Magnat MA 900 hibrid csöves sztereó erősítő teszt

2022. január 30., vasárnap, 21:40

Magnat audio hifi erősítő sztereó hifi erősítő sztereó erősítő csöves erősítő Magnat erősítő erősítő teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt csöves erősítő teszt Magnat erősítő teszt

A német Magnat passzív és aktív hangfalaiból szerencsére időnként jutott egy-egy modell a szerkesztőségünkbe, és nem csupán a mi, hanem az olvasók megnyugtatásául, kivétel nélkül jól szerepeltek. Reméljük végleg kitörölve azt az emlékképet a Magnatról, hogy csak tucat termékeket gyártanak, hiszen ez már tényleg a múlt. Persze továbbra is van beugró szintű modelljük, mint minden gyártónak, és nem csak hangfalból. Ugorjunk hát mi most egy nagyot, hiszen megérkezett hozzánk a Magnat MA 900 hibrid csöves sztereó erősítője, ami a középkategóriát képviseli.

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítő BluetoothMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítő BluetoothMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítő hátlapMagnat MA 900 csöves sztereó erősítő hátlapMagnat MA 900 csöves sztereó erősítő hátlapMagnat MA 900 csöves sztereó erősítő hátlapMagnat MA 900 csöves sztereó erősítő hátlap PhonoMagnat MA 900 csöves sztereó erősítő talpMagnat MA 900 csöves sztereó erősítő távirányítóMagnat MA 900 csöves sztereó erősítő távirányítóMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítőMagnat MA 900 csöves sztereó erősítő tube

A Magnatot a hangfalak mellett az elektronikák terén sem szabad félvállról venni

433x162x316 mm-es fizikumával, és több mint 11 kg-os tömegével a Magnat MA 900 már akkor tekintélyt parancsolt, és minőséget sugallt, amikor kivettük a dobozából. Elég testes darabról van tehát szó, aminek a külseje egyéni, köszönhető ez a formatervezők fantáziája mellett a konstrukció felépítésének. Középre került a méretes hangerő tárcsa, tőle balra a távolról is elég jól olvasható, de állítható és kikapcsolható kétsoros kijelző, jobbra tőle pedig két csövet láthatunk egy üveglap mögött. Ezek szerepére természetesen hamarosan kitérünk!

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő

Az üveglap szélén meg kell említenünk egy apró gombot, ami mellett a direct felirat található. Ezzel inaktiválhatjuk a hangszínszabályzókat, amelyek közül itt nem csupán a magas és mély állítására van lehetőségünk, hanem külön a középtartományéra is. Nem megszokott opció, nem is emlékszünk arra, hogy tesztjeink során találkoztunk-e már valaha is ezzel a szolgáltatással. Sokak számára feleslegesnek tűnhet, de a puding próbája most is az evés, majd kiderítjük, hogy mennyire van létjogosultsága ennek az extrának.

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő

A sort egy balance tárcsa gyarapítja, valamint a forrásválasztó, a végén pedig egy aux bemenetet, 3,5 mm-es Jack fejhallgató kimenetet, és apró zöld LED-el ellátott üzembehelyező gombot találunk. Az elrendezés logikus, minden precízen állítható és megnyugtató érzés, hogy a frontpanel mellett ezek is alumíniumból készültek. Szerintünk a bemenetválasztót kicsit elkülöníthették volna, esetleg méretben lehetne nagyobb, de elsősorban úgy is a távvezérlőről fogjuk ezt állítani, tehát észrevételünk inkább jelzésértékű. Az egész készülékház fém, aminek oldalán és tetején megfelelő mennyiségű szellőzőnyílást találunk, hiszen az MA 900 teljesítménye nem csekély.

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő hátlap

A készülék hátoldalán is folytatódik a rend, minőség és bőség felhozatala, de mindez a megfelelő mértékben. Jobb szélre került a tápkábel aljzata, valamint a fő üzembehelyező billenőkapcsoló, és összesen négy darab, tehát két pár hangfalkimenet, amelyek aranyat és teflon szigetelést is kaptak. A digitális és analóg szekciót elkülönítették egymástól, így alulra került a CD, streamer, tuner, aux és tape bemenet, de a magnósok kedvéért még rec out kimenetet is alkalmaztak.

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő hátlap Phono

A phono szekciót is komolyan vették, az aljzatok is minőségibbek, és külön kapott egyet az MM és MC is, amelyekhez természetesen földelés is jár. A digitális fronton 2-2 optikai és koaxiális bemenetet nyújt az MA 900, a mini USB által tölthetjük telefonunkat, és a szerviz módot is innen érhetjük el, a normál USB segítségével pedig az aktuális frissítéseket is telepíthetjük. A digitális jel átalakítását egy minőségi Cyrrus Logic DAC végzi el, a vezetékmentes jelátvitelért pedig a Bluetooth v5.0 aptX HD gondoskodik, ami ismét megérdemel egy csettintést, főleg annak figyelembevételével, hogy maga a készülék már bő egy éve a piacon van.

