Cyrus ONE integrált sztereó erősítő teszt

2018. január 31., szerda, 16:15

Cyrus audio hifi erősítő sztereó erősítő hifi erősítő Cyrus erősítő Cyrus hifi hifi teszt erősítő teszt Cyrus teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Cyrus erősítő teszt

Elérkezett az idő egy újabb Cyrus készülék áttekintéséhez, aminek mi mindig nagyon örülünk, hiszen az eddigi tesztek során nagyon jól szerepeltek a huntingtoni cég termékei. Ezúttal nem egy klasszikusnak nevezhető, magasabb árkategóriát képviselő erősítő került csapatunkhoz, hanem egy modern külsejű, középmezőnybeli versenyzővel volt dolgunk, mely kicsomagolása közben még egy érdekes meglepetéssel is szolgált.

Cyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE fejhallgató erősítőCyrus ONE fejhallgató erősítőCyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE sztereó erősítőCyrus ONE sztereó erősítő hátlapCyrus ONE sztereó erősítő belsőCyrus ONE sztereó erősítő belsőCyrus ONE sztereó erősítő belsőCyrus ONE sztereó erősítő belsőCyrus ONE sztereó erősítő belsőCyrus ONE sztereó erősítő belsőCyrus ONE sztereó erősítő belsőCyrus ONE AppCyrus ONE AppCyrus ONE AppCyrus ONE App

A Cyrus továbbra sem szakított a megszokott formával, a ONE is olyan méretekkel rendelkezik, mint a korábban tesztelt Stream XA vagy a DAC 8.2, bár ennek a modellnek már merőben eltérő látványt nyújt az előlapja. Na de ne rohanjunk ennyire előre, térjünk vissza kicsit az említett meglepetéshez.

Cyrus ONE sztereó erősítő

A szimpatikus potyautas

Először fordult elő velünk, hogy egy integrált sztereó erősítő kicsomagolása közben egy lejátszót is találtunk a dobozban. Így igaz, nem beszélünk félre, és nem is egy úgynevezett "All in ONE" készülékről van szó. A Cyrus úgy döntött, hogy ha már egy sokak számára elérhető erősítőt ad ki, miért is ne tenné csábítóbbá a vételt egy Google Chromecast Audio lejátszóval? Izgalmas egy kütyü ez, azt meg kell hagyni! Mivel tesztünk most a Cyrus ONE-ról szól, ezért nem fogunk minden részletre kiterjedő bemutatót tartani a Chromecast Audio-ról, de egy rövidebb elemzésre mindenképpen érdemesnek tartjuk ezt a zseniális kis lejátszót.

Cyrus ONE App

Hogy mi is ez pontosan? Aki rendelkezik okostelefonnal, vagy netán Smart TV-vel is, annak nem ismeretlen a Chromecast híres logója. Az ötlet azon alapult, hogy lényegében egy TV "okosító" eszközt készítettek, amit a TV HDMI csatlakozójára dugva, minden arra kompatibilis alkalmazást eljuttathattunk (kilőhettünk) készülékünkre akkor is, ha az nem okos. Ennek a filozófiának lett a folytatása a Chromecast Audio, amit azonban már nem a TV-hez, hanem egy teljesen hétköznapi sztereó erősítő, vagy aktív hangfal AUX vagy RCA bemenetére kötve élvezhetjük a kompatibilis platformokon található zenei tartalmakat. Nagyon szimpatikus részlete a csomagnak a 3 hónapos ajándék TIDAL előfizetés is. Aki használja ezt a szolgáltatást, tudja, hogy miért, aki még nem ismeri, de így ingyen belekóstolhat a minőségi online streaming világába, az vélhetően meg is fogja hosszabítani az előfizetést. Személyes tapasztalatunk, hogy ez esetben érdemesebb a legmagasabb (Hi-fi/Master) minőséget választani, mert egy arra érdemes rendszeren érezhetően komolyabb hangot kapunk, mint az alapcsomag, vagy akár a Spotify esetén, az egyre terjedő MQA-ról nem is beszélve. Hogyan működik? Nincs másra szükség, mint WiFi-re, egy arra alkalmas okostelefonra, vagy táblagépre (iOS, Android, Windows) és egy Gmail fiókra, hogy a Google Home alkalmazást letöltsük. A beüzemeléshez sem kell NASA mérnöknek lenni. Egyszerűen áram alá helyezzük, csatlakoztatjuk a WiFi hálózatunkhoz, és már élvezhetjük is a Spotify, TIDAL vagy egyéb hasonló szolgáltató által nyújtott szinte végtelen zenei kínálatot. Hogy milyen hangminőséget kapunk ettől a lényegében zsebre vágható zseniális kis lejátszótól? Arra nemsokára visszatérünk…

