Luxman E-250 phono előerősítő teszt

Phono felnőtteknek

2019. december 11., szerda, 19:45

Luxman audio hifi erősítő előerősítő vinyl phono vinyl lemezjátszó phono előerősítő phono teszt Luxman phono Luxman teszt phono előerősítő teszt Luxman phono előerősítő

Az analóg hang szerelmeseinek nagy szerencséjére egyre több gyártó kínál minőségi, a legmagasabb igényeket is kielégítő eszközöket vinyl lemezek hallgatáshoz. A Luxman nagymúltú audiofil és high end gyártóként természetesen eddig is jelen volt ezen a piacon, jelenlegi kínálatukból a kisebbik, E-250 phono előerősítőt teszteltük.

Luxman E-250 phono előerősítőLuxman E-250 phono előerősítőLuxman E-250 phono előerősítőLuxman E-250 phono előerősítőLuxman E-250 phono előerősítő hátlapLuxman E-250 phono előerősítő hátlapLuxman E-250 phono előerősítőLuxman E-250 phono előerősítőLuxman E-250 phono előerősítő

Kicsomagolás és üzembehelyezés

A Luxman E-250-et dobozából kivéve és kicsomagolva egy a gyártójához méltó elegáns, időtlen, letisztult megjelenésű készüléket látunk. Az alumínium előlapon a bekapcsoló gombon túlmenően további különféle billenőkapcsolók sorakoznak.

Luxman E-250 phono előerősítő

A bal oldali billenővel válthatunk mono és sztereó mód között, amennyiben egycsatornás lemezeket is hallgatunk a készülékkel. Mellette egy - a legtöbb phono esetében már szinte szokásosnak mondható - mélyfrekvencia-szűrő kapcsolót találunk, ezután egy articulator feliratú következik. Ennek megnyomásával elmágneseződött MC hangszedőinket és az MC trafót demagnetizálhatjuk. Ezután jön a bemenetválasztó, mivel az E-250 két bemenettel is rendelkezik. Az utolsó kettővel válthatunk MM és MC hangszedő korrekció között, valamint utóbbiak esetében választhatunk kis vagy nagy kimenetűhöz illeszkedő előerősítést.

Luxman E-250 phono előerősítő

A készüléket megfordítva a hátlapon IEC tápcsatlakozót találunk, ami kifejezetten jó hír, hiszen így egyrészt tiszta árammal táplálhatjuk az E-250-et, másrészt mivel a Luxman saját trafói kerültek beépítésre, ami nagyságrendekkel magasabb szintű megszólalást eredményez, mint a - nem audiofil - külső adapter.

Luxman E-250 phono előerősítő hátlap

A két sztereó bemeneti RCA aljzat mellett a szintén RCA kimeneti aljzatot találjuk, illetve egy szabványos földelésű csatlakozót.

A hátoldal bal szélén helyezkednek el az impedancia és kapacitásválasztó kapcsolók. Ezek 34/47/56/100 kOhm impedancia, és 0/100/220/320 pF kapacitás értékek tetszőleges kombinációját teszi elérhetővé, így gyakorlatilag bármilyen hangszedőhöz pontosan illeszthetjük a Luxman E-250-et.

Luxman E-250 phono előerősítő hátlap

Beltartalom

Az E-250 válogatott alkatrészekből készült, csatornánként külön super permalloy magot alkalmazó trafója bármilyen MC trafó kiszolgálására képes. A belső elrendezés példás, bár ebben az árkategóriában elvárható a kiváló megépítés. A jel/zaj viszonyt a gyártó saját készítésű NF ekvalizátor áramköre javítja. A kétfokozatú előerősítést is figyelembe véve komoly megszólalásra számíthatunk, különösen, mivel az NF áramkör az első fokozati FET-eket párhuzamosítja. Ezzel a megoldással a gyártó szerint radikálisan javítható a jel/zaj viszony és a megszólalás tisztábbá és pontosabbá válik.

