Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves sztereó erősítő teszt

2021. augusztus 29., vasárnap, 22:10

Cayin audio hifi erősítő Cayin hifi Cayin erősítő hifi erősítő sztereó erősítő csöves erősítő erősítő teszt sztereó erősítő teszt hifi erősítő teszt csöves erősítő teszt

Igen, jól látja a Kedves Olvasó, jelen cikkünk főszereplője egy integrált csöves sztereó erősítő, ami Bluetooth kapcsolattal rendelkezik. Ortodox csöves-rajongóknak megremeghet a szempillájuk elsőre a párosítás miatt, de megnyugtatunk mindenkit, hogy még az Ő szívük is meg fog lágyulni, ha meghallgatják a Cayin MT-35 MK2 PLUS hangját!

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítőCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő hátlapCayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő hátlap

Semmi flanc, de ami van, az minőségi!

A Cayin hatalmas termékpalettáján bőséges a választék, főleg az erősítők területén. Természetesen kedveznek azoknak is, akik a klasszikus értékrendekkel bírnak, és ehhez ragaszkodnak is, de manapság a minőség mellett valami aktuális szolgáltatás sem árt, ha ki szeretnének tűnni a sorból. A kínai cég legolcsóbb készülékének ára is meghaladja a 300 ezer forintot, így annak esetében sem szabad valami hirtelen felindulásból elkészített, valahonnan lemásolt konstrukcióra gondolni. Sőt! A Cayin ahelyett, hogy valamelyik gyártó régebbi generációs termékét koppintaná, megpróbálja a saját útját járni, és ez már a külső jegyeket elnézve is sikerült neki. Az MT-35 MK2 PLUS integrált erősítő alapvetően midi méretekkel rendelkezik, de a bő 13 kg-os tömeg egyértelműen azt jelenti, hogy nem spóroltak ki belőle semmit.

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő

Ezüst vagy fekete lehet a fém előlap, aminek a bal oldalán a hangerőtárcsa foglal helyet, a jobb szélén pedig a bemenetválasztó. Az aktuális állást ezüstszínű csík jelzi, ami távolról is jól látható, ahogyan a kettőjük közé elhelyezett műszer is, ami amellett, hogy mutatós, a legfőbb szerepe a csövek hangolásánál van. Mindenképpen érdemes megemlítenünk a fejhallgató kimenetet, ami szintén az előlapra került, így a manapság szintén divatos fülesek sem maradnak parlagon.

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő

A készülék bal oldalára került üzembe helyező billenő kapcsoló eléggé stúdiós kivitelű, így nincs szem előtt, nem ront semmit az összképen.

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő

A lényeg a készülék antracit alapanyagú tetején van, amit természetesen védőrács burkol az esetleges sérülések elkerülése érdekében, de ezt természetesen használat közben ildomos eltávolítani, hiszen megfoszt minket a csövek fényének varázsától, továbbá az azokból eredő hőt is átveszi percek alatt. A Cayin a bemeneti meghajtó fokozatot három 5BK7A NOS csővel szerelte fel, amelyek gyártását az USA-ban végzi a General Electric, a kimenet AB osztályú erősítéséhez pedig négy darab EL34 típusú csövet alkalmaztak. Ezek mindegyikét külön állíthatjuk be, amit érdemes akkor elvégezni, amikor a csövek elérték a megfelelően meleg állapotot. Kicsit macerásnak tűnik a megoldás, pedig maximum öt percet vesz igénybe, tehát nem kell megijedni, egyáltalán nem tekinthető nagy procedúrának, ráadásul a segítségünkre van a már említett előlapi műszer. Az MT-35 MK2 PLUS kézzel készül, belül ún. point to point vezetékekkel, túlméretezett transzformátorú tápegységgel és kapcsolható a triódás és ultra lineáris mód között. Az előbbinél 18 W áll a rendelkezésünkre, míg az ultra lineáris módban ez megnő 35 wattra.

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő

Hátul a tápkábel cserélhető, ha nem lennénk elégedettek a gyártó által mellékelttel, a hangfalcsatlakozók aranyozottak, teflon szigetelésűek, és lehetőségünk van 4 és 8 ohmos hangsugárzók illesztésére is. Három vonalszintű bemenettel rendelkezik, továbbá ide került a Bluetooth (!) jelátvitelhez szükséges antenna is.

