Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő teszt

2023. február 2., csütörtök, 10:15

Fezz FezzAudio audio hifi erősítő hifi erősítő sztreó erősítő csöves erősítő Fezz erősítő Fezz Audio erősítő teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Fezz erősítő teszt Fezz csöves erősítő

Viszonylag új jövevény a magyar piacon, a lengyel Fezz Audio, meglehetősen érdekes termékválasztékkal. A fő csapásirány a csöves erősítők gyártása, de a fejlesztés is ott történik és a kézzel készített alkatrészek (a toroid trafó például) garantálják a minőséget. A repertoárban fellelhető még számos tranzisztoros, és phono erősítő is. Mi egy csöves erősítőt kaptunk kézhez, mégpedig a Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige névvel ellátott elegáns masinát, meghitten világító csövekkel, a kimenő teljesítmény 2x35 W push-pull AB osztályú elrendezésben.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítőFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítőFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítőFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítőFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítőFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítőFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítőFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítőFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítőFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítőFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítőFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő frontFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő hátlapFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő hátlapFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő hátlapFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő hátlapFezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő hátlapFezz EVO Silver Luna csöves erősítőFezz EVO erősítőkFezz Audio gyár

A gyártó szerint az elsődleges dolog náluk a "Made for music", azaz első a zene, ennek érdekében kézzel készített és gondosan ellenőrzött, egyedi darabok kerülnek legyártásra. Többféle opció áll a vevő rendelkezésére, ha valamivel bővíteni szeretné, lehet akár mélyláda kimenet sőt még Bluetooth is, így téve univerzálissá készülékeit.

Számtalan színben kapható kielégítve a kényes vevői ízléseket, az ezüsttől a bordón át a feketéig, vagy akár bézs is lehet a választék.

Fezz EVO Silver Luna csöves erősítő

Új belépő a piacon Fezz Audio, ahol főleg csöves masinák gyártására szakosodott termékek kerülnek eladásra. Mostanság újra divatos lett (igaz teljesen sohasem múlt el) a világító üvegekkel ellátott gépezetek készítése, amit az ínyenc hifisták kitörő örömmel fogadnak.

Fezz EVO erősítők

Nálunk az EVO Silver Luna Prestige a kétszer 35 W kimenő teljesítményű modell tette tiszteletét, alaposan kiveséztük és meghallgattuk az alapmodell (Alfa Lupi) eggyel felette lévő verzióját, ami extrákkal bővíthető, ha valakinek arra van igénye.

Az Evo = Evolution - ez az újragondolt széria elnevezése, ami elsősorban a dizájnról szól, ahol a jó hang mellett a színválaszték is példaértékű.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő

Kinézet és csatlakozók

Három jókora toroid trafó utalja a látképet, előttük trónol a 4 db EL34 (teljesítmény erősítés), 2 db ECC83 és 2 db 6n2p (előerősítők) csövek. A tetején a két hátsó trafó között lelünk rá az üzemmód kapcsolókra, amikkel tetróda vagy pentóda erősítés között választhatunk, ezzel elégítve ki a kényes, aranyfülű közönséget. Válthatunk a csövek között is, így összesen négyféle lehetőség áll a rendelkezésünkre.

Az előlapon két, jókora forgatógombot találunk, az egyik a hangerőt szabályozza, a másik a bemenetválasztást intézi.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő

Összesen három RCA bemenet tudja fogadni a jeleket, opcionálisan kérhető bypass bemenet és szubkimenet, Bluetooth ki-bekapcsoló (alapból nincs Bluetooth) a hangfal csatlakozók 4-8 Ohm bekötési lehetőséggel, IEC táp aljzat és hálózati billenőkapcsoló az áramtalanításhoz.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő hátlap

Ha letakarjuk a rendelhető védőráccsal a tetejét, akkor pont úgy néz ki, mint egy régimódi kenyértartó, igaz több gyártó is ezt a megoldást alkalmazza. De miért tennénk ezt? Hiszen így elesünk a bensőséges fényt sugárzó EL34-ek látványától. Természetesen ezt a védőrács nélküli megoldást, kizárólag olyan ember használja, aki tudja mit csinál, ahol nincs kisgyerek, vagy kiskedvenc, mert egy törött csőhöz hozzáérni nem életbiztosítás (és ezt tessék nagyon komolyan venni!).

