Marantz PM6007 integrált sztereó erősítő és CD6007 CD-lejátszó teszt

2020. október 26., hétfő, 10:15

Marantz audio hifi erősítő hifi erősítő sztereó erősítő Marantz hifi Marantz erősítő erősítő teszt hifi teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Marantz erősítő teszt Marantz hifi erősítő Marantz sztereó erősítő

A Marantz bőven megfizethető kategóriájú termékei közül a hatvanas, majd hatezres modellek mindig nagy népszerűségnek örvendtek. Ez nem meglepő, hiszen megfelelő minőséget, stabil megépítést és jó felszereltséget nyújtottak a megbízhatóság mellett. A tervezők persze mindig tudnak valami újat nyújtani ebben az ársávban, így történt ez az aktuális modellváltást követően is.

Marantz PM6007 CD6007 hifiMarantz PM6007 CD6007 hifiMarantz PM6007 CD6007 hifiMarantz PM6007 sztereó erősítőMarantz PM6007 sztereó erősítőMarantz PM6007 sztereó erősítő hátlapMarantz PM6007 sztereó erősítőMarantz PM6007 sztereó erősítő hangfal csatlakozóMarantz PM6007 sztereó erősítő talpMarantz PM6007 sztereó erősítő amplifier circuitMarantz PM6007 sztereó erősítő power transformerMarantz PM6007 sztereó erősítő power amplifierMarantz PM6007 sztereó erősítő power amplifierMarantz PM6007 sztereó erősítő power amplifierMarantz PM6007 sztereó erősítő DACMarantz PM6007 sztereó erősítő digital inputMarantz PM6007 sztereó erősítő digital inputMarantz PM6007 sztereó erősítő phono amplifierMarantz PM6007 sztereó erősítő phonoMarantz PM6007 sztereó erősítő OP amp for phono amplifierMarantz PM6007 sztereó erősítő block capacitorMarantz PM6007 sztereó erősítő távvezérlőMarantz CD6007 CD-lejátszóMarantz CD6007 CD-lejátszóMarantz CD6007 CD-lejátszó hátlapMarantz CD6007 CD-lejátszó outputMarantz CD6007 CD-lejátszó talpMarantz CD6007 CD-lejátszó audio circuitMarantz CD6007 CD-lejátszó audio boardMarantz CD6007 CD-lejátszó DAC AK4490Marantz CD6007 CD-lejátszó power circuitMarantz CD6007 CD-lejátszó power boardMarantz CD6007 CD-lejátszó power supply for audio circuitMarantz CD6007 CD-lejátszó power transformerMarantz CD6007 CD-lejátszó HP amplifierMarantz CD6007 CD-lejátszó távvezérlő

Nem nagy léptékű, de jótékony változtatások

A külső jegyeket elnézve nem találunk tulajdonképpen semmi forradalmit, a Marantz hű maradt a bő 10 éve bevált megoldásokhoz, gondolunk itt a frontoldal középső szekciójára, ahol a kezelőszervek találhatók, valamint annak a két szélére, ami kapott egy enyhén lekerekített ívet. De a rend kedvéért kezdjük az elejéről. A PM6007 integrált sztereó erősítő 1-1 tárcsával oldja meg a hangerő állítását, valamint a bemenetek közötti váltást, az utóbbihoz vízszintesen elhelyezett LED-ek tartoznak. Nem maradhattak ki a (szerencsére) kikapcsolható hangszínszabályzók és a fejhallgató kimenet sem, de a hangszórók közötti választást is elérhetjük innen, hiszen összesen kettő pár is ráköthető.

Marantz PM6007 sztereó erősítő hangfal csatlakozó

Amennyiben a bemeneteknél tartunk, érdemes megemlíteni az optikaihoz és koaxiálishoz tartozó digitális filtert, ami szintén itt található. Ezek folytatásához az alumínium fedőlapon át juthatunk el, illik is megjegyeznünk, hogy elég bőséges a felhozatal. A hangsugárzó csatlakozók masszívak és aranyozottak, az analóg szekcióhoz CD, network, tuner és recorder bemenet tartozik, tehát találkozik a jelen, és tulajdonképpen a múlt, de a magnósok örömére az utóbbi aljzatból még kimenetet is találunk, továbbá még mélysugárzót is köthetünk rá, ha az alkalmazott hangdobozok mélyhangját kevésnek találnánk.

