Cyrus 8.2 DAC integrált sztereó erősítő teszt

2017. november 13., hétfő, 11:50

Cyrus audio hifi erősítő sztereó erősítő hifi erősítő Cyrus erősítő Cyrus hifi hifi teszt erősítő teszt Cyrus teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Cyrus erősítő teszt

Már több nagyon jó hangminőségű készüléket volt alkalmunk tesztelni, melyek az Egyesült Királyságból érkeztek. A legutóbb nálunk vendégeskedő különc külsejű Cyrus Stream XA hálózati lejátszó több okból kivívta csapatunk elismerését. Ezúttal egy szinte ikertestvérének nevezhető integrált erősítő igyekezett tovább erősíteni a Cyrus amúgy is pozitív megítélését egy hosszú távú teszt keretében. Cikksorozatunk második felvonásában a Cyrus 8.2 DAC integrált erősítőt láttuk vendégül.

Déjà vu

A Cyrus 8.2 DAC néhány vezérlő gomb kivételével megszólalásig hasonlít a Stream Xa hálózati zenelejátszóra. Ugyanaz a masszív fekete alumínium ötvény ház, ugyanaz a kijelző és potméter az előlapon, azonban több más mellett egy jókora méretű toroid trafónak hála a Cyrus 8.2 DAC erősítő közel 7 kg-os tömege már eltér a lejátszóétól. A készülék neve ne tévesszen meg senkit, hisz egy komoly integrált sztereó erősítőről beszélünk, bár a Cyrus 8.2 DAC valóban tartalmaz egy nagyon jó minőségű 24 bit/192 kHz-es DAC-ot (USB-B bemeneten csak 16 bit/48 kHz).

Cyrus 8.2 DAC sztereó erősítő

A készülék előlapján a megszokott látvány fogad. A zöld háttérvilágítás jellegzetes Cyrus jelenség, a pontmátrix kijelző minden fontos információt megfelelő méretben mutat a hallgató felé, ami a beállítások menüben teljesen személyre szabható, és amennyiben nem minimum 5 méterről kívánjuk leolvasni, úgy valóban jól látható minden.

Cyrus 8.2 DAC sztereó erősítő

A hangerőért felelős impulzus potméter kellemes könnyed mozgással végzi a dolgát, a kijelző alatti sorban pedig megtaláljuk a bemenet választót, a némítást, a hátlapon található 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozóra való átkapcsolót, illetve egy beállításokat végző, és egy második zónára való átkapcsoló gombot is.

Cyrus 8.2 DAC sztereó erősítő távvezérlő

Ezek valójában hasznos lehetőségek, de most jöjjön egy kitörő tapsvihart követően az indok, amiért nem kell sűrűn koptatni ezeket a nyomógombokat: A TÁVIRÁNYÍTÓ (IR-14)! Igen szándékosan csupa nagybetűvel. Az elmúlt időszakban szinte csak csalódás érheti az embert, amikor kicsomagolta akár 1-1,5 millió forintos hifi készülékét, és előkerült a távol-keleti 1 dolláros műremek egy zacskóból, ami ugyan elvégzi a dolgát, de mégis másra számítana abban a kategóriában. Nos amennyiben a gyártás dolgos angol kezekben marad, úgy az eredmény egy megnyugtató súlyú, gumírozott műanyag testtel, és szálcsiszolt alumínium fedőlappal ellátott, ergonomikus és kifejezetten okosnak mondható távvezérlő lesz. Az okosság ebben a kontextusban abban merül ki, hogy a nálunk töltött idő alatt, szinte nem is kellett kibontani a többi tesztkészülék irányítóját. Egyszerűen csak kiválasztottuk a pirosan világító gombbal a megfelelő forrást, és márkától függetlenül azonnal át is vette az irányítást. A kiválasztott forrás vezérlőgombjain kívül minden más gomb fehér háttérvilágítást kapott, ami egyrészt átkozottul jól mutat, másrészt tökéletesen látható minden fényviszony mellett. A megvilágításért nem kell egy külön gombot memorizálnia az ujjainknak, hanem abban a pillanatban automatikusan világít, ahogy kézbe vesszük. Sajnos ennek annyi hátránya lehet, hogy a mozgásra érzékeny eszköz, akkor is világítani kezd, ha melléülünk, vagy akár csak az asztalhoz érünk, amin éppen fekszik. Sőt, a Cyrus 8.2 DAC 88 W-os (6 ohmon, 70 W 8 ohmon) csatornánkénti teljesítményének hatására, közepes hangerő felett már a szobát elárasztó basszusok is világításra késztethetik, így még a legjobb AAA elemek is hamarabb feladják a küzdelmet, mint szeretnénk. Ettől függetlenül egy hatalmas piros pont a Cyrus mérnökeinek ezért a nem elhanyagolható fejlesztésért.

