Denon PMA-60 integrált sztereó erősítő teszt

Egyszemélyes zenekar

2018. február 12., hétfő, 16:35

Denon audio hifi erősítő sztereó erősítő hifi erősítő Denon erősítő Denon hifi Bluetooth hifi hifi teszt erősítő teszt Denon hifi erősítő hifi erősítő teszt Denon erősítő teszt

A Denon PMA-60 ügyes koktél formájában elégíti ki a kompakt, úgymond nappali barát sztereó rendszert építők igényeit, és noha nem a gyártó legkifinomultabb erősítője, hangja bizonyos célokra így is kifogástalan.

Polcerősítők támadása

Tavaly említettük, hogy a Denon bővíti Design sorozatának tagjait, a korábbi egy helyett két integrált sztereó erősítőre váltva, melyek logikusan drágább és olcsóbb kategóriát testesítenek meg. Utóbbit, nevezetesen a PMA-30-at (kb. 130 000 Ft) tavaly decemberben be is mutattuk egy cikk keretein belül.

Hozzá képest a PMA-60 (kb. 190 000 Ft) közel 50 % feláráért cserébe picivel több erőt és több extrát kínál, változatlanul kompakt méretben.

Régóta fontolgatjuk a polcerősítő, mint cikkeink közt választható kategória bevezetését és a Denon PMA-60 hiánytalanul beférne ide. Tömege mindössze 2,7 kg, 20x8,6x24 centis méretének köszönhetően pedig még egy íróasztal sarkán is könnyen elfér. Alig nagyobb, mint egy Mac mini, de ha élére állítjuk (ehhez csupán át kell csavaroznunk lábait az oldalán lévő mélyedésekbe) akkor alapterületileg még kisebb is. Mindehhez csatornánként 50 W teljesítményre képes (4 ohmon), ami 25 négyzetméter fölött vagy egybenyitott terekben már nem biztos, hogy elég egy ütős házibulira, de kisebb garzonokban, hálószobákban (vagy ahol nem a koncertélmény az elsődleges kritérium) bőven elég lehet. Ha ütős mélyekre vágyunk, akkor csatlakoztatható hozzá bármekkora teljesítményű aktív mélyláda is, tehát erőkorlátai valamelyest áthidalhatók.

Denon PMA-60 sztereó erősítő

Kötelező kötöttségek

Manapság egyre gyakrabban találkozunk olyan aktív hangfalakkal, amelyek beépített DAC-kal és Bluetooth vevővel rendelkeznek. A PMA-60 ugyanezeket a szolgáltatásokat nyújtja egy nem elhanyagolható eltéréssel; hogy olyan hangsugárzót csatlakoztathatunk hozzá, amilyet akarunk. Persze nincs értelme drága, magas terhelhetőségű audiofil állódobozokat mellé állítani (ezt mintegy jelzi a specifikációban közölt, relatív alacsony teljesítmény és magas THD is). Másfelől nem vagyunk egyformák és mindenkinek másfajta hangszórókészlet, ill. dizájn tetszik a hangdobozok közt. Így egyfelől kicsit többet kell fizetnünk (a PMA-60-ra alapozva hangfalakkal és kábelezéssel együtt 350-450 000 forintos csomagáron érdemes gondolkozni), másfelől egyelőre sokkal nagyobb a kínálat a passzív, mint az aktív dobozok terén.

Denon PMA-60 sztereó erősítő belső

Első ránézésre túlzó lehet az előlap letisztultsága, valójában a hátoldalon megtalálunk szinte mindent, amire a mai felhasználónak szüksége lehet. Adott a számítógép fogadására képes USB bemenet, a 2 db optikai és a koaxiális aljzat, valamint az előlapon lévő, 6,3 mm-es fejhallgató kimenet. A beépített aptX Bluetooth vevő is hasznos lehet különösen azoknak, akik pl. telefonjukon szokták használni a Spotify alkalmazást és otthon tartózkodva szívesebben szólaltatnák meg hifi rendszerükön a zenét. Egyesek talán hiányolhatnák a hálózati médiajátszás lehetőségét, arra viszont ott van a picivel nagyobb, ám hasonló koncepcióra épülő DRA-100 is.

