NAD C 275BEE sztereó végerősítő teszt

2020. június 2., kedd, 18:25

NAD audio hifi erősítő végerősítő végfok hifi erősítő sztereó erősítő sztereó végfok sztereó végerősítő NAD hifi NAD erősítő sztereó erősítő teszt sztereó végfok teszt sztereó végerősítő teszt

A britek üdvöskéje, a jó pár éve már kanadai színekben tündöklő NAD termékeivel szerencsére időről időre találkozhatunk valamilyen formában. Tulajdonképpen csalódást sosem okoznak, hiszen mindig nagyon zenei és remek ár/érték arányú készülékek jutnak ki a gyártósorukról. Következzék most egy elég izmos darab a C 275BEE sztereó végerősítő személyében.

NAD C 275BEE sztereó végfokNAD C 275BEE sztereó végfokNAD C 275BEE sztereó végfokNAD C 275BEE sztereó végfokNAD C 275BEE sztereó végfok hátlapNAD C 275BEE sztereó végfokNAD C 275BEE sztereó végfokNAD C 275BEE sztereó végfokNAD C 275BEE sztereó végfokNAD C 275BEE sztereó végfok C 165BEE előfok

Míg a NAD a felsőbb régiókban a dizájn területén is nagyon tetszetőst és egyénit alkot, addig a mindenki számára megfizethető kategóriájú hifi és házimozi termékeinél maradt a jól bevált receptnél. Régen korántsem voltak mutatósak ezek a komponensek, tulajdonképpen közelebb álltak a rondához, mint a széphez, azonban idővel a tervezők ceruzája elkezdett íveket rajzolni, és bár túlzásokba sosem estek, most már bőven vállalható az a külső, amivel találkozunk általuk. Nekünk nagyon is tetszenek, van bennük valami roppant egyéni és bármi mástól megkülönböztető, de továbbra is gyorsabban megakad az átlagember tekintete egy 50 ezres kínai internetrádión, mint egy félmilliós NAD végfokon. Ez viszont legyen az ő bajuk. Igen, a C 275BEE nem olcsó, viszont tekintélyt parancsol, erő és megbízhatóság árad belőle, és minőséget sugall.

NAD C 275BEE sztereó végfok

Az előlap egyszerűbb nem is lehetne, de egy bekapcsoló gombon kívül más nem is igazán kell egy teljesítményerősítő frontoldalára. Akad még ugyan két apró LED és szintén kettő felirat, de ezekre később térünk vissza részletesen. Az oldal- és tetőlapokon található kicsi, de elég sok szellőzőnyílás sem okoz sok meglepetést, így gyorsan eljutunk a hátoldalig.

NAD C 275BEE sztereó végfok hátlap

A hangsugárzó csatlakozók roppant stabilak, kaptak aranyozást és teflon szigetelést, a darabszámuk pedig lehetővé teszi azt, hogy a C 275BEE monoblokként vagy sztereó erősítőként üzemeljen, de a hangsugárzók kettős meghajtását is képes megoldani. Amennyiben monoblokként szeretnénk használni, egy billenőkapcsolóval választhatjuk azt ki, hogy egy vagy két csatorna meghajtásáért felel majd a rendszerben. Bemenetből egy pár RCA-t találunk csupán, de ott is állítható az, hogy a fix vagy változtatható érzékenységű legyen. Ennek alkalmazása természetesen attól is függ, hogy milyen előerősítővel párosítjuk, és annak funkcióit, úgymint hangszínszabályozás szeretnénk-e majd használni. A bemeneti jelszint egy mellettük található potméterrel állítható, az értékek dB szintjét apró rovátkák mutatják.

A tápkábel természetesen cserélhető, az áramtalanítást pedig egy billenőkapcsolóval oldották meg. Ezek alá helyezték el a 12 V trigger bemenetet, ami szintén ki- és bekapcsolható. Ennek a segítségével szintén életre kelthetjük a gépet, ha az össze van kötve egy másik komponenssel, és annak érzékeli a jelét.

NAD C 275BEE sztereó végfok

A NAD egyik védjegyének számító soft clipping kapcsoló található még a hátoldalon, és itt el is kezdhetjük a belbecs feltárását. Ez az áramkör finoman korlátozza az erősítő teljesítményét, hogy csökkentse a hangszórók károsodásának kockázatát a hosszabb, nagy hangerőn történő üzemeltetés során. A Power Drive áramkör automatikus hangszóró impedancia érzékeléssel maximális dinamikus teljesítményt nyújt, függetlenül a terheléstől. A készülék csatornánként 150 Watt teljesítményre képes 4 és 8 ohmon egyaránt. Az előbbi egy pár, míg az utóbbi kettő pár hangsugárzó csatlakoztatásánál ajánlott. A frekvencia-átvitele 20 Hz-20 kHz közötti, a THD 0,008 %, míg a jel/zaj viszony 102 dB, hídba kötve, mono üzemmódban a teljesítmény természetesen megnő, így eléri a 330 wattot. Nagyáramú toroid teljesítmény transzformátort alkalmaztak, torzításgátló áramkört a nagypontosságú hangzáshoz, valamint teljesen diszkrét áramkört, csatornánként négy pár nagy teljesítményű kimeneti tranzisztorral. A készülék készenléti áramfogyasztása mindössze 1 W, a felhasznált anyagok pedig ólomtól vagy más környezeti szempontból káros anyagoktól mentesek. Az egész konstrukció négy darab, megfelelően széles és stabil talpon áll, ekkora teherhez és az esetleges rezgések elvezetéséhez ehhez ez is kell.

