Gato Audio AMP-150 integrált sztereó erősítő teszt

2022. december 5., hétfő, 13:00

Gato GatoAudio audio hifi erősítő Gato Audio hifi erősítő sztereó erősítő erősítő teszt Gato Audio teszt sztereó erősítő teszt hifi erősítő teszt

A Dániában, Koppenhágában tervezett, fejlesztett és készített Gato Audio termékpalettájáról egy állványos hangfalat sikerült megismernünk, ahol megemlítettük az elektronikáikat is, valamint megígértük, hogy azokra részletesen kitérünk. Első alanyunk az AMP-150 integrált erősítő, ami a cég debütáló terméke volt, viszont a mai napig sikeres, pedig már bő tíz év eltelt a megjelenése óta. Lássuk csak!

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítőGato Audio AMP-150 sztereó erősítőGato Audio AMP-150 sztereó erősítőGato Audio AMP-150 sztereó erősítő CDD-1 CD-lejátszóGato Audio AMP-150 sztereó erősítő CDD-1 CD-lejátszóGato Audio AMP-150 sztereó erősítő CDD-1 CD-lejátszóGato Audio AMP-150 sztereó erősítő CDD-1 CD-lejátszóGato Audio AMP-150 sztereó erősítő CDD-1 CD-lejátszóGato Audio AMP-150 sztereó erősítő CDD-1 CD-lejátszóGato Audio AMP-150 sztereó erősítő hátlapGato Audio AMP-150 sztereó erősítő hátlapGato Audio AMP-150 sztereó erősítő hátlapGato Audio AMP-150 sztereó erősítőGato Audio AMP-150 sztereó erősítőGato Audio AMP-150 sztereó erősítőGato Audio AMP-150 sztereó erősítő teszt Gato Audio FM-30 hangfalGato Audio AMP-150 sztereó erősítő teszt Gato Audio FM-30 hangfalGato Audio AMP-150 sztereó erősítő tesztGato Audio AMP-150 sztereó erősítő tesztGato Audio AMP-150 sztereó erősítő tesztGato Audio AMP-150 sztereó erősítő tesztGato Audio AMP-150 sztereó erősítő

A forma úttörője

A Gato Audio AMP-150 AE integrált sztereó erősítő sokszoros díjnyertes készülék, ami több dolognak is köszönhető. Először csupán nézzünk rá! Ilyen szépet és egyénit ritkán látni, szerintünk a stílusorientált olaszok is megnyalják az összes ujjukat, vagy felemészti őket az irigység. Valóban nehéz lehet elfogadni, hogy nem csupán a csizma alakú országban képesek stílusra, ráadásul ilyen szinten. Ez a külső amúgy annyira bevált, hogy az azóta készült komponensek mindegyikénél visszaköszön, amit megértünk, hiszen a fényéből és egyéniségéből mit sem kopott.

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítő

Kissé nehéz leírni a formavilágát, hiszen ívelt a frontoldal alja és teteje, a szellőzőnyílásokkal végig ellátott hosszú oldallapok is, maga a készülék alumíniumból készült, a fedőlapon magasfényű fehér, fekete vagy dió betétet találunk a cég apró emblémájával. Itt kitérünk arra is, hogy év végén érkeznek az újabb színkombinációk, amelyek között találunk tömör fabetétet vagy speciálisan festettet is, amelyeket megrendelésre készítenek, és rendelhető olyan is, amelyik passzol a Lamborghininkhez. Belegondolva, nem is volt téves a bevezetőnkben megemlített itáliai életérzés.

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítő

A Gato Audio AMP-150 frontoldalának szélein kettő hatalmas tárcsa díszeleg, amelyek közül a bal oldali a bemenetválasztó, jobb oldalra a hangerőszabályzó került. Közéjük helyezték a köralakú analóg kijelzőt, ami dB-ben is megjeleníti a kimeneti szintet vörös színben, az aktuális bemenetet nagyon klassz kis ikon formájában tudatja velünk. Az biztos, hogy nagyon látványos és egyéni, valamint távolról is jól látható, az összképhez abszolút passzol. Rajta kívül már csak két gombot találunk, amelyek egyike a stand by, a másikkal a kijelzőt kapcsolhatjuk ki és be.

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítő hátlap

Az antisztatikus burkolaton eljutva a hátoldalon már gazdagabb felszereltséget találunk, hiszen a négy vonalszintű bemenet mellett RCA kimenetet, valamint XLR aljzatokat is kínálnak, így házimozi rendszebe is illeszthetjük az erősítőt. Középre került a hálózati aljzat és a fő üzembe helyező billenőkapcsoló, két szélre a vaskos hangfalkimenetek, hiszen az AMP-150 TwinFET technológiájú. A Gato Audio ezt a teljesítményerősítők többségénél előforduló problémák és kompromisszumok kiküszöbölésére fejlesztette ki.

