Lindemann Limetree PHONO phono előerősítő teszt

2020. június 5., péntek, 16:30

Lindemann audio hifi erősítő előerősítő vinyl phono vinyl lemezjátszó phono előerősítő phono teszt Lindemann phono Lindemann teszt phono előerősítő teszt Lindemann phono előerősítő Lindemann phono teszt

A Lindemann több mint 20 évre visszatekintő múltja során leginkább a csúcskategóriás DAC és hálózati lejátszók terén alkotott kimagasló minőségű és megszólalású modelleket. A német manufaktúra új sorozata a Limetree viszont inkább az audiofil kategóriában versenyeznek: amellett, hogy méretük és súlyuk is megdöbbentően kicsi, kidolgozásuk és megszólalásuk is olyan jól sikerült, hogy szinte bármilyen rendszerben megállják a helyüket. Elsőként A gyártó MM/MC phono egységét, a Limetree PHONO-t próbáluk ki.

Lindemann Limetree PHONO phono előerősítőLindemann Limetree PHONO phono előerősítőLindemann Limetree PHONO phono előerősítőLindemann Limetree PHONO phono előerősítőLindemann Limetree PHONO phono előerősítőLindemann Limetree PHONO phono előerősítőLindemann Limetree PHONO phono előerősítőLindemann Limetree PHONO phono előerősítő hátlapLindemann Limetree PHONO phono előerősítő tápLindemann Limetree PHONO phono előerősítőLindemann Limetree PHONO phono előerősítő

Bevezetés

A Lindemann Limetree PHONO MM és MC hangszedők előerősítésére is alkalmas, mégis sokkal kisebb helyet foglal, mint szinte bármely hasonló kategóriás phono egység. Az alumíniumház letisztult igényességet, és időtálló megjelenést kölcsönöz a készüléknek, a beltartalom pedig méltó a gyártó szellemiségéhez. Az előlapon egyetlen kezelőszervet találunk, amivel be- és kikapcsolhatjuk a PHONO-t, vagy hosszan felső állásban tartva - MM és MC mód között válthatunk vele.

Lindemann Limetree PHONO phono előerősítő

A készüléket megfordítva egy-egy MC és MM sztereó RCA bemenetet, valamint szintén RCA kimenetet látunk. Utóbbi mellett helyezkedik el a földelés csatlakozó, valamint a hálózati adapter bemenete is, aminek zajszintje 10 µV alatti, így egy lineáris tápegységhez képest nem okozhat érezhető minőségromlást.

Lindemann Limetree PHONO phono előerősítő hátlap

A beltartalom tartogat azonban - pozitív értelemben vett - meglepetéseket. A gyártóra hivatkozva találhatunk itt extra alacsony zajszintű J-FET félvezetőket, ultra alacsony tűrésű ellenállásokat és kondenzátorokat, egyenesen Japánból. Ezek a RIAA görbe rendkívül pontos követését teszik lehetővé úgy, hogy mindössze 0 és -0,5 dB az eltérés a RIAA szabványhoz képest.

Lindemann Limetree PHONO phono előerősítő

Az MM hangszedők esetében is rendkívül alacsony zajszint, amit a minőségi komponensek felhasználása és természetesen a rutinos, gondos tervezés tesznek lehetővé, MC oldalon egy érdekes megoldással egészül ki. Egy speciális, stúdió mikrofonokhoz használt, erősítő félvezetőkkel oldotta meg a gyártó. Ezekkel sikerült elérni, hogy gyakorlatilag nem jelenik meg zaj a kimeneteken, legalábbis hallható mértékű egészen biztosan nem.

Lindemann Limetree PHONO phono előerősítő

Beállítási lehetőségeink kizárólag az MC típusú hangszedők impedanciájának állítására korlátozódnak, ezt viszont 100-800 ohmig megtehetjük. A további beállítások fixek: MM hangszedőhöz 47 kOhm/200 pF és 40 dB erősítés, míg MC-hez a már említett változtatható impedancia és 60 dB erősítés a beállítás. A RIAA korrekció pontossága a gyártó leírása alapján 0,2 dB.

