Cyrus i9-XR integrált sztereó erősítő és CDt-XR CD-futómű teszt

2021. december 10., péntek, 22:35

Cyrus audio hifi erősítő sztereó erősítő hifi erősítő CD-lejátszó CD-futómű Cyrus erősítő Cyrus hifi hifi teszt erősítő teszt Cyrus teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Cyrus erősítő teszt

Időnként sikerül szerkesztőségünknek megkaparintania egy-egy Cyrus terméket, aminek minden esetben örülünk, hiszen egy igazán patinás brit gyártóról van szó. Most egyből a csúcsra ugrunk két komponensük, az i9-XR és CDt-XR segítségével, ám nem szimpla lejátszó-erősítő kombóval van ezúttal dolgunk, hanem egy sokkal érdekesebb felállásba sikerült botlanunk. Érdemes tehát figyelni!

Cyrus i9-XR sztereó erősítő és CDt-XR CD-futóműCyrus i9-XR sztereó erősítő és CDt-XR CD-futóműCyrus i9-XR sztereó erősítő és CDt-XR CD-futóműCyrus i9-XR sztereó erősítő és CDt-XR CD-futóműCyrus i9-XR sztereó erősítő és CDt-XR CD-futómű távirányítóCyrus XR távirányítóCyrus i9-XR sztereó erősítő és CDt-XR CD-futómű távirányítóCyrus i9-XR sztereó erősítő és CDt-XR CD-futómű hátlapCyrus i9-XR sztereó erősítőCyrus i9-XR sztereó erősítőCyrus i9-XR sztereó erősítő kijelzőCyrus i9-XR sztereó erősítő kijelzőCyrus i9-XR sztereó erősítő kijelzőCyrus i9-XR sztereó erősítő hátlapCyrus i9-XR sztereó erősítő hátlapCyrus i9-XR sztereó erősítő hátlap USBCyrus i9-XR sztereó erősítő hátlap phonoCyrus i9-XR sztereó erősítő hangfal csatlakozóCyrus i9-XR sztereó erősítő hangfal csatlakozóCyrus i9-XR sztereó erősítőCyrus XRCyrus XRCyrus XRCyrus CDt-XR CD-futómű távirányítóCyrus CDt-XR CD-futóműCyrus CDt-XR CD-futóműCyrus CDt-XR CD-futómű hátlap

Egy bizonyos misszió kiteljesedése

A Cyrus gyártóként a nyolcvanas években debütált, akkor még a Mission égisze alatt. Igen, a Mission is gyártott akkor még elektronikákat. A közös nevező továbbá az volt, hogy szívesen alkalmazták az átlagosnál, vagy ha jobban tetszik szabványosnál kisebb készülékházat, amelyek kiérdemelték a "cipős doboz" jelzőt. Azt ugyan nem tudjuk, hogyan is nézett ki akkoriban egy, a szigetországról származó lábbeli csomagolása, de biztosan nem lehetett óriási. Mindezek mellett a dizájn területén sem álltak be a sorba, így sikerült létrehozniuk egy olyan külsőt bármely elektronika terén, ami ugyan nem felelt meg mindenki ideáljának, de az biztos, hogy roppant egyedi volt, és bevésődött egyből a memóriába. A Cyrus nem szakított ezzel a hagyománnyal, de azért az idő múlása által megkövetelt apróbb finomításokat mindig elvégezték. Így történt ez jelen tesztalanyainkkal is, ráadásul Cyrus-os léptékkel mérve nagy a változás, hiszen az all-in-one készülékeik mellett most először alkalmaztak a kijelzőnél kék háttérvilágítást a zöld helyett, ami bizony nem csupán befogadhatóbbá, hanem egyszerűen modernné, divatosabbá tette azokat. Tényleg apróság, de aki szemtől-szemben látja ezeket a Cyrusokat, egyből más érzés fogja el. A varázslat tehát megmaradt, csak másképpen.

