NAD C 375BEE integrált sztereó erősítő teszt

2016. november 22., kedd, 20:15

NAD audio hifi erősítő sztereó erősítő hifi erősítő NAD erősítő NAD hifi erősítő teszt hifi teszt hifi erősítő teszt NAD erősítő teszt

Több tesztünkben is használtuk különböző komponensek társaságában a NAD C 375BEE erősítőt és úgy gondoltuk megér egymagában is egy cikket a "rettenthetetlen".

NAD C 375BEE integrált sztereó erősítőNAD C 375BEE integrált sztereó erősítőNAD C 375BEE integrált sztereó erősítőNAD C 375BEE integrált sztereó erősítő hátlapNAD C 375BEE integrált sztereó erősítő belsőNAD C 375BEE belsőNAD C 375BEE belsőNAD C 375BEE belsőNAD C 375BEE belsőNAD C 375BEE belsőNAD C 375BEE belsőNAD C 375BEE belsőNAD C 375BEE belsőNAD C 375BEE belsőNAD C 375BEE belsőNAD C 375BEE belsőNAD C 375BEE belsőNAD C 375BEE integrált sztereó erősítő DAC modullalNAD C 375BEE integrált sztereó erősítő DAC modullalNAD C 375BEE integrált sztereó erősítő DAC modulNAD C 375BEE integrált sztereó erősítő Phono modul

Hardver

Ha a gyári pozícionálását nézzük, akkor ez nem egy "szteroidozott" C 356BEE, ez inkább a Master Series M3 integrált erősítő "kistestvére" a maga 15 kilójával. Persze a hangminőséget nem kilóra mérik, de meggyőző gyári specifikációkkal rendelkezik a C 375BEE. Egy erősítő kapcsán mindig érdekel bennünket, hogy mi van a motorháztető alatt, ami szintén nem árul el sokat a hangjáról, de mi szeretünk gyönyörködni benne egy kicsit. Első és második látásra is érzékeltük, hogy ez a felépítés már tényleg nem az a kategória, amit a korábban tesztelt, a termékpalettán lejjebb elhelyezkedő sztereó NAD erősítők (C 316, C 326, C 356) képviselnek.

NAD C 375BEE integrált sztereó erősítő belső

Az előlap mögött közvetlenül található a hatalmas Holmgren toroid transzformátor és két testes kondenzátor, melyek első látásra elismerő hümmögést váltottak ki belőlünk. A két oldalsó hűtőbordára kerültek az erősítésért felelős tranzisztorok (négy pár 220W-os!), hátulra pedig a hangszóró csatlakozók, megannyi be- és néhány kimenet. Az alaplapra integrálva megkapjuk Björn Erik Edvardsen (az ő nevéből ered a BEE rövidítés) védjegyezett torzítás csökkentő, és a NAD PowerDrive áramkörét. A teljes topográfia megtervezésekor a mérnökök a torzítás minimális szinten tartását tartották szem előtt.

NAD C 375BEE belső

A rövid jelutak szintén a repertoár részét képezik, ahogy a relés bemenetválasztás és a kapcsolható Soft Clipping technológia is, mely túlvezérelt jelek esetén kíméli meg hangszóróinkat a négyszögjel kellemetlen hatásaitól. Az elő- és végfok bontható, így igény esetén használhatjuk külön-külön, vagy akár hídba kötve monoblokként is.

NAD C 375BEE integrált sztereó erősítő hátlap

A hátlapon két bővítőmodulnak is van hely, így vagy egy MDC DAC-kal, vagy egy PP375 Phono fokozattal tudjuk kiegészíteni a C 375 BEE erősítőnket a forrásunknak megfelelően. A 7 pár bemenet mellett van két pár kimenet kazettás/orsós magnókhoz, valamint a fő kimenet mellett egy szabályozható jelszintű is pl. mélynyomókhoz.

NAD C 375BEE integrált sztereó erősítő DAC modullal

A dupla hangfal terminál nem csak két pár hangszóró meghajtásához jöhet jól, hanem akár kettős erősítéshez is. Van még itt 12 V trigger és külső infra érzékelőhöz való ki- és bemenet, valamint RS232 port is.

