Marantz PM8006 sztereó erősítő teszt

2018. április 3., kedd, 17:40

Marantz audio hifi erősítő Marantz erősítő Marantz hifi hifi erősítő sztereó erősítő erősítő teszt Marantz teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Marantz erősítő teszt Marantz hifi erősítő teszt Marantz sztereó erősítő teszt

A patinás japán cég termékeit vélhetően senkinek nem kell bemutatnunk hifis körökben, kiváló minőségű elektronikáik nagyon kedvelt darabok akár házimozi, akár sztereó felhasználásra. Marantz már több kategóriában is megfordult szerkesztőségünkben, de ezúttal talán az egyik legkeresettebb modell, a PM sorozat középkategóriájának csúcsát képviselő PM8006-ost volt szerencsénk tesztelni.

Marantz PM8006 sztereó erősítőMarantz PM8006 sztereó erősítőMarantz PM8006 sztereó erősítőMarantz PM8006 sztereó erősítőMarantz PM8006 sztereó erősítőMarantz PM8006 sztereó erősítő és NA8005 hálózati lejátszóMarantz PM8006 sztereó erősítőMarantz PM8006 sztereó erősítő hátlapMarantz PM8006 sztereó erősítő hátlapMarantz PM8006 sztereó erősítőMarantz PM8006 sztereó erősítőMarantz PM8006 sztereó erősítőMarantz PM8006 sztereó erősítőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belsőMarantz PM8006 sztereó erősítő belső távvezérlő

Ami bevált azon ne változtassunk

Talán ez lehetett a Marantz PM8006 iránymutató mottója, hiszen az elődje, mind felépítésben, mind hangzásvilágban magas szintet képviselt a kategóriájában, mindezt egy több mint korrektnek mondható vételár ellenében. Rettentően könnyű dolgunk lenne abban az esetben, ha korábban lett volna lehetőségünk tesztre fogni a PM8005 erősítőt is, hiszen akkor csak azt pár apró eltérést kellene bemutatnunk, amivel az utód rendelkezik, ám így még több okunk van elmerülni minden apró részletben.

Marantz PM8006 sztereó erősítő

A PM8006 büszkén viseli a megszokott "Marantzos" külső jegyeket, melyet csak a jellegzetes ún. aranyezüst szín tesz még sajátosabbá. A készülék frontján egység és szimmetria uralkodik, melyért egy-egy méretes bemeneti választógomb és hangerő szabályzó, valamint az ezek közt elhelyezkedő bemeneti perifériák kijelzői és további vezérlő valamint hangszínszabályzó potméterek felelnek. Szintén lehetőség van (sajnos csak itt, távvezérlőről nem) A-B hangsugárzó átkapcsolásra is, arra az esetre, ha egyszerre több helyiségben kívánjuk azokat elhelyezni.

Marantz PM8006 sztereó erősítő

A hátlapon szép, rendezett, szellős sorokban találjuk meg a legfontosabb analóg be- és kimeneteket, melyek segítségével arra is lehetőség nyílik, hogy házimozi rendszerbe integráljuk, vagy végerősítőt kössünk rá. Közvetlenül mellettük ékeskednek a banándugós (A-B) hangfal csatlakozók, melyek ezüstözött sárgarézből készültek és osztályon felüli kidolgozással teszik egyszerűbbé a felhasználó életét.

Marantz PM8006 sztereó erősítő hátlap

A csatlakozók alsó sora hivatott a fő hangsugárzókat hajtani, melyek közelsége a fő áramköri laphoz, rövidebb jelutat biztosít, a még jobb hangzás érdekében. Mindenképp érdemére válik megemlíteni, hogy ha anyagában nem is, de kivitelében tökéletesen ezekkel megegyező csatlakozókat találtunk a zászlóshajó PM-10 hátlapján is. A PM8006 hátulja, itt még csak elrendezésében tér el elődjétől a PM8005-től, ám a legkomolyabb fejlesztésnek itt találjuk a bemenetét, amely nem más, mint a tovább finomított, beépített (MM) phono fokozat. Legnagyobb örömünkre a Marantz nem pakolta tele ennek a remek erősítőnek a belsejét mindenféle digitális jelforrásnak a fogadására és feldolgozására alkalmas kütyükkel, hanem ráerősített az egyre inkább újra teret hódító analóg lemezjátszók hangjának javítására. Ebben a kategóriában nagy áldás egy valóban jó minőségű phono erősítő, mert nem biztos, hogy mindenkinek módjában állna még egy dedikált egység beszerzése.