Cyrus i9-XR sztereó erősítő

Az új XR sorozat nagyobb integrált sztereó erősítője az i9-XR, ami a Cyrus-tól megszokott precíziós présöntvény házba került, a színe úgynevezett fantomfekete lett, a gombok érintésre reagálnak, az említett kijelző fényereje állítható. Mindezek elrendezése megmaradt, tehát az alsó sávban érjük el a vezérlést, a kijelző felette foglal helyet, a hangerőtárcsa pedig jobb oldalon van. Utóbbi nem csak ezért felel, hiszen benyomva szinte precíziósan kalibrálhatjuk vele az erősítő funkcióit, az alatta lévő menü gombbal pedig tulajdonképpen mindent beállíthatunk, amit csak a modell nyújt, és az nem kevés.

Cyrus i9-XR sztereó erősítő kijelző

Hátul sok szabad felület nincs, hiszen az i9-XR a méretéhez képest nagy teljesítménnyel és tudással rendelkezik. Az előbbi csatornánként 91 W 6 ohmon, aminek elérésében jelentős szerepet kapott a nagyméretű trafó, ami a készülék belsejének majdnem a felét kitölti.

Cyrus i9-XR sztereó erősítő

A felsőkategóriás Pre-XR előerősítőből származó analóg előerősítő és a nagyteljesítményű teljesítményerősítő fokozat rövid útvonalon kapcsolódik egymáshoz, aminek jelentős szerepe van abban, hogy a teljesítmény minőséggel párosuljon. Az i9-XR tartalmaz egy portot az új PSU-XR tápegységhez. Ezt a megoldást a gyártó már 30 éve alkalmazza, ráadásul ez volt az első olyan szabályozott tápegység, amely automatikusan alkalmazkodik minden csatlakoztatott eszköz energiaszükségletéhez. A PSU-XR pontosan öt független szabályozást kínál, amiből egy pár az előerősítő, egy második pár pedig a teljesítményerősítő számára van dedikálva, hogy a nagy energialöket egyenletes eloszlást kapjon.

Cyrus i9-XR sztereó erősítő hátlap

A megszokott vonalszintű analóg bemenetek mellett phono-t is találunk, a hozzá tartozó egység a díjnyertes Phono Signature számos tervezési jellemzőjét örökölte, így alacsony háttérzajjal és nagy dinamika-tartománnyal rendelkezik.

Cyrus i9-XR sztereó erősítő hátlap phono

Modern készülékkel van dolgunk, tehát nem hiányozhat az i9-XR-ből a DAC sem, aminek a bemeneti fokozata a szintén díjnyertes QXR DAC új, második generációs verzióját tartalmazza, nagysebességű analóg pufferfokozattal. Hét digitális szűrő állítható be, a bemenetek közé tartozik az USB audio (384 kHz mintavételi frekvenciáig) és a DSD egészen a DSD 256-ig, 2 darab digitális koaxiális és 2 db optikai bemenet.

Cyrus i9-XR sztereó erősítő hátlap USB

Az USB-n keresztül 32 bit/768 kHz-es, az SPDIF bemeneteken át pedig 24 bit/192 kHz-es jelfolyamok feldolgozására képes a DAC, ami elismerésre méltó, és nem csak azért, mert csupán egy integrált erősítő része.

A készülék hátlapjára még egy pre out kimenet is elfért, tehát igény esetén végfokot is köthetünk rá, ha kevésnek találnánk a teljesítményt, ami szerintünk bőven elegendő, de igazuk van, sosem lehet tudni!

Cyrus i9-XR sztereó erősítő hangfal csatlakozó

Mindenképpen meg kell említenünk a készülék két szélére elhelyezett hangfalcsatlakozókat, amelyek nem szabványos banándugót fogadnak, hanem elsősorban csupasz drótvégeket, majd azt két csavarral rögzíthetjük, ezekre illeszthető rá a műanyag védőburok. Kicsit macerás első nekifutásra a dolog, de jobb esetben többször nem kell elvégeznünk, tehát megéri a fáradalmat, mert tényleg jó kontaktust biztosít ez a megoldás.

