Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő teszt

2022. január 2., vasárnap, 19:50

Cocktail Audio audio hifi sztereó erősítő hifi erősítő sztereó erősítő Cocktail Audio erősítő hálózati erősítő hálózati lejástzó hálózati zenelejátszó erősítő teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Cocktail Audio erősítő teszt

Novatronék háza táján nagy a nyüzsgés, sorra jelennek meg az új típusok, az egyik legújabb az erősítővel felturbózott N25, amit nemes egyszerűséggel Cocktail Audio N25 Amp-nek neveztek el. A "sima" N25-höz képest a változás annyi, hogy ebbe a típusba beépítettek egy D osztályú erősítőt. És ezt akár - ha úri kedvünk úgy tartja - kikapcsolhatjuk, ha netán csak hálózati futóműnek és/vagy DAC-nak szeretnénk használni, erősítő nélkül.

Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítőCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítőCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítőCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítőCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő hátlapCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő távirányítóCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő hátlapCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő hátlapCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítőCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítőCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítőCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítőCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítőCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítőCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítőCocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő App

Nagy a keletje mostanság a mindent egybe stílusú készülékeknek, amiknek több előnyük is van, kevesebb helyet foglalnak, mint a különálló társaik, nem kell kábelekkel bajlódni, minden kézre esik egy helyen.

Ezen kategória egyik jeles képviselője a Cocktail Audio N25 Amp, ahol szinte mindent megkapunk a pénzünkért, amire szükségünk lehet (mondjuk ebben pont nincs CD játszó, de annyi baj legyen). Kapunk DAC-ot, használhatjuk akár hálózati futóműnek is külső DAC-kal, használhatjuk kompletten egyben és csak egy pár hangfalat kell rákötnünk, a 150 W erősítő teszi a dolgát, de még köthetünk rá külön erősítőt is, ha feljebb akarunk lépni minőségben és pont van akciósan egy jutányos árú Gryphon Diablo a környéken. Minden fontos streamer szolgáltatót ismer és kezel, köthetjük hálózatba akár saját PC-vel, akár NAS-sal vagy akár egy külső merevlemezzel.

Eldugni sem kell a Cocktail Audio N25 Amp-ot, nem kell zacskót húzni a fejére, kellemesen elegáns a megjelenése, bőven megállja a helyét, akár a nappaliban is.

Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő

Kinézet, csatlakozók

Inkább lapos, mint hosszú a Cocktail N25 Amp, aminek a közepén trónol a "jóképű" 4,6 col átlójú színes LCD kijelző két, jókora tekerő és nyomógombbal a két szélén, ahol a hangerőt, a menüt és egyéb beállításokat tudjuk állítani és kezelni. Kapunk még az előlapon egy ki/be kapcsoló gombot, egy USB csatlakozót és tíz darab nyomógombot a kezeléshez és beépített rádió memóriájához, amikkel kényelmesen elérhetjük az FM, vagy DAB digitális állomások előre programozott frekvenciáit.

Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő hátlap

Hátul a Cocktailokhoz méltóan a bőség zavarával szembesülünk csatlakozások terén, még felsorolni is nehéz, de azért fussunk neki. Hálózati ki/be kapcsoló, szabványos IEC tápaljzat, 1-pár hangfal csatlakozó, 1-pár koax és optikai digitális ki és bemenet, Bluetooth antenna csatlakozó, analóg RCA kimenet, HDMI ARC bemenet, USB B és Ethernet bemeneti csatlakozó, opcionális Bluetooth adó/vevő egység nyílása, HDMI Audio és GUI kimenet (ide köthetjük például a monitorunkat, ha ott szeretnénk nézni a kijelző helyett a képernyőt) USB A kimenet külső DAC részére és két darab USB Host aljzat pendrive és/vagy külső merevlemez számára.

A ház teljes egészében fémből készült és meglehetősen stabil benyomást kelt, jól van összerakva, a csatlakozók minőségi darabok.

Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő távirányító

Kapunk még egy kezes távirányítót és két antennának nevezett zsinórt külön az FM és a DAB rádiók részére.