Marantz PM8006 sztereó erősítő hátlap

A gyártó szerint a beépített Marantz Music Phono EQ fedőnevű áramkör mindezt lehetővé teszi számunkra, komolyabb kompromisszumok nélkül. Ez tartalmazza a JFET-ekkel ellátott HDAM (Hyper Dynamic Amplifier) modult mely egyben a RIAA korrekciót is elvégzi.

Marantz PM8006 sztereó erősítő belső

Tovább barangolva a motortérben, minden apró részlet jól átgondolva és precízen kivitelezve tárult a szemünk elé. A Current Feedback (áram visszacsatolásos) erősítés jelentősen leegyszerűsíti a jelátvitel útját a fáziskompenzáció csökkentésével, mely egyrészt jótékony hatással van a hangzásra, másrészt könnyen meghajt alacsonyabb érzékenységű, nagy teljesítményigényű hangsugárzókat is.

Marantz PM8006 sztereó erősítő belső

A 2x70 W-os (8 Ohm) teljesítmény nem egy erőmű, viszont így is elég tartalék van az erősítőben, amit a belsejében elhelyezkedő jól megtermett duplán árnyékolt toroid trafó, egy méretes alumínium hűtőborda valamint a jó minőségű áramköri elemek ösztönöznek arra, hogy ezt az erőt a lehető legkifinomultabban adja le.

Marantz PM8006 sztereó erősítő belső

A technikai részletek és az adatok alapján tehát minden paraméter adott a jó hangzáshoz, így a megfelelő tesztkörnyezetbe illesztettük az erősítőt, egy Thorens lejátszóhoz, hogy bemutathassa az új phono egység a tudását, a digitális formátumok lejátszásáért pedig egy családtag, az NA8005 hálózati lejátszó volt felelős.

Marantz PM8006 sztereó erősítő és NA8005 hálózati lejátszó

Meghallgatás

A hazai forgalmazónak hála, bő három hétig nyüstölhettük a PM8006-ot ezért megpróbáltuk a teszt alatt több különböző hangfallal próbára tenni. Átlagos berendezésű, 30 négyzetméter körüli teszthelyiségünkkel igyekeztünk teljesen hiteles környezetet biztosítani vendégünk számára.

Marantz PM8006 sztereó erősítő belső távvezérlő

Korábban több esetben is volt már dolgunk csupán "élvezeti szinten" az előd, PM8005-höz, így volt már elképzelésünk, hogy mire számíthatunk, de amikor a megszokott környezetünkben megszólalt tesztalanyunk, nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy jó ideig a kanapéhoz leszünk szögezve, és az is, hogy eddig sem ok nélkül állt közel ez a márka a szívünkhöz. A mellékelt okos távirányító kis tanulást igényelt, de jól átlátható és könnyen használható volt. Szisztematikusan felépítve játszottuk le tesztalbumainkat Spotify (TIDAL még nem áll rendelkezésre az NA8005-ben) listákkal kezdve, át a FLAC, WAV felvételeken keresztül, egészen a NAS-on tárolt nagy felbontású DSD fájlokig. Az egészben a legérdekesebb az volt, hogy sokszor is hagyta el a szánkat a Spotify-t méltató dicséret, pedig tudjuk jól, hogy nem ez az audiofil zenehallgatás legkifinomultabb forrása, mégis nagyon élvezetes hangzást produkált a Marantz. Továbblépve magasabb bitrátájú muzsikáinkra, csak szélesedett a mosoly az arcunkon. A hangszerek analógosan, meleg szellős hangzással áradtak szét a szobában, nagyon jól tagolt térábrázolásban. Órákon keresztül hallgattuk kedvenc jazz/blues felvételeinket, na nem csak azért mert a PM8006 csak ezzel a stílussal érezte jól magát, hanem mert mi is nagyon szeretjük, és nagyon tetszett amit hallottunk.