Cyrus i9-XR sztereó erősítő hangfal csatlakozó

A Cyrus legnagyobb szériája legnagyobb erősítőjének a párja a CD-t-XR futómű. Igen, egy klasszikus DAC-mentes lejátszóval van dolgunk, ami először érdekesnek hathat, de teljesen indokolt, ha jobban belegondolunk. Az utóbbi időben a Cyrus nem kevés időt és pénzt áldozott a saját házán belüli CD-mechanikájuk, a Servo Evolution fejlesztésébe. A fő elv az, hogy a lehető legtöbb információt magáról a lemezről olvassa ki első alkalommal, ahelyett, hogy a hibajavításra kellene hagyatkoznia.

Cyrus CDt-XR CD-futómű

Magát az eljárást a Cyrus hasonlóképpen magyarázza: "Az tény, hogy az adatállomány továbbra is 1-esekből és 0-kból áll, de az olvasás módja, a visszavert fény különböző frekvenciáinak felvétele analóg elemekkel rendelkezik, ezért a precíziós tervezés javíthatja a teljesítményt. A komplett mechanikák jelentős rendszerzajt produkálnak a hibajavítás során, viszont a Servo-Evolution rendszer körülbelül 20 %-kal csökkenti ezeknek a mértékét. A CDt-XR átdolgozott tápegységeket használ, amelyek sokkal merevebbek, ezáltal a motor az eddigieknél is halkabb. Az alapelv az volt, hogy a teljesítmény az áramkör legcsendesebb részén kezdődik, mielőtt a zajosabb szakaszok felé áramlik. Ezért kevesebb zaj indukálódik az energiautakba, ami korlátozza annak az átvitelét a terméken belül. Noha ez logikusnak hangzik, a gyakorlatban történő alkalmazás hihetetlenül összetett, és az egész rendszer szintjén kell megfontolni. Még az egyes alkatrészek geometriai elrendezését is optimalizáltuk, hogy a lehető legtisztább teljesítmény- és zenei jeláramlást biztosítsuk. A CDt-XR kulcsfontosságú fejlesztése a digitális jel újbóli ütemezése, közvetlenül azelőtt, hogy elhagyná a készüléket. Bár a zajt és az időzítési pontosságot gondosan kezelik az áramkörben, ez a végső újra-órajel biztosítja a kimenő digitális jel abszolút tisztaságát mind az optikai, mind a koaxiális csatlakozáson keresztül."

Cyrus CDt-XR CD-futómű hátlap

Már a nyolcvanas években, a CD-lejátszók ős, és egyben hőskorszakában találkozhattunk kettő, vagy többdobozos készülékekkel, amelyekben a futómű külön házban volt a DAC-tól, sok esetben még a tápegység is. Ez nem flanc, vagy bevezető marketing volt, hanem alapos tervezés eredménye, hiszen lehet egy integrált lejátszó bármilyen minőségi is, a DAC jelenléte, még ha minimálisan is, de zavarhatja a futómű munkáját. Ezért a Cyrus az XR sorozat integrált és előerősítői mindegyikébe Gen 2 QXR DAC-ot épített, amelyek bármelyikét párosíthatjuk így ezzel a futóművel.

Cyrus CDt-XR CD-futómű távirányító

A futóműhöz nem tartozik tálca, hanem beszippantja a lemezt a készülék, így nem csupán helyet spóroltak meg, de a CD biztosabb úton kerül a helyére. Az alkalmazott kijelző kisebb, mint az erősítőé, de kevesebb információt is kell szolgáltatnia, tehát teljesen indokolt. A kezelőszervek itt is érintésre dolgoznak, a távvezérlő mindkét esetben komplett Cyrus rendszer irányítására alkalmas. Remek anyagból készült, a mérete is ideális, de sok szabad felület bizony nincs rajta, így egy kis megszokást, tapasztalatot kíván a használatának az elsajátítása, akár egy házimozi erősítőhöz tartozó távirányító esetében.

