Cayin CS-88A csöves sztereó erősítő teszt

2022. február 17., csütörtök, 22:55

Cayin audio hifi erősítő Cayin hifi Cayin erősítő hifi erősítő sztereó erősítő csöves erősítő erősítő teszt sztereó erősítő teszt hifi erősítő teszt csöves erősítő teszt

A Cayin repertoárjából eddig sikerült megismernünk egy Bluetooth kapcsolattal felvértezett és egy USB-DAC-kal ellátott integrált erősítőt is, valamint egy csöves kimenetű CD-lejátszót. Most a klasszikus utakra evezünk a CS-88A által, ami azoknak próbál a kedvében járni, akik digitális vagy analóg "lemezpörgetőt" használnak jelforrásként, se vezeték nélküli jelátvitelre nincs szükségük, se fülesre, csak a zenehallgatásra, minőségi szinten. Halljuk hát, mit nyújt nekünk a Cayin ezen a téren!

Cayin CS-88A csöves sztereó erősítőCayin CS-88A csöves sztereó erősítőCayin CS-88A csöves sztereó erősítőCayin CS-88A csöves sztereó erősítőCayin CS-88A csöves sztereó erősítőCayin CS-88A csöves sztereó erősítőCayin CS-88A csöves sztereó erősítőCayin CS-88A csöves sztereó erősítő hátlap

Egy csöves integrált sztereó erősítő, semmi más

A Kedves Olvasóknak talán a képekről nem feltétlenül jön át, de a Cayin CS-88A esetében bizony egy 28 kilogrammos vassal van dolgunk. A kisebb modellek sem voltak pehelysúlyúak, hiszen ott sem történt anyagspórolás, itt viszont ez a tömeg már becsületesen meg is mutatkozik. Az A-88TMK2 modell utódja a cég többi termékéhez hasonlóan dupla dobozba került, az onnan való kivarázslást követően viszont nagyon stabilan helyezkedett el az állványunkon, köszönhetően a jó súlyelosztásnak és a masszív lábaknak. Az ebben az esetben is kézzel készített készülék tetején védőrács trónol, amit eltávolítva elénk tárul a lényege, a csőkészlet. Kettő 6SL7 és szintén kettő 6SN7 csövet, alkalmaztak az előerősítő szakaszban, az AB1 push-pull végerősítő szekcióban pedig négy KT88/6550EH típusút. Dupla széles sávszélességű EI kimeneti transzformátort használnak, valamint speciálisan kialakított toroid transzformátort az áramellátáshoz, valamint vastag, ezüstözött point to point vezetékeket. A készülék trióda és ultra-lineáris módban használható, így a teljesítménye 27 illetve 48 W csatornánként, ami egy csöves erősítőnek már bizony a becsületére válik. A CS-88A szimpla teljesítményerősítőként is használható azok számára, akik rendelkeznek egy jobbnak ítélt előfokkal.

Cayin CS-88A csöves sztereó erősítő

A csövek bias beállítását ezen a modellen is fent tudjuk elvégezni, ahogyan oda került az ehhez segítséget nyújtó mérőműszer is, a váltáshoz szükséges billenőkapcsolók viszont a frontoldalon helyezkednek el, az üzembehelyező gombot követően. A kiváló minőségű japán ALPS motoros hangerőszabályozó követi őt, majd a bemenetválasztóhoz tartozó LED-sor. A CS-88A képes fogadni EL34 csöveket is, ha annak jobban fekszik a karaktere, a kettőjük közötti váltást a hátsó panelen végezhetjük el. Kettő vonalszintű bemenet áll a rendelkezésünkre hátul, valamint egy földeléssel is ellátott phono, továbbá itt aktiválhatjuk a már említett pre-in opciót is. A hangsugárzó kimenetek kiválasztásakor most is az igényességen volt a hangsúly, a vastag arany csatlakozók teflon szigetelést is kaptak, és kiszolgálják a 4 vagy 8 ohm impedanciájú hangdobozokat. A tápkábel cserélhetősége ebben az esetben is adott, ahogyan a távvezérlő is, ami szinte karcsú. Megérezzük, ha kézbe vesszük, pedig nem tekinthető nehéznek, a kezelése pedig roppant egyszerű, nincs is rajta más, csak üzembehelyezés, bemenetválasztás, némítás és hangerőállítás, de több nem is kell. A készülék a bekapcsolását követően kb. 30 mp-ig fűti a csöveket, ez után lesz üzemképes, ezt lágyindítás funkcióként definiálják. Kikapcsoláskor jegyezzük meg a potméter állását, mert a Cayin megteszi, és újra aktiválásnál azon a hangerőn fog megszólalni, amiben hagytuk, tehát érhet meglepetés, ha legutóbb valami izgalmasabb zenét hallgattunk magas kivezérlési szinten!