NAD C 375BEE integrált sztereó erősítő Phono modul

Az előlapon a bemenet választó és alapvető vezérlők mellett találunk még hangszínszabályzót, ill. balansz állítót is, melyeket egy gombnyomásra kiiktathatunk a jelútból. A motoros hangerő szabályozó mellett van még egy fülhallgató kimenet, valamint egy MP3 lejátszó vagy telefon fogadására felkészített Jack aljzat is. A formaterv a NAD-tól megszokott konzervatív vonalat képviseli. A távpiszkáló szerepét a NAD saját készülékeit vezérelni képes SR 8 rendszertávirányító látja el.

NAD C 375BEE integrált sztereó erősítő

Meghallgatások

A több hónapos használat közben kiismertük a NAD C 375BEE erősítő képességeit. Hűséges társa volt a tesztek alatt egy pár Focal Electra 906 és ELAC BS 403 hangfal, mely mindig próbálta tartani az iramot, de éreztük, hogy nem egy súlycsoportban vannak. A NAD-hoz bátran párosíthatunk álló, érzéketlenebb hangfalakat is, mivel bőségesen rendelkezik a meghajtásukhoz szükséges tartalékokkal. A NAD-nál nem "marketing wattokkal" próbálják meg elcsábítani a vásárlókat, hanem a valóságos terheléshez sokkal közelebb álló tesztmódszerekkel mérik és adják meg a specifikációik adatait. A nagyfiú 2 x 150 W teljesítmény folyamatos leadására képes 4 és 8 ohmos impedancián is mindezt kevesebb, mint 0,009 % teljes harmonikus torzítás mellett a hallható frekvencia (20 Hz - 20 kHz) tartományban.

NAD C 375BEE belső

A cikk írásáig nem is néztünk utána ezeknek az adatoknak, mert bennünket leginkább a hangminősége érdekelt és nem az, amit a papírok mutatnak. A tesztek alatt sosem éreztük azt, hogy a NAD lenne a szűk keresztmetszet. Megelégedéssel vettük tudomásul, hogy bizony megmutatta a különbséget egy tápkábel vagy hangfalkábel csere után és érzékeltük a különböző DAC-ok és hálózati lejátszók karakterének változatos hangbéli képét. Például legutóbb a TEAC NT-503 USB DAC rövid vendégeskedése alatt nem hittük el, hogy még mindig tudott hová fejlődni a sztereó tér, amikor Händel Vizizenéjét hallgattuk a New York-i Filharmonikusok előadásában és a kürtök már szinte a helyiség falán túlról kezdtek szólni. Hasonlóan elvarázsolt bennünket Vivaldi C-dúr és G-moll hangversenye Giuliano Carmignola hegedű szólóival, miközben a Venice Baroque Orchestra játéka betöltötte az egész teret a hangszórók pozíciójától elrugaszkodva. A hatalmas tartalékoknak köszönhetően a filmek dinamikája megragadta a figyelmünket és élveztük, ahogy sokszor a hangfalak méretét meghazudtoló mélyhangok és lendület áradt felénk.

NAD C 375BEE belső

A Wall-E egyik jelenetében, amikor egy sor partra vetett tanker dominófalként dől el a már a fotelünkben éreztük a nehéz acélszerkezetek döngését. Masszív és méltóságteljes a megjelenése és a viselkedése. A bekapcsoláskor jól nevelt úr módjára először rövid önteszt következik, majd ha minden rendben, akkor 2-3 másodperc múlva kattan a relé és készen áll a bevetésre, teljes vállszélességgel. Zenekockánknak megadva az utasítást máris kezdődhetett az élő swing Bucky Pizzarelli zenekarával és a Lester Leaps In című számmal, melyben annyira élethűnek éreztük a dobost, mintha a szobánkban püfölte volna a bőröket. A hidegindítás szerencsére nem mutatkozott meg a hangjában, mi legalábbis nem vettünk észre, hogy igazán hatással lenne rá az áramkörök hőmérséklete. Ideális partnernek bizonyult a tesztjeinkre, megbízhatóan vett minden akadályt, amit elé raktunk.

NAD C 375BEE belső

Végszó

A NAD C 375BEE sztereó erősítőt bátran merjük ajánlani bárkinek, aki egy JÓ erősítőt szeretne magának otthonra. Vannak persze nála jobbak is, de ez ízlés és ugye pénztárca függő is. Kerekítve 430000 forintos ára alapján az átlagemberek számára ez már az "elérhetetlen" kategóriába esik és lehet, sokaknak a végállomás lesz, de ez az a szint, amit tudnia kell egy igazán jó erősítőnek. Mert ez nem erőlködik, ez erősít.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.