Cyrus i9-XR sztereó erősítő és CDt-XR CD-futómű távirányító

A Cyrus párosába nehéz belekötni, mert mindenkinek szeretne megfelelni

A Cyrus-okat Focal, PMC és Klipsch hangfalakkal hallgattuk meg, kettőjük között a kontaktust Van den Hul koaxiális valamint AudioQuest optikai kábel alkotta, és a tápellátásra a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítottunk.

Cyrus i9-XR sztereó erősítő és CDt-XR CD-futómű hátlap

A páros beüzemelése jár ugyan egy kis macerával, főleg a hangfalkábelek illesztésénél, és eleinte a sok funkció kezelése is bevihet először kicsit az erdőbe, de ezt követően az elhelyezésük és használatuk már roppant egyszerű. A legjobban egymás mellett mutatnak, és könnyen el is férnek egy átlagos szélességű állványon, hiszen a 215 mm-es méretű frontoldal tényleg csekély. A hangerővel az elején nagyon csínján bántunk, hiszen nem tudhattuk, hogy a 91 wattot hogyan szabadítják ránk a tervezők. Nos, precízen, finoman adagolva, roppant egyenletesen. Közel két és félmillió forint a páros ára, ezért lehetnek jogos elvárásaink, amit nem minden gyártónak sikerül megugrania. Pontosabban igen, csak saját ízvilágukkal, elképzeléseikkel megfűszerezve, amelyek adnak egy karaktert a zenének. Nem színezésről van szó, hanem finom fűszerezésről, ami ad egy jellegzetességet az adott cégnek, ami valakinek vagy bejön, vagy nem feltétlenül. A Cyrus filozófiája az ebben az esetben, hogy mindenkit kiszolgáljon, ezért a tisztaságra, pontosságra és gördülékenységre fektette a hangsúlyt. Hogy ez baj? Egyáltalán nem, hiszen ezáltal sokkal könnyebben megtaláljuk a társait a komplett rendszerhez, és ez így volt esetünkben is. Egyenletesebbé tette a PMC labirintus rendszerét, kivasalta a Focal enyhén kihegyezett stílusát, a Klipsch-ből pedig egy magabiztos, kicsit megszelídített óriást varázsolt. Ez nem azt jelenti, hogy nincs izgalom a hangjában, hanem azt, hogy simulékony, a szó pozitív értelmében.

Cyrus i9-XR sztereó erősítő hangfal csatlakozó

A CDt-XR rendkívül lelkiismeretesen végezte a munkáját, a lemezek beolvasása pillanatok alatt megtörtént, azt követően pedig a hibátlan jelfolyamra összpontosított. Tulajdonképpen más dolga nincs is. Ez viszont nem olyan könnyű feladat. A minőségi zenék zömében rengeteg apró nüánsz van, amit a lejátszók többségének ugyan sikerül megjeleníteni, de csak felületesen, jelzés értékűen. A Cyrusnál érezhető a gondosság és odafigyelés, így nem engedi azt, hogy bárki a zenészek közül elkalandozzon, vagy félvállról vegye a munkáját. Ez kicsit szigorúan hangozhat, de szükség is van a precizitásra, hiszen ennek hiányában a DAC-nak is sokkal kevesebb feladat jutna, előttünk pedig nem tárulnának fel az apró értékek. A konverter a nagyfelbontásnak köszönhetően ezeket a jeleket viszont élvezetes zenévé alakította át, ami ugyan nem rejtett semmit a véka alá, mégsem játszotta túl a szerepét, ezáltal kihegyezettségnek nyoma sem volt. Képzeljünk hát el egy olyan hangképet, amiben minden szerepel, amit a stúdióban rögzítettek, viszont az soha nem ugrik az arcunkba. A Cyrus párosa lendületes, friss, dinamikus, rendkívül stabil és egységes, így akar a high end kategóriájában maradandót alkotni. Érezhető, hogy nem azért készítették, hogy pillanatok alatt elvarázsoljon minket, hanem azért, hogy rabul ejtsen és fogva tartson.