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítő

A TwinFET áramköre kiiktatja ezeket az elektromos és hangproblémákat a keletkezésükkor, elkerülve ezzel a korrekciós áramkörök és alkatrészek plusz hozzáadását. Ez az alapvető oka annak, hogy az AMP-150 kimeneti fokozatban csatornánként csak két kimeneti tranzisztor található, egy a szinuszhullám pozitív és egy negatív résznek. Ennél a tapasztalataik alapján több egyszerűen nem kell.

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítő hátlap

Ehhez illeszkedik a nagy sávszélességű tápegység, ami által csatornánként 250 W teljesítmény leadására képes 4 ohmon, ami több, mint elegendő feszültséget biztosít ahhoz, hogy elkerülje a magas csúcsok levágását, rengeteg teret és zenei szabadságot kínálva. Több ezer óra volt az erősítő behangolása, amely során minden egyes alkatrészt gondosan kiválasztottak és optimalizáltak, hogy az AMP-150 a zenéből mindazt kihozza, amit ebben a kategóriában lehet. Ennek lényege Koppenhágában az, hogy az elérhető legmagasabb esztétikai, műszaki és hangreprodukciós minőséget ötvözzék az egyszerű és funkcionális kialakítással, továbbá elég erős legyen ahhoz az erősítő, hogy tulajdonképpen bármilyen jellegű hangfalat meghajtson, ugyanakkor muzikális, tisztelettudó és hiteles is maradjon.

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítő

A Gato Audio AMP-150 integrált sztereó erősítőt a gyártó FM-30 álló hangfalával és CDD-1 CD-lejátszójával hallgattuk meg, de nem maradhatott ki a saját csöves készülékünk és Focal Profile állványos hangfalunk sem.

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítő teszt Gato Audio FM-30 hangfal

A Gato Audio a sztereó erősítők terén sem hazudtolja meg magát

A Gato Audio készülékei közül eddig kettő hangfalat ismertünk meg, amelyek bizony az erejükkel, magabiztosságukkal és odaadásukkal brillíroztak, viszont a fókusz minden esetben azon volt, hogy valódi zenei értelemben vett értéket nyújtsanak nekünk. Nos, azt már az elején le kell szögeznünk, hogy ebből a szempontból az AMP-150 integrált sztereó erősítő tipikus Gato Audio! Könnyű volt beüzemelni, minden logikus és egyértelmű, és még az elhelyezése sem okozott problémát, annak ellenére, hogy a mélysége jelentősen nagyobb a szélességénél. Négy elég kicsi, de vaskos lábon szunnyad a készülék, a súlyelosztás is rendben van, hiszen a jókora trafó előre került, mögé a többi elektronika, tehát ha letesszük a polcunkra, akkor ott is marad. A készülék egyedi szépségével elég nagy ellentétben van a távirányítója, ami egyszerűbb darab talán nem is lehetne. Ennek az okai között keresgéltünk, és több megoldást is találtunk. Egyáltalán örüljünk annak, hogy van, hiszen sokan egyszerűen elfelejtenek ilyet mellékelni ebben a kategóriában, a frontoldalon lévő két tárcsát ebben az esetben öröm kezelni. Sok gyártó rendszertávirányítót ad a termékéhez, ami jó dolog, de a felhasználóbarátságot hajlamosak elfelejteni a tervezéskor, nagyobb tudásúaknál már az is gyakran előfordul, hogy csak applikációval vezérelhetjük a mobiltelefonunkról, amitől sokan idegenkednek. Mindezek mellett is picit értetlenül állunk a dolog előtt, de az AMP-150-re ránézve egy pillanat alatt el is felejtjük ezt a tényezőt. És még meg sem szólalt!

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítő teszt

Öblös basszus, energikus hangok váltak le a hangfalakról, az erő minden egyes ütemben dominált. Nem mászott az arcunkba, nem taglózott le, de folyton jelen volt, ezáltal adva bármilyen stílusú zenének egy markáns, kézzelfogható erőt, energiát és lendületet. Nagyon könnyen képes volt belevonni azok mélységébe, hiszen szorosan tartotta a gyeplőt, ugyanakkor könnyed volt az előadása. Nem erőlködött, szeretett élni és nagyon sokat adni ebből. Ugyanakkor rengeteg tapasztalattal is rendelkezett, kellően érett és kiforrott, nem találtuk soha azt, hogy hirtelen felindulású, kapkodó, felelőtlen lenne. Zenékből is inkább azok feküdtek neki, amelyek igazi tartalommal bírnak, az előadói szintén a középkorosztályból kerültek ki. Ez nem azt jelenti, hogy nagyon ellenkezett egy kis elektronikus duhajkodástól vagy sebes metáltól, de a lényeget nem itt mutatta meg.