Marantz PM6007 sztereó erősítő

A vinyl szerelmesei sem maradnak parlagon, ehhez természetesen földelés is jár, valamint remote control aljzat is van, amivel összeköthetjük az erősítőt egy másik Marantz modellel, mondjuk a CD6007-tel.

Marantz PM6007 sztereó erősítő phono

Az ő esetében középen a lemeztálca, alatta a kijelző, két oldalukon pedig az alap kezelőszervek találhatók. Fejhallgató kimenetet itt is elhelyeztek, aminek a szintje állítható egy potméter segítségével. Az áramköre kikapcsol, amikor nem használják, ami csökkenti a szükségtelen áramfelvételt és megszünteti a további zajok lehetőségét.

Marantz CD6007 CD-lejátszó HP amplifier

Manapság nem jelent nagy extrát, de a WAV, MP3, AAC, WMA, FLAC HD, ALAC, AIFF és 5,6 MHz-es DSD fájlok kezelése azért nem megszokott a kategóriában, a minőségben segít a két szűrő módot is kínáló AK4490 DAC, az USB bemenetet pedig elől találjuk könnyen hozzáférhető helyen. A korábbi modell nem tudta kezelni a DSD-fájlokat, csak a 48 kHz-eseket, ez jelentős továbblépés.

Marantz CD6007 CD-lejátszó power circuit

A 6006-hoz viszonyítva 120 %-kal nagyobb kondenzátorokat alkalmaztak, ami által a stabilitás nőtt, az elektromos zaj viszont csökkent. Hátul az analóg szekció mellett szintén található optikai és koaxiális kimenet, valamint a remote sem maradt ki, a hálózati tápkábel pedig itt is cserélhető, ahogyan az erősítő esetében is.

Marantz CD6007 CD-lejátszó hátlap

Találunk még más hasonlóságot is a két készülék között. A HDAM-SA2 áramkör itt a fejhallgató erősítő része, a PM6007 esetében pedig a szélesebb dinamika tartomány, valamint az alacsonyabb zaj érdekében alkalmazták ezt a klasszikus áram-visszacsatolásos erősítési topológiát. A már említett AK4490 DAC az erősítőben is helyet kapott, így akár Hi-Res audio felvételeket is élvezhetünk a 192 kHz/24 bites konverter által.

Marantz CD6007 CD-lejátszó DAC AK4490

Mindkét készülék stabil lábakon áll, ami a lejátszó esetében teljesen újratervezett, ráadásul még megerősített padlólemezt is kapott, amit indokolt az áramkört érő rezgések elnyelése érdekében.

Marantz CD6007 CD-lejátszó talp

Az erősítőben toroid transzformátor van, általa 8 ohmos impedancia mellett csatornánként 45 W teljesítményre képes, ami nem túl nagy, de egy kevésbé éhes hangsugárzóhoz bőven elég kell, hogy legyen.

Marantz PM6007 sztereó erősítő power transformer

A távirányító tulajdonképpen megegyezik a korábbi modellekével, de a lejátszóén néhány gomb már több funkciót is ellát, mindenesetre más Marantz készülékek vezérlésére is alkalmas, tehát egy rendszertávval van dolgunk.

Marantz PM6007 sztereó erősítő távvezérlő

Stabil belépő kategória, megbízható hifi, zenei hang, sok szolgáltatás

A Marantz elektronikái ebben a kategóriában a karakterüket tekintve, ha szigorúak akarunk lenni, akkor tulajdonképpen változatlanok. Tudják, hogy ennyi pénzért nem a világot akarják megváltani, csak egyszerűen zenélni, azt viszont határozottan, tisztán, pontosan és mindenki által befogadhatóan. Mindezek mellett elég populárisak, simulékonyak, ezért az ízlésünkhöz és a lakásunkhoz passzoló hangsugárzóval lehet őket párosítani.