Cyrus ONE sztereó erősítő

De nézzük meg kicsit közelebbről cikkünk főszereplőjét is! Először kézbe véve a legkevésbé sem emlékeztet az eddig nálunk megfordult, jellegzetesen Cyrus-os modellekre, legfeljebb a méretei. Lakkozott fekete előlapján találhatunk két jól megtermett, kellemes tapintású gumírozott potmétert, melyek egyike a bemeneti perifériák kiválasztását, másik pedig a hangerő szabályzását szolgálja, s mindezeket igen kifinomultan teszi. Aki otthonosan mozog a hifi világában, annak esetleg egy jó nevű, nemzetközileg elismert magyar gyártó termékei juthatnak eszébe a Cyrus ONE-ról. Digitális kijelző helyett állítható fényerejű fehér LED pontok mutatják meg, hogy éppen melyik tárcsát hova tekertük. Érdemes is használni a mellékelt távvezérlőn (vagy applikáción) található fényerőszabályzót, hiszen legerősebb álláson, lazán bevilágít egy sötét nappalit. Az előlapon szintén helyet kapott a beépített A/B osztályú fejhallgató erősítő 6,3 mm-es csatlakozója, illetve a bal alsó sarokban gondosan elrejtve, a ki/bekapcsoló gomb.

Cyrus ONE sztereó erősítő

A készülék hátlapján dupla kábelezésre alkalmas banándugós hangfal csatlakozókat, négy vonalszintű RCA bemenetet melyből egy pár "AV Bypass" ami a házimozi rendszerbe való integrálást teszi lehetővé, illetve a pre out kimeneteken kívül, mozgó mágneses phono erősítőre is csatlakoztathatjuk lemezjátszónkat. Az IEC tápkábel aljzat pozitív meglepetés, sajnos láttunk már hasonló kategóriában piskótafejest is.

Cyrus ONE sztereó erősítő hátlap

A firmware frissítést egy micro USB porton hajthatjuk végre. Némi hiányérzetünk volt a digitális bemenetek, illetve az USB DAC kihagyása miatt, de a szolgáltatáscsomag/specifikáció/ár tekintetében, talán jobb is, hogy nem került bele egy silány minőségű konverter. Amúgy is ott pihen a csomagban az ajándék Chromecast.

Cyrus ONE sztereó erősítő belső

Az eddigi legkedvezőbb árú Cyrus belsejére sem mondhatnánk, hogy sűrűn akadtunk a spórolás jeleire. A motorház alatt egy immáron harmadik generációs D osztályú erősítő dolgozik, mely tekintélyes 100 W-os csatornánkénti teljesítményre képes, mindezt olyan optimális működéssel, hogy a csekély hőképződés miatt még hűtőbordákra sincs szükség.

Cyrus ONE sztereó erősítő belső

A lehető legjobb hangminőség érdekében tizenegy külön tápegység, optimalizált jelutak, és egy túlméretezett toroid transzformátor gondoskodik a zajmentes tápellátásról. Az aptX Bluetooth beépítésével egyértelműen a fiatalabb vevőkör megcélzása lehetett a cél, melynek vevőegysége a front panelnél helyezkedik el, így nem zavarják egymást a fontosabb áramkörökkel, és a lehető legjobb hangzást tudja biztosítani, már amennyire persze ez Bluetooth-nál lehetséges. Említésre méltó fejlesztés még az ún. Cyrus SID, mely lényegében automatikusan érzékeli és állítja be magát a csatlakoztatott hangfal impedanciájához.