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő

A beépített csőkészletet és az erősítő teljesítményét eddig csak érintőleg említettük, ideje hát egy kicsit jobban megismernünk erről az oldaláról, pontosabban a belsejéről is a Magnatot! A cégnél elég régi hagyománya van a hibrid erősítő technológiának, amit szintén kevesen tudnak róluk. Így nem szárnypróbálgatásról beszélhetünk, hanem már szinte hagyományról. A párba válogatott és beégetett ECC 81 csövek alacsony zajszinttel dolgoznak, és az előerősítő részt teszik analitikusabbá, míg az A/B osztályú végerősítő tranzisztorai 8 ohmon 130 W teljesítményre képesek, ami 4 ohmon kereken 200 wattra nő. A frekvencia-átvitel 6 Hz-100 kHz közötti, tehát a nagyfelbontású felvételek teljes jelátvitele sem okoz gondot az erősítőnek.

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő tube

A Magnat MA 900 négy darab, elég masszív és széles lábon nyugszik, ami indokolt a stabilitás és a rezonanciák elvezetése terén. Távirányítóból egy remek, könnyen kezelhetőt mellékelnek, tehát más, cégen belüli komponensek is vezérelhetők általa, amelyekből akad szép számmal. Reményeink szerint azokból is sikerül hamarosan megismernünk néhányat. Ezt csak úgy zárójelben "firkantjuk" ide a forgalmazónak, de szerintünk sokan kíváncsiak, hogy ezek a németek mit tudnak más elektronika területén is, amelyek között jelenleg rádióerősítő, streamer, kompakt méretű rendszer és analóg lemezjátszó is helyet foglal. Jelenleg a trónon viszont az MA 900 ül, és mi megnéztük, hogy a gyártó mit is szán manapság csúcskészülékként a középkategóriába.

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő távirányító

A Magnat MA 900 meghallgatásakor a bevált állványos Focal Profile hangfalunk mellett az Acoustic Energy állványos és álló modelljeit is bevetettük, jelforrásként pedig a saját, csöves kimenetű CD-lejátszónk mellett egy Pro-Ject készüléket is csatasorba állítottunk, a vezetéknélküli jelátvitelhez pedig mobiltelefonunkat használtuk, amin elegendő mennyiségű, tömörítés nélküli zeneszámot tárolunk.

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő hátlap

Ilyen, amikor a Magnat belendül

Igen, a Magnat MA 900 rendesen be tud lendülni! A hangerőszabályzó végtelenítve van, ennek is köszönhető, hogy az energia nagyon finoman és hosszan adagolható, és jelentős teljesítményéből adódóan valahogy nem akart kifogyni a szuflából. Persze a csatornánkénti 130 W a legtöbb esetben is több mint elegendő, nem is gondoljuk azt, hogy bárki teljesen ki tudná azt használni, de tartalékként sosem árt, így kevésbé vesszük igénybe az elektronikát, az élettartamát viszont jelentősen növelni tudjuk. Az MA 900 igazán lelkes konstrukció, erőlködnie pedig tényleg sosem kellett a meghallgatás alatt.

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő talp

A hibrid megoldás, amit számos más készülék esetében is alkalmaztak most is bizonyította létjogosultságát, hiszen a csöves előfok a hangképnek adott egy bizonyos lágyságot, plusz levegőt, ami által a tranzisztorok az erő mellett kellő finomsággal tudtak dolgozni. A hangszínszabályzókkal eljátszadozva az elektronikus zenéket favorizálók is megnyugodhatnak, ahogyan a rockerek is, mert igazán dörgedelmes tud lenni, ha azt a zene megkívánja, a számtalan beállítási lehetőséggel pedig könnyedén ízlésünkhöz, vagy a hiányos keveréshez igazíthatjuk a Magnat temperamentumát. Azonban ennél az MA 900 sokkal többet tud!