Marantz PM8006 sztereó erősítő belső

Ismét feljebb lépve nagyfelbontású DSD fájlokra, már igazán minőségi hangzást produkált vendégünk, és ha addig volt is esélyünk kötekedni, onnan már belénk akadt a szó. Ilyen felbontásban a nagyzenekari felvételek már szinte bevontak minket a történések közepébe, és lehengerlő transzparenciával, részletességgel, dinamikával nyűgöztek le. Minden olyan részletet, ami például egy rock zenében fárasztó lehet hosszú távon, a PM8006 valahogy mégis élvezhetővé és hosszan hallgathatóvá varázsolta, és a 2x70 W bizony az elektronikus muzsikák digitálisan generált jelfolyamát is kanapérengető ám mégis kristálytiszta feszes, megfogott ütemekké varázsolta. Ritkának mondható tulajdonsága, hogy a legtöbb hangsugárzóval remekül megtalálta a közös hangot, bár a nagyobb terhelhetőségű álló hangfalak dinamika csúcsai már hagytak némi hiányérzetet magasabb jelszinten, de tisztában voltunk vele, hogy nem egy erőművel van dolgunk.

Marantz PM8006 sztereó erősítő belső

Elérkeztünk a talán legjobban várt szakaszához tesztünknek, melyben bemutatkozhatott az új phono egység. A bemenetválasztó gombot halk relé kattogások kíséretében a megfelelő helyre forgattuk, a rendkívül sima mozgású digitálisan vezérelt hangerő szabályzót feljebb tekertük, és indult az előadás. Nos, nagyfelbontású digitális fájlok ide vagy oda, a vinyl hangzása utánozhatatlan marad. Félreértés ne essék, a magas bitrátájú digitális felvételek rendkívül részletgazdag előadást nyújtanak, de az a fajta analóg hangzás, amit a PM8006-tól kaptunk, mégis máshogy varázsolta el a hallgatóságot. Egyet kell értenünk a gyártó hitvallásával, miszerint ehhez az erősítőhöz semmi szükség egy dedikált phono erősítőre, vagy ha mégis, akkor az olyan költséggel járna, hogy a leendő tulaj vélhetően amúgy sem ebben a kategóriában gondolkodna, de nyílván ez az opció csak tovább javíthat az amúgy is magas szintű hangzáson. Végül, de nem utolsósorban, fejhallgatónkat is csatlakoztattuk a 6,3 mm-es Jack aljzathoz, melyben szintén nem csalódtunk. Nem feltétlenül ez volt a teszt csúcspontja, de a hangzásba nem tudtunk belekötni. Dinamikus, erőteljes, kontrollált hangzásvilág jellemezte, jó térábrázolással, élvezetes tiszta énekkel és magashangokkal, így a PM8006 megítélése itt sem szenvedett csorbát, és abszolút pozitív tapasztalatokkal zárult a vizsgálat.

Marantz PM8006 sztereó erősítő

Összegzés

Nem ez az első, és talán nem is az utolsó eset, hogy egy Marantz készülék ilyen jól szerepelt a tesztelés során. Nem ma kezdtük a szakmát, és bár haladnunk kell a felgyorsult digitális korral, mégis üdítő élmény egy analóg hangzásvilághoz finomított erősítővel találkoznunk ebben a kategóriában. A Marantz PM8006 egy kívül-belül nagyon jól megépített, magas hangminőséget képviselő sztereó erősítő, amely nagyon erős belépőt, vagy remek feljebblépési lehetőséget jelenthet az audiofil zenehallgatásba. Külön örömünkre szolgál, hogy 370 000 forintos vételárával talán olyan rétegek számára is vonzóvá válik az analóg világ, akik korábban el sem tudták képzelni, és ezzel tovább szélesíthetik zenehallgatási szokásaikat. Tekintetbe véve minőségi hangzásvilágát, osztályon felüli megépítését és korrekt árfekvését, tesztünk alapján egyértelműen Ajánlott Vételnek minősítettük.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.