Cyrus ONE sztereó erősítő belső

A beépített A/B osztályú fejhallgató erősítő, a csatlakoztatáskor automatikusan átveszi az "irányítást" és a hangerőt azonnal elveszi a hangsugárzókról, majd a fejhallgató eltávolításakor is vigyáz arra, hogy ne szabaduljon rá a hangfalakra az esetleg túl magasan hagyott jelszint, és visszaállítja azt egy alap szintre.

Cyrus ONE fejhallgató erősítő

Működés közben

A Cyrus ONE bekapcsolásakor meglepő fényjátékban volt részünk. A kezelő tárcsákat körülölelő LED-sor hasonló, "oda-vissza" ellenőrző futást végez, mint a korszerűbb autók műszercsoportja, majd beáll a korábban beállított helyére és fényerejére. Kezdődhet a műsor!

Cyrus ONE sztereó erősítő

A zenehallgatást megelőzően szépen sorban végigmentünk a protokoll lépéseken. Letöltöttük a Cyrus ONE vezérlő applikációt, valamint a Chromecast Audio-t is telepítettük táblagépünkre, és természetesen rendelkezésre áll egy távvezérlő is, melyen minden funkció takaros sorokban megtalálható. Felépítése végtelenül egyszerű és olcsó hatású. A teszt környezet összeállításakor külön hangsúlyt fektettünk a források felépítésére, elvégre először tesztelünk egy olyan eszközt, amely minőségi hangzást ígér szinte játékpénzért, mindezt úgy, hogy az új aptX Bluetooth is a fedélzeten van.

Cyrus ONE sztereó erősítő

A Cyrus állítása szerint a csatornánkénti 100 W-os teljesítmény alkalmas a legtöbb hangsugárzó meghajtására (nyilván a vételár tükrében) így körülbelül 150 000-600 000 Ft-ig terjedő álló, és állványos dobozok is csatasorban álltak.

Cyrus ONE App

A meghallgatás során figyelembe vettük, hogy a Cyrus a fiatalabb korosztályt is megcélozta ezzel az erősítővel, ezért a teszt alatt hallgatott muzsikák sem "rekedtek meg" a hegedűszólóknál. Természetesen elsősorban a hangminőségre, térábrázolásra, részletességre voltunk kíváncsiak, amit nyilván nem hip-hop, drum&bass vagy house albumok vagy mixek lejátszásakor fogunk felfedezni. Az elméleti minőségi lépcső alsó fokáról kezdve, aptX Bluetooth-on kezdtünk Andrea Razzauti - Black Sand című remek számával. Az eredmény kifejezetten meggyőző volt annak tudatában, hogy vezeték nélküli tömörített hangot hallottunk TIDAL-ről. A színpad kissé középre szorult, a hangszerek tagolása érezhető, de nem pontosan pozícionált, valamint egy bizonyos fedettséget, mosottságot éreztünk a hangokra nehezedve, de határozottan rosszabb élményeink is voltak már Bluetooth kapcsolat esetén. Ki kell mondjuk, aptX ide vagy oda, audiofil zenehallgatásra sajnos nem megfelelő megoldás, bár a fentebb említett könnyedebb stílusokat hallgatva ez kevésbé tűnt fel.

