping A90 előerősítőn, SMSL M400 és M500 DAC, SVS 3000 Micro mélyláda, Sivga P-II, Sendy Audio Peacock és Sendy Audio Aiva, valamint AudioQuest Carbon NightOwl fejhallgatók. QED, AudioQuest, Viablue összekötő és tápkábelek minden mennyiségben.

Hangminőség

Az újabb D osztályú erősítők hangjától már megszoktuk a kellemesen barátságos, de mégis részletes jelleget. A NAD C 700 is folytatja ezt a jó hagyományt, amit konstans minden zenén nyújt. Bőven elég részletes a felbontást szerető hallgatónak, de inkább a hang meleg jellegét hangsúlyozza, sohasem harsány, vagy zavaró.

A sztereó kép levegős és átlátható, pontosan pozícionálja a zenészeket az egészen széles színpadon, bár ez a színpad inkább egy nagyobb és intimebb jazz klub nagyságát idézte, nem egy koncertteremét.

Az átviteli sáv széles, az egyik szélén sem érződött hiány, megbirkózott a legmélyebb és a legmagasabb hangokkal is, nem emelt, vagy vágott sehol, elegendően egyenletes és sima volt. A kicsit meleg jelleg ellenére semleges volt az összhatás, ez a barátságos jelleg finoman és érzéssel volt jelen az összképben.

NAD C 700 sztereó erősítő

Dire Straits és Mark Knopfler gitárjainál inkább a hangszer teste volt a némileg hangsúlyosabb a húrokkal szemben, ami adott egyfajta intim jelleget a zenének "csak nekem zenél Knopfler", éles és zavaró hangok még véletlenül sem kerültek elő. A Screenplay Irish Boy felvételén a furulya valami egészen kivételes finomsággal és "érzékien" szólt, a dob lebegett a levegőben, élmény volt hallgatni ezt a számot.

Utána Hans Zimmert vettük elő a fiókból (illetve a mappákból és a TIDAL-ról) megfülelve mire is képes a mélytartományban a kicsike. Nos, a NAD C 700 nem ijedt meg az idegeket, hangszórókat és elektronokat borzoló dörgedelmektől, hanem laza könnyedséggel kezelte őket. Vélhetőleg ennek a laza könnyedségnek köze volt a D osztályhoz, pontosabban a NAD féle HybridDigital UcD erősítő megoldáshoz. Nem vérzett el a hatalmas hangterjedelem visszaadásán és az élő zenekart is élvezhetően helyezte el egy hatalmas térben, és ami meglepő és nem megszokott ebben a kategóriában, hogy hátrafelé, a két hangfal mögé is jókora teret nyitott.

Nightwish - sajnos a legtöbbször igen pocsék - felvételeit is megpróbálta élvezhető szintre hozni, ami valamennyire sikerült is (amennyire a felvétel engedte) Tarja hangja egészen élvezhetően szólalt meg, az előadás dinamikáját és hangulatát pedig sikerült annyira visszaadnia, hogy még a zene ütemére való lábdobogás érzet is előjött.

NAD C 700 sztereó erősítő

A Radio Paradise - ezúttal MQA zenéi - hallgatása közben sem csalódtunk, ha kellett békén hagyta a tesztelőt, ha kellett fülön ragadta és meghallgattatta vele a figyelemfelkeltő számot.

Úgy látszik, általában a Sabre DAC és a D osztály párosítása kivételesen jól sikerül, utóbbi jellege, kompenzálja a Sabre chipek néha túl fényes hangját és ez itt, a NAD C 700 esetében is igazán jól sikerült.

NAD C 700 sztereó erősítő

Összegzés, ajánlás

A NAD megalkotta a C 700 kompaktjával a szinte tökéletes megoldást, ha valaki elsősorban streaminget szeretne hallgatni egy olyan erősítővel, ami bőven elég egy átlagos, vagy annál kicsivel nagyobb szobába. Barátságos, nyugodt, de mégis kellőképpen részletes hang, nem nagyon zavarja a hangfalak néha egészen ortopéd impedancia menete, elképesztően sok netes zenehallgatási lehetőséget kínál. Csodaszép és főleg olvasható a kijelzője, kicsi a mérete, alig melegszik, minimális gondot okozhaz a feleséggel/barátnővel/baráttal.

Meglehetős biztonsággal ajánljuk a NAD C 700-at mindenkinek, akiknek a fent felsoroltak meghatározó tényezők, de egy meghallgatást megér a többieknek is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.