Furutech ADL GT40 USB DAC teszt

2012. május 18., péntek, 12:15

Furutech ADL GT40 USB DAC phono DAC DAC DA konverter fejhallgató erősítő hifi

Minek nevezzelek? Zsebkoncert, netán zsebre vágható stúdió? Vagy egyszerűen fél téglányi valóság? Teljesen mindegy, milyen definíciót társítunk a Furutech ADL GT40 mellé, az aprócska fémdobozba zárt USB-s DAC már világszinten teper. És ezúttal hozzánk is beköszöntött, nem kevés időre, hogy kívülről-belülről alaposan megismerjük. Megkönnyezteti a hallgatót, mind kiderült. Hogy ez pozitív, vagy negatív értelemben értendő-e, cikkünkből kiderül!

Szinte gyerekes egyszerűséggel, derűvel fogalmaz a Furutech, jut eszünkbe a GT40 dobozára írt tájékoztatásokat, specifikációkat olvasva. Végre nem akarják ránk zúdítani a mennyországot, amit egyes gyártók előszeretettel alkalmaznak (pompásan csodálatos hangzást kap, a legjobbnál is jobbat, stb.), a diszkrét csomagoláson csak tények, és tömör ígéretek fogadnak. Egyike ezen kijelentéseknek a korrekt ár/érték arány is, ami első hallásra ellentmondásosnak tűnhet, elvégre több mint százezer forintos kütyüről beszélünk. Igen, ha viszont megnézzük, mennyibe kerül mondjuk egy Furutech tápkábel vagy milyen összegért kapunk más márkájú 96 kHz/24 bit-es DAC készüléket, fejhallgató erősítővel, phono előfokkal és ilyen megépítettséggel, tisztázódik a helyzet.

Furutech ADL GT40 USB DACFurutech ADL GT40 USB DAC hátlapFurutech ADL GT40 USB DAC belső

Színvonal

Alig egy kilót nyom a komplett csomag, melynek tömegét szinte csak a GT40 teszi ki. A készüléken kívül találunk egy külső tápegységet, leírást és egy alap kivitelű USB B 2.0 vezetéket. Zsebszótár méretű tesztalanyunk tömege papíron kb. 785 gramm, mi 791-et mértünk. Külsőleg egy klasszikus, A-osztályú erősítő miniatürizált változatának tűnik. A lágy felületűre csiszolt és kerekített élű, elől-hátul jókora csavarokkal rögzített készülékház önmagában tisztességes, a potméter minősége szintén példás, igényesen esztergált, finoman mozgatható, teljesen zajtalan. Alul masszív gumi tappancsok nyelik el a környezeti rezonanciákat. Egyébként maga az előlap kellően letisztult, mondhatni high-end-szerű. A hangerőszabályzó, képről nézve kissé ormótlannak tűnhet, azonban csak a készülékházhoz képest nagy, nála lényegesen kisebbek a baloldali kezelőgombok. Utóbbiakat üzembe helyezéskor kis LED-ek világítják hátulról (USB módban zöld, Phono módban piros színnel, üzem alatt a Power gomb kéken izzik), fényerősségük nem zavaró. A GT40 háromállású bemenetválasztóját talán szerencsésebb lett volna előlapjára helyezni, illetve maga a kapcsoló elég visszafogott minőségű a készülék többi szervéhez képest, ennek puritán kivitelét több ízben kárpótolják egyéb extrák. Példának okáért tesztalanyunk MM/MC Phono előerősítőként is működtethető, régi LP lemezeinket digitalizálhatjuk vele akár 96 kHz mintavételezéssel. Az ehhez szükséges földelést hátul fogadja, a teflonnal szigetelt, aranyozott RCA csatlakozók mellett. Ugyanitt lapul a számítógépünk zenei állományára éhező, aranyozott USB-aljzat és a 9 voltos csatlakozó is. A külön tápellátást azért indokolja a Furutech, mert az USB portról érkező feszültség szerintük önmagában nem elég ahhoz, hogy igazán komoly tudású elektronikát működtessen. Ez különösen akkor válik érthetővé, ha bekukkantunk a motorháztető alá, ahol minőségi alkatrészek rejtőznek, a digitalizáláshoz használt ADC IC áramkör már önmagában biztató. A cikk írásakor, ezen ponthoz érve arra gondoltam, amit valószínűleg olvasóm is gondol e pillanatban: Azonnal bekapcsolni, meghallgatni!

Furutech ADL GT40 USB DAC hátlap

Könnyen barátkozik

A GT40 számítógéppel való összekötése nem igényel különösebb szaktudást. Automatikusan felismeri a PC vagy MAC alapú operációs rendszereket és telepíti saját magát. Ez a folyamat körülbelül fél percet vesz igénybe. Habár a tesztidőszak alatt nem állt rendelkezésünkre analóg lemezjátszó, ettől függetlenül jó pár nagy felbontású, 24 bites anyaggal megtömtük a GT40 digitális gyomrát. Fejhallgatós használatra két nívós példányt, az AKG K 601 referencia fejhallgatóját és Sennheiser legendás HD 600-at alkalmaztuk. Természetesen hangfalas hifizésre is sort kerítettünk, dobozkánk arany kimenetére a hamarosan szintén tesztpadra kerülő NAD C 326BEE középkategóriás erősítőt kötöttük (gyári tápvezetékkel), ami egy pár Jamo hangfalat szándékozott meghajtani, nagy tisztaságú réz hangfalkábelen. Mindez egy kb. 20 négyzetméteres, átlagos akusztikájú szobában történt, bár a helyiség hamar érvényét vesztette, el is mondjuk miért.

