Marantz NR1200 hálózati sztereó rádióerősítő teszt

2020. január 14., kedd, 07:10

Marantz audio hifi erősítő rádióerősítő sztereó erősítő hifi erősítő Marantz erősítő hálózati erősítő Marantz teszt hifi teszt erősítő teszt Marantz hifi erőstő Marantz sztereó erősítő Marantz hálózati rádióerősítő sztereó erősítő teszt

Ma már erős elvárás vásárlói oldalról, hogy a hifi eszközök lehetőleg minél több szolgáltatást tartalmazzanak, méghozzá viszonylag alacsony ár mellett. Ennek megfelelően sok olyan terméket találhatunk, amik kimagasló szolgáltatásokat kínálnak és áruk is megfelelő - hangminőségük azonban gyakran nem üti meg azt a szintet, ami elvárható lenne. A Marantz NR1200 azonban nem tartozik ebbe a kategóriába: árát meghazudtoló mennyiségű szolgáltatást nyújt, kategóriájában remeknek mondható hangminőség mellett.

Bevezető

Az NR1200 a Marantz Slim Line szériáját képviseli. Kicsomagolását követően a klasszikusnak is mondható Marantz elrendezést látjuk az előlapon: a hangerő és forrásválasztó potméterek bal illetve jobb oldalon, míg a funkciógombok középen, a méretes kijelző alatt helyezkednek el.

Marantz NR1200 hálózati sztereó rádióerősítő hátlap

Megfordítva és a hátlapot szemlélve derül ki, mi mindent tud az NR1200: az RCA-k mellett kapunk Ethernet, optikai és koaxiális bemeneteket hangjelek fogadására. Emellett 5 HDMI bemenetet használhatunk videojel továbbítására, valamint WiFi  és DAB antenna csatlakozót is találunk.

Marantz NR1200 hálózati sztereó rádióerősítő hátlap

Hangsugárzó kimenetből összesen 4 pár áll rendelkezésünkre, egy sor lehetőséget kínálva: beköthetünk csak A vagy csak B jelű hangsugárzót vagy alkalmazhatunk kettős kábelezést is; előbbi esetben a csavar, hogy az A és B hangsugárzókat többzónás elrendezésben is használhatjuk. Így gyakorlatilag egy olyan minőségi zeneközpontot hozhatunk létre, ami egyidőben több helyiségben képes megszólaltatni eltérő forrásokat, zenéket.

Marantz NR1200 hálózati sztereó rádióerősítő

A kényelmes használatról a beépített DAC és jelfeldolgozó egység gondoskodik: gyakorlatilag bármilyen forrással elboldogul, legyen az online stream szolgáltatás, hálózati eszközről érkező adatfolyam, más eszköztől származó digitális jel, de éppen pendrive-ról is hallgathatjuk kedvenceinket az előlapi USB-A csatlakozó segítségével. Felbontás tekintetében nem lehet panaszunk: a beépített DAC amellett, hogy 24 bit/192 kHz-ig támogat PCM audio formátumokat, DSD kompatibilis is 2,8 illetve 5,6 MHz felbontásig. Az már csak hab a tortán, hogy Amazon, Apple és Google hangvezérlési protokollt is támogat az NR1200, így kényelmünk mondhatni határtalan.

Marantz NR1200 hálózati sztereó rádióerősítő

Mindezeken túlmenően Bluetooth kapcsolódási lehetőséget is kapunk, így külön applikáció nélkül is streamelhetjük telefonon tárolt zenéinket, vagy akár TIDAL, Spotify, stb. forrásokból is közvetíthetünk natív telefonkapcsolattal.

Ha azonban a saját applikációt preferáljuk, az NR1200 szintén rendelkezésünkre áll: az erősítőre való közvetlen streamelés mellett a készülék HEOS kompatibilis, így a HEOS applikációval WiFi kapcsolaton keresztül is csatlakozhatunk. Ebben az esetben többhelyiséges multiroom rendszert is kialakíthatunk. HEOS multiroom rendszer esetében természetesen nem az erősítő hajtja meg hangsugárzóinkat, hanem további HEOS kompatibilis, aktív, vezeték nélküli hangsugárzókat helyezhetünk el további helyiségekben.

Marantz NR1200 hálózati sztereó rádióerősítő távvezérlő

De vajon milyen hangminőséget várhatunk ennyi szolgáltatás mellett a cikk írásakor alig több, mint kétszázezer forintba kerülő NR1200-tól?