Lindemann Limetree PHONO phono előerősítő

Egyszerűségénél fogva a Limetree PHONO csatlakoztatása is könnyű és gyors művelet: MM hangszedőt használva nagyjából 3 percet vesz igénybe a csatlakoztatás.

Lindemann Limetree PHONO phono előerősítő

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A Lindemann Limetree PHONO-t nagy feladat elé állítottuk: referencia rendszerünkben kellett helytállnia, magánál lényegesen magasabb kategóriát képviselő berendezéseket kiszolgálva. Marantz TT-15S1 vinyl lemezjátszó, Accuphase E-270 integrált sztereó erősítő és egy pár Monitor Audio Gold 300 hangsugárzó került a láncba, amibe a kis phono egységet illesztettük.

Zenék tekintetében változatosságra törekedtünk: Mike Oldfield - Return to Ommadawn lemezével indítottunk, majd áttértünk Rick Wakeman - Return to the centre of the Earth-re. Ezután következhetett Muszorgszkij - Egy kiállítás képei, valamint Jean Michel Jarre - Chronology, és a DALI aktuális tesztlemeze is, utóbbi inkább jazz zenét tartalmaz. Felkerült még a Dream Theater - Octavarium lemeze is, mivel rockzenével is szerettük volna hallani a kis Limetree PHONO-t.

Lindemann Limetree PHONO phono előerősítő táp

Meghallgatás

A meghallgatás előtt jónéhány lemezt lejátszottunk, hogy a tesztet üzemmeleg állapotban végezhessük. Mike Oldfield zenéje dinamikusan, pontosan szólalt meg, a hangkép kiegyensúlyozott volt. A hangszínpad bár nem volt olyan széles, mint megszoktuk, mégis kellő méretben jelent meg előttünk, ugyanakkor mélysége is hagyott maga után némi kívánnivalót. Dinamikában viszont remekelt és a hangszerek kisebb nüánszai is úgy jelentek meg előttünk, ahogy megszoktuk. Élettelien, természetesen, a gyári beállításokkal is kifejezetten jól szólt lemezjátszónk. A hang levegős, transzparens volt, de nem gyengültek el a mélyhangok sem, éppen megfelelő mennyiségben kaptuk őket.

Lindemann Limetree PHONO phono előerősítő

Rick Wakeman lemezére váltva a komplexebb hangszereléssel állítottuk kihívás elé a Limetree PHONO-t. A nagyzenekar megszólalása meggyőző, a dinamikatartomány még szélesebb volt, mint az előző lemezzel. A rockzenekart is bevonó zeneszámok ütősen, pregnánsan szólaltak meg, pedig a nagyzenekar javarészt megmaradt - a Limetree árát is figyelembe véve igencsak szép teljesítmény.

Az elektronikus Chronology is dinamikusan, határozottan szólalt meg, ugyanakkor a részletek sem vesztek el. Talán az egyensúly a legjobb kifejezés a zene arányaira, minden tekintetben.

További lemezeink meghallgatása sem okozott csalódást, a megszólalás kellően pontos, arányos volt. Egyre inkább úgy éreztük, hogy a Limetree PHONO nem ad karaktert a megszólaláshoz, sokkal inkább a minél pontosabb reprodukciót tűzte ki célul. A hang mégsem vált analitikussá, hiszen így teljesedhetett ki a felvétel, valamint a további komponensek karaktere is így mutatkoziott meg leginkább.

Lindemann Limetree PHONO phono előerősítő

Összegzés

Az apró, pehelysúlyú Lindemann Limetree PHONO is bizonyította: nem a méret a lényeg. Megszólalásában érezhető, hogy olyan gyártó terméke - kategóriájától függetlenül - amely magasabb igények kiszolgálásában is otthonosan mozog, és ennek megfelelően ügyel készülékei minőségére. Bár MC hangszedővel nem próbáltuk ki a Limetree-t, de feltételezhető, hogy ilyennel is hozza a formáját. Minket meggyőzött: kinézete, praktikuma és nem utolsósorban tudásához mért ára is mutatta, hogy érdemes fontolóra venni, ha ebben az árban keresünk phono előerősítőt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.