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő hátlap

A Cayin MT-35 MK2, mint ahogyan azt a bevezetőben is írtuk, nem csupán egy klasszikus csöves integrált erősítő, hiszen okostelefonról, tabletről vagy laptopról történő vezeték nélküli jelfogadásra is alkalmas. Számos általános audio formátumot fogad, beleértve az Apple készülékekhez használt AAC kodeket, a Bluetooth verziók közül az UAT, LDAC, AAC, SBC szabványokat ismeri.

A készülék dupla dobozában selyemkesztyűt is találunk a leírás mellett, távirányítót viszont nem mellékeltek. Ez biztosan nem véletlenül történt, hiszen a hangerő potméter nagyon finoman állítható, hosszútávú zenehallgatásnál elég ritkán használjuk, ha meg igen, akkor úgyis kárpótol azért a pár lépésért a sárga fény, ami a csövekből és a mérőműszerből árad.

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő

A Cayin bő félmilliós üdvöskéjét a saját csöves lejátszónk mellett Cayin CS-55CD-vel is meghallgattuk, a hangdobozok Focal és Audio Solutions voltak, a kábelek terén pedig a QED és Nordost gyártmányok szerepeltek, de a teszt során az okostelefonunk mellett a FiiO egyik modelljét és a Volumio Primo streamerét is bevetettük.

A Cayin a fülünk mellett a lelkünkre is hat

A Cayin ezt a készüléket kisebb, átlagos méretű nappaliba ajánlja, ami a kimeneti teljesítményét tekintve abszolút reálisnak mondható. Triódás használatkor főleg monogám, bensőséges zenehallgatásra elegendő a csatornánkénti 18 W, bár csöves konstrukcióknál jóval kisebb erőfeszítés esetében is tapasztaltunk már csodát, a megfelelő hangdobozok illesztésével. Az MT-35 MK2 PLUS esetében az ultra lineáris mód 35 wattja még mindig nem tekinthető soknak, ez sem biztos, hogy Katát táncba fogja vinni, de egy csöves erősítőnek egyáltalán ez lenne a dolga? Szerintünk nem feltétlenül.

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő

Lágyabb jazzel indítottunk, és azonnal feltűnt, hogy a dobok mekkora erővel rendelkeznek, valamint a basszusgitár vagy nagybőgő nyomon követése igazán definiált, erőteljes és pontos, mindazonáltal plasztikus volt, ami azt jelenti, hogy hiába kapta meg a zenekarban a kiemelkedő szerepét, nem dominált. Ezt mutatja az is, hogy George Michael zenéiben követhető volt, hogy az énekes előadása kapott a stúdióban visszhangot, ráadásul végig, és ez korántsem jön át minden erősítő által. A Cayin légies, könnyed, fülbemászó, enyhén puha, de az alkalmazott csöveknek hála elég széles frekvencián dolgozik ahhoz, hogy minden részletet elénk tárjon. Nem akart feltűnősködni, nem is tudna, hiszen arra tervezték, hogy hosszú, nagyon hosszú távon hallgassunk vele zenét, de nem bármilyet. Rockon például a ritmusszekció szintén rendben volt, de a torzított gitárokat enyhén összemosta, a dögösséget sem feltétlenül preferálta, ez az egész viszont nem az alacsony teljesítményéből fakad elsősorban, hanem a jellegéből. Persze egy kis Dire Straits, vagy Toto ballada nem fog neki megártani, ahogyan a Marillion progresszív világába is könnyen bevont, és fogva is tartott, de a Metallica rajongókat ki kell ábrándítanunk, ahogyan a határozottabb, elektronikus zenék kedvelőit is.

