Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszer teszt

Audiofil csillagromboló

2019. november 22., péntek, 06:10

Cyrus audio hifi erősítő lejátszó médialejátszó hifi erősítő hálózati lejátszó hálózati médialejátszó erősítő teszt Cyrus teszt hifi teszt lejátszó teszt

A Cyrus termékei közül már többféléhez volt szerencsénk és azt mondjuk, minőségi kidolgozásuk, tudásuk és remek hangjuk mindig meggyőzött minket. A Lyric-szel a gyártó kilép saját, hagyományos keretei közül, ahol minden egység egy adott funkcióval bír. Ehelyett a Lyric mindent egyben kínál: erősítő, hálózati lejátszó, DAC, CD-lejátszó, FM rádió, tekintélyes teljesítménnyel és reményeink szerint hamisítatlan Cyrus hanggal.

Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszer távvezérlőCyrus Lyric all-in-one hifi rendszer hátlapCyrus Lyric all-in-one hifi rendszer hátlapCyrus Lyric all-in-one hifi rendszer hátlapCyrus Lyric all-in-one hifi rendszer hátlapCyrus Lyric all-in-one hifi rendszer hátlapCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszerCyrus Lyric all-in-one hifi rendszer Cadence AppCyrus Cadence App

Bevezetés

A Cyrus Lyric kifejezetten igényes, dupla dobozos csomagolásban érkezett hozzánk. A készülék és a távirányító is külön csomagolva, finom vászonzsákban várta, hogy kicsomagoljuk. A vászonzsákokat eltávolítva előtűnt a Lyric meglepő, trapezoid alakja és az elején lévő méretes érintőfelület és képernyő.

Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszer

A hátlapra tekintve gyakorlatilag minden digitális csatlakozót megtaláltnk, valamint helyet a mellékelt WiFi antennáknak. Emellett egy pár RCA analóg be- és kimenetet, valamint természetesen a hangsugárzók csatlakozóit is megtaláltuk. Utóbbiak banándugó fogadására és kettős kábelezés kialakítására is alkalmas réz csatlakozók. A tápcsatlakozó szabványos IEC, de a mellékelt kábel használatát inkább mellőzztük, és minőségi kábelezéssel egészítettük ki a Lyric-et. A könnyű kezelhetőség érdekében az előlapra is került egy USB-A csatlakozó, így közvetlen pendrive-ról vagy külső meghajtóról hallgattunk zenét, a Lyric saját DAC egységét használva.

Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszer hátlap

A beüzemelés egyszerű, bár a használati útmutató vaskosnak tűnik, de ha van némi rutinunk ilyen készülékek kezelésében, akkor teljesen intuitívan kezelhető a Lyric. Elsőre több hasznos megoldással találkozunk: például a távirányító gombjainak világítása mozgásra aktiválódik.

Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszer távvezérlő

Emellett a Lyric-en minden érintésre működik, az előlapon egyetlen potmétert sem találtunk. Be- és kikapcsolás, hangerő, bemenetválasztás - mind az érintő felületen történik. Ennél a felületnél jóval kisebb a színes érintőkijelző, amin minden beállítást megtehetünk, vagy választhatunk itt is bemenetet illetve kezelhetjük a különféle forrásokat, készülékeket.

Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszer

Igazi bestia e tekintetben a Lyric - egyszerűen minden benne van, amit jelenleg értelmesen el lehet képzelni, még DAB/FM rádió is. Talán nincs is olyan eszköz, amit valahogy ne lehetne csatlakoztatni hozzá, vagy olyan formátum, amit ne ismerne. De ezzel még nincs vége: a gyártó ehhez az arzenálhoz még 2x150 D osztályú wattot (8 ohmon) is ígér, ami az ismert Cyrus karaktert és hangminőséget - reményeink szerint - meghozza.

Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszer

Tesztkörnyezet

A Lyric árát is figyelembe véve, olyan láncban próbáltuk ki, amit egyrészt jól ismerünk, másrészt legalább egyazon kategóriát képviselik, mint tesztalanyunk. Így Monitor Audio Gold 300 és Klipsch RF-7 III hangsugárzókkal párosítottuk, lejátszónak és "futóműnek" foobar2000 szoftvert és egy átlagos laptopot használtunk, minőségi kábelezéssel, a Lyric USB-B aljzatához csatlakoztatva.

Természetesen tiszta, szűrt tápellátást és minőségi kábelezést használtunk.

Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszer

Zenék tekintetében változatosságra törekedtünk, így a következőket hallgattuk meg teszt gyanánt: Yes - Close to the Edge lemeze, Mike Oldfield - Return to Ommadawn, Wintersun - When Time Fades Away, Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity, Kebu - Perplexagon, Rick Wakeman - Return to the Centre of the Earth, Shota Osabe - Happy Coat. Mindegyik nagyfelbontású, digitális forrásként állt rendelkezésünkre.