Cyrus 8.2 DAC sztereó erősítő távvezérlő

Ahogy az erősítőn hátrafelé siklik a tekintetünk, a készülékház hátsó részén már valós funkciót ellátó hűtőbordákat találunk. A hátlapon hasonló látvány fogad, mint egy régebbi házimozi erősítőn. A szűk helykínálat, és a számos ki- és bemeneti csatlakozó miatt, sztereó erősítőhöz képest szokatlan zsúfoltság alakult ki, természetesen a szó legjobb értelmében véve.

Cyrus 8.2 DAC sztereó erősítő

Nos, nézzük mik is ezek! Helyet kapott egy IEC tápkábel aljzat, hat analóg RCA és öt digitális bemenet (2 optikai, 2 koaxiális, 1 USB B), egy 3,5 mm-es fejhallgató kimenet, a Cyrus PSX-R gyári tápszűrő/kondicionáló csatlakozó, valamint egy-egy MC BUS ki- és bemenet a többi Cyrus készülék rendszerbe kötéséhez. Két pár PRE OUT kimenetet kapunk arra az esetre, ha a Cyrus 8.2 DAC előfokként üzemelne, vagy aktív mélysugárzót kötnénk rá, és egy második zóna hozzáadáshoz szükséges kimenet is rendelkezésre áll. A magasabb kategóriát képviselő modellek XLR bemenetének sajnos itt még nem örülhetünk és a kettős erősítésre alkalmas hangsugárzó csatlakozók azonban hagynak némi kívánnivalót maguk után.

Cyrus 8.2 DAC sztereó erősítő hátlap

A készülék mérete miatt megértjük, hogy a klasszikus csavaros csatlakozó aljzat esetleg nem fért el, így nem tudjuk használni a villás csatlakozós kábelünket, és jelenleg nem minden gyártó készít BFA (hüvelyes) banándugós kábelt. Márpedig a Cyrus 8.2 DAC erősítőbe bizony mást nem fogunk dugni. Esetünkben Nordost Heimdall 2 referencia kábelünk nem okozott fejtörést, de ha valaki nem BFA dugós kábelbe fektette arra szánt pénzét, és mélyebb szerelem alakult ki kedvencével, úgy sajnos számolni kell egy kisebb műtéttel, ami megoldja ezt a nehézkesen érthető problémát.

Cyrus 8.2 DAC sztereó erősítő hangfal csatlakozó

A motortérben a korábbi modellhez képest a tápegység és a kondenzátorok frissítése is hozzásegített a lehető legalacsonyabb torzítás eléréséhez, amivel még simulékonyabbá és szerethetőbbé vált a Cyrus hangja. Apropó frissítések. Mindenképp szeretnénk pár szóban megemlíteni azt a "szolgáltatást" amivel a Cyrus az egyéb ismert tulajdonságain kívül még jobban kilóg abból a bizonyos sorból.

Cyrus 8.2 DAC sztereó erősítő belső

Ebben a kategóriában szinte egyedülállóan a Cyrus kínál olyan lehetőséget, amivel aktuális készülékünk, legyen az bármilyen idős modell, aktuálisan a legfrissebb technológiát birtokolhatja. Ez azt jelenti, hogy akár egy 20-30 éves erősítőbe is megvásárolhatjuk a mai kor igényeit kielégítő technikai újításokat, és mindezt hivatalos gyári körülmények közt, új garanciával. Ez azon felül, hogy egy kivételesen környezettudatos és felhasználóbarát szolgáltatáscsomag, lehetővé teszi akár azt is, hogy egy készülék, vagy rendszer, apáról fiúra vándorolhasson évtizedekig. Ezt aligha tudjuk elképzelni, egy távol-keleti "költséghatékony" gyártási filozófia mellett. Szóval a több, néha valóban több!

Cyrus 8.2 DAC sztereó erősítő belső

Mindent a fülnek

Hála a hazai forgalmazónak, a hosszú teszt során sok készülékkel és hangsugárzóval volt szerencsénk meghallgatni a Cyrus 8.2 DAC-ot. Forrás készüléknek OPPO BDP-105-öt használtunk SACD lemezek lejátszásához, NAIM CD5XS-re bíztuk a CD gyűjteményünket, és a Cyrus Stream Xa hálózati zenelejátszó szolgáltatta a digitális adatbázis megelevenítését.

