Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő teszt

2021. május 2., vasárnap, 18:30

Cocktail CocktailAudio Cocktail Audio audio hifi sztereó erősítő erősítő teszt hifi teszt Cocktail Audio erősítő Cocktail Audio teszt hifi erősítő teszt hálózati sztereó erősítő sztereó erősítő teszt Cocktail Audio erősítő teszt

Streamer és erősítő egyben, megszámlálhatatlan szolgáltatás, hatalmas és szép kijelző. Újból egy kompakt készülék a Cocktail Audio jóvoltából, az X14 okos kis kocka, melybe mindent belezsúfoltak, ami mostanában divatos, legyen az zenei formátum, vagy stream/hálózati lehetőség, bónuszként egy 2x30 W teljesítményű D osztályú erősítő.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítőCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítőCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítőCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítőCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítőCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítőCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítőCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítőCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítőCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítőCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő HDDCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő HDDCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő CD-lejátszóCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő hátlapCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő hátlapCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő hátlapCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő hátlapCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő távvezérlőCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő távvezérlőCocktail Audio X14 AppCocktail Audio X14 AppCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő MQA RoonCocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő Roon TIDAL

MQA, DSD támogatás, netes rádiók, TIDAL és még felsorolni is nehéz, mit támogat és kezel a Cocktail Audio X14 ügyes kis mindenes, de azért megpróbáljuk. Kivesézzük miért is jó nekünk, ha egyben kapunk minden olyan dolgot, ami az induláshoz kell, ha minőségi zenét szeretne hallgatni az ember.

Gombamód szaporodnak a kompakt, mindent tudó készülékek, nem igazán meglepő módon nagy sikerük van az így összerakott kütyüknek. Nem kell a kábelekkel bajlódni, csak a feltétlenül szükségesekkel, kis helyet foglalnak, ezek közül az egyik a Cocktail Audio X14, még egy méretes, jól kinéző kijelzőt is kapott. Ráadásul ez is ismer minden formátumot DSD/DXD és az MQA dekódolás is ott szerepel a listán a többi között, Roon Ready képesség, teljes körű hálózati lehetőségek, akár 8 TB beépíthető háttértár, nem beszélve a D osztályú, 2x30 W teljesítményű erősítőről, amivel komplett szórakoztató központtá avanzsál a Cocktail Audio X14.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő HDD

Kinézet, csatlakozások

A Cocktail Audio X14 szakít a hagyományos lapos dobozformával, itt egy kockát álmodtak meg a dizájnerek egy méretes, 5 col átlójú és 840x480 képpont felbontású LCD kijelzővel az előlap jókora részén, ami egészen egyedivé varázsolja a kinézetet, nem kell apró feliratokat böngészni és/vagy a szemünk sem sül ki a néha egészen vakító LED visszajelzőktől. Minden lényeges és nem lényeges információ könnyedén leolvasható, még napfényben is.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő

Az elején 6,3 mm-es fejhallgató Jack csatlakozó, USB aljzat és egy jókora multifunkciós forgatógomb is helyet kapott. Jobb oldalon (már persze ha szemből nézzük) az akár 8 TB méretű adattároló (SSD/HDD) ami 2,5 és 3,5 nagyságú is lehet helye, nincs megkötve a kezünk ebből a szempontból.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő

A tetején is találunk jó néhány négyszögletű, mikrokapcsolós nyomógombot - egyszer kipróbáljuk, utána elfelejtjük, mert ott a távirányító erre a célra. Hátul is csatlakozók garmadája várja a leendő tulajdonost: IEC tápcsatlakozó, a Bluetooth antenna menetes csatlakozója, Gigabites Ethernet aljzat, analóg RCA bemenet (!), digitális koaxiális és optikai kimenet, analóg RCA kimenet, két USB 3.0 csatlakozó, a banándugót fogadó hangfal kimenetek és a külső 24 V/3,5 A tápegység fogadó része foglalja el szinte a teljes helyet, egy közepes méretű hűtőborda társaságában.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő távvezérlő

A csomagolásban mellékelik a távirányítót (elemmel együtt), adaptert, csavarokat a merevlemezek beszereléséhez, Bluetooth antennát, a 24 V-os adaptert kábelekkel és a csekély 114-oldalas kézikönyvet a használatba vételhez és kezeléshez.