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő

Még, ha nem lennének a sárgán világító csövek, még azok nélkül is elegánsan egyszerű a látvány, a félkörívben elhelyezett lámpák, mögöttük elhelyezett jókora toroid és illesztő trafók uralják a felső részt.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő

Itt találjuk a tetróda/pentóda váltó kis billenőkapcsolóját, és egy másikat, ahol 4 darab EL34 cső dolgozik a végfoknál és két darab ECC83 vagy 6N2P az előfok részen. Mindkét cső megtalálható a dobozban, gyárilag tartozék melyek az előfokhoz tartoznak és kapcsolható, hogy melyiket használjuk éppen. Itt jegyezzük meg, Psvane csövekkel is rendelhető!

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő

A kimenő teljesítmény kétszer 35 W A/B osztályú push/pull elrendezésben, ami bőven elegendő egy átlagos lakószoba, vagy nappali zenével való ellátásához, egy átlagos érzékenységű hangfalon keresztül.

A ház masszív, tank jellegű, a legjobb Naim hagyományokat idézi, amit a majdnem 27 kg-os tömege is alátámaszt. Kevesen fogják ide-oda pakolni, nem spóroltak az anyaggal a tervezők.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő front

Használat közben

Rém egyszerű. Bekapcsoljuk a hátul található gombbal és működik. Azért azt megjegyezzük, sajnos semmiféle visszajelzés nincs a csövek állapotáról, nem kapunk információt, mikorra melegednek be teljesen, mindenesetre mi hagytuk minimum jó két percig, addig semmit nem csináltunk rajta.

A bemenetváltás zökkenőmentesen működött, pontosan lehetett szabályozni a három darab RCA bemenet mindegyikét, nem volt holtjáték, vagy bizonytalanság mikor, melyik szól éppen. A melegedés értelemszerűen jókora volt, sok hely kell neki, semmiképp ne tegyük olyan helyre, ahol nem tud szellőzni!

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő hátlap

A hátlapon a hangfal kimenetekre oda kell figyelni, hova dugjuk a kábelt a 4/8 Ohm kimenet miatt, ne felejtsük el megnézni hová kell helyezni a kábel végét.

A pentóda/tetróda váltásnál a billenőkapcsoló határozottan kattan egyet, nem hagy esélyt a rossz állásba tevésbe, bőséges út van a kettő között. A hangerő kényelmesen szabályozható, nincsenek hirtelen ugrások a hangerő szintjében.

A Luna Silver Prestige példaértékűen megmutatta, hogyan is kell működnie egy felső kategóriás szerkezetnek.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő hátlap

Tesztkörnyezet

Naim SUPERNAIT 3 erősítő, Topping D70S és S.M.S.L M400 DAC, Topping A90 elő- és fejhallgató erősítő, Cocktail Audio X50D hálózati futómű/streamer, Satori hangfal, SVS SB-3000 szubláda, VIABLUE és AudioQuest kábelek.

Hangminőség

Az ember azt várja általában a csöves erősítőktől, hogy kellemes, barátságos sokáig hallgatható hangot szolgáltassanak, ellenben a tranzisztorosokkal, ahol ugyan több a részlet és pontosabb a sztereó kép, de fárasztó lehet egy idő után (azok a fránya előítéletek!).

Természetesen egy csöves is lehet fárasztó és egy tranzisztoros is szólhat sokáig kellemesen, nem ettől függ, hanem attól, mit pakoltak a belsejébe (jelen esetben a külsejébe is) meg még ezer más dologtól.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő

A Prestige érdekesen állt a dolgokhoz, hozta jó erősítők sztereóját, meglepetésre, főleg mélységben, ahol nem sok versenytársa van ebben a kategóriában. Hatalmas színpadot nyitott meg hátrafelé a két hangfal mögé, szélességben hozta a kötelezőt. Ez a nem megszokott felállás, új élményeket tudott nyújtani zenehallgatás közben, például Hans Zimmer prágai koncertjén a színpad és a közönség érezhetően jobban kettévált, mint ahogy ezt a jó minőségű erősítőktől megszoktuk. A hangszerek és az előadók egy jó lépéssel hátrébb léptek a hangfalak síkjából, a Naim-hoz képest, inkább mélységben rendeződtek, nem a hangfalak felé, oldalirányban, ami igen jó hatással volt a hallgatási élményre. Ez a mélységi élmény főleg az élő felvételeken jött elő látványosan, de ahol jó volt a stúdió munka, jól sikerült a keverés, ott is szembe, illetve fülbe ötlő volt.

