Harman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő HD 3700 CD-lejátszó teszt

Sztereó a hétköznapokra

2016. január 31., vasárnap, 17:00

Harman Kardon HK audio hifi erősítő lejátszó hifi erősítő CD lejátszó HK lejátszó HK erősítő HK hifi erősítő teszt lejátszó teszt hifi erősítő teszt CD lejátszó teszt HK erősítő teszt

Tesztre fogtuk a Harman Kardon egyik sztereó összeállítását, hogy kiderüljön, mit kínál az amerikai gyártó azoknak, akik nem szeretnék házimozival berendezni az otthonukat.

Harman Kardon HK 3700 integrált sztereó erősítő és HD 3700 CD-lejátszóHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő és HD 3700 CD-lejátszóHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítőHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítőHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő kijelzőHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítőHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő előlapi csatlakozóHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő hátlapHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő belsőHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő belsőHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő belsőHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő belsőHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő belsőHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő belsőHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő belsőHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő és HD 3700 CD-lejátszó hátlapHarman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő és HD 3700 CD-lejátszó távvezérlőHarman Kardon HK 3700 integrált sztereó erősítő és HD 3700 CD-lejátszóHarman Kardon HD 3700 CD-lejátszóHarman Kardon HD 3700 CD-lejátszóHarman Kardon HD 3700 CD-lejátszóHarman Kardon HD 3700 CD-lejátszó távvezérlővelHarman Kardon HD 3700 CD-lejátszó távvezérlőHarman Kardon HD 3700 CD-lejátszó hátlapHarman Kardon HD 3700 CD-lejátszóHarman Kardon HD 3700 CD-lejátszó dobozHK Remote App

Tesztalanyunk a Harman Kardon két sztereó rádióerősítője közül a nagyobbik modellt és az egyetlen ma kapható CD-lejátszót tartalmazza. Igen, ahogyan az iménti mondatból kiderült, a hagyományos méretű, sztereó modellekből már csak három olyan típust gyárt az amerikai óriás, ami nem a high end világot szolgálja. Ez egyúttal azt is sejteti, hogy itt már a praktikum, a hétköznap hasznos funkciók uralják a műszaki tartalmat.

Ezek a készülékek ugyan az elérhető árú kategóriába tartoznak, de messze nem olyan puristák, mint ami pár éve még jellemző volt ebben az ársávban. A HD 3700 CD-lejátszó például kapott egy előlapi USB bemenetet MP3 és WMA fájlok fogadására. Igaz, a hozzá illő HK 3700 és HK 3770 erősítők is rendelkeznek ezzel a képességgel, vagyis, ha szettben vesszük őket, akkor ennek a jelentősége minimális. No de ne is rugózzunk ezen, hiszen a CD még ma is sokunknak alap, ezt megvesszük és kész.

Harman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő előlapi csatlakozó

A rádióerősítő sem minimalista a szolgáltatások terén. A korábban említett, előlapi USB-n kívül van még itt három digitális bemenet (2 db optikai és 1 db koax), infra vevő és jeladó csatlakozó, trigger, AM és FM antenna, a szokásos analóg bejáratok mellett pedig egy lemezjátszó bemenet és LAN csatlakozó is, mindezek mellett Bluetooth kompatibilis. Utóbbi három pedig jelentősen növeli a gép értékét. No de ne feledkezzünk meg a kimenetekről sem, hiszen az erősítő kétszer két pár hangfal csatlakozóval bír (A-B) és találunk rajta analóg sztereó és "subwoofer" kijáratot is. 

Harman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő hátlap

A műszaki adatokat böngészve kiderül, hogy a HK 3770 csatornánként 120 wattot ígér 8 ohm mellett. Rendelkezik internet rádióval és a beépített DAC akár a 192 kHz-es 24 bites PCM jelfolyamot is dekódolja. Ez utóbbi által pedig könnyű összekötni tévével, set top box-szal, játékkonzollal és Blu-ray lejátszóval is. Csak arra kell odafigyelnünk, hogy a forrás menüjében a digitális kimenet PCM-re legyen állítva.

Harman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő belső

Kivitel

Akik találkoztak Harman Kardon termékekkel az elmúlt években, azoknak nem meglepetés, hogy az előlap műanyag. A gyártó kísérletet sem tesz rá, hogy elhitesse velünk, ez több vagy komolyabb, mint amit az ára alapján sejtenénk. Mégis, amikor kitesszük a polcra a gépeket, az összhatás tetszetős. Nem klasszikus, de nagyon pofás.