Cyrus ONE sztereó erősítő belső

Egy szinttel feljebb lépve számunkra is egy új világ nyílt meg. A Chromecast Audio valóban elfér egy kabátzsebben tápegységgel együtt, ezért nehéz volt komolyan venni ezt a kis hanglemez mintára emlékeztető korongocskát. A Cyrus mellékelt egy nagyon jó minőségű Jack-RCA kábelt is, mellyel összekötve az erősítőt, csak azt a bizonyos ikont kellett aktiválni, majd egy halk hangjelzést követően, megszólalt ugyanaz az Andrea Razzauti szám ugyanúgy a TIDAL előadásában. Enyhe döbbenet ült ki az arcunkra az első másodpercekben. Dimenzió ugrást jelent a Chromecast Audio a Bluetooth kapcsolat után! A színpad minden dimenzióban kitágult, a gitár testet kapott, a húrok pengése tisztává és feszessé vált, a basszusok pedig érezhetően ütősebbek, dinamikusabbak lettek. Egyszerűen feléledt a zene és elénk tárta annak minden részletét. Hihetetlen, hogy ez a kis kütyü a beépített D/A konverterrel mindössze 15 000 Ft körüli áron kapható. Zseniális ötlet a Cyrus részéről egy ilyen erősítő mellé csomagban adni. Egészen biztosak vagyunk abban, hogy összegtől függetlenül, lényegében minden Bluetooth adapter értelmét fogja veszíteni a piacon egy ilyen termék mellett a jövőben. Na de mielőtt félreérthetően túl magasztalnánk a Chromecast Audio lejátszót, a lépcső következő szintjén egy Marantz NA8005 volt, melynek sajnos beépített TIDAL kliense még nincs, így csak óvatos összehasonlítást végeztünk, Spotify alkalmazással, ugyanezzel a számmal. Az eredmény természetesen magáért beszélt. Még az alacsonyabb bitráta ellenére is komoly ugrást jelentett egy igazi audiofil hálózati zenelejátszó. A Cyrus ONE igazi tudása azonban akkor került terítékre, amikor a Marantz tolmácsolásában előkerültek FLAC és DSD kiterjesztésű teszt albumaink is. Az eddigi fiatalos lendületes vagány hangzást, egy jóval kifinomultabb részletgazdag, analitikus, kiegyensúlyozott és nagyon fegyelmezett előadás váltotta fel. A csatornánkénti 100 W valóban elegendő lendülettel táncoltatta meg az akár 30 kg-os álló hangfalak membránjait is, és egy megfelelő forrást, illetve forrásanyagot, élvezetes dinamikus és kiegyensúlyozott zenei produkcióval hálált meg.

Cyrus ONE sztereó erősítő

Nálunk töltött ideje alatt több filmet is megnéztünk vele, pre out kimenetére csatlakoztatott aktív mélysugárzóval, határozottan kellemes előadást nyújtott 2.1 rendszerként. Akciófilmek pörgős, robbanós, lövöldözős jeleneteinél is izmos, tiszta és határozott maradt, jól érthető tiszta beszédhangok kíséretében. Komolyabb álló hangsugárzókkal, akár még külön mélysugárzó nélkül is kanapérengető élményben lehetett részünk. Említésre méltó a beépített fejhallgató erősítő jellegzetes A/B osztályú kellemes, meleg megfogott precíz karaktere, bár hangminősége elmarad egy jobb minőségű dedikált példánytól, ez nem meglepő ebben a kategóriában.

Cyrus ONE fejhallgató erősítő

Összegzés

A Cyrus szakított a hagyományokkal és egy többek számára is elérhető készülékbe igyekezett megadni a nagyérdemű számára azt a szolgáltatáscsomagot, hangzásvilágot, és technikai tudást, amely a többi készüléküket jellemzi. Természetesen ezt kompromisszumok nélkül lehetetlen megoldani, töredék árból, de mégis azt mondjuk, hogy a Cyrus ONE egy jó ár/érték arányú készülék. Van, amit hiányoltunk belőle, nem mondjuk, hogy nem lehet itt-ott belekötni, de annak, aki esetleg most vág bele a hifizés zsúfoltan bonyolult, de annál csodálatosabb világába, ez az erősítő, a Chromecast Audio lejátszóval, esetleg egy lemezjátszóval és egy pár jól eltalált hangfallal, sok örömet fog okozni. Nekünk mindenesetre tetszett.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.