NAD C 328 integrált sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszó teszt

2018. november 21., szerda, 10:45

NAD audio hifi erősítő lejátszó CD-lejátszó sztereó erősítő digitális erősítő NAD erősítő NAD hifi erősítő teszt hifi teszt CD-lejátszó teszt hifi erősítő teszt NAD erősítő teszt

Az audiofil élmények sosem tartoztak az olcsó élvezetek közé, és minden zene, valamint hifi kedvelő tisztában van azzal, hogy néha budapesti luxuslakások értékével versenyző rendszerek is léteznek, amikről talán a NAV sem tudja, hogy honnan lehet előteremteni rájuk a keretet. Szerencsére ugyanennek a szálnak erősödik a másik vége is, így egy átlagfizetéssel rendelkező zeneőrültnek is van lehetősége a kedvező árú, mégis minőségi hangú szettek beszerzésére, melynek ékes példái jelen tesztünk főszereplői a NAD elképzelései szerint.

NAD C 328 sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszóNAD C 328 sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszóNAD C 328 sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszóNAD C 328 sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszó hátlapNAD C 328 sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszó hátlapNAD C 328 sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszó távvezérlőNAD C 328 sztereó erősítőNAD C 328 sztereó erősítőNAD C 328 sztereó erősítőNAD C 328 sztereó erősítőNAD C 328 sztereó erősítő hátlapNAD C 328 sztereó erősítő hátlapNAD C 328 sztereó erősítő belsőNAD C 328 sztereó erősítő belsőNAD C 328 sztereó erősítő belsőNAD C 538 CD-lejátszóNAD C 538 CD-lejátszóNAD C 538 CD-lejátszóNAD C 538 CD-lejátszó hátlapNAD C 538 CD-lejátszó hátlapNAD C 538 CD-lejátszó távvezérlő

Nagy név, kis árcetli

Vélhetően senkinek sem kell bemutatni az angol eredetű, mostanra kanadai NAD-ot hiszen a házimozizás, és a sztereó világában is nagy népszerűségnek és elismerésnek örvendő cég, már évtizedek óta elégíti ki széles körben a felhasználók igényeit. Szakmai profizmusuk tanúbizonyságaként elég csak megemlíteni a Masters Series zseniális elektronikáit melyek abszolút a csúcskategóriát erősítik, ám árszabásukkal is csak egy bizonyos réteget céloznak meg. Ellenben a NAD nem csak egy kis szeletet kér abból a bizonyos tortából, és ha már ilyen szintű tudás és tapasztalat birtokában van, miért ne ültetné át azt a belépő kategóriába, hogy szinte mindenki számára elérhető legyen.

NAD C 328 sztereó erősítő

A szerkesztőségünkben landolt C 328 integrált sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszó pontosan ennek szellemében született meg. Bár a digitális streaming durván fejlődő és terjedő világát éljük, mégis üdítő látvány egy CD-lejátszó, hiszen az igazi fanatikus régi motorosok napjainkban is tetemes gyűjteménnyel rendelkeznek.

NAD C 538 CD-lejátszó

Első ránézésre persze kissé szűknek tűnhet így a lehetőség, hiszen aki már életében használt Spotify vagy TIDAL (stb.) alkalmazást, az tudja, hogy ha nem is olyan a minőség, mint egy CD vagy vinyl esetében, (TIDAL MQA már más tészta), az a fajta rugalmasság, amit ezek a szolgáltatók kínálnak, sokszor megérik a kompromisszumokat ezen a szinten. Ezzel a NAD is tisztában lehetett, ezért lehetőséget kínál a C 328-ban egy vezeték nélküli Bluetooth kapcsolatra, és ami még szebb, hogy egy beépített DAC is rendelkezésre áll így a lehetőségek tárháza alaposan kibővült, de ezt kicsit bővebben is kifejtjük.

