Denon PMA-30 integrált sztereó erősítő teszt

Polcra születve

2018. január 24., szerda, 18:05

Denon audio hifi erősítő sztereó erősítő hifi erősítő Denon erősítő Denon hifi Bluetooth hifi hifi teszt erősítő teszt Denon hifi erősítő hifi erősítő teszt Denon erősítő teszt

Az állványos hangfalakat szokták polchangfalnak is nevezni és úgy tűnik, hogy a hifi erősítőknél is beköszöntött ez a kategória. A Denon PMA-30-nak könnyű helyet szorítani íróasztalunk sarkán vagy a könyveink között, nem melegszik és jól is szól. Kell ennél több egy kis szobába?

Denon PMA-30 hifi erősítőDenon PMA-30 hifi erősítőDenon PMA-30 hifi erősítőDenon PMA-30 hifi erősítőDenon PMA-30 hifi erősítőDenon PMA-30 hifi erősítőDenon PMA-30 hifi erősítőDenon PMA-30 távvezérlőDenon PMA-30 hifi erősítőDenon PMA-30 hifi erősítő hátlapDenon PMA-30 hifi erősítő hátlapDenon PMA-30 hifi erősítő belsőDenon PMA-30 hifi erősítő belsőDenon PMA-30 hifi erősítő belsőDenon PMA-30 hifi erősítő belsőDenon PMA-30 hifi erősítő belsőDenon PMA-30 hifi erősítő és DCD-50 CD-lejátszó

Nem a méret a lényeg

Bizonyos szituációkban a vásárló célja nem az, hogy borospohárral a kezében, egész este a zenébe révülve kóstolgassa annak részleteit. Az egyik leggyakoribb igény (a mai kínálatra és a hozzánk beérkező olvasói üzenetekre alapozva) az, hogy a nappaliba kerüljön egy hangrendszer, ami a televízió sistergésénél tisztább, hangosabb és élvezhetőbb tud lenni. Kis hazánkban a panellakások, társasházak gyakoriak és ezekben nincs szükség vagy lehetőség több ezer wattos akusztikai létesítmények telepítésére. Az ilyen otthonokban a szokásos, legalább 43 x 10 x 30 centis helyet követelő hifi erősítők elhelyezése fejtörést okozhat, ekkor jönnek képbe az olyan eszközök, mint mai tesztalanyunk.

A Denon Design sorozatának legkisebb tagjaként futó PMA-30 teljesítménye (8 ohmon kb. 20 W csatornánként) tehát nem arra szolgál, hogy általa a testünkön érezzük a lábdobok és gitárhúrok rezgéseit, hanem arra, hogy a megszólaltani kívánt műsor egy olcsó soundbar rendszerhez, tévé hangszóróhoz vagy számítógépes hangfalpárhoz képest jobban szóljon. Ma már egész korrekt a soundbar kínálat, azonban aki hébe-hóba zenét is hallgat, az szívesebben teszi két különálló, fadobozos, nagy(obb) méretű membránkészlettel rendelkező hangdobozon. A PMA-30 ránk bízza a döntést, hogy a meglehetősen színes belépő kategóriás hangsugárzók közül, a mi ízlésünknek tetszőt válasszuk mellé.

Denon PMA-30 hifi erősítő belső

Szolgáltatások

A Denon PMA-30 apró mérete ellenére magába foglalja az átlagfelhasználók számára szükséges extrákat. Utóbbiak közé tartozik a Bluetooth vevő, beépített DAC és egy fejhallgató- (ha mások zavarása nélkül akarunk zenét hallgatni) valamint aktív mélysugárzó- (ha a hangfalak kínzása helyett külön mélynyomóra bíznánk a filmnézéshez és videojátékokhoz elengedhetetlen rengéseket) kimenet.

Mivel az erősítőben nincsen nehéz toroid trafó (tápegysége kapcsolóüzemű) sem egyéb vízszintes pozíciót igénylő komponens, tetszés szerint függőleges helyzetbe is állíthatjuk. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy kicsavarozzuk a talpait és átrakjuk az oldalán lévő menetekbe.

Denon PMA-30 hifi erősítő és DCD-50 CD-lejátszó

A PMA-30 mellé igény szerint megvásárolható a DCD-50 CD-játszó, és mindkettőjüket vezérelhetjük a mellékelt rendszertávvezérlőről. Utóbbi apró, de igényes, lényegesen jobb lett a korábban általunk is tesztelt PMA-50 távirányítójához képest. A fentebb leírt szolgáltatások és a modern megjelenés kb. 130 000 forintba kerülnek. Ismerve más gyártóktól származó, hasonlóan kompakt erősítőket, a PMA-30 ára versenyképesnek számít.

