ELAC Element EA101EQ-G integrált sztereó erősítő teszt

Kötelező reform

2017. február 16., csütörtök, 18:30

ELAC audio hifi erősítő hifi erősítő ELAC erősítő ELAC Element erősítő teszt hifi teszt ELAC teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt ELAC erősítő teszt

Az ELAC sikeres lépést tett a megfizethetőbb kategória felé, mikor létrehozta modern, ügyesen hangolt Uni-Fi szériás hangfalait. Nem sokkal később úgy döntöttek, hogy házon belül megoldják a népszerű dobozokhoz illeszkedő elektronika biztosítását is. Így aztán üdvözölhetjük az ELAC Element erősítőt, mely elméletileg tökéletes párost alkot az említett hangsugárzókkal.

Mennyire audiofil?

Mielőtt kifejtjük bővebben az EA101EQ képességeit, nem árt előre tisztázni, hogy ő nem egyenértékű azzal a szinttel, amelyet a német cég kemény magja, speciális kivitelű high end hangfalai képviselnek. Sokak (minket beleértve) az ELAC név hallatán a gyémánt mintázatú ASXR kónuszra és a jellegzetes JET magassugárzóra ill. a szögletes, profin kidolgozott dobozokra asszociálnak. A milliós árú iparművészeti műalkotásokkal ellentétben az Element nem a maximalista audiofilek zenehallgatói szentélyébe, a kandalló és zongora közé akar beférkőzni. Sokkal inkább az erősítők svájcibicskájának mondanánk, melyet az átlagfelhasználó gondtalanul tud integrálni az életterébe.

ELAC Element EA101EQ-G hifi erősítőELAC Element EA101EQ-G hifi erősítőELAC Element EA101EQ-G hifi erősítőELAC Element EA101EQ-G hifi erősítőELAC Element EA101EQ-G hifi erősítőELAC Element EA101EQ-G hifi erősítőELAC Element EA101EQ-G hifi erősítőELAC Element EA101EQ-G hifi erősítőELAC Element EA101EQ-G hifi erősítőELAC Element EA101EQ-G hátlapELAC Element EA101EQ-G hátlapELAC Element EA101EQ-G hátlapELAC Element EA101EQ-G hátlapELAC Element EA101EQ-G belsőELAC Element EA101EQ-GELAC Element EA101EQ-GELAC Element EA101EQ-G AppELAC Element EA101EQ-G App - Auto BlendELAC Element EA101EQ-G

A fenti jellemzők kicsit érvényesek a korábban általunk is tesztelt Uni-Fi hangfalakra is. Simulékony hangjuk, rendkívüli terhelhetőségük és remek felbontásuk a legáltalánosabban értett, úgynevezett élvezhető hangot tudta prezentálni, frusztráló hibák nélkül. Az EA101EQ-t tudatosan úgy gyártották, hogy a Debut, Uni-Fi és 240.3 hangfalak partnerévé válhasson. Ahogy lentebb mindjárt kiderül, a fejlesztők egy termékben akartak megtestesíteni kis méretet, kedvező árat és okos funkciókat. Mindezért bruttó 220 000 forintot kell fizetnünk, illetve akik hangfallal együtt vagy törzsvásárlóként rendelik a készüléket, bevezető akció keretein belül 200 000 forintért vásárolhatják meg.

ELAC Element EA101EQ-G hifi erősítő

Küllem

Az EA101EQ-G egyik fő előnye, hogy a hagyományos sztereó erősítőkhöz képest sokkal kisebb és könnyebb is. Ugyanezt a (8 ohmon oldalanként 40 W) teljesítményt lineáris tápegységgel működő AB osztályú áramkör esetében többnyire háromszoros tömeg és méret mellett szokták biztosítani, jó esetben. Így aztán az ELAC mini erőműve elhelyezhető szűkös helyeken, vagy olyan speciális médiabútorokon is, amelyek már nem tudnak otthont nyújtani a klasszikus hifi elektronikák számára.

ELAC Element EA101EQ-G belső

Az Element abszolút XXI. századi dizájnt kapott. Elülső és hátsó élei kerekítettek, kinézete letisztult. Az előlapon egyetlen fizikai nyomógomb sem található. Impulzus potméter vezérli a jelszintet, a két (ki- és bekapcsoló, ill. forrásválasztó) kezelőszerv pedig értintés érzékeny. Az aktuális bemenetet, hangerőt és egyéb mellékes információkat vastag betűkészlettel informáló OLED kijelző jeleníti meg, mely 2-3 méteres távolságból már olvasható.