Cayin CS-88A csöves sztereó erősítő hátlap

Az igazi zenei élvezet definiálása

Hogyan is szól a Cayin CS-88A integrált csöves erősítő? Bizony már az első hangok után le kell szögeznünk azt, hogy a közel 30 kg-os tömeg nem hiábavaló, azt pedig nem csupán a tömény fém, hanem a minőségi alkatrészek adják ki. Az eddig megismert két modelljük is rendesen megdolgozott a pénzéért, a kategóriában kézzelfogható értéket képviseltek, viszont ennél a típusnál mindent komolyabban kell venni, mert se Bluetooth-t, se USB-DAC-ot, se fejhallgató erősítőt nem kínál, ezáltal a valódi hátradőlős zenehallgatásra van kihegyezve, az ára pedig rendesen meghaladja a sokak számára bűvös, egymillió forintot. Összekötöttük Focal Profile és Audio Solutions hangsugárzóinkkal és a Cayin CD-játszóval, bekapcsoltuk az erősítőt, aminek a hangerő potméterén fél perc után megszűnt a LED-csík villogása, aztán már kezdődhetett is a szórakozás. Ezt a jelzőt ebben az esetben ortodox módon kell használnunk, mert semmi ripacskodást nem hallottunk, csak a zenét. Már a korábban megismert két modell is kínálta a csöves erősítők világát, azok melegségét, szellősségét, de most éreztük azt először igazán, amit elvártunk egy ilyen technológiájú készüléktől.

Cayin CS-88A csöves sztereó erősítő

Teljesítménye bőven elegendő ahhoz bármelyik fokozatban is használjuk, hogy halkan is teljesértékű előadással bírjon, és átjöjjön a muzikalitása. A kisebb típusok sem erőlködtek, de ez nyújtja azt, amit akkor érzünk, amikor benyitunk a lakásunk ajtaján. Hazaértünk, megérkeztünk. Szeretettel nyúlt a zenékhez, azok között nem válogatott, de most sem lepődtünk meg azon, hogy ő is a természetes hangszereket favorizálta elsősorban. A mélyei nagyon szépek és erősek voltak, ezáltal vehemensebb és elektronikus dalokon is elegendőnek találtuk az élvezeti faktort, sőt még a metál sem okozott fejfájást neki, ezért, ha vannak ilyen műfajú korongok a tarsolyunkban, bátran használjuk azokat, ha éppen ahhoz van kedvünk. A hátradőlés viszont nem akkor jött el, hanem füstös jazzen, lendületes szimfonikus zenén, vagy keserédes blueson. Clapton felült a bárszékre, ezúttal onnan gitározott és énekelt nekünk, és végre előjött az élete során átélt nem kevés tragédia, ami átitatja az előadását. A Cayin mégsem taszított minket depresszióba, hiszen Claptonnak sem az a célja, hogy letargikusak legyünk, hanem az, hogy belénk ívódjon a blues eredete, megismerjük annak gyökereit. Előadja a fárasztó nap terheit, de azokat nem akarja a vállunkra helyezni, csak megismertetni velünk, a lehető legmélyebben. Mélabús, de soha nem adja fel, így mi is hosszasan el tudtunk időzni a társaságában. Akkor is, amikor blues sztenderdeket játszott, és akkor is, amikor felszabadultabb, tulajdonképpen popzenét kínált nekünk.