Meghallgatás

Tesztünket megelőzően alaposan bejárattuk a Marantz NR1200-at és kedvenc Monitor Audio Gold 300 hangsugárzóinkat kötöttük utána, hogy mindent kihozhassunk belőle. Természetesen minőségi kábelezést és viszonylag tiszta áramforrást is biztosítottunk. Nagyfelbontású digitális forrásanyagokat használtunk a meghallgatáshoz, valamint TIDAL streaming szolgáltatást, hogy az esetleges különbségeket meghalljuk. Zenék tekintetében változatosságra törekedtünk, jazz, rock, klasszikus, akusztikus és elektronikus zenéink is felkerültek lejátszási listánkra.

A járatást követően, bemelegített állapotban indítottuk el - meglévő, nem streamelt - zenéinket.

Marantz NR1200 hálózati sztereó rádióerősítő és CD6006 CD-lejátszó

Az NR1200 megszólalása kifejezetten kellemes, sokáig hallgatható, világos karakterű. Bár nem húz mélybe, mégis bőven megfelelő mennyiségű basszust kaptunk és sztereótér tekintetében sem volt panaszunk. Jazz zenéink esetében sajnos a jelenlétérzetben hiányt véltünk felfedezni, illetve a természetesség is szenvedett némi csorbát, így e műfajjal inkább nem erőltettük az NR1200 további hallgatását. Nem úgy az egyszerűbb, elektronikus zenékkel: az NR1200 valósággal szárnyra kapott és kiadott magából mindent ezekkel a stílusokkal, a hangok pregnánsan, pontosan szólaltak meg, a tisztaság is osztályon felüli volt. A basszusok kellően megfogottak, nem folytak szét, valóban remek élményben volt részünk. Rockzene tekintetében eklektikus érzésünk volt: a megszólalás, tisztaság, dinamika remek, de a természetesség még mindig némi hiányt mutatott. Nagyzenekari darabokkal körülbelül ugyanez volt az érzésünk, viszont felbontás és részletező képesség tekintetében nem kellett szégyenkeznie az NR1200-nak. A dinamikatartomány is kifejezetten széles volt, néha szinte ijesztő hangerőváltozásokat produkált az eszköz egyazon felvételen belül. A térmélység viszont sajnos nem jelent meg, így zenéinkből valamivel kevesebb dimenziót kaptunk (bár ebben a kategóriában ez a többi márka termékeire sem jellemző).

Marantz NR1200 hálózati sztereó rádióerősítő

TIDAL stream szolgáltatásra váltottunk, itt már bizony némi fedettség is megjelent a magas és különösen a közép-magas tartományban. Ennek oka lehet, hogy az NR1200 nem támogatja natívan az MQA formátumot, így legfeljebb 16 bit/44,1 kHz felbontásig nyújtózkodhattunk. Ugyanakkor tapasztalatunk szerint sok esetben azonos formátum és felbontás esetében is gyengébben teljesítenek a streaming szolgáltatások, de ez már inkább afféle elitista kötözködés részünkről, a saját kategóriájában még mindig remek hangot produkált az NR1200.

Marantz NR1200 hálózati sztereó rádióerősítő

Filmek tekintetében sem csalódtunk: HDMI kábel csatlakoztatása után azt találtuk, hogy gyakorlatilag bármivel elboldogult az NR1200, és bőven az elvárható szinten szólaltatta meg filmjeinket. Tiszta, dinamikus és élénk előadást kaptunk, még gyengébb minőség esetén is jól kompenzált hangsávval - azaz nem dominált a rosszabb minőségű digitális forrásanyagokra jellemző szúrós, fedett, élettelen hang, sokkal inkább éreztük azt, hogy az NR1200 barátságosan igyekszik kiegyenlíteni a hibákat és élhető hangot produkált még az ilyen, gyenge minőségű hanganyagokkal is. Természetesen ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy összekevernénk egy nagyfelbontású forrásanyag hangjával, ugyanakkor valóban kellemesen szólaltak meg ezek a hangsávok is.

Marantz NR1200 hálózati sztereó rádióerősítő

Összegzés

A Marantz NR1200 gyakorlatilag bármivel boldogul, ami mostanság elvárás lehet egy all in one eszközzel szemben, mindemellett kategóriájában remek hangot produkál. A beépített DAC megszólalása is példás és szerencsés a DSD formátum támogatása is. Árát is figyelembe véve kifejezetten jó vételnek nevezhetjük, hiszen tulajdonképpen minden szolgáltatást tartalmaz, amire szükség lehet, valamint azonos kategóriájú komponensekből álló rendszer esetében megkockáztatjuk, hogy egy dimenzióval többet nyújt hangzás tekintetében, mint versenytársai. Emiatt Ajánlott Vétel elismerésben részesítjük!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.