Marantz PM6007 CD6007 hifi

Focallal a technicista jellege volt a domináns, főleg egy állványos darabnál, ezért ezt a megoldást relatív gyorsan elvetettük. Szépen szólt, talán túlzottan finoman is, inkább az erőt és a dinamikát hiányoltuk belőle. Álló dobozra váltva a karakter megmaradt, de a hangsugárzó fizikai adottságai által kapott plusz már sokkal barátságosabbá, allrounderebbé tette a hatezres párost. A csatornánkénti 45 W nem tekinthető soknak, inkább átlagosnak, de egy 90 dB körüli érzékenységű hangsugárzóval könnyedén elboldogul. Ebben az esetben is ez történt, hiszen már halkan is megfelelő energiával tudta ellátni az álló hangdobozokat, háttérzene hallgatásra tökéletes volt. Feljebb tekerve a potmétert is megmaradt a Marantzok karaktere, tehát a pontosságból és tisztaságból nem veszített, de a zene testéből és a mélytartományból természetesen több jött át.

Marantz PM6007 sztereó erősítő power amplifier

A lejátszó lemezbeolvasása gyors, de ezt már megszoktuk. Ugyanez történt az USB-n csatlakoztatott eszközzel, és akkor sem gondolkozott sokáig, ha olyan adattárolót használtunk, amin nem kompatibilis fájlok voltak, mert 1-2 másodpercen belül jelezte, hogy ezekkel bizony nem tud mit kezdeni. A könnyűsúlyú kifejezés degradáló lenne, és nem is feltétlenül valóságos, inkább a légies jelző az, ami illik a CD6007-hez. Eléggé kontrollált, a részleteket nem rejtette el, de nem is sziporkázott nagyon, tehát próbált egységes maradni. Így a karaktere maradt a már kitaposott mezsgyén, ami szintén egy jó pont, hiszen hosszú távon hallgathatóvá teszi, az elődjéhez képest viszont valamivel pontosabb, drámaibb és határozottabb képet rajzol.

Marantz CD6007 CD-lejátszó audio circuit

Az erősítő nagyon jól felszerelt, és a finoman állítható hangszínszabályzóktól sem kell félnünk, de aki a valósághű hangzást kedveli, iktassa ki azokat! Basszusimádóknak pedig lehetőségük van egy aktív mélyláda csatlakoztatására is. Nem vállalja túl magát a PM6007, de az ereje teljes kihasználása esetén sem erőlködik, vagy omlik össze, tehát végig egységes, és egészséges a megszólalása. Egy kis plusz dögösséget el tudtunk volna viselni, de az elődjeit ismerve, ez csak áhított remény volt, viszont így csalódás sem ért.

Mind a két készülék beépített fejhallgató erősítője, a kategóriájukban tisztességesnek mondható, a lejátszóén pedig kifejezetten érezhető a javulás. Ez nem meglepő, hiszen mindenki tudja, hogy a fülesek jelenleg nem csupán az utcán divatosak, hanem az otthonokban is, így kihagyhatatlan ziccer volt tulajdonképpen ennek a szekciónak a finomítása. Ugyanez mondható el a phono fokozatra is, ami eddig sem hiányzott a Marantz erősítőkről, de jelen esetben is tisztességes alapot tud nyújtani egy belépő kategóriájú lemezjátszónak. Érdemes még megemlíteni a beépített filtert, ami az egyikben a magashangokra és a precizitásra, a másikban pedig a mélyhangok felé billenti a mérleg nyelvét, ennek használata már abszolút ízléstől függő. Mindenképpen érdemes megemlíteni a távirányítókat is, amelyek továbbra is jól használhatók, ráadásul a páros esetében elég az egyiküket elővenni a dobozból, hiszen mindkét készülék funkciói vezérelhetők általa.

Marantz PM6007 sztereó erősítő amplifier circuit

Mindent megkapunk, ami ebbe az árba belefér

A Marantz 6007 típusszámú párosa hozza azt a formát és szintet, amit tulajdonképpen már évtizedekre visszamenően ismerünk, ám nem minden esetben sikerült jól. Tesztalanyaink esetében nincs okunk panaszra, egy nagyon jó hifi párost alkotnak együtt. Az audiofil jelzőt nem említhetjük, hiszen ez a szint még nem az, viszont zenét lehet általuk hallgatni, és az bizony kellemes perceket fog nekünk szerezni. Nem akar bántani, olyan sokat nyújtani sem, de a stabil alapok, a tisztaság, precizitás, sokoldalúság, és továbbra is tetszetős forma egy olyan párost nyújt, ami a Marantz rajongóknak megdobogtatja a szívét, a vele kacérkodóknak pedig egy remek alternatívát nyújt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.