Meghallgatás előtt természetesen alaposan bejárattuk és bemelegítettük a Lyric-et, a meghallgatáskor közepes hangerőn hallgattunk zenét.

Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszer Cadence App

Meghallgatás

A Cyrus Lyric szolgáltatások tekintetében már a specifikációk alapján is rengeteget ad, ezek egy részét természetesen kipróbáltuk. Bár vannak bizonyos eltérések az egyes források megszólalása között, bizonyosan kijelenthetjük, hogy legjobb eredményt - kizárólag a Lyric-et használva - úgy értük el, ha laptopunkat a hátsó USB-B aljzathoz csatlakoztattuk. A további opciók általánosságban ennél a megoldásnál valamivel gyengébb eredményt hoztak. Így kezdtünk neki a meghallgatásnak.

Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszer hátlap

Elmondhatjuk, hogy a Lyric beépített DAC-ja remekül tette a dolgát, a végerősítő pedig - ha kellően bemelegítettük - remek előadást nyújtott. A tér hatalmas volt és a mélysége is megjelent, a hangszerek pontosan ott szólaltak meg, ahol lenniük kell. Természetesen minden apró nüánsz jól hallatszott, kiváló felbontás és részletezőképesség mellett, ami mégsem vált tolakodóvá vagy zavaróvá. Az előadásmód könnyed, a Lyric erőlködés nélkül hajtotta a nagy Gold 300-akat. Pazar élmény így a zenehallgatás, a Yes - Close to the Edge című művében egyaránt természetesen jelentek meg az akusztikus hangszerek, míg elektromos hangok esetében hihetetlen felbontást és hatalmas teret kaptunk. A mélytartomány talán kevésbé volt hangsúlyos, de a hang kerek, jól megfogott és viszonylag dinamikus volt az előadás is. Éppen ezért nem panaszkodunk, a Cyrus karakter bőven megjelent.

Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszer

Nem bírtuk ki viszont az összehasonlítást és bemelegítés után meghallgattuk zenéinket Parasound Zdac V.2 DAC és szeretett Naim Supernait 3 referencia erősítőnkkel is. A különbség érződött: a Naim dinamikusabb, teltebb előadást produkált, jóval nagyobb és plasztikusabb térmélység mellett. Jazz esetében lettünk figyelmesek a Cyrus előadásában lévő jelenlétérzet visszafogottságára.

Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszer

Összességében viszont kiemelkedő produkciót hallottunk, de mivel kíváncsiak voltunk, lehet-e még fokozni az élményt, inkább Parasound Zdac V.2 DAC-unkat használtuk forrásként a már említett laptoppal, így kiváltva a Lyric saját DAC-ját. Sejtésünk, miszerint így még többet hozhatunk ki a Lyricből hangminőség terén, beigazolódott: bizony maradt benne tartalék, amit egy megfelelő analóg forrással ki is lehet hozni. Így meghallgatva zenéinket már abszolút elégedettek voltunk, habár a jelenlétérzet hiánya itt is megmaradt, illetve basszusokkal sem voltunk különösebben elhalmozva. Ugyanakkor a már említett karakter és részletező képesség, felbontás megmaradt; összességében kiváló élményt nyújtott a Cyrus Lyric.

Cyrus Lyric all-in-one hifi rendszer

Összegzés

Természetesen mindenki ízlése szerint döntheti el, hogy mit ért high end alatt, ugyanakkor számunkra valahol a Naim Supernait 3 környékén kezdődik ez a kategória. A Cyrus Lyric ezzel szemben néhány szempontból visszafogottabb, így az audiofil kategória legmagasabb régiójában helyezzük el - saját ízlésünk és gondolatmenetünk alapján, éppen csak egy kicsivel a high end alá. Ezzel természetesen nem azt mondjuk, hogy a Lyric nem szól nagyon jól, hanem csupán a hozzá hasonló árú, viszont csak egy adott funkciót ellátó berendezésekhez képest értékeljük megszólalását. Félreértés ne essék, e megszólalás parádés, gyakorlatilag minden igényt kielégítő, légies, nagy teret és remek panorámát kínál. Szolgáltatások és teljesítmény tekintetében is kiemelkedő a Lyric: gyakorlatilag minden létező forrásanyagot kezel, rengeteg féle bemenettel és azokat kiszolgáló funkcióval kényeztet, és még a CD gyűjteménnyel rendelkezőket is kiszolgálja. Amennyiben külső - felső kategóriás - DAC-kal használjuk, úgy kihozható belőle a Cyrus erősítő építési tudásának legjava. Árát is figyelembe véve, örömmel adjuk neki az Ajánlott Vétel elismerést.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.