Krell Duo 300 XD high end sztereó végerősítő teszt

2021. február 28., vasárnap, 17:55

Krell audio hifi erősítő végerősítő végfok sztereó erősítő hifi erősítő high end Krell hifi Krell erősítő Krell végfok erősítő teszt végerősítő teszt Krell teszt hifi teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt high end erősítő teszt

A Krell Industries termékeivel eddig is remek tapasztalataink voltak, hiszen már kettő - a K-300i integrált sztereó erősítő és a Vanguard DAC/streamer - is megfordult kezeink között. Ezek minősége és teljesítménye igencsak meggyőzőnek bizonyult, ezért nagy várakozással néztünk a magasabb kategóriát képviselő Duo 300 XD sztereó végfok tesztje elé.

Krell Duo 300 XD sztereó végerősítő és Vanguard DACKrell Duo 300 XD sztereó végerősítő és Vanguard DACKrell Duo 300 XD sztereó végerősítő és Vanguard DACKrell Duo 300 XD sztereó végerősítőKrell Duo 300 XD sztereó végerősítőKrell Duo 300 XD sztereó végerősítőKrell Duo 300 XD sztereó végerősítőKrell Duo 300 XD sztereó végerősítőKrell Duo 300 XD sztereó végerősítőKrell Duo 300 XD sztereó végerősítő hátlapKrell Duo 300 XD sztereó végerősítő és Vanguard DACKrell Duo 300 XD sztereó végerősítő és Vanguard DACKrell Duo 300 XD sztereó végerősítő és Vanguard DACKrell Duo 300 XD sztereó végerősítő és Vanguard DACKrell K300i sztereó erősítő

A Krell Duo 300 XD végerősítő igen méretes és súlyos darab, kicsomagolása és beüzemelése is nagyobb fizikai erőfeszítést igényel, mint amit általában megszoktunk tesztalanyainkkal. A közel 32 kg tömegű, 3U magasságú - és ehhez mért mélységű - vas egyrészt tekintélyt parancsol megjelenésével, másrészt még e robusztus kinézeten is átsüt az elegancia és az igényes, minőségi kidolgozás is magáért beszél. A vastag fémből készült szálcsiszolt fekete ház vonalait csak az előlapon töri meg a Krell-re jellemző ívelt, tömör alumínium díszítőelem, ami készenléti állapotban piros, bekapcsolt állapotban kék színnel világít.

Krell Duo 300 XD sztereó végerősítő

A készüléket megfordítva hasonlóan puritán hátoldallal találkozunk. A hely nagyrészét négy, egyenként 10 cm átmérőjű hűtőventilátor foglalja el. Ezektől jobbra találunk egy RJ45 Ethernet csatlakozót, ami a hálózaton keresztüli beállításra szolgál - itt az előlapi LCD fényeségét állíthatjuk, valamint az automatikus kikapcsolás időzítését, ezeket viszont bármilyen internet-kompatibilis eszközzel vezérelhetjük. Az Ethernet aljzat alatt főkapcsolót találunk, alatta pedig egy IEC C19 szabványú elektromos aljzatot. Utóbbi érdekes megoldás, mivel a sokkal elterjedtebb szabványos IEC csatlakozótól eltérő. A gyártó magától értetődően egy odaillő kábelt mellékelt hozzá (ami elég bizalomgerjesztő, vastag kivitelű), így a Duo 300 XD tápellátása megoldódott. Mindemellett természetesen rendelkezésre áll szinte az összes kábelgyártó kínálatában ilyen csatlakozóval szerelt vezeték, vagy dönthetünk meglévő kábelünk átalakítása mellett - ez is megoldható alacsony költség mellett.

Krell Duo 300 XD sztereó végerősítő hátlap

Visszatérve a hátlapra, a fentieken túlmenően kapunk még oldalanként egy-egy RCA és XLR bemenetet, valamint banándugós hangsugárzó kimeneteket és egy trigger csatlakozót. Lássuk, mit rejt még magában ez a drabális remekmű!