NAD C 328 sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszó hátlap

NAD C328 sztereó erősítő

A NAD marketingesei egy eddig sosem hallott kommunikációval álltak elő, miszerint "high end" hangot kaphatunk elérhető áron, (szarkazmus tábla a magasban) hiszen csak a legszükségesebb kiegészítők lapulnak a rendkívül kompakt házban, mellőzve minden felesleges sallangot melyek rossz hatással lehetnek a hangzásra. Sok esetben ért már bennünket meglepetés egy ilyen marketing duma után, amikor valóban sikerült, ha nem is a hangzatos high end, de mindenképpen minőségi hangzást elérni kedvező árcetli mellett, ezért a C 328-nál sem volt bennünk előítélet, kíváncsiság már annál több.

NAD C 328 sztereó erősítő

A belső vizsgálat előtt természetesen kicsit kívülről is szemügyre vettük. Az új formavilág inkább csak minimális ráncfelvarrásnak érződik, ami nem is baj, mert a NAD sajátos stílusa bármilyen távolságból felismerhető, és a tetejébe még jól is néz ki. Az előlap egyszerű és letisztult, a szükséges gombokon kívül egy 6,3 mm-es fejhallgató Jack csatlakozó, egy kissé alulméretezett kijelző és egy sejtelmes "Bass EQ" felirattal ellátott gomb található. Ez utóbbi a 80 Hz körüli tartományt megtámogatja 8 dB-lel és így elvben egy testesebb basszust kaphatunk mellőzve egy rosszul belőtt EQ vagy loudness által okozott túlzó brummogást, de erről még mesélünk később.

Az erősítő hátlapjáig nem volt hosszú az út, ugyanis mindössze 285 mm mélységű házba tuszkolták be az összes tudását, ami sokkal inkább a lejátszók méreteivel egyezik meg, ezzel viszont rendkívül helytakarékossá is válik.

NAD C 328 sztereó erősítő hátlap

A kis NAD hátoldala már izgalmasabb részleteket rejteget. Az amúgy dicséretes mélysugárzó kimeneten kívül, összesen három analóg bemenettel büszkélkedhet, melyből egy a mozgó mágneses phono aljzat, ezen felül pedig két optikai és két koaxiális fogadja és továbbítja a konverternek a digitális jeleket. Egy apró részletre lettünk még figyelmesek egy BT antenna formájában, mellyel a gyártó szerint minőségibb hangzást kapunk az átlagos Bluetooth kapcsolaténál, de ettől még ugyanúgy egy tömörített átvitelről beszélünk, így ezzel nem is számolunk máshogy, legfeljebb mixek, Spotify listák vagy éppen YouTube videók hangosításához társas összejöveteleken.

NAD C 328 sztereó erősítő belső

Az motorháztető eltávolítása után elénk tárult a C 328 szíve lelke, nagyon takaros rendben, és bár láthatóan a D osztályú hibrid digitális erősítő belső "szervei" nem igényeltek túl sok helyet. A NAD Hypex UcD nevű technológiája mégis nagyon magas szintű hangminőséget ígér, mely szinte mérhetetlen hő termelődés mellett tudja garantálni a csatornánkénti 50 W teljesítményt.

NAD C 328 sztereó erősítő belső

Összességében tehát egy ügyesen megépített és gondosan átgondolt erősítőt alkottak a NAD elméi, melyhez, ha nem is kötelező, de mindenképp érdemes elgondolkodni a hozzá passzoló CD-lejátszón, hogy teljes legyen az élmény.

NAD C538 CD-lejátszó

A stílusban és külsőben tökéletesen összeillő páros egyszerűbbik fele, ha nem is tartogat annyi érdekes részletet, mégis pár szóban bemutatjuk. Az előlaptól a fenekéig tökéletesen megegyezik a C 328 erősítővel, értelemszerűen a funkciójának megfelelő eltérésekkel. Az előlap letisztultságát csak a lemeztálca, az erősítőével megegyező méretű kijelző, és a funkció gombok törik meg. Hátulján a szokásos vonalkimeneten felül trigger aljzatot, valamint digitális (1 db koaxiális, 1 db optikai) kimeneteket találunk arra az esetre, ha rendelkezésre áll egy jobb minőségű DAC.

NAD C 538 CD-lejátszó hátlap

A CD-lejátszóhoz egy valamivel ergonomikusabb távvezérlőt mellékeltek, mint az erősítőhöz, de némi tanítás után az egyiket mellőzni lehet a képletből. Funkciójukat tekintve tökéletesen ellátják a feladatukat, minőségük pedig teljesen átlagosnak mondható, bár javukra szól, hogy ezeknél sokkal drágább elektronikákat is vezéreltünk már gagyibb ezszközzel.