Furutech ADL GT40 USB DAC belső

Döbbenet

Udvariasan állíthatnánk, hogy sok mindent meghallgattunk a Furutech termékével, viszont a hallgatás eleinte "habzsolásnak" bizonyult. Persze közrejátszott, hogy késő este álltunk neki a próbának, ezért másnap délelőtt, kipihenten is nekirugaszkodtunk, de ugyanaz történt. Gyakorlatilag bármilyen zenét tettünk fel a számítógépünkön, azon kaptuk magunkat, hogy izgatottan kutakodnánk továbbiak után. Viszonylag kevés szám akadt, melyeket normál vérhőmérséklettel sikerült végighallgatni, ezúttal eláruljuk:

Aerosmith - Roadrunner (44.1 kHz, 24 bit FLAC)

Radiohead - No Surprises (44.1 kHz, 16 bit, FLAC)

Imogen Heap - Blanket (96 kHz, 24 bit, WAV)

Chick Corea - The Mad Hatter (96 kHz, 24 bit, FLAC)

Nino Rota /Galliano/ - Godfather (96 kHz, 24 bit, FLAC)

Charles Lloyd Quartet - Mirror (96 kHz, 24 bit, FLAC)

Mahler - Symphony No.8: Part II (44 kHz, 16 bit CD)

A GT40 hangzásvilágát csak különféle műfajokon lépcsőzve lehet igazán megtapasztalni, az őszinte meglepetés különféle variációival. Szerencsére pozitív meglepetésről beszélünk. Natív képessége fejhallgatón mutatkozik meg legjobban, a végeredmény minden esetben meggyőző. Steve Tyler recés, szivarfüsttől érdes hangszíne hibátlanul visszaköszön, eközben a komplett zenekar dinamikusan, precízen követi, a torzítós gitár erősítőjében érezni a túltengő energiát. A Radiohead szívszorongató orgánumú énekese hasonlóképp realisztikusan, már-már zavaró közelségből fakad dalra, eközben a háttérben monoton lüktető mélyek és a xilofon csengése iszonyatosan részletgazdag. A Furutech ADL GT40 kíméletlen, zeneiségét készakarva se tudná megtagadni, minden motívumot nyíltan, sterilen, mégis életteli módon tessékel körénk. Igen, körénk, mert fejhallgatót használva valódi térélményben volt részünk, eleinte nem akartuk ezt közölni, de Mahler darabjában még a szemünk is könnybe lábadt, bármilyen közhelyesnek tűnik, megtörtént, pedig nem szokásunk meghatódni a zenétől. Mikor Valery Gergiev feldolgozásában előtérbe kerül a kórus, úgy érezzük, teljesen beszippant a felvétel, a megszámlálhatatlan zengő torok betölti a teret, és nem látjuk a hangszínpad határait. Immár nem tudni, hol volt az a 20 négyzetméteres teszthelyiség, agyunk elhiteti, hogy valahol, egy óriási teremben állunk egyedül, a csodálatosan zengő kórussal szemben, és ők csak nekünk énekelnek. Halljuk a fúvósok gombjának kattanását, de nem csak itt, Charles Lloyd kvartettjében is több ízben feltűnik a hangszerek saját zöreje, a zenészek mocorgása, minden a helyén van, ebbe a karakterisztikába egyszerűen nem tudunk belekötni. A K 601 kissé szárazan, finoman, modoros dinamikával, míg a HD 600 lendülettel, markánsan, minden neszt kíméletlenül elénk csalogatva szerepelt, talán nekik is jár egy piros pont, persze az elektronika nélkül mindez nem is vált volna valóra.

Egyértelmű vélemény

Az ADL GT40 funkcionalitását tekintve egy kiváló termék, mely magában hordozza a valódi, kompromisszummentes zenehallgatáshoz szükséges pluszt. Anyagminősége, kivitelezése úgyszintén elnyerte tetszésünket, egyedül a bemenetválasztón variálhattak volna, de hát kit érdekel, elvégre bőgtünk egy jót. Az előző bekezdésben elfelejtettük említeni, hogy a sztereó rendszeren is érezni lehetett tesztalanyunk képességeit, bár valószínűleg egy néhány fokkal komolyabb konfiguráción még többet mutatott volna a GT40, de éppen ezért különleges termék: ha társítjuk egy 50-100 ezer Ft környékén kapható fülessel, cirka 250 ezer forintból kapunk egy olyan hangot, ami még a háromszor drágább rendszereken sem jön elő. Elég, ha nem megfelelő a szoba akusztikája, a kábelezés, vagy a CD-lejátszó befuccsol... a Furutech kütyüje jól mutatja, milyen irányba fejlődik a piac, szükségtelenné téve a mechanikus forráseszközök használatát, megfelelő minőségű, nagyfelbontású zeneállományunkhoz kifogástalan partner.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.