Luxman E-250 phono előerősítő

Tesztkörnyezet, tesztzenék

Az E-250 esetében különösen lényegesnek tartottuk, hogy olyan környezetet biztosítsunk számára, ami lehetővé teszi, hogy teljesítménye maximumát adja, és valós hangjáról írhassunk. Ezért egy Marantz TT-15 teljesen analóg lemezjátszót használtunk a teszthez, valamint szeretett Naim Supernait 3 erősítőnket és Monitor Audio Gold 300 hangsugárzóinkat kötöttük a láncba, a szokásos minőségi kábelezéssel. Természetesen a tiszta, zavarmentes tápellátásról is gondoskodtunk.

Ezután néhány napig járattuk a Luxmant, illetve a teszt előtt az egész rendszert alaposan bemelegítettük.

Hallgattunk rock, elektronikus, akusztikus, jazz, valamint klasszikus zenét is, hogy lássuk hogyan boldogul a különféle stílusokkal és azok karakterével.

Luxman E-250 phono előerősítő

Meghallgatás

A meghallgatást Rick Wakeman - Return to the Centre of the Earth lemezével indítottuk, ami egy nagyzenekart és kórust, valamint rock elemeket is megjelenítő kiváló felvétel. A nyitány első ütemeitől kezdve pontosan tudtuk, hogy olyan produkció elé nézünk, amilyet még talán nem hallottunk. A Luxman magától értetődő precizitással és dinamikával szólaltatta meg együtt a nagyzenekart és a rock együttest. Emellett olyan élő, természetes hangot kaptunk, ami tényleg ritkaságszámba megy, erőltetett, hideg sterilitásnak nyoma sem volt benne. A színpad hatalmas, minden irányban kiterjedt volt, a térmélység lenyűgözött minket. A sztereó csatornák elválasztása különösen pontos: minden panoráma precízen utazott a hangsugárzók között, egy pillanatra sem volt bizonytalan vagy pontatlan. A nagyzenekar minden további nélkül messze túlnyújtózkodott a szoba falain, mi pedig lehetőséget kaptunk, hogy elmerüljünk a zenében. A részletező képesség fenomenális, minden nüánsz szépen, elegánsan jelent meg a térben. Akusztikus és jazz zenék esetében a jelenlétérzet hangsúlyos volt, természetes megszólalás mellett.

Luxman E-250 phono előerősítő

Külön kiemelendő a magastartomány jó értelemben vett változatossága: egyes felvételekkel selymes és simulékony, máskor inkább a cinek saját karakterét adta vissza döbbenetes hűséggel és természetességgel. A basszusok is tekintélyes mennyiségben képviseltették magukat, de nem tolakodón vagy túlzón: egyszerűen a zene dinamikáját tették teljessé. Az E-250 előadásában nem találtunk hibát, csak cserélgettük a lemezeket - minden esetben lenyűgöző produkciót kaptunk.

Luxman E-250 phono előerősítő

Összegzés

A Luxman méltó maradt nevéhez és még tovább emelte a lécet a konkurencia előtt. Már az elődmodell E-200 is kiváló darab volt, amit a nemzetközi szaksajtó is sok pozitív kritikával illetett, az E-250 azonban még közelebb viszi a hallgatót a zene lelkéhez. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy megfelelő további eszközökkel kiegészítve úgy éreztük, benne vagyunk a zenében ahelyett, hogy csak hallgatnánk, máskor olyan érzésünk volt, mintha méretes auditóriumban ülnénk egy szoba helyett a hihetetlen méreteket öltő tér és hangszínpad okán. Természetesen a Luxman E-250 csak akkor képes megmutatni igazi tudását, ha hasonló kategóriájú elemekkel vesszük körül, ami a legkevésbé sem olcsó mulatság. Ugyanakkor a megszólalás, az igazi analóg hang, ami ráadásul egyéb tekintetekben is kifogástalanul szólal meg, minden bizonnyal kárpótolni fog pénztárcánk lemészárlásáért.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.