ELAC Element EA101EQ-G hifi erősítő

Alulra egész hatékony, csúszásgátló gumitalpak kerültek. Bizonyos szituációkban szükség is lesz rájuk, mert ha minden csatlakozót igénybe veszünk, a kábelek által könnyen elmozdulhat a mindössze 2,25 kg tömegű ház. A hátoldal takaros és funkcionális, szinte minden négyzetcentiméterét kihasználták. Található rajta egy pár banándugóaljzat. A szokásosnál kisebb, ezért célszerű szerelt kábelt alkalmazni hozzá. Digitális fronton, a számítógépes USB-n kívül két optikai és egy koaxiális bemenet is adott. Melléjük még szegődött két analóg sztereó RCA is, tehát összesen 6 db forráseszköz illeszthető az Elementhez, hetedik opcióként a beépített Bluetooth vevő kínálkozik. Ezekhez tartozik még egy mélysugárzó kimenet is, amely ebben a kategóriában el is várható. Így masszív dinamikát érhetünk el akkor is, ha a tévé környékén csak pici hangfalak számára van helyünk. Végül, de nem utolsósorban fejhallgató erősítő kimenet is található az EA101EQ-G előlapján.

ELAC Element EA101EQ-G hátlap

Két apróságon akadtunk fenn, melyek szerintünk az ár és az ELAC-tól megszokott figyelmesség ismeretében több odafigyelést érdemeltek volna. A műanyag, kissé lötyögős jelszint vezérlővel nehezünkre esett megbarátkozni, illetve a tetőbe ágyazott, méhsejt mintázatú gumilemez felesleges motívumnak tűnt, nyugodtan mellőzhették volna, helyettesítve fémborítással. Természetesen ezek nem égbekiáltó bakik, főleg azoknak, akik mindent a kanapéból szeretnek intézni, a készülékeik piszkálása nélkül. Nekik ínyükre lesz az erősen Apple küllemű infravörös távvezérlő, és a Bluetooth applikáció (melyre nemsokára visszatérünk).

ELAC Element EA101EQ-G hifi erősítő

Tesztalanyunk szívét a BASH Tracking erősítő képezi. Egy modulált kapcsolóüzemű tápegységgel biztosítja az áramellátást, a végerősítő modul pedig hagyományos AB osztályú. Másodpercenként több, mint 400 000 kapcsolás történik, ezzel mintegy biztosítva, hogy a beérkező hangjel felerősítéséhez csak a szükséges mennyiségű feszültséget kapjuk. Így sokkal kevesebb az elpazarolt, hő formájában távozó energia. Ettől függetlenül nem tanácsos zárt helyre tenni az ELAC mini erősítőjét. Tesztünk során alaposan átmelegedett a gumi tetőlap, de kétségbeejtő forróságot egyszer sem érzékeltünk.

ELAC Element EA101EQ-G

Használat közben

Az Element belsejében DSP (digitális jelvezérlő processzor) található, melynek segítségével önkalibrációra is képes. Utóbbihoz telefonos applikáció használata szükséges, alkalmazásával a hallgatói pozícióhoz igazítható a rendszer karaktere és összefésülhető a hozzá csatlakoztatott mélyláda frekvenciasávja a hangfalakéval.

ELAC Element EA101EQ-G App

Az applikáció kiosztását és funkcióit jól átgondolták. Az alapvető szabályzásokon (balansz, hangszín) kívül külön vezérelhettük a mélysugárzó jelét (ha lett volna ilyen a rendszerünkben) és átírhattuk a bemenetek nevét (így pl. az OPT 1-re váltva "TV" felirat is olvasható a kijelzőről) is. Emellett az OLED fényét is szabályozhattuk, illetve praktikus extraként könyveltük el a fő hangerő mellett tetszőlegesen állítható, ún. Offset jelszintet. Utóbbi abban segített, hogy a különféle bemenetek jelerősségét egymáshoz közelebb igazíthassuk. Mindez leírva bonyolultnak tűnhet, de a gyakorlatban egyáltalán nem volt az. Az ELAC tervezői gyors és könnyen kiismerhető szoftvert raktak össze. Az Auto EQ funkció, melyhez mobileszközünk mikrofonját kellett használnunk, kb. 10 másodperces mérést követően máris engedélyezve lett. A kalibrálás megtörténte után, kizárólag fülünkre és memóriánkra hagyatkozva nem tudtuk egyértelműen megfogalmazni a változásokat, de az bizonyos, hogy a folyamat nem rontott a hangminőségen.