NAD C 275BEE sztereó végfok

A NAD C 275BEE végerősítő a maga 2x150 W-os teljesítményével bőven izmos, azonban tudjuk, hogy az erő önmagában nem elég, ráadásul az összetétele sem mindegy. Lehet száraz, vehemens, karakteres, lomha, gyors és még sorolhatnánk. A legfontosabb minden esetben az, hogy zenei legyen. A NAD zeneiségét eddigi készülékeik során nem igazán lehetett megkérdőjelezni, és ez bizony most is így van. Parasound előfokkal kötöttük össze, aminek a karaktere eléggé semleges, hangsugárzókból pedig Focalt, Acoustic Energyt és Atlantic Technologyt használtunk, amelyek hangzásvilága nagyon eltér egymástól. A NAD C 275BEE viszont mind a három típussal könnyen összebarátkozott, köszönhetően a beépített áramköröknek. A francia halálpontos, hatalmas térrel és iszonyatosan részletező, míg az AE basszus orientáltabb doboz, nagyobb hajtást is igényel, a mélyeit pedig egy bizonyos hangerő felett kordában kell tartani.

NAD C 275BEE sztereó végfok

Az említett Atlantic Technology (AT-1) álló hangfalakkal is futottunk egy kört (Questyle előerősítővel és Neotech kábelezéssel). A NAD egyszerre kölcsönzött játékos stílust és hirtelen erőt a módosított transmission line rendszerű hangsugárzóknak. Ha lehet egyáltalán ilyen arányosítást végezni: finomkodás/lendületesség szempontjából kb. 40/60 arányt biztosított, ami a márka ismerőinek valószínűleg nem meglepő. A kisebb teljesítményű elektronikákhoz képest sokkal magabiztosabb, jobban megfogott basszus ábrázolást kaptunk, lazább, ugyanakkor és elevenebb térrel. Filmeknél és dinamikusabb zenei műfajok esetében tipikus mosoly-generátor hatást vált ki az ilyen karakter.

A fentiekből remélhetőleg érzékelhető, ennek a végfoknak egyik hangsugárzó sem okozott komolyabb kihívást, idomult, aztán tette a dolgát, mindezt pedig kellő odaadással, finoman adagolható teljesítménnyel, ami már halkan is érezhető, és roppant szórakoztató volt. Igen, a NAD karaktere mindamellett, hogy nagyon erős és határozott, nem feledkezett meg a lazaságról sem, ami szükséges ahhoz, hogy akár egy egész délutánt vagy estét szívesen töltsünk a társaságában, és ez bizony sikerült neki. Bele tudtunk merülni a zenékbe általa, fel tudott rázni, ha arra volt szükségünk, illetve az adott műfaj megkívánta, és bizony a megfelelő dögösség sem hiányzott a repertoárjából.

Díjazta, ha kihasználtuk az erőtartalékait, ami szinte végtelennek tűnik, azonban nem vált tolakodóvá, és az adottságai határának feszegetésénél sem lehetett torzítást vagy zavarodottságot tapasztalni. Amennyiben belegondolunk, a NAD a klasszikus erősítőépítés iskolájában tanultakat alkalmazta ebben a végfokban, az újítások elsősorban arra szolgálnak, hogy felhasználóbarátabb legyen, továbbá az élettartama mindenképpen hosszú maradjon.

NAD C 275BEE sztereó végfok

A nagyvastagságú acélváz, vagy a válogatott alkatrészek mind a tartósság és a minőség érdekeit szolgálják, a Power Drive áramkör például egyenesen a Masters szériából került átemelésre. Mindezeknek fontos szerepe van abban, hogy a C 275BEE a nagy dinamika mellett átlátható és nagyon zenei produktumot nyújtson. Szerencsére mellőzi a távol-keleti gyártók sokszor felesleges csillogását vagy magamutogatását, ahogyan a skandináv cégek kimértségét és hűvös jellegét is, mindvégig megmarad erősnek, dinamikusnak és melegnek, de az összes részletet elénk tárja. Ki kell még emelnünk azt is, hogy minden egyes tartományból úgy hozza ki a maximumot, hogy egyik sem megy a másik rovására. A pincemélyekről leválik a középhangok tisztasága, ahogyan a magashangok is igazi magaslatokba szöknek. A tisztaság erővel, dinamikával párosul, és mindvégig megmarad a zeneiség, bármilyen szinten is vegyük igénybe a teljesítményét.

NAD C 275BEE sztereó végfok C 165BEE előfok

A NAD C 275BEE a cég egyik újabb remekül eltalált darabja. Nem mindenkinek lehet szüksége csatornánkénti 150 wattra, és nem is mindenki engedheti meg magának a félmilliós árat, azonban ha belefér a büdzsébe, és ki is tudjuk használni ezt az erőt, akkor mindenképpen számításba kell őt vennünk. Roppant zenei, igazi NAD-os hangja van, ami tele van szórakoztató feelinggel, mindenre kiterjedő részlettel és odaadással. Technológiája révén könnyen idomul, teljesítménye bármit meghajt, sokáig hallgatható zeneisége pedig adott. Nem flancol, egyszerűen csak végzi a dolgát, amihez pedig minden adottsága megvan. Nem kapja meg ugyan tőlünk az ajánlott vétel címkét, de az biztos, hogy a kategóriájának egy olyan stabil és minőségi darabja, ami arra szolgál, hogy a "gazdáját" nagyon hosszú távon boldoggá tegye.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.