Denon D-T1 mikro hifi rendszer teszt

2019. február 4., hétfő, 20:10

Denon audio hifi erősítő hangfal hifi rendszer mikro hifi mini hifi Denon hifi hifi teszt Denon teszt mini hifi rendszer mikro hifi rendszer hifi rendszer teszt mini hifi teszt mikro hifi teszt Denon hifi teszt

A Denon név hallatán a legtöbb hifi rajongó azonnal a nagy múltú gyártó erősítőire vagy éppen forráseszközeire asszociál, értelemszerűen a kimagasló hangzás és minőség miatt. A D-T1 azonban a kor általános igényeinek megfelelőenkialakított, ám mégis a hifi felé hajló hangzást közvetítő egységként jelenik meg.

Denon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszer hátlapDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszer hátlapDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszerDenon D-T1 mikro hifi rendszer távvezérlő

Kinézet és szolgáltatások

A kicsomagolást követően azonnal feltűnik, hogy kategóriájában szinte szokatlanul igényes kivitelezés jellemző a Denon D-T1-re: matt szürke és fekete színben kapható, ám a felhasznált anyagok minősége és a letisztult, minimalista dizájn az, ami egyértelműen kiemeli külsejét.

Denon D-T1 mikro hifi rendszer

A dobozból kivéve látszik, hogy kategóriájában magasabb szintet képvisel: a felhasznált anyagok, a külső kidolgozás és az összességében sallangmentes, igényes megjelenés gondoskodnak minőségérzetünkről. Kijelzője egyszerű, egysoros, mégis jól látható és informatív. A kis egység a mai igényeknek megfelelő forrásokat kínál: MP3 és WMA képes CD-lejátszó, Bluetooth, AM/FM rádió, digitális optikai és analóg bemenetek teszik egyszerűvé a zenehallgatást, filmezést vagy rádiózást egyetlen eszköz használatával. Az erősítő teljesítménye 15 watt csatornánként, ami kisebb helyiségekbe éppen megfelel. A csomag a fő egység mellett kétutas hangfalakat, távirányítót, AM és FM rádióantennát, hangszóró kábelt, tápkábelt és a dokumentációt tartalmazza.

Denon D-T1 mikro hifi rendszer

Beüzemelés

Kicsomagolást követően az eszköz üzembe helyezése nagyjából 2 percet igényel. Kis negatívum, hogy szemben az RCD-M41 banándugókat, illetve komolyabb kábeleket is fogadni képes kimeneteivel szemben itt egyszerűbb, és csak vékonyabb vezetékeket befogadni képes rugós csatlakozókat kapunk. Ez természetesen nem okoz semmilyen problémát vagy nehézséget a napi használat során, azonban ha a gyári helyett valamilyen vastagabb, minőségi hangfalkábelt kívánunk használni, figyelembe kell vennünk a csatlakozó fizikai korlátait.

Denon D-T1 mikro hifi rendszer hátlap

A hangfalakról nem lehet eltávolítani az elülső szövetet, ám ez jelen kategóriában nem feltétlenül szempont, legalábbis a hangzás tekintetében. Az általunk tesztelt példány még nem volt bejáratva, így tesztünket megelőzően az IsoTek bejárató lemezével indítottuk el a DT-1-et.

Denon D-T1 mikro hifi rendszer távvezérlő

Meghallgatás

Az eszköz meghallgatását az immár bejáratott, gyárilag mellékelt hangszórókkal és kábelekkel kezdtük. Minden elérhető bemenetet kipróbáltunk, hogy lehetőleg az összes forrás közti különbség érzékelhető legyen. Megállapításainkat természetesen a Denon árához és méreteihez mérten tettük, az ár/érték arány azonban bármilyen szigorú tesztelés mellett is kiemelkedő. A Bluetooth csatlakozás egyszerű, nem igényli külön szoftver telepítését telefonunkra, a D-T1 pedig első indításkor ún. pairing módba kerül, ami kifejezetten Bluetooth eszköz keresésére és párosítására való. Ezt a funkciót természetesen a későbbiekben is elérhetjük, a távirányítón dedikált gombot találunk erre a célra, amennyiben további Bluetooth adókat szeretnénk csatlakoztatni. Az Androidos készülékek automatikusan váltanak Bluetooth kimenetre, amikor elérhető az eszköz. Stílus tekintetében leginkább rock és elektronikus zenékben mutatta meg képességeit, klasszikus zene esetében már valamivel kevésbé voltunk elégedettek. A Bluetooth értelemszerűen csökkenti a hangzás minőségét, azonban a Dream Theater - The Astonishing lemeze még így is meglepően tisztán és jól artikuláltan szólalt meg a kis, kétutas dobozokból, kellemesen betöltve a kb. 15 m2-es szobát.