Cayin CS-88A csöves sztereó erősítő

A jazz alap triumvirátusánál a Cayin szintén a legmélyebb érzelmeinket hozta elő, ahogyan a zenészeknek is, akik vérprofik, és egy hang nem megy félre, mégis az előadás játékosságára és tartalmára figyelnek ezúttal. Semmi, de semmi zavaró tényező nem volt, olyan magától értendő számukra a legnehezebb szerzemények előadása is, amit bizony csak ettől a kategóriától kapunk meg. A hármas azonban az összjátékon kívül hatalmas tér betöltésére is képes, meglepően széles színpadon játszanak, lukat mégsem lehet érezni közöttük. Itt definiálódott a valóságban a csöves erősítők egyik fő védjegye, az egységes képalkotás, amikor a muzsikusok érzik egymás rezdüléseit, a zene pedig zsigerből jön, pedig számtalan év tapasztalata áll mögöttük. Persze az utóbbi csak jót tesz nekik, hiszen ők is holtukig tanulnak és gyakorolnak, de a tehetség adottsága nélkül csak profi előadást kapnánk, valós mélységet nem feltétlenül. Ez a Cayin is egy ilyen készülék. Nem egy nap alatt tervezték meg, hanem sok munka áll a kész produktum mögött, de a végeredmény nem egy technicista, esetleg öncélú hangzás, hanem maga a muzikalitás, az odaadás.

Biztosan sokan voltak már úgy, hogy egy élvezetes koncert után bekapcsolták az otthoni hifijüket, mert fel szerették volna idézni a hallott élményt, de az eredmény kiábrándító volt, ezért csalódottságot, és ürességet éreztek. Mi is túloznánk, ha most azt írnánk, hogy a Cayin CS-88A Montreux-et varázsol a négy fal közé, de az biztos, hogy jelentős hiányérzettel nem kell számolnunk. Az újévi koncert után talán igen, de a nyár vége felé ez talán megbocsájtható bűn ennek a remek készüléknek, ami már a Cayin CD-lejátszóval is analógosan szól, vinyl-ről pedig minden fekete korong imádó szívét meg tudja dobogtatni, mert a beépített phono fokozat bizony több, mint becsületes. Ebben az esetben az előadást csak a lemezjátszó minőségével szúrhatjuk el, de bízzunk abban, hogy aki egy ilyen nívójú erősítő vételén gondolkozik, az máson sem fog spórolni.

Cayin CS-88A csöves sztereó erősítő

Knockin on heavens door

A Cayin e modellje nem tekinthető olcsónak, kategóriájában azonban drágának sem, hiszen igazi értéket kapunk a pénzünkért. Szétnézhetünk más gyártók palettáján, senkit nem is fogunk lebeszélni róla, de a teljesítmény, megépítettség és minőség ilyen kombinációjával nem igazán fogunk összefutni. Tranzisztoros erősítők lehetnek pontosabbak, nagyobb dimenzióval rendelkezők vagy vehemensebbek talán, de az a bizonyos érzés nem fog belőlük áradni, ami a CS-88A-ból. Ez a készülék zenével van átitatva, és nem gondoljuk azt, hogy bárkinek, aki az igazi értéket értékeli, csalódást okozna. Még a saját, enyhén professzionalista megközelítésű Focalunkat is könnyedén megzabolázta, és bár hagyta kibontakozni kihegyezett stílusjegyeit, ezáltal minden részlet átjött, az eredmény mégis olyan muzikális lett, ami nem sok erősítőnek sikerül ilyen szinten. Ez viszont a high-end kapuján kopogtat, ahová még nem biztos, hogy bebocsájtást nyer, de általa mi beléphetünk az audiofilek világába, ahol sokáig szeretünk elidőzni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.