Cyrus 8.2 DAC sztereó erősítő

A hangfalak között felső-középkategóriás Triangle, ELAC és Emotiva állványos és állódobozokat is bevetettünk, hogy kiderüljön, mire elegendő a csatornánként 88 W teljesítmény. Többre, mint gondoltuk. Ahogy mondani szokták, a méret nem minden. Ez a Cyrus esetében határozottan igaznak bizonyult. Nem volt válogatós a hangsugárzók vagy a zenék tekintetében. A fél cipősdoboz méretű erősítőből meglepő mennyiségű erő és dinamika érkezett, ami könnyedén megtöltött egy 25 négyzetméter feletti helyiséget kellemesen pezsgő, vérbeli "angolos" hangzással. Nem csak a zenék ereje, hanem azok részletessége, pontossága és tisztasága is lenyűgöző volt. A burkolat alatt dolgozó túlméretezett toroid trafónak hála, a Cyrus 8 DAC magabiztosan kezelte a dinamika csúcsokat, és magas hangerőn is stabilan egységben tartotta a részleteket. A lágy, légies, meleg igazi angolos hangzásnak remek tolmácsai voltak a Triangle tölcséres titán dóm vagy az Elac JET 5 magassugárzóval ellátott dobozai, amik egy harsányabb hangkarakterű erősítővel már nem feltétlenül hoznák ki egymásból a maximumot. A Cyrus 8 DAC prezentálásában a cintányérok, és dobseprűk élethűen szólalnak meg Tom Scott - If I Could Cry felvételén. A zongora testessége, a fúvós hangszerek erőteljes, érces karaktere minden részletre kiterjedően átjöttek. Természetesen apró eltérések érezhetőek voltak a különböző forráskészülékek és hangfalak előadása közben, de mindre egységesen igaz, hogy egy kellemes, hosszan hallgatható zenei hangot kaptunk, teljesen mindegy, hogy milyen műfajt kívántunk hallgatni. Kifejezetten előnyös hatással volt a különböző rockzenékre az erősítő lágy karaktere. Legyen szó dobok vagy cintányérok püföléséről, vagy elektromos gitár nyúzásáról, a Cyrus hangja sosem válit harsánnyá, vagy fárasztóvá. A basszus tartománya meggyőző erőről és megfogottságról tanúskodott. Minden apró részlet tálalásra került, miközben tökéletes kontroll alatt tartott minden taktust. Elektronikus vagy hasonló modern popzenéken is élvezetes pillanatokat szerzett a Cyrus 8.2 DAC, főleg nagyobb basszusokra képes álló hangfalakkal, de számunkra mégis inkább a valódi, hangszeres jazz, blues vagy komolyzenei albumok lejátszása okozott igazi örömet. A Cyrus nem csak a tiszta zenét, hanem annak érzelmi világát is át tudta adni, legyen szó lassú andalító, vagy pörgős dinamikus dallamokról.

Cyrus 8.2 DAC sztereó erősítő belső

A fejhallgató erősítő képességeit kipróbálva sem tudtunk belekötni az hangzásba. Dinamikus és részletgazdag előadás jellemezte, széles nagyon jól tagolt szellős színpadképpel. Ami esetleg furcsa lehet, az az előlapon található kapcsoló működése, ugyanis a fejhallgatóról való hangfalra történő váltás után továbbra is szólt a muzsika a fülesünkben. Ettől függetlenül egy kellemes nagyon jó hangot kaptunk a 3,5 mm-es kimeneten keresztül, amit azonban kiválthatna egy 6,3 mm-es aljzat. De hát ugye az a fránya zsúfoltság...

Cyrus 8.2 DAC sztereó erősítő

Összegezve

Nálunk töltött ideje alatt sok kellemes pillanatot okozott a Cyrus 8.2 DAC, bár sajnos ezúttal sem sikerült a gyári PSX-R tápkondicionálóval megtámogatni az amúgy is élvezetes hangzásélményt. Összességében egy remek kompakt integrált sztereó erősítőt kapunk számos bemeneti csatlakozással, amivel szinte minden elképzelhető rendszerbe könnyedén beilleszthetővé válik. Kezelhetősége, hangminősége és szolgáltatásai ismeretében egy nagyon jó ár érték arányú készüléket ismerhettünk meg a Cyrus 8.2 DAC-ban.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.