A készülék háza fémből van, stabil és minőségi az összerakás, nincs lötyögés sehol, a csatlakozók is kifogástalanul üzemelnek mindenhol.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő hátlap

Itt jegyezzük meg, hogy a Cocktail Audio X14 nem rendelkezik a megszokott USB-B bemenettel, csak Ethernet-en kommunikál a lánc többi részével. Felvetődik ilyenkor a kérdés, ugyan hogyan lesz akkor ebből teljes körű, 352 kHz-es MQA dekódolás? Nos, a válasz egészen egyszerű, az MQA dekódoló csak a szabványos FLAC-be csomagolt 44,1 kHz-es felbontást várja el, és azt  bontja ki a felvételtől függően. Eddig bíztató.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő

Belül

Kétmagos ARM Cortex A9 CPU, 1 GB DDR 1066 memória, 8 GB EMMC háttértár a szíve az egységnek, ami vezérli a funkciókat és a működést. 192 kHz sztereó CS4350 DAC chip a Cirrus Logic műhelyéből. D osztályú 2x30 W-os erősítő, Bluetooth egység: A2DP, AVRCP/SBC (Subband Codec), aptX, AAC, MP3 támogatással, ami még foglalja a helyet.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő CD-lejátszó

Kezelés, szolgáltatások

Itt is ugyanúgy, mint a Cocktail Audio N15D tesztjében, csak a főbb dolgokat soroljuk fel, ugyanis ahogy fentebb már jeleztük a kézikönyv 114 oldalas. Egyszerűen lehetetlen minden dologra kitérni, hacsak nem csinálunk a komplett AV-Online-ból kezelési leírást…

A Cocktail Audio büszkesége a MusicDB névre keresztelt fájlkezelő szolgáltatás, ami külön választja a kezelő és a tároló részt a rögzített fájloknál, így minimális szintre szorítható vissza az adatvesztés lehetősége, nem mellesleg igen jól és gyorsan működik. Tallózhatunk vele a beépített merevlemezen, elérhetjük a PC-n/NAS-on tárolt zenéinket, akár UPnP, akár SAMBA segítségével, van még FTP szerver a kínálatban, mindezt bőven megfelelő sebességgel még akkor is, ha több TB zenét tárolunk a háttértárainkon.

Cocktail Audio X14 App

Testre szabhatjuk a mappák megjelenését, a megjelenő információkat, képeket, amik megjelennek a jól látható és gyönyörű kijelzőn. A mellékelt távirányítóval minden funkció elérhető, a működése reszponzív nincs késés "lag", de ha úgy gondoljuk, akár billentyűzetet is köthetünk valamelyik USB csatlakozóra és azzal is vezérelhetjük a Cocktail Audio-t. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen jól jön egy billentyűzet, ha felhasználónevet és jelszót nem a távirányító nehézkes megoldásával kell bepötyögni.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő MQA Roon

A zenék kezelésére is számtalan lehetőség kínálkozik, csak a Cocktailt használva, vagy Roon alól, ahol adott a Roon Ready képesség, a letölthető NOVATRON MusicX NEO applikációval, ami elérhető Androidra és iOS-re is és webes felületen keresztül.

A streaming szolgáltatásokat felsorolni is nehéz, beépített TIDAL MQA, Deezer, Qobuz, Napster, internetes rádiók, Spotify (itt viszont van egy megkötés, csak a Prémiumra előfizetők használhatják) és még sok más.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő Roon TIDAL

A beüzemeléshez sem kell pilótavizsga, bedugjuk az Ethernet kábelt, az RCA csatlakozót ha mondjuk külső DAC-ról hajtjuk meg a Cocktail X14-et, utána jöhet a banándugós hangfalkábel és a végül a tápegység csatlakoztatása. Amikor ezekkel megvagyunk, megnyomjuk a Power On gombot a készüléken, vagy a távirányítón és máris lőn zene. Miután kiválasztottuk a zene mappánk helyét az UPnP szolgáltatással, aminek van egy furcsasága. Pillanatok alatt megtalálja a hozzácsatlakoztatott PC-t a hálózaton, de ha gyorsan rányomunk a PC nevére, akkor simán visszaugrik az UPnP menüpontra, tehát érdemes pár másodpercet várni akkor, amikor megjelenik a számítógép elnevezése és csak utána rányomni a kiválasztásra. Ez nem hiba, vagy gond, vélhetőleg a hálózati forgalmazásnál van némi késés a jelútban.

A kijelzőn mindez tökéletesen nyomon követhető, élmény ránézni, remekül eltalálták a színkezelést és az információk megjelenítését, meglehetősen vevőcsalogató ez a megoldás.

A hangerőt pontosan és eléggé kis lépésekben tudjuk szabályozni a távirányítóval, nem kap az ember frászt a hirtelen hangosodástól, ezt is remekül megoldották a tervezők.

Ha úgy gondoljuk, szükségünk van a merevlemezen tárolt zenék mellett egy CD verzióra is, ráköthetünk egy CD írót is a Cocktail Audio X14-re. Opcionálisan WiFi egység is rendelhető, ha nem elég a Bluetooth és ez Ethernet.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő hátlap

Használat közben

Az első beállítás - megadni a zene mappa helyét, belépni pl. a TIDAL fiókunkba, engedélyezni a Roon-ban a Cocktail Audio-t - után rém egyszerű dolgunk van, akár a NOVATRON MusicX NEO appal, akár a távirányítóval könnyedén vezérelhetünk mindent. Ha valakiben némi mazochista hajlam motoszkál, az vezérelheti a Cocktail-t a tetején lévő gombokkal és a tekerő gombbal is, de túl sok értelme nincsen, igaz ez is egy lehetőség, ha minden kötél szakad.