Belül

A motorház alatt a jól megszokott Sabre 9018K2M dolgozik és felelős a digitális adatokért egy, Dual Core ARM Cortex A9 processzor társaságában, amihez tartozik még 1GB DDR-1066 memória, elszigetelt tápáramkör kialakítás, külön a digitális és analóg részekhez a zavarmentes tápellátás érdekében.

Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő

Használat közben

Tényleg igazi mindenes a Cocktail Audio N25 Amp, használhatjuk akár önállóan is PC, vagy egyéb más kiegészítő nélkül, úgy is elérhető az összes streaming lehetőség és mondjuk egy külső merevlemez, ha van éppen kéznél, amin a zenéket tároljuk. De használhatjuk PC-ről is mondjuk a Roon használatával - ugyanis időközben megkapta a Roon Ready minősítést az N25 Amp. Összeköthetjük mondjuk egy tablettel is, ami meg is történt a teszt alatt egy Mi Pad 5 tablettel, hiba nélkül együttműködött a két kütyü az USB Audio Player Pro-t használva lejátszóként a tableten.

Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő App

Kivezethetjük a jelet az USB kimeneten egy külső DAC-nak, itt egy S.M.S.L M400 volt az "áldozat" ekkor a Cocktail Audio N25 Amp csak mint digitális futómű működött, a D/A konverziót az S.M.S.L M400 végezte.

A kezelő appban a MusicX NEO-ban - ami elég fapados már ehhez a szinthez - kikapcsolhatjuk az erősítő részt és köthetünk rá egy külön erősítőt az RCA vonalkimenetre, így válik abszolút univerzálissá a Cocktail Audio N25 Amp.

A vezérlés is több szinten megoldott, vezérelhetjük a saját kezelőszerveivel, távirányítóval, a MusicX NEO appal, ízlés kérdése kinek, melyik tetszik jobban. Az USB Audio Player Pro is kezeli szerver módban, a Bubble UPNP-vel is irányíthatjuk például, azokon is elérhető szinte minden funkció, van TIDAL és egyéb számtalan más streaming szolgáltató, internetes rádiók serege és a helyi hálón elérhető zenék gyűjteménye egyaránt.

Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő

TIDAL alatt az MQA kódolt fájlokkal is megbirkózik, ha valakinek erre van szüksége.

Bekapcsoláskor a szokásos módon elég komótosan áll fel - a letölthető frissítés méretéből ítélve egy komplett operációs rendszer - és lesz működőképes a Cocktail Audio N25 Amp, de utána különösebb lassulás nélkül marad működőképes.

A kijelző minden fontos adatot megjelenít, a méretéből adódóan jól olvasható még messziről is. Jópofa dolog, amikor koaxiális csatlakozáson keresztül hallgatjuk a zenét, megjelenik egy dB beosztású LED-re hasonlító kivezérlésmérő a kijelzőn.

Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő hátlap

Zavaró zajokat, zörejeket nem hallottunk formátum váltás és bemenet váltás közben, kivéve, amikor a tablettel csatlakoztunk az N25 Amp-ra, ott sajnos elég hangos pattanással jelezte, ha valamit birizgáltunk a vezérlő appon. Aztán, hogy ez a tablet, a lejátszó szoftver, vagy az N25 hibája, azt nem tudjuk, mindenesetre megjegyezzük, nehogy valakit meglepetés érjen. Eddig bíztató, nézzük, mit mutat a hallgatási teszten!

Tesztkörnyezet

Cambridge Audio 851A sztereó erősítő, Topping A90 előerősítő, S.M.S.L M400, Topping D90SE, SVS SB-2000 Pro szubláda, AQ Carbon NightOwl fejhallgató. Viablue összekötő, hangfal és tápkábelek minden mennyiségben.

Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő

Hangminőség

A Cocktail Audio N25 Amp hozta az eddig tesztelt Cocktailok hangzásbeli stílusát, nem lepett meg minket semmi olyan dologgal, amivel kilógott volna a sorból. Érdekes dolog megfigyelni, hogy ugyanannak a DAC chipnek - nevezetesen a Sabre 9018K2M-nek - hogyan javul a hangja, ahogy jobb tápegységet, jobb alkatrészeket, jobb "kiszolgálást" kap. Igaz ez az N25 Amp-re is, a kisebb szériákhoz képest jóval nagyobb felbontást kínál, hihetőbb hangszerhangokat, pontosabb sztereó képet produkált. Itt már egyáltalán nem, vagy csak alig érződött a picit lehajló magastartomány, Sabre DAC-hoz méltóan, kifejezetten hangsúlyos lett a felső része a zenének. Viszont elkerülte a túlzott fényesség csapdáját, kötött egy jó kompromisszumot valahol a kettő között, kifejezetten hallgathatóvá téve így bármilyen zenei műfajt.

Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő

A dinamika és mélytartomány általában eddig is erőssége volt a Sabre chipeknek általában, az N25 Amp-be építve sem hazudtolta meg önmagát. Hans Zimmer zenéin eget-földet megmozgató, hatalmas zenekarral lepett meg minket, élvezetesen és fűszeresen megszólaló rezesekkel és gyomrot masszírozó basszusokkal. Kicsit a két hangszóró közé rendezte el a zenekart, némi mélység ráfért volna a sztereó képre.

Ugyanez az elrendezés viszont érezhetően jót tett az akusztikus zenéknek és Mark Knopfler gitárjainak. Pontos és kézzelfogható lett a zenészek elhelyezkedése a színpadon, nem hagyott kétséget afelől, hogy hova rakta a hangmérnök a mikrofonokat.

Ugyanez a pontosság érződött Paul Simon lemezein is, kibővülve egy csomó részlettel, olyanokkal, ami elsőre fel sem tűnik, hogy ott van csak, ha odafigyelünk rá. És ez egy igen fontos minőségi tényező egy eszköz repertoárjában, nem kényszerít az odafigyelésre, hanem ránk hagyja, oda akarunk-e figyelni!

Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő

Nehéz írni a Cocktail Audio N25 Amp karakteréről, mert már elég semleges, hogy "ne legyen karaktere", hogy hagyja érvényesülni a forrás hangját. Eddig a teljes rendszert hallgattuk, azaz a belső Sabre DAC volt használatban és az integrált erősítő volt használatban, de kíváncsiak voltunk, hogyan működik, mint digitális futómű, ahol a D/A átalakítást egy külső DAC végzi el.

Nos, van egy jó és egy rossz hírünk.

A jó az, bizony futóműnek is remekül használható a Cocktail Audio N25 Amp, biztos alapot teremtett az S.M.S.L M400-nak és a Topping D90SE-nek, mindkettő jobb hangot produkált akkor, amikor az volt eléjük kötve és onnan kapták a jelet USB-n keresztül. Sokszor elcsépelt megfogalmazás, de sajnos nincs rá jobb, nagyobb lett a csend a hangok között, sokkal "mélyebb, feketébb" lett a háttér, az egész hangképet átitatta valamiféle nyugodtság és főleg hihetőség. A magashangok, a cinek hangja letisztult, lejött róluk a felesleges plusz rátét, nem önmagában a frekvenciákat hallottuk, hanem magát a cintányért a maga valójában

Felmerül a kérdés, hogy ugyan mi ebben a rossz hír? Nos, a rossz hír az, bizony érdemes ebben a formában is használni az N25 Amp-et, de ugye akkor kell hozzá még egy DAC...

Cocktail Audio N25 Amp hálózati sztereó erősítő

Összefoglaló, ajánlás

Best buy mondja a művelt angol akkor, amikor olyan készüléket talál, ami túlteljesíti az elvárásokat, ad egy kis pluszt az elvárt minőségen felül. A Cocktail Audio N25 Amp erősen megközelíti ezt a minősítést. Önmagában is egy jó készülék, hozza az elvárt és elvárható szintet, úgy is használható, nem sokan fognak csalódni benne.

Viszont mivel nem csak egyben használható, hanem akár digitális futóműnek is, úgy már bőven túllépi az elvárható szintet, minden további nélkül alapja lehet egy minőségi DAC-kal kibővített rendszernek, nem az N25 Amp lesz a korlátozó tényező.

A Cocktail Audio N25 Amp egy igen jól eltalált és univerzálisan használható verzió a Novatron gyártmányai közül, talán az egyik legjobb, ha a használhatóságot és a hangot nézzük, jókora Ajánlott Vétel címkét kap tőlünk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.