Harman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő és HD 3700 CD-lejátszó

Bekapcsolás után sem vár ránk sok meglepetés. Talán csak az, hogy a CD tálca nem nyílik ki a lemez teljes hosszában, és a hangerő szabályozó gomb sem emelkedik ki az előlapból.

Harman Kardon HD 3700 CD-lejátszó

Kezelhetőség

A Harman Kardon készülékek tesztje nehézkesen indult, mert még ki sem nyitottuk a gép papírjait, máris beüzemeltük azt. Hajtott a megszokás, pedig nem árt bekapcsolás előtt átlapozni a készülék használati útmutatóját. Néhány funkció sajnos nekünk sem volt teljesen magától értetődő, ami a használat kezdeti szakaszát lassú bíbelődéssé változtatta. El is halasztottuk az első meghallgatást egy nappal, nehogy ez legyen a meghatározó élményünk vele kapcsolatosan.

Harman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő és HD 3700 CD-lejátszó távvezérlő

Érdekes az is, hogy bár a Harman Kardon gondoskodott róla, hogy a készülék tabletről vagy telefonról is irányítható legyen, ezt a gyári honlapon a teszt írásának idején nem említették. Tulajdonképpen mi is csak puszta kíváncsiságból próbáltuk a házimozik vezérlésére is alkalmas Harman Kardon applikációt, ami később remekül működött. Itt mindjárt egy kis dicséret is kijár, mert az alkalmazás esztétikus, átlátható.

HK Remote App

Van FLAC, vagy nincs FLAC?

A leírás szerint a készülék csak veszteséges MP3 és WMA fájlokat képes pendrive-ról lejátszani, illetve nem kezeli az NTFS rendszert. Ez azonban csak részben igaz. Mi ugyanis gond nélkül le tudtunk játszani FLAC kiterjesztésű felvételeket is, legalábbis a CD felbontásúakat. A HD FLAC anyagokat ugyanis nem szólaltatta meg a HK 3770. Pedig, amúgy a beépített DAC nagyfelbontású forrással is megbirkózik. A formattálással kapcsolatban leírt korlátozás viszont igaz, a készülék csak a FAT32 formázású pendrive-okat ismeri fel.

A HK 3770 további vonzereje, hogy DLNA funkcióval is felszerelték, vagyis hálózatos tartalmak lejátszására is képes. Bár ezt csak rendererként tudtuk elérni, Bubble UPnP segítségével.

Harman Kardon HK 3770 integrált sztereó erősítő

A hang

A megszokott tesztanyagokat böngészve, az első, ami feltűnt, az az alacsony frekvenciák mértékletes, de kitartó kezelése volt. Bár nem akart minket elsodorni a basszusokkal, de stabil, kitartó mélyei nagyon tetszettek. A meghallgatások második körében ismét a mélyek kerültek elsőként a figyelmünk középpontjába, pedig azok cseppet sem tűntek tolakodónak. Hosszan lapozgatva a felvételeket, az erősítő nyitottnak és természetesnek, és a középtartományban kifejezetten békésnek tűnt. Nem pörgős vagy dinamikus, nem akar mindenáron feltűnősködni. A közepeket kellemesnek ítéltük, a magasak terén hiányzott egy kis selymes lágyság. A Harman Kardon nem hajlamos olyan finomkodásra, ami például egy Marantz esetében természetes, de nem is olyan hűvös, mint egy Yamaha.

Harman Kardon HK 3700 integrált sztereó erősítő és HD 3700 CD-lejátszó

Ajánlás

A Harman Kardon ezzel a két készülékkel egy becsületes hifi-t alkotott. Nem az audiofil hallgatókat akarják boldoggá tenni, inkább a modern megjelenéssel és sok szempontból korszerű és naprakész szolgáltatásokkal, illetve meglepően gazdag felszereltséggel csábítanak. Az a fajta gépek, amiket e sorok írója is jó szívvel tudna ajánlani a saját családján belül is legalább két embernek, mert rá lehet kötni a tévét, a játékkonzolt, a beltéri egységet és szólhat rajta egész nap a rádió. Ráadásul még a lakberendező is szeretni fogják.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.