NAD C 328 sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszó távvezérlő

Meghallgatás

A tesztünk megkezdése előtt megpróbáltuk úgy összeállítani a láncot, ahogy például akkor tennénk, ha magunknak vettük volna ezt a jópofa kis duót. Miért választanánk a NAD párosát? Elsősorban kedvező ára miatt, mert csak a példa kedvéért, itt ért véget az elektronikára szánható keretünk. Adott tehát egy CD-lejátszó, és egy DAC-os sztereó erősítő. További forrásra már nem kívánnánk költeni DE, vagy egy szép, okos TV-nk. Azon pedig, kinek hogy, de futtatható akár TIDAL és Spotify alkalmazás is, és mindez továbbítható a C 328 D/A konverterébe, mellyel meg is kerültük a Bluetooth kapcsolat hátrányos tulajdonságait.

NAD C 328 sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszó

Hangfalakból is igyekeztünk az értékének megfelelő körben választani, így a teszt alatt a Q Acoutsics 3050i valamint egy DALI OBERON 3 állványos doboz volt segítségünkre a 30 négyzetméter körül szobában.

A NAD páros alap képességeit az első szakaszban a megszokott teszt CD-kkel kezdtük, mert még mindig valljuk, hogy a fizikai hanghordozóknak valahogy más a hangzása, még ha nem is feltétlenül jobb.

NAD C 328 sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszó hátlap

Az első benyomásunk abszolút pozitív volt. Cassandra Wilson - Tea For Two felvételében kellemesen meleg, szellős hangzást kaptunk, kifejezetten élénk és dinamikus hangszeres kísérettel. Az énekhangokat jól pozícionálta a térben, de a színpad szélessége nem tudott a falakig jutni. A kis DALI OBERON-nal rendkívül jól megtalálták a közös hangot. Közép frekvenciákban volt némi hiányérzetünk, amely nem írható a hangsugárzó számlájára, mert a Q Acoustics-nál is ugyanezt tapasztaltuk. Hasonló akusztikus felvételeknél is nagyon kellemes mélytartománnyal kényeztetett a rendszer, és bár érezni lehetett, hogy nem erőműből áradnak a hangok, mégis nagyon magabiztosan kezelte a dinamikus részleteket. Meglepetésünkre minden számnál az volt az érzésünk, hogy ugyan megbirkózik a méretes Q Acoustics álló hangsugárzóval is, mégis valahogy élménydúsabb előadást hallhattunk a DALI OBERON-okkal. A hangszerek testét maradéktalanul nem éreztük jelen a színpadon, ellenben a részletek gazdagsága nagyon meggyőző volt. Több ízben is próbáltuk kicsit tuningolni a hangot a fentebb említett Bass EQ gombbal, ami valóban nem rondít bele az összképbe, mindössze egy csipetnyi extra mélyet ad, ám a mi fülünk szerint pont abba a frekvencia-sávba nyúlt bele, amit pont békén hagytunk volna. Ez a DALI-nál nem annyira, de a Q Acoustics esetében már kissé dobozhangúvá és brummogóssá tette a basszusokat. Ez persze lehet a szoba, vagy a kábelek adottságaiból is, de mi nem zaklattuk tovább ezt a kisegítő lehetőséget, mert nélküle számunkra meggyőzőbb volt a NAD hangzásvilága.

NAD C 328 sztereó erősítő belső

Az összehasonlításokat minden esetben úgy végeztük, hogy a CD-n lévő zeneszámokat lejátszottuk Spotify Premium platformon is, a DAC segítségével, majd ugyanazt Bluetooth-on is.

A CD és a DAC közt szinte elhanyagolható eltérést éreztünk, de az a kis plusz, amit a teltebb basszusokban valamint a légiesebb és karakteresebb közép és magas frekvenciákban éreztünk, mindenképp a CD javára írható. Hangsúlyozzuk, hogy a forrás készülék Sony TV volt.