Denon D-T1 mikro hifi rendszer

MP3 tartalmú CD-t hallgatva már kevesebb tisztaság maradt (320 kbps-nál) a Bluetooth-hoz képest, de még így is meghozta az ünnepi hangulatot Jon Anderson - 3 Ships lemeze.

Audio CD módban a Pink Floyd - PULSE lemeze remekelt, érezhető minőségi ugrást produkálva a Bluetooth-hoz és az MP3-hoz képest. A Wish you were here akusztikusgitár-szólamai tisztán és élesen, de nem bántóan szólaltak meg, míg Nick Mason pontos, progresszív ritmusai jól hallhatóan, pregnánsan diktálták a tempót.

Denon D-T1 mikro hifi rendszer

Az optikai bemenet tesztelése filmekkel történt, itt sem okozott csalódást a Denon - minden hang jól kivehetően szólalt meg, a mérethez és kategóriához képest szépen szólaltak meg a robbanások, effektek. Komplexebb zenei aláfestések esetében már maradt némi hiányérzetünk, de legyünk őszinték - semmi sem tökéletes, és a kis Denon így is osztályon felül teljesített.

Denon D-T1 mikro hifi rendszer hátlap

Összességében, gyári alapkiépítésben is kellemesen szólalt meg a D-T1, a források minősége közötti különbségek itt még nem voltak annyira szembetűnők, de érezhetően jobban szólt például a CD, mint a Bluetooth.

Denon D-T1 mikro hifi rendszer

Dopping

Bár a készüléket ára és paraméterei alapján sem erre tervezték, a lehetőség adott volt, hogy kipróbáljuk néhány hifi kiegészítővel és meghallgassuk, mit tud úgy a Denon. Fontos, hogy D-T1 csak "egységcsomagként" vásárolható meg, azaz az elektronikát nem adják külön, mindenképpen a gyári hangszórókkal együtt kell beszereznünk.

A D-T1 teljesítménye 15 watt csatornánként, ennek tudatában kérdésesnek tűnt a Bowers & Wilkins 685 S2 dobozok meghajtása. Jól teljesített ezen a téren is, bár a nagyobb, 30 m2 körüli szobákhoz egyértelműen kevésnek tűnt az ereje.

A nagyobb hangszórókkal megtáltosodott: a zenében megjelent a tér, elkezdtek elkülönülni a szólamok, hangszerek, hangszínek. Klasszikus, elektronikus és rock zenét hallgatva is megfelelő eredményt kaptunk, A hangok tisztaságára, pontosságára nem lehetett panasz, míg a tér hiánya elviselhető szinten maradt. Természetesen az eszköznek megvannak a maga korlátai, ebben az ár és méret kategóriában nem várhatunk audiofil hangzást. Ugyanakkor kiderült, hogy megfelelő kiegészítőkkel a gyárinál magasabb hangminőséget is elérhetünk, így a tuning ajánlható, ha idővel jobb hangzást keresünk.

Denon D-T1 mikro hifi rendszer

Összegzés

A Denon DT-1 ideális választás mindenki számára, aki nem szeretne sokat elkölteni hifi eszközökre, ám mégis szeretné egy kisebb helyiségben élvezni a minőségi hangzást, valamint az egyszerű kezelhetőséget. Kinézete alapján bármilyen kisebb nappali vagy hálószoba dísze lehet; minimalista, letisztult dizájnja időtlen igényességet és jó ízlést tükröz. Hangjára nem lehet panaszunk, és Bluetooth-on keresztül a használat is sokkal kényelmesebb, mint egy nagy rendszer esetében. CD gyűjteményünket sem kell nyugdíjba küldenünk és filmjeinket is nagyszerű minőségben élvezhetjük rajta.

Amennyiben célunk, hogy idővel fejlesszük rendszerünket, vagy akár ha meglévő, kisebb hangszóróinkat kötnénk rá, esetleg fő rendszerünk fejlesztése során maradnak meg alkatrészeink, a Denon DT-1 meg fog birkózni a kategóriájánál messze izmosabb darabokkal is. Csodát természetesen nem szabad várnunk, a D-T1 kisebb helyiségekben és hangszórókkal él igazán, nagy térben, vagy nagyobb hangfalakkal értelemszerűen nehéz a dolga. Mindent egybevéve jobban megszerettük, mint elsőre gondoltuk volna és bátran ajánljuk mindenkinek, aki a mikro hifi kategóriában egy igényes, szép és mindenekelőtt jó hangú eszközt kíván vásárolni baráti áron.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.