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítő teszt

Először sokáig hallgattunk rajta finom, instrumentális jazzt, amit idővel meguntunk. Na nem a Gato miatt, inkább neki köszönhető, hogy olyan sokáig nem cseréltünk lemezt, hiszen még ebbe is tapintható energiát és erőt sikerült pumpálnia. A csatornánkénti 150 watt nem kispálya, nem is nagyon kellett a hangerőtárcsát azért megmozgatnunk, hogy bármelyik hangfalunkat felébressze. Tapintható hangszerekkel, rezdülő húrokkal jutalmazta meg kézmozdulatunkat, és közben arra gondoltunk, hogy talán felesleges is volt ennyi erőt pakolni ebbe a technikai műremekbe. A konklúzió viszont azt tárta elénk, hogy a hosszú élettartamhoz, a bármely rendszerbe való beilleszkedéshez és a hangos élvezetekhez ehhez nagyon is szükség volt. A távirányítót továbbra is békén hagytunk, inkább a jókora alumíniumon csavartunk egyet és jöhetett a minőségi szórakozás után a felelőtlen, amiből azért a nívó sem hiányzott. Azt le kell írnunk, hogy kis idő elteltével megijedtünk, mert a készülékház elég meleg volt, viszont a hőfok hosszú órák múlva sem nőtt. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy az erősítő relatíve gyorsan bemelegszik, így nem kell várnunk még teljesen kikapcsolt állapotból való felélesztést követően sem arra, hogy készen álljon a valódi értékei feltárására. Plusz pont, akárhonnan is nézzük!

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítő CDD-1 CD-lejátszó

Egy kis Dire Straits, B.B. King majd van Halen került a repertoárba, azután a Safri Duo hadakozott a sok elektronika között a dobokkal, végül kicsit elkalandoztunk a nyolcvanas évekbe Bobby Orlando által, ahol pulzálásból és szintetikus hangszerekből sosem volt hiány. A Gato Audio AMP-150-en úgy látszott, hogy semmi sem tud kifogni, és ez a zenehallgatásunk végéig így maradt, pedig nem kevés órát töltöttünk el a társaságában, hiszen mindvégig izgalomban tartott. Ebből a domináns, erőteljes előadásból viszont nem hiányzott a lélek és tapintat sem. A cég hangfalainál érezhető volt, hogy a hisztik nem hatják meg, viszont az erősítő tartva ezt a karaktert, még valamit képes volt belecsempészni a zenébe. Nem feltétlenül érzelmekről vagy tapintatról van szó, hanem finomságról, odafigyelésről. A hallottak alapján egyáltalán nem csodálkoztunk azon, hogy a Gato Audio bemutatkozó terméke számtalan díjat tudhat a magáénak, hiszen a maga nemében ritka erős nyitáshoz volt szerencsénk. Formabontó és gyönyörű a külseje, plusz létrehozott egy olyan egyéni, nagyon erős hangkaraktert is, amivel minden zene megelevenedett, ezáltal a mi szervezetünkben is jobban áramlott a vér.

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítő

Barbara Streisand még közelebb engedett magához, ahogyan Tori Amos is végre felnőtt hatalmas zongorájához, Chopin vagy Strauss esetében határozottan, de könnyedén kalandoztunk a klasszikus alkotások erdejében. A Gato Audio ezzel az erősítővel úgy alkotott meg egy karaktert, hogy maga a készülék vált azzá. Egy igazi egyéniség, aminek fő védjegye a zeneszámok határozott, domináns, de az árnyalatokat és pillanatnyi szépségeket is feltáró előadása. Már a külseje miatt is gondolkozás nélkül megtartanánk, az előadása pedig könnyen pontot tehet a kérdésünk i betűjére.

Gato Audio AMP-150 sztereó erősítő CDD-1 CD-lejátszó

A szépség, stílus és erőteljes melódiák ötvözete

Az AMP-150 integrált sztereó erősítő a Gato Audio egykori első terméke volt, de ma is teljes figyelmet kell fordítanunk rá, mert egyszerűen úgy jó, ahogy van. Egyedi a formája, lélegzetállító a külseje és kivitelezése, a hangja erőteljes, pontos, határozott, de a finomságok feltárásáról sem feledkezik meg. A Focal hangfalainkkal igazán remekül érezte magát, a saját házon belül készült FM-30-nak pedig elvette a kissé markánsra sikerült élét, tehát a Gato Audio annak ellenére, hogy könnyen illeszkedik, elsősorban saját rendszerben gondolkozik. Az eddigi tapasztalatainkból kiindulva már alig várjuk, hogy további elektronikák látogassanak el hozzánk, amelyek az AMP-150 stílusjegyeit viszik tovább, tehát kikapcsolt állapotban is elégedettséget nyújtanak. Az érzés a használata közben ki is teljesedik. Kell ennél több annak, aki a szépséget és az igazi zenehallgatást együtt szeretné magáénak tudni? Igen, mégpedig érték. Mindenkit megnyugtatunk, az AMP-150 azt is képviseli.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.