Bluetooth kapcsolatra váltva, érezhetően összezsugorodott a hangkép, valamint az összes hallható frekvencia fedettebb lett. Olyan érzés volt, mintha egy olcsóbb, gyengébb hangsugárzót kötöttünk volna be a meglévők után. Érdekesség a BT vezérlést illetően, hogy a távvezérlőn történő számváltások is lehetségesek, valamint aktív kapcsolat esetén, nem kell keresgélnünk az amúgy maximum 50 cm-ről olvasható kijelzőn a forrásokat, ugyanis tabletünkön elindított muzsikáink hatására, automatikusan átváltott Bluetooth-ra. Ettől függetlenül ezt a funkciót inkább csak a kényelme miatt javasoljuk háttérzenéhez, mert érezhetően elvesz a minőségi részletekből.

Zárásként alaposan meghajtottuk kedvenc elektronikus és rock zenéinkkel a rendszert, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a NAD páros sokkal kevésbé válogat a zenei stílusok között mint hasonló értékű konkurensei, ám hangsugárzóból érdemes gondosan kiválasztani a mellé valót. A Q Acoustics 91 dB-es érzékenysége ellenére is nagy falat volt a NAD 50 W teljesítményéhez, bár, ha a DALI OBERON 3 nem lett volna mellette, talán fel sem tűnt volna, mert nagyon kellemesen szólt a két állódoboz is, amíg nem kellett dinamikusabb részletekkel megbirkóznia. Ezzel szemben a kis dán szépséggel mintha egymásnak teremtették volna őket.

Akinek esetleg kevésnek bizonyulna a C328 teljesítménye, még mindig érdemes kiegészítheti egy aktív mélysugárzóval, amit mi meg is tettünk, bár tény, hogy kizárólag elektronikus zenéhez és filmekhez. Ez utóbbi eredményeként csak annyit tennénk hozzá, hogy a kis DALI mélyláda beiktatásával, bármilyen filmet nézve halomra verte a legtöbb középkategóriás soundbar-t, melyek természetesen köszönő viszonyban sem lehetnek zenei képességek terén a tesztünkben szereplő rendszerrel, így ez is egy masszív plusz pont a NAD duónak.

Tesztünk végén egy rövid vizsgálatot végeztünk a fejhallgató erősítőjén is, amely szintén kellemes benyomásokat tett ránk. Minden részlet előbújt a felvételből, nagyon szerethető karakter társaságában, bár az az átütő dinamika és térleképzés hiányzott, amit egy komolyabb beépített, netán egy dedikált fejhallgató erősítő nyújthat, mindettől függetlenül nem tudtunk belekötni a hangjába.

NAD C 328 sztereó erősítő és C 538 CD-lejátszó

A NAD C328 erősítő és C538 CD-lejátszó társaságában tehát kellemes, fülbemászó, hosszan hallgatható és minőségi muzsikákat hallhattunk. A teszt végére el kellett ismernünk, hogy a NAD páros valóban képes rendkívül kedvező áron, magas szinten előállítani a kifinomult hangzást, de a gyártó által emlegetett "High-End" kifejezést azért nem feltétlenül tartjuk helytállónak.

NAD C 328 sztereó erősítő

Összegzés

A NAD nagyon jó alternatívát kínál a C sorozattal azoknak, akik nem kívánnak, vagy tudnak magasabb összegeket áldozni egy sztereó rendszerre, de szeretik a minőségi hangzást. Tesztünk főszereplőit inkább kisebb helyiségekbe ajánljuk, jól megválasztott állványos hangsugárzók társaságában, mert bár a C 538 CD-lejátszó funkciókban alulmarad a mai átlagtól, hangminősége mégis sok mindenért kárpótolja a CD-k szerelmesit. Ezzel szemben a C 328 sztereó erősítő már szélesebb körben támogatja a modern világ zenemegosztó platformjait, ezért akár külön is érdemes benne gondolkodni egy hálózati lejátszó társaságában, de még egy okos TV-t is nagyon jól kezel beépített konverterének köszönhetően. Ár/érték arányban a páros egyértelműen nagyon jónak mondható, bár ez inkább az erősítő szolgáltatásainak az érdeme. Kompakt méretükkel is letisztult formavilágukkal belopták magukat csapatunk szívébe, és abszolút kellemes élményekkel váltunk meg egymástól.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.