ELAC Element EA101EQ-G App - Auto Blend

Hangminőség

A gyártó ajánlásának megfelelően, tesztalanyunkat Uni-Fi BS U5 Slim állványos hangfallal hallgattuk meg. Forráseszköznek Windows 10 operációs rendszerű PC-t használtunk. CD minőségtől 192 kHz/24 bit mintavételezésig végighallgattuk valamennyi referencia felvételünket. Ezt követően csak próbaképpen belefüleltünk néhány kedvenc internetrádió csatornánkba, illetve megnéztünk pár jobb minőségű YouTube klipet is.

ELAC Element EA101EQ-G hifi erősítő

Egyfelől leszögezzük, hogy az EA101EQ-G nem mutatkozott gyengének egy pillanatra sem. Tisztességesen, bátran meghajtotta a kis hangfalakat. Nagyobb terhelésen megvillantotta foga fehérjét, a gyengeség, dinamikahiány érzete nélkül. A Uni-Fi dobozok a sarkokhoz közel kerültek, ezért manuálisan is visszavettünk kicsit az akusztika miatt fellelkesült basszusokból. Hagyta, hogy a hangsugárzók az általunk már jól ismert, gazdag felbontásban mutassák meg kedvenc számainkat. Szép dinamikai árnyalással, kiélezett beszéd és énekhangokkal szólaltak meg a hangszeres felvételek. Cassandra Wilson, Caro Emerald és Sara K. hangja azonnal kivetült a szoba légterébe. Eközben a hangszerek is folyamatosan furakodtak előre, hogy minél többet és minél jobban észrevegyünk belőlük.

Másfelől minden okossága és a kiélezett teljesítményű BASH elektronika ellenére a finom, hangyányi rezdülésekről nem akart tudomást venni. Amikor egy hangszer végzett aktuális szólamával, szinte el is tűnt, hogy helyet adjon a következő, vagy rajta kívül megszólaló hangsávnak. Az információ megjelent, de gondos lecsengés, mélységben való elúszás nélkül. E felvételeket és hangsugárzókat ismerve, jobban kiépített hangszínpadra számítottunk. Nem szabad elfelejteni viszont, hogy az EA101EQ-G nem csak hangot, hanem rengeteg szolgáltatást és kompakt kialakítást is kell, hogy nyújtson az árért cserébe. Márpedig hasonló vagy kisebb méretben csak D osztályú vetélytársakat ismerünk, melyek 1-2 kivételtől eltekintve zeneiségben, magasabb jelszinten nem tudtak olyan egységességet, felbontást mutatni, mint ez az erősítő. Az Element hallhatóan igyekezett egyensúlyt teremteni a hatékonyság és az élvezhetőség között. Szépen megtáncoltatta az Uni-Fi hangfalakat, és abszolút kiélezetten, hatásos módon mutatta be azok fő előnyét.

ELAC Element EA101EQ-G hifi erősítő

Végszó

Az ELAC EA101EQ-G integrált sztereó erősítő multimédiás téren kiváló funkciókat mutat fel. Ha hangerő kell, kisujjából kirázza, bemenetek terén ugyancsak bőkezű, emellett a hétköznapi hifi erősítőkhöz képest sokkal kisebb és könnyebb, vagyis több szituációban telepíthető. A Bluetooth alapú szoftverének köszönhetően a mini erősítők táborából képes volt kitűnni, és a részleteket is buzgón elénk tessékelte. Igaz, a modern külső és a konfigurálhatóság extra felárat jelentenek. Hangja összességében jó, és tényleg ütős párost alkot a Uni-Fi sorozatú hangfalakkal. Ettől függetlenül a B5 U5 Slim korábbi tesztünkből kiindulva meghálálja a finomabb, árnyaltabb karakterű erősítőket. Az Element törekedett a zeneiségre, annak ellenére. hogy nem tudott kibújni a jól ismert, kapcsolóüzemű mesterkéltség korlátja alól. Utóbbi alatt értendő, hogy a dinamika minduntalan határozott és szabályozott volt, szemben a nagyobb erőtartalékokkal dolgozó elektronikák szellős, lazán kibontott előadásával. Ebből arra következtethetünk, hogy a hifi gyártók a rendszerek terén is lépéseket tesznek a kompromisszum felé, amerre pl. a vezeték nélküli fejhallgatók kategóriája is araszol. Jó hangot így is lehet kapni, más kérdés, hogy a komfort, az extrák és a hatékony energiafelhasználás hátrébb helyezi a szofisztikált, magával ragadó, háromdimenziós jelenlétet. Ezért az Element csak azoknak ajánlható, akik egy mindenes célra szánt médiaközpont felépítése előtt állnak. Ha nem egy koncertterem atmoszféráját akarjuk újrateremteni, mindössze lendületes, tiszta hangra vágyunk zene/film/videojáték közben, akkor jó választás ez a kis erőmű.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.