Harman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő teszt

2021. március 12., péntek, 11:25

HarmanKardon Harman Kardon audio hifi erősítő sztereó erősítő hifi erősítő hálózati erősítő erősítő teszt Harman Kardon erősítő Harman Kardon teszt sztereó erősítő teszt hifi erősítő teszt hálózati erősítő teszt

Hosszú idő telt el azóta, amikor a Harman Kardon értékelhető sztereó elektronikával rukkolt elő. A gyártó az utóbbi időben sokkal okosabban fektette be pénzét és idejét, minőségi hordozható Bluetooth és otthoni multiroom elektronikák formájában. Ez utóbbi annyira bejött a cégnek, hogy ismét úgy döntöttek, egy sztereó rendszerrel még bővítik a sikeres Citation családot. Hogy ez mennyire sikerült jól? Eláruljuk.

Harman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítőHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítőHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítőHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítőHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítőHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő távirányítóHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő távirányítóHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő távirányítóHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő távirányítóHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő távvezérlőHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítőHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítőHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő hátlapHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő hátlapHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő hátlapHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő hátlapHarman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítőHarman Kardon Citation Amp App

A család legnemesebb tagja?

Nos, alapvetően akár az is lehetne. Kis csapatunk rengeteg dolgot tesztel, millió lehetőség van már arra, hogy kedvenc zenéinket hallgassuk, de mivel egyikünk sem mai csirke, szívünk mélyén visszavágyunk a gyökerekhez, és az örökre beégett a tudatunkba, ahogy apáink ős sztereó rendszereit bömböltettük. Igen, sztereó. Az valódi zenehallgatást véleményünk szerint továbbra is csak ez a formáció biztosíthatja, ezért nagyon örültünk, amikor a Harman Kardon úgy döntött, hogy egy ilyen komplexnek mondható multiroom rendszerben, mint a Citation, végre egy ilyen komponens is helyet kap.

Az is hozzátartozik az elméletünkhöz, hogy ha már igazi zenei élményről beszélünk, akkor azt általában a hangzatos audiofil, high end stb. jelzőkkel minősített elektronikák képességei teszik igazán élvezetessé.

Harman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő távirányító

Ahogy a HK Citation Amp-ot kicsomagoltuk, valahogy nem kerített hatalmába minket az az érzés, hogy most is egy ilyen erőstővel lesz dolgunk. Méretei (215x75x230 mm), alig haladják meg egy tisztességes WiFi routerét, valamint a specifikáció szerinti 2x125 W (8 Ohm) vagy 2x200 W (4 Ohm) teljesítményhez viszonyított 2,4 kg szintén nem túl bizalomgerjesztő, még egy D osztályú erősítőnél sem. Külsejére a minimál egy enyhe kifejezés lenne. Elöl csak néhány fontos vezérlő ikon, egy státusz LED a felső élben és egy logó helyezkedik el a fedőlapon. Mintha úgy tervezték volna, hogy ha szem előtt marad, akkor nagyon diszkréten jelenjen meg, de méreteiből adódóan akár el is tüntethetjük bárhova, ahol persze meg tudjuk oldani a kábelek elhelyezését, mert csatlakozókból viszont nagyon jól áll. Erre az esetre egy IR hosszabbítót is mellékeltek, így tökéletesen irányítható marad a készülék.

Harman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő hátlap

Digitális bemenetekből találunk optikai, koaxiális, valamint egy HDMI ARC-t is. Ezzel lényegében a tv távvezérlőjével (CEC) irányíthatjuk a kis HK-t mindaddig, amíg azt használjuk forrásnak, tehát filmek, YouTube, Spotify stb. Analóg oldalon RCA, 3,5 mm-es Jack AUX vonal kimenet, valamint egy SUB aljzat bővíti a palettát, amivel már majdnem sikerült elérni, hogy komolyan vegyük a Citation Amp-ot. Azért csak majdnem, mert amikor egy ilyen teljesítményű és tudású sztereó központot egy borotva csatlakozós tápkábel lát el árammal, azt nehéz fejcsóválás nélkül hagyni. De hát ez van.

Harman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő hátlap

A belső értékek

A már említett D osztályú erősítő több mint elegendő teljesítményre képes akár nagyobb álló hangsugárzók meghajtásához is, de aki nem diszkót kíván az otthonából varázsolni, annak a minőség fontosabb, mint a mennyiség. Egy ilyen felépítésű erősítő ebben nem feltétlenül a legerősebb, de a Harman DLA (Digital Loop AMPlifier) technológiája azt hivatott biztosítani, hogy az erősítés során előforduló hibákat a lehető legalacsonyabb szintre redukálja, ami persze nem fog csöves jellegű hangot eredményezni, de nem is szükséges, nem mindenki lelkesedik az olyanért. Mindenesetre biztató előjel.