Denon PMA-30 távvezérlő

Használat közben

Pár perc alatt kicsomagoltuk és beüzemeltük a készüléket, a folyamatot lényegesen gyorsabbá tette a kis mérethez társuló, szinte szemtelenül csekély (2,7 kg) tömeg. Két hiányosságot kell csupán említenünk; egyrészt a tápkábel rögzített, másrészt a digitális bemenetek (1 db koaxiális és 2 db optikai) mellett nincsen számítógépes USB. Akinek mérvadók ezek az adottságok, azoknak az erősebb PMA-60-at (kb. 190 000 Ft) kell megvásárolniuk. A PMA-30 megadja azt a dizájnt és koncepciót, amit nagyobb testvére, a hiányosságokért cserébe 60 000 Ft-tal olcsóbban.

Denon PMA-30 hifi erősítő hátlap

De térjünk vissza a beüzemelésre. A talpakat könnyen ki tudtuk tekerni, hogy függőleges helyzetbe állítsuk a készüléket. Az előlapi kijelzőt el lehetett sötétíteni (azaz dimmelni), az állapotjelző fehér LED kikapcsolására azonban nem volt mód (ha nem az orrunk elé kerül az erősítő, akkor ez nem lesz gond). A készülékház kivitele a kategóriához mérten korrekt, az előlapi hangerőszabályzón viszont még kicsit finomíthattak volna - jóllehet, a felhasználók zöme a távvezérlőt fogja előnyben részesíteni.

Denon PMA-30 hifi erősítő

Meghallgatás

A teszt 18 négyzetméteres szobában történt, az erősítőhöz DALI SPEKTOR 2 állványos hangfalakat csatlakoztattunk. Forráseszköznek Pioneer Blu-ray lejátszó és Sony LCD TV volt segítségünkre, előbbinek koaxiális, utóbbinak optikai kimenetét használtuk.

Denon PMA-30 hifi erősítő

A kis DALI doboz és a PMA-30 energikus, jóleső hangot hoztak össze. A YouTube és TuneIn műsorokban egyaránt volt lendület és testesség. Nem éreztük azt, hogy az erősítőnek megerőltető lenne a munka akkor sem, ha kicsit nagyobb hangerőn járattuk a rendszert. A dinamikai tagolás, a halk és hangos részletek közti különbség nem volt annyira érzékletes, persze ebben a DALI 13,5 cm-es mélyközép hangszórója is szerepet játszott. Ettől függetlenül a hang nem vált elfásulttá és rideggé sem. A zenei részletek, gitárhúr pendítések, dobütések nem különültek el annyira egymástól, de ettől még háttérzenei szinten élvezetes és hosszabb távon is hallgatható volt a rendszer tudása.

Denon PMA-30 hifi erősítő belső

A basszus kerek volt és telt. A középső és magas hangokon kis töménységet érzékeltünk, de a kis méretet és a kedvező árat figyelembe véve meg lehetett bocsátani. A PMA-30 hallhatóan ügyködött azon, hogy a műsort kellemessé tegye és ez a javára vált. Egy találomra elindított film, konkrétan a Powder Blue (Kék Szoba, 2009) nézésekor a hang összefüggő felhőt alkotott a tévé körül, az egész szobát beburkoló élményhez persze még néhány hangsugárzóra szükség lett volna. A párbeszéd testes volt és jól kivehető, a zenei betéteknél pedig megmutatkozott, hogy a DALI és a Denon kombója szükség esetén egy kis erőt is meg tud villantani. Jessica Biel sztriptíztánca alatt Imogen Heap háttérzenéje ütősre sikerült és némi sztereó térhatás is létrejött, persze a legtöbb néző ezt a jelenetet még hang nélkül is vígan elnézi. A rendszer tehát összességében teljesítette az elvárásokat, nagy hangerőn ellaposodott a dinamika, de ahogy fentebb is említettük, az ilyen komponensek nem tombolásra szolgálnak.

Denon PMA-30 hifi erősítő belső

Végszó

A Denon PMA-30 remek alapot jelenthet kis szobákban, kis hangsugárzókkal párosítva. Dinamikai korlátai hosszú távon kompenzálhatók aktív mélyládával, emellett egyértelmű előnye, hogy szinte bárhol elfér. Nekünk tetszett, meglehet, nem volt annyira kifinomult és precíz, mint a drágább erősítők, átlagfelhasználás szempontjából mégis lehetett érvelni mellette. Összességében megérdemli, hogy ajánlott vétel legyen.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.