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő

Az MT-35 MK2 PLUS zenélésre termett, muzikális konstrukció, a kiteljesedéséhez pedig olyan zenék illenek, amelyekben mindezek megvannak. George Michael zenéiben ez adott, még akkor is, amikor kicsit több a talpalávaló a dalokban, mert azok továbbra is megmaradtak finomnak, könnyednek, légiesnek, és rengeteg apró díszítés tárult elénk. Nos, ez az erősítő valódi világa. Michel Petrucciani tokiói triója is elképesztően feküdt neki, ahol a zongora természetes, élei nincsenek a húroknak, és a ritmusszekció is ki tud teljesedni. Itt sem produkálta magát a Cayin, egyszerűen csak bevitt a koncertterembe, és eltöltetett velünk egy órát, nekünk ez pedig nem esett nehezünkre. Először odafigyeltünk a részletekre, a közönség finoman lekevert ovációjára, vagy a szólista apró nyögéseire, aztán elvitt egy progresszív, minden karctól mentes világba, ahol egyfajta varázslattal itatott át. Ez még korántsem high end, de bizony már bőven audiofil, ami pont elég ahhoz, hogy mindezt lehetővé tegye a számunkra.

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő hátlap

A Pink Floyd misztikumába is be tudott avatni, ahogyan az összetettebb zenék, mint például a The Flower Kings nagyon sajátságos stílusa is közel áll hozzá, csak azt ne várjuk el, hogy egy nagyobb koncerttermet, esetleg stadiont juttasson el a szobánkba. A Cayin ehhez is ért, de ahhoz egy nagyobb modellt kell választanunk. Itt meg kell elégednünk azzal, hogy normál, vagy annál valamivel nagyobb hangerőn átjárjon a bizsergés, átitasson a zene mélysége, és bizony kicsit elkalandozzunk. Amennyiben belegondolunk, ez egy nagyon is jó dolog, ennél több a hétköznapokra vagy nyugodt estékre nem is kell!

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő

Klasszikus zenén sem Verdi lesz a favorit, bár az opera áriáinál többet nem is kívánhatunk, viszont a nagyzenekar "becsapódásakor" nem kaptuk meg azt a löketet, amit tartalmaz a felvétel. Egy kis játszadozással, gondolunk itt kábelekre, vagy dinamikusabb muzsikákra ez is létrejöhet ugyan, de eredendően a Cayin MT-35 MK2 PLUS nem erre lett kitalálva. A Négy évszakot zseniálisan tálalta, de ott is maradjunk meg a klasszikus vonósnégyesnél, ne feltétlenül merészkedjünk el Max Richter átiratáig, hiszen abban az esetben sokkal több és nagyobb dinamikai csúcsot találunk. A hangulatot ugyan megadta, de az ehhez szükséges sodró lendület nem volt teljes, így bár bele tudott vonni a szerzeménybe, de nem maradéktalanul.

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő

Természetesen a Bluetooth kapcsolat pillanatok alatt létrejött, az úgy érkező zenékkel az erősítő karaktere csak picit tért el az ezüstlemezhez képest. Mindenképpen érdemes nagyfelbontású felvételeket használni, ha már a Cayin ezek fogadására képes, valamint kizárólag hivatalos forrást használjunk, mert annak hiányában az abszolút helytálló DAC sok mindent nem fog tudni megmutatni a tudásából. Ebben az esetben persze már bátrabban lavíroztunk a dalok és stílusok között, hiszen távirányíthatóvá vált a készülék, de az MT-35 MK2 PLUS erőssége továbbra is a finom, de kellően dinamikus és légies előadás maradt, így az allrounder szabadságot továbbra sem kaptuk meg. Hogy ez baj lenne? Egyáltalán nem, hiszen ennek az erősítőnek nem ez a feladata.

Cayin MT-35 MK2 PLUS Bluethooth csöves erősítő

Egy csipetnyi kínai lélek

A Cayin úgy látszik, abban a kategóriában is szeretné feladni a leckét a konkuranciának, ami árával nem emelkedik ki nagyon az audiofil piac repertoárjából, cserébe viszont megbízhatóságot és minőséget várunk. Továbbá zeneiséget, és az MT-35MK PLUS legfőbb erőssége ez. Nem mindenevő, de ez egyáltalán nem zavaró, mert minőségi muzsikán magával ragad, megérint, bevon minket annak a belsejébe, és nem szorosan ugyan, de ott marasztal. Minőséget sugall minden területen, a felhasznált alkatrészek és a kivitelezés a kategóriájában abszolút mérvadó, a beüzemelése és használata könnyű, visszafogottsága ellenére pedig dísznek sem utolsó. Remek készülék, és ez az állítás nem kérdőjelezhető meg.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.