Harman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő hátlap

A temérdek analóg és digitális bemeneten túl természetesen hálózati lehetőségekben is bővelkedik vendégünk, melynek központja az egyre népszerűbb Google Home alkalmazással kelt életre. Miután Google Home rendszerünkbe illesztettük, azonnal részévé vált multiroom hálózatunknak, valamint elérhetővé vált a Chromecast, az Apple AirPlay 2 és ezek által, minden streaming szolgáltató, amire csak szükségünk lehet. Nagyfelbontású zenei fájlokat is kezel a Citation Amp, de itt 24 bit/96 kHz-ig élvezhetjük csupán a jelfeldolgozás áldásait.

Harman Kardon Citation Amp App

A készülék multiroom képességeit esetünkben csak a Google Home-on belül tudtuk kiaknázni, de mindenképpen említést érdemel, hogy kevésbé ismert Control4 és Crestron okos otthonokba is kompatibilis a rendszer.

Harman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő

Használat közben

Miután áram alá helyeztük a Citation Amp-ot, a már meglévő Google Home hálózatba illesztés néhány másodperc volt csupán, esetünkben Ethernet kábellel. Tesztünk ideje alatt sajnos nem állt rendelkezésre egyéb Citation hangszóró, így mi hagyományosan kábellel kötöttünk rá egy állványos hangsugárzót (KEF LS50), mélysugárzó nélkül. Ezt azért éreztük fontosnak megjegyezni, mert a Harman Kardon Citation Amp SUB kimenetére lényegében bármilyen mélyládát köthetünk, de mivel ez egy Citation készülék, a családon belül bármilyen Citation hangsugárzót hozzácsaphatunk, legyen az háttér- vagy mélysugárzó. Na, ezért csillagos ötös jár!

Harman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő távvezérlő

A készülék távvezérlője formailag tökéletesen megegyezett a korábbi Harman Kardon modellekével, de ezen lényegesen kevesebb gombot találtunk, bár ennyi pont elegendő is a működtetéshez.

Harman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő távirányító

A Citation Amp alapvetően sztereó készülék, ezért így is kezeltük, de az a HDMI ARC aljzat mégiscsak arra késztetett minket, hogy "házimozi rendszerként" is kipróbáljuk. A teszt felállásban nem igazán, de egy mélysugárzóval, esetleg surround-okkal, bizony több mint kielégítő teljesítményt nyújtott, de egy hasonló elemekből összerakott soundbar-al már nem feltétlenül vetélkedhet, ha csak házimoziról beszélünk.

Harman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő

Ezzel szemben zenei képességeiről már más véleménnyel voltunk. A Citation Amp rendkívül kellemes, semleges és kiegyensúlyozott hanggal lepett meg minket, és bár a nyers adatokkal tisztában voltunk, mégsem számítottunk ilyen dinamikára. Remek párost alkottak az LS50-nel, ami amúgy is nagy kedvencünk lett az évek során, különösen, ha akusztikus muzsikákat bíztunk a gondjaira. A hangszerek jelenlétét kissé fátyolosan prezentálta, de a mély és magas frekvenciákat kifejezetten finoman kezelte. Talán a középtartományban éreztünk némi hiányt, főként az énekhangok tekintetében, illetve a dobok és pengések élességében. A fúvós hangszerek fémessége és teltsége nagyon jól átjött, a mélyebb lábdobok pedig ütősen gazdag basszussal rezgették a levegőt. A téralkotást szélességében elegendőnek éreztük, de a színpad mélységét, illetve a pozícionálást kissé homályosan adta vissza a rendszer. Nagyzenekari műveknél valamelyest fokozódott ez az érzés, így ezt nem erőltettük tovább.

Harman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő

Rock, pop és elektronikus albumok közt szörfözgetve már sokkal jobban elengedhette magát a Citation Amp. Itt már nem a részletekben elmerülve bíráskodik az ember, hanem egyszerűen csak élvezi a 2x125 W teljesítmény dinamikáját és erejét. A kis Harman végig semleges maradt, nem színezett, nem akart többnek tűnni, mint ami, de azt egyértelművé tette, hogy egy 30 négyzetméteres szobában nyugodtan ráköthetünk nagyobb álló hangsugárzókat is, mert lazán bírni fogja szuflával, és hogy az ő esetében nem szabad abba az előítéletbe esni, hogy a méret a lényeg.

Harman Kardon Citation Amp hálózati sztereó erősítő távirányító

Összegzés

A Harman Kardon Citation család legújabb tagja tökéletesen beleillik a génállományba, illetve kiegészíti azt. Az eddigi zóna hangszórók, mélysugárzó és soundbar mellé zseniális ötlet volt egy olyan sztereó all-in-one erősítőt megálmodni, ami ezekkel akár összhangban is tud dolgozni. Szolgáltatáscsomagja elképesztően széleskörű, hangzásvilága túlmutat az értékén, és a méretein, de természetesen bizonyos szintű korlátokkal számolnia kell annak, aki a Citation Amp-ot választja. Minket első sorban a tudása nyűgözött le, de megfelelő hangsugárzókkal olyan filmes és zenei élményben lehet részünk, amivel ebben az árszegmensben még nem sokszor találkoztunk. Óvatos, de mindenképpen elismerést érdemlő visszatérése a vállalatnak a sztereó világába.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.