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő

Finom, enyhén légies hangképét komolyabb zenéken is megőrizte, ahol kikapcsolva a hangszínszabályzókat megmutatta a tervezők valódi elképzelését. Ebben az esetben is meg kell említenünk a németes precizitást, amit nem sikerült elfelejteniük, és ez nem is baj, hiszen a csövek miatt minden kap egy szép ívet, ami által nem tapasztalható kimértség, a pontosság viszont megmarad. A Magnat MA 900 nagyon gyorsan reagált a zenékre, a lendülete végeláthatatlan, ezáltal fiatalosnak is tekinthetjük, de korántsem felelőtlennek. Az alkotói minden jelforrásra gondosan odafigyeltek, hiszen a Bluetooth pillanatok alatt kapcsolódott, és végig stabil is maradt, a többi esetében pedig megkaptuk azt a nívót, amit közel félmillió forintért elvárunk. Ez nem feltétlenül evidens, hiszen ennyi pénzért ekkora szolgáltatás mellett korántsem adják meg mindig ezt a balanszot. Érthető a Magnat mindenre kiterjedő odafigyelése, hiszen olyan közegben kell versengenie, ahol szinte minden cég képviselteti magát, sokan kifejezetten csak elektronikákat gyártanak, ezáltal nagyobb tapasztalattal bírnak, és nagyobb népszerűségnek, ismertségnek örvendnek. Ebben az esetben tehát az MA 900-nak fel van adva a lecke, és bizonyítani kell.

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő

Véleményünk szerint az eredendően hangfalspecialista cég ezt az akadályt gond nélkül vette. Minden körülmény esetében stabilan és kizökkenthetetlenül viselkedett, egyáltalán nem feszengett, kellő energiával itatta át a felvételeket. Ebben az esetben azt meg kell jegyeznünk, hogy azok közötti különbséget megmutatta, tehát Leonard Cohen régi dalait nem alakította divatossá, ahogyan a nyolcvanas években felvett dallamosabb rock vagy popzenében is megmutatta a hiányosságokat, hiába próbál azokkal is finoman, simulékonyan bánni. Az alapanyagnak tehát mindenképpen jónak kell lennie, és ez vonatkozik a fekete korongokra, ahogyan a mobilról lejátszott dalokra is. Hiába az aptX HD, ha a nyersanyag gyatra, azok nívóján csak a hangszínszabályzókkal tudunk emelni. Pontosítsunk, befogadhatóbbá, szórakoztatóbbá tudjuk azokat tenni, mert a jelútba iktatott plusz elektronikák inkább rontják, mintsem javítják a hangminőséget.

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő Bluetooth

A Magnat MA 900 nem háklis, de elvárja a minőséget, hiszen ő maga is minőségi darab. A tisztaságból jelesre vizsgázott, ahogy a pontosság és lendület terén is. Nem nevezhetnénk dominánsnak, egyszerűen csak megveti a lábát ebben a középkategóriában egy olyan friss és üde hangképpel, ami által igazán szórakoztató, lendületes és izgalmas a tálalásában minden zene. Jazzen ez társult némi hiányérzettel, és a blues sem repített minket vissza az időben, Claptonnak inkább az Armani öltönyös korszaka fekszik jobban a számára. Egyszerűen elegáns ahhoz, hogy összezárjuk őt Ray Charles-szal egy turnébuszba, hozzá Diana Krall professzionalizmusa áll közelebb. Szimfonikus zenén viszont ez a jelző nem kívánja azt, hogy válogassunk a stílusok között, szólóhegedű vagy zongora ugyanúgy szólalt meg rajta, mint egy opera. Paganini-t fiatal korában mutatta, ahogyan az Újévi koncert is olyan, mintha a zenészek megittak volna már egy pohár pezsgőt, és picit gyorsabban jár a kezük a hangszeren. Lendületes, friss és ropogós, az egyszer biztos!

Magnat MA 900 csöves sztereó erősítő Bluetooth

A Magnat a középkategóriában erősítő területén is letette a névjegyét

A Magnat MA 900 egy olyan hibrid integrált sztereó erősítő, ami energiából és lendületből sosem fogy ki, a hangképe pedig friss, fiatalos, de minden esetben kellően határozott és stabil. Teljesítménye révén szinte bármit képes meghajtani, a beépített csövek által pedig finom, kellemes íveket rajzol, ad egy kellemes melegséget a hangképének. Pazar a szolgáltatások területén is, hiszen minden jelforrást fogad, és minden területen hozza is azt a nívót, amit ettől a kategóriájú készüléktől el is várunk. Jól van össze rakva, jól is néz ki, könnyű a kezelhetősége, megemlítésre méltó hibát pedig nem találtunk egyik területen sem. Mindezeket tekintetbe véve jár neki az Ajánlott Vétel státusz. Általa pedig nem csak a Magnat-nak csettintünk egyet, hanem a zenehallgatók felé is küldünk egy jelet. Semmiképpen ne hagyják ki a meghallgatásból, ha ebben az ársávban keresgélnek egy klassz sztereó erősítőt!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.