Kicsit becsapós volt a frekvencia egyensúly, a mélyhangok jól megfogottak voltak, hozta a jó tranzisztorosok szintjét. A Massive Attack - Angel című számán nem fulladt le, egész jól lekövette a futamokat, pedig ugye ez a csövesek egyik rákfenéje lehet. A Prestige viszont megugrotta ezt a nehéz feladatot ritmusosan, puhán egyben dörgedelmesen hajtotta meg a hangfalakat.

Ami igen látványosra sikeredett, az a prezensz tartomány, azaz a legfelső és középsáv közötti rész, finom hangsúlyt helyezett erre az összetevőre, nem frekvencia kiemelést, hanem "ízt" kapott. Mark Knopfler és Mike Oldfield gitárjainak sikerült élt, harapósságot és dinamikát adni, nem esett bele abba hibába, hogy fárasztóvá vált volna, élményszámba ment ezen zenék hallgatása, holott tudva tudtuk, bizony becsap minket egy picit. Érezni lehetett a húrok megpendítésén a gyorsaságot, az azonnaliságot élővé téve ezzel az előadást, mindezt hangsúlyosan, de egyben diszkréten még a józan ízlésen belül.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő

A sáv legfelső tartományát finoman lekerekítette, aki katonásan precíz és minden apró részletet az arcába toló megoldást keres, az ne itt tegye. Itt mást kap; egy még éppen eléggé részletes felbontást és a fület gyengéden simogató előadást.

Elérkeztünk a legerősebb oldalára a mélysági képábrázolás mellett, mégpedig arra tulajdonságára, hogy egybefüggő egészként tudta ábrázolni az egész zenei tartományt. Egybefüggő és folyamatos volt az átmenet a mélyek a közepek és a magasak között, soha nem volt olyan érzésünk, hogy az egyik a másik kárára szólalt volna meg. A lényegi részekre figyelt a zenében azt adta a tudomásunkra és a prezensz kifinomultan elegáns hangsúlyozása adott egy olyan élményt, amit nehéz felülmúlni.

Nem mehetünk el szó nélkül a tesztelt gépek egyik nehéz feladatára utalva, a szimfonikus zenei műsorok néha "nehézkes" megszólaltatására, ami komoly kihívást jelent, ha nem képes komplett egészként kezelni ezt a műfajt. A lengyel masinának ez is sikerült, TIDAL-on hallgatva Beethovent ott ragadtunk a gép előtt, mikor átváltott Mozartra és Lisztre, remekül szórakoztunk eszünk ágában sem volt más zenére váltani. Képes volt a hangversenyterem akusztikáját visszaadnia, benne a példásan elhelyezkedő hangszerekkel együtt. Itt is inkább mélységben jeleskedett a Prestige ami, mint már említettük nem egy megszokott dolog, a legtöbb hasonló gyártmány inkább szélességben jeleskedik.

Természetesen kipróbáltuk a pentóda és a tetróda erősítés közötti különbséget. A különbség csekély, momentán nekünk a pentóda állás tetszett jobban, picit dinamikusabb, erőteljesebb lett a zene, de ez annyira ízlés kérdése, hogy szóra sem érdemes, mindkét állásban minőségi élményt nyújtott.

Fezz Audio EVO Silver Luna Prestige csöves erősítő

Konklúzió, ajánlás

Ha csöves erősítő, akkor az ember elvárja a barátságosan világító csövek látványát, ami megnyugtató és szemet gyönyörködtető egyszerre. Visszautazva az időben, az ősember is ugyanúgy élvezte a barlangban rakott tűz fényét és melegét, ami évtízezredek után sem múlt el, bele lett kódolva a génjeinkbe és most a csöves erősítők látványában manifesztálódott.

A Fezz Audio Silver Luna Prestige hozta ezt a megnyugtatóan harmonikus hangulatot, amibe ráadásképpen még bőven elég energia is került a kifinomult hangzás mellé.

Megvan a maga kis meghitt, exkluzív világa, olyan, mint egy hangulatos pub, ahol nyugodtan és kényelmesen, mást nem zavarva lehet szórakozni. Sima és egyenletes frekvencia-átvitel némi alsó magastartomány színezéssel, hangsúlyozással, de ez adott neki egy egyedülálló ízt, ezzel lett kerek az egész.

Ebben az ár tartományban már nehéz ajánlani valamit, de aki megengedheti magának a jelentős kiadást, annak erősen ajánlott címkével jutalmazzuk a Fezz Audio Silver Luna Prestige csöves erősítőt.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.