Krell Duo 300 XD sztereó végerősítő

Mindenekelőtt a dual mono kialakítás az, ami felhívja magára a figyelmet, melynek köszönhetően, a csatornák közötti áthallás nullára csökkenthető, természetesen csak hasonló felépítésű forráseszközök esetében. Ugyanakkor sztereó forrással is pontosabbnak érződik a csatornák kezelése, így e tulajdonsággal mindenképpen elégedettek lehetünk. Csatornánként egy-egy, 700 VA teljesítményű toroid transzformátor látja el árammal a Duo 300 XD-t, ami nagyon stabil és minden helyzetben elegendő - összesen 1400 VA! - energiát pumpál a készülékbe. Nem véletlen az 1140-es értéket is meghaladó csillapítási tényező (!) ami az egyik legnagyobb érték, amivel valaha dolgunk volt. Kiemelkedő a Duo 300 XD THD értéke is, ami a teljes, 0,5 Hz-100 kHz frekvenciasávon kisebb mint 0,045 % értéket mutat. Örömmel nyugtáztuk, hogy az XD megjelölés itt is a Krell iBias technológiájának továbbfejlesztését jelenti, azaz az erőstő tisztán A osztályú a teljes teljesítmény-tartományban, ami a 2x300 wattot (8 ohmon) figyelembe véve igen kiemelkedőnek mondható. Emellett kevesebb hőleadást és mindig az aktuális szükségletekhez mért előfeszültséget ígér, szemben a hagyományos A osztályú topológiákkal. Lássuk, mit tud ez a nagyvas éles szituációkban!

Krell Duo 300 XD sztereó végerősítő és Vanguard DAC

Tesztkörnyezet, tesztzenék

A Krell Duo 300 XD erejére és kategóriájára való tekintettel némileg elbizonytalanodtunk, hogy milyen további rendszerelemekkel érdemes kipróbálnunk. Forrás tekintetében hamar találtunk megoldást, mivel a teszt idejére a forgalmazó rendelkezésünkre bocsátotta a Krell Vanguard streamer/DAC modellt, ami előfokként is működik, valamint egy pár kiváló AudioQuest Wind XLR összekötőkábelt. Hangsugárzók tekintetében a PMC Fact.8-at választottuk, mint kategóriájában hozzáillő darabot, és szeretett Nordost Heimdall 2 hangfalkábelünkkel kötöttük be ezeket. Torus TOT MAX tápszűrőnk használata nem volt kérdéses, valamint a DAC-hoz egy magas kategóriás IsoTek tápkábelt választottunk.

Krell Duo 300 XD sztereó végerősítő

Forrásanyagként kiemelkedő minőségű PCM és DSD fájlokat használtunk. Zenék tekintetében a változatosság vezérelt minket: Wintersun - When Time Fades Away, Jean-Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Yes - The Steven Wilson remixes, Mike Oldfield - Return to Ommadawn és David Gilmour - Live in Pompeii dalokat és lemezeket hallgattuk meg a teszt során. Ezután kerültek fel kedvenc klasszikus felvételeink DSD formátumban: Handel - Vizizene illetve Haydn - Trombita concerto, valamint Muszorgszkij - Egy kiállítás képei.

Meghallgatás

Amit hallottunk a Krell Duo 300 XD tolmácsolásában, az egészen fantasztikus élményt jelentett. Zenei stílustól függetlenül nagyon könnyed, részletező és folyékony előadást hallottunk természetesen remek dinamika és kerek, nagyon kontrollált mélyek mellett. A Wintersun számban a hangszínpad szélessége és mélysége is megnövekedett, valamint a hangszerek, szólamok térbeli elhelyezése is nagyon pontosan valósult meg, ami azért is elismerésre méltó, mert igen komplex zeneszámról van szó. Ugyanakkor - és véleményünk szerint ez igen lényeges - nem vált túlzóan analitikussá, hideggé a megszólalás, a zeneiség és játékosság minden dalban megjelent.