A specifikációban megadott minden formátumot hiba nélkül kezelt a kis jószág, fennakadás és zavaró zörej/zaj nélkül (ami nem is olyan magától értetődő dolog).

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A sztereó erősítő, Matrix Element H USB kártya külső tápegységgel, PC Windows 10, Roon és Jriver lejátszó program, WireWorld és AudioQuest kábelezés. TIDAL és a PC-n tárolt zenék volt a forrásanyag, minden stílusban.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő

Hangminőség

Többféle variációban is kipróbáltuk a Cocktail Audio X14-et, külső DAC-ra kötve (Musician Pegasus R2R), hogy az erősítő rész képességeit is fülügyre vehessük, csak a DAC részt használva és azt rákötve RCA kimeneten a Cambridge Audio 851A-ra és természetesen kompletten az egészet DAC-ostól, mindenestül.

Érdekes módon az eltérő DAC ellenére a hangja erősen hasonlított a Cocktail Audio N15D hangjára, ugyanaz a magasban kicsit visszafogott stílus, ami nem a magashiányt jelenti, hanem a túlfűszerezettség hiányát, nem kapott tőle sikítófrászt az ember füle, pár taktus után. Kellemesen simogató középtartomány és hangsúlyos mélyhangok jellemezték az előadást, némi bizonytalansággal a sáv legszélén, ami teljesen bocsánatos bűn ebben a kategóriában.

Megszokott tesztzenéink közül, amiket, ha álmunkból felzavarnak, akkor is kapásból eldúdolunk, ha arra kérnek, elsőnek Hans Zimmer prágai koncertjét vetettük be, ami tökéletes tesztkörnyezet, ha nagyzenekar kell és akkor is, ha csak egy árva zongora szól éppen. Itt meglepően jól viselkedett, nem váltott kakofóniába a szimfonikus zenekar és a félelmetes mélyhangok összhangja, szépen a helyén tartotta, némi hiánnyal a legalsó tartományban, de ezt is finoman adta a tudtunkra, inkább csak lekerekítette, nem hirtelen vágta. Ami pedig a legfontosabb, és amin sok más készülék elvérzik, nem volt érzékelhető semmiféle túllövés, nem csinált egy élvezhetetlen masszát a basszusból.

Paul Simon életművét hallgatva minden további nélkül bele lehetett feledkezni a zenébe, megvolt a bugi-vugi érzés, a The Sound of Silence szám át tudta adni az érzelmeket, előhozta a libabőrt a különböző testrészeinken, beleszögezett minket a fotelbe, le a kalappal.

Mike Oldfield harangjátékain és csilingelésein sem vérzett el, nem fárasztotta a fület, igaz a visszafogottság itt is előjött egy picit, egy kis dinamika jól jött volna legfelül, de figyelembe véve a kategóriát, így is remek előadást nyújtott.

Mark Knopfler gitárjait becsületesen és megfelelő súllyal adta vissza, teste volt a hangszernek, nem vékonyodott, vagy bizonytalanodott el, itt is csak egy kis harapás/él hiányzott a tranzienseken a tökéletességhez.

Hosszútávú meghallgatáshoz a Radio Paradise vegyesfelvágott műsorát használtuk, mennyire köt le, vagy zavar minket a Cocktail Audio X14 hangja. Nos, itt is hozta a megbízhatóan jó minőséget, minden további nélkül lehetett vele zenét hallgatni úgy, hogy mellette mást is lehetetett csinálni - ez bizony egy fontos dolog, ugyanis vannak olyan készülékek, ami egy idő után idegesíteni kezdi a hallgatót - itt ez nem fordult elő, de ha csak a zenére akartunk figyelni, azt is megtehettük. mert élvezetesen és figyelemreméltóan muzsikált akkor is.

DAC-ként használva érdekes módon nem hozott akkora ugrást a hangminőség, a beépített saját erősítőjéhez képest, ami predesztinálná egy jobb erősítő használatára, vonatkozik ez ha csak az erősítő részt hallgattuk, elé kötve a Musician Pegasust. A Cocktail X14-et így kell használni, ahogy megtervezték és összerakták, ez így egy teljes egész.

Cocktail Audio X14 hálózati sztereó erősítő

Konklúzió, ajánlás

Remek mérnöki munka a Cocktail Audio X14, csodaszép "palifogó" kijelző, streamer és erősítő egyben, ami "mellékesen" még jól is szól.

Ajánljuk első választásként annak, aki most lép a be a hifi birodalmába, nem kell bajlódni a kábelezéssel, azonnal használható, ha rákötjük egy hangfalra, szolgáltatások garmadája áll rendelkezésre, nehezen lehet benne hibát találni.

Mindent összevetve és megnézve az árcédulát, valahol a tetszett és az ajánlott között mozog az értékelés, inkább az ajánlott felé billen a mérleg egyensúlya.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.