Cyrus i9-XR sztereó erősítő kijelző

Rendkívül muzikális, de az olaszok temperamentumát nélkülözi, ahogyan a japán multik ebben a kategóriában induló vetélytársaira jellemző túlzott precizitás sem jellemzi. Olyan angolos, nagyuras, enyhén kimért és lovagias, de lomhaságot semmilyen stílusban sem mutatott, pedig szokásunkhoz hűen most is nagyon változatos volt a repertoárunk. A Dire Straitstől kezdve, a Toto-n át eljutottunk Petruccianiig, majd elidőztünk Babos Gyula zenekaránál, de sok időt szenteltünk Eric Claptonra, a The Flower Kingsre, és természetesen Vivaldira és Paganinire is. A lendület mindvégig megmaradt, ahogyan a tisztaság és lelkesedés is.

Az i9-XR DAC-részét is csak méltatni lehet, főleg nagyfelbontású felvételeknél mutatta meg a tudását, ahol továbbra is megmaradt a nagyfokú pontossága és határozottsága, a lendületből pedig egyszerűen nem akart kifogyni. Ezt elsősorban az USB-résznél éreztük, ezért az i9-XR nagyon megbízható és élvezetes lejátszóként is megállta a helyét. Lábjegyzetként itt is meg kell jegyzenünk, hogy nem minden hasonlóan árazott erősítőnél fordítanak ekkora figyelmet egy jóminőségű DAC beépítésére.

Cyrus XR

A 2x91 W teljesítmény szerintünk bőven elegendő, de természetesen a csatolható végfok opcióról sem fogunk senkit lebeszélni, ha azt szükségét érzi. Fejhallgató használatnál ugyanez a helyzet, mert ugyan hátra került a csatlakozó, aminek az alkalmazásával ugyan már találkoztunk, itt viszont jobban örültünk volna egy előlapi megoldásnak, hogy legalább a zsúfoltságérzeten egy kicsit enyhítsenek. A minőségére semmilyen téren nincs panaszunk, egy Sennheiser HD 700-at lazán meghajtott és kiszolgált, egy HD 600-ról már nem is beszélve, de egy komolyabb Focal azért mindenképpen megérdemel egy külön fejhallgató erősítőt.

Cyrus i9-XR sztereó erősítő és CDt-XR CD-futómű

Kenyeret és cirkuszt? Nem, zenét mindenkinek!

A Cyrus high end párosa úgy próbál maradandót alkotni, hogy közben kerüli a feltűnést. Már a külsejével sem fog megragadni mindenkit, hiszen a kijelzőjétől eltekintve nem hódol be a mai divatnak, a kivitelezés minőségére viszont nem lehet semmi rosszat mondani. Ugyanezt érvényes az általa alkotott hangképre is. Nem díszít, nem színez, csak játszik nekünk, mi pedig élvezzük azt, amit nyújt. A futómű biztos, hogy kiolvas mindent, ami a CD-n található, majd kordában tartja a hangjegyeket, és az erősítőben található DAC-kal egy igazi nyerő párost alkot. Az i9-XR konvertere abszolút helytáll a kategóriájában, valóban minőségi alkotóelemeket használtak a tervezők, az erősítő teljesítménye bőven elég, és finoman adagolható, hangzása pedig játékos, dinamikus, tiszta és megfogott. Önmagában is egy remek készülék, ami nagyon jó alternatívát kínál a PC-alapú zenehallgatáshoz, a CDt-XR párosításával pedig féltve őrzött lemezgyűjteményünket hallhatjuk olyan minőségben, amire eddig nem biztos, hogy volt lehetőségünk. A Cyrus külső és hangzás kedvelőinek kötelező megismerni őket, ha kíváncsiak arra, hogy a britek jelenleg mit képviselnek a csúcson, a klasszikus méretekkel rendelkező komponensekhez ragaszkodóknak pedig érdemes elgondolkozni a cserén. Volt rá közel negyven évük, de most egy újabb, igazán nyomós érvet kínálnak, hogy frissítsenek a beidegződéseken, mert ebben az esetben is ugyanúgy a minőségi zenehallgatásé a főszerep.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.