Krell Duo 300 XD sztereó végerősítő

Eleinte kísérleteztünk streamelt (akár MQA) illetve FLAC formátumokkal, de a Duo 300 XD igen finnyásnak bizonyult e téren: az alacsonyabb minőségű forrásanyagok minden apró hibáját megmutatta, nem eufemizálta a néha valóban nehezen vállalható digitális felhangokat, el-eltűnő szólamokat. Ugyanakkor a PCM lényeges javulást hozott, Mike Olfield lemeze így már igen természetesen, remek akusztikus élményt kínálva szólalt meg. Ugyanez volt igaz a Yes lemezek esetében is: dinamikus, természetes megszólalás, hatalmas térben, nagyon pontosan megjelenő szólamok és hangszerek kíséretében. DSD-re váltottunk, és a hatás nem maradt el: azonnal megjelentek azok a nüánszok, amiket más forrásokkal hiányoltunk, illetve nyitottabb, dinamikusabb hangot kaptunk még nagyobb térben előadva. Különösen a Muszorgszkij mű kínált egészen lenyűgöző eladást, hiszen ilyen zenékben a részletesség és folyékonyság mellett a dinamika sem csupán hangerőnövekedést vagy csökkenést jelent, hanem több vagy kevesebb hangszer megszólalását. (Ennek történelmi oka, hogy a nagyzenekari hangszereket egy ponton túl nem volt lehetőség tovább hangosítani: ha valaminek hangosabbnak kellett lennie, akkor többen játszották ugyanazt, ha halkabbnak, akkor pedig kevesebben. Természetesen ez a megoldás csak akkor került alkalmazásra, amikor a hangszerek fortissimo-ja sem volt elég hangos a zeneszerző megítélése szerint).

Krell Duo 300 XD sztereó végerősítő

A Handel és Haydn esetében kifejezetten a játékosság volt magával ragadó, hiszen e könnyed - mégis komoly - zeneműveknek e tulajdonság meghatározó eleme. A Trombita concerto fúvósai szinte a nappalinkban szólaltak meg, olyan szellős és dinamikus előadás mellett, ami valóban ritkaságnak mondható még a legmagasabb kategóriákban is. Tapasztalatunk szerint minél nehezebb feladat elé állítottuk a Duo 300 XD-t, annál elegánsabban oldotta meg a problémát. Az iBias technológiának köszönhetően még e hatalmas teljesítmény mellett is hozta a tiszta A osztály karakterét megszólalásában. Ezt nagyra értékeljük, még annak tudatában is, hogy a korábban tesztelt K-300i integrált erősítőben is megtalálható volt e technológia, mégis, a Duo 300 XD egyértelműen magasabb szintre emelte a hangot.

Összességében a Krell Duo 300 XD lenyűgöző előadásával maximálisan elégedettek voltunk.

Krell Duo 300 XD sztereó végerősítő és Vanguard DAC

Összegzés

A Krell Duo 300 XD (tulajdonképpen minden hangfalhoz, de) teljesítménye okán inkább nagyobb, nehezebben hajtható hangsugárzókhoz ajánlott, egyértelműen nagyobb helyiségek hangosítására. Ahogy fenti sorainkban részleteztük, az extrém mértékű csillapítási tényező és a bőséges tápellátás okán semmiképpen nem kell aggódnunk, ha nehezen hajtható hangdobozokkal párosítjuk. Ugyanezt mondhatjuk a lehallgató helyiség méretéről is: tesztünk során úgy éreztük, hogy a Duo 300 XD megfelelő hangsugárzókkal minden további nélkül képes lenne egy koncerttermet is betölteni hangjával.  A megszólalás pazar, és bizton kijelenthetjük: gyakorlatilag bármilyen igényt kielégít kategóriájában. Karaktere kifejezetten a Krellre jellemző remek tulajdonságokat hozza, és köszönhetően a felhasznált iBias technológiának, tulajdonképpen tiszta A osztályú megszólalást kapunk. Mindenképpen ajánljuk meghallgatását, ha komoly, minden igényt kielégítő, hatalmas teljesítményt keresünk, kompromisszumok nélkül. Természetesen kizárólag méltó környezetben értelmezhető a Duo 300 XD, éppen ezért javasoljuk további hasonló kategóriájú eszközökből álló rendszerbe illeszteni!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.