Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő teszt

2021. július 26., hétfő, 17:10

Cayin audio hifi erősítő Cayin hifi Cayin erősítő hifi erősítő sztereó erősítő csöves erősítő erősítő teszt sztereó erősítő teszt hifi erősítő teszt csöves erősítő teszt

A Cayin márkanév mindenkinek ismerős lehet Magyarországon a hifi szeretők körében, de szerintünk nem eléggé. Ezt támasztja alá az is, hogy a szerkesztőségünkbe a létezésünk óta egy termékük sem került. Ahhoz, hogy ezen változtassunk, először is az kellett, hogy az Extrem Audio kínálatában megjelenjenek a cég termékei, mi pedig azonnal megragadtuk az alkalmat, hogy egy integrált csöves sztereó erősítőt izzítsunk be, ráadásul nem is a beugró kategóriából.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítő távvezérlőCayin CS-55A csöves sztereó erősítő távvezérlőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítő BIASCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítő hátlapCayin CS-55A csöves sztereó erősítő hátlapCayin CS-55A csöves sztereó erősítő hátlapCayin CS-55A csöves sztereó erősítő hátlapCayin CS-55A csöves sztereó erősítőCayin CS-55A csöves sztereó erősítő

Ismerkedjünk meg egy régi-új márkával!

A Cayin kínai cég, ami manapság már egyáltalán nem feltűnő. Ráadásul a kocka is fordult, hasonlóan a nyolcvanas évek Japán termékeihez, hiszen a made in China felirat ma már minőséget takar. Előzményként tudnunk kell, hogy a Zhuhai Spark Electronic Equipment Co. Ltd.-t 1993-ban alapították kiemelkedő audio termékek fejlesztése és gyártása céljából, a kínai nemzeti légitársaság leányvállalataként. 1997-ig a termékeket Spark néven forgalmazták Németországban, ám jogi okokból ezen változtatni kellett