Denon PMA-60 sztereó erősítő hátlap

Használat közben

A PMA-60 belsejében kapcsolóüzemű tápegység és D osztályú, magas hatékonyságú erősítő áramkör található. Utóbbiaknak köszönhető a csekély helyigény és az egészen meglepő, mindössze 35 W teljesítményfelvétel - még egyes fejhallgató erősítők is többet fogyasztanak ennél. Tehát nem fog túlzottan pörögni a villanyóra. Apropó pörgés, az előlapi potméter a PMA-30 elhanyagolt tárcsájához képest szerencsére sokkal jobb minőségű, persze legtöbben távvezérlővel lövöldözünk, ettől függetlenül említendő részlet.

Denon PMA-60 sztereó erősítő távvezérlő

Egyébiránt az eszköz használata cseppet sem bonyolult, a mellékelt infravörös távvezérlőt (amivel az opcionális DCD-50 CD-játszó is navigálható) volt időnk áttanulmányozni a PMA-30 tesztelésekor, a feladatát továbbra is ellátta, talán jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) gombjait kicsit jobban kiemelhették volna. Az erősítő, terheléstől függetlenül hajlamos volt fél órán belül felmelegedni, de alumínium oldalainak köszönhetően le is adta a viszonylag magas hőt.

Denon PMA-60 sztereó erősítő és DCD-50 CD-lejátszó

A használattal kapcsolatban mindössze két apróságba ütköztünk, ami az átlagfelhasználóknak talán fel sem tűnik majd. Egyfelől ha valaki sok filmet néz, annak lehetőség szerint az optikai helyett inkább az USB vagy koaxiális bemeneteket javasoljuk, előbbi ugyanis enyhe ajakszinkron késést produkálhat. Másfelől a Rocksmith gitározós videojátékot PC-ről elindítva szaggatottá vált az USB DAC hangja, ezt a zavart a programhoz mellékelt, ugyancsak USB csatlakozós hangkártya okozhatta. Egy szó, mint száz, ha számítógépről hallgatunk zenét, akkor a PMA-60 nem szeret más aszinkron hangjel feldolgozóval osztozni, lehetőség szerint ő legyen az egyetlen aktív hangkártya.

Denon PMA-60 sztereó erősítő belső

Hangminőség

Hogy kiderítsük, mivel jobb PMA-30 kisöccsénél a PMA-60, először ugyanazokkal a DALI SPEKTOR 2 állványos hangfalakkal kezdtük tesztelni. Jobb dinamikát és testesebb mélyhangokat kaptunk, melyek hallatán indokolt lett a nagyobb dobozokra váltás, így került elő egy pár KEF Q350. Az említett hangsugárzó ütős basszust és simulékony magas frekvenciákat produkált, ezzel mintegy jelezve a PMA-60 viszonylag egyszerű részletábrázolását.

Denon PMA-60 sztereó erősítő belső

Lendületes dinamikát kaptunk, ám a halk és hangos részletek közötti fokozatokat csak felületesen kezelte a készülék épp úgy, mint a sztereó tér tagolását. Egyetlen összefüggő hangmezőbe pakolta saját belátása szerint a hangsávokat, nagyjából behatárolva azok fő irányait. Mindezt csak azoknak írjuk, akik audiofil rendszer után kutatnak - a PMA-60 elsődleges célja nem intim és steril közeg felépítése köztünk ill. a zene közt, hanem egy összességében testes és szórakoztató hang biztosítása.

Utóbbit tudtuk kamatoztatni filmek és videojátékok közben is, valamint számos olyan alkalom is volt, amikor mobiltelefonról hallgattunk Spotify kliensen közvetített albumokat. Olyankor a PMA-60 ügyesen mellőzte a kínosan tompa Bluetooth tömörítést, a benne lévő aptX vevő tehát nem alábecsülendő, amennyiben zenehallgatási szokásaink inkább könnyűzenében, elektronikus és pop jellegű műfajokban merülnek ki. A kisebb testvérhez képest tehát kaptunk egy kicsivel több határozottságot és lendületet, nagy hangerőn viszont a meglepően ütős basszusok mellett tömörré váló dinamizmus jelezte, hogy tud karizmatikusan viselkedni, de hosszú távon nem ilyen masszív futamokra készült a PMA-60.

Denon PMA-60 sztereó erősítő

Végszó

A Denon PMA-60 miniatűr erősítője remek multimédiás alap lehet, kis lakásokba, hálószobákba bőven elegendő, amit nyújt. A PMA-30-hoz képest kb. 60 000 forinttal drágább, ami főleg a kicsit határozottabb karakterben és az USB bemenetben mutatkozik meg. Aki utóbbiakat ki tudja használni, az értelemszerűen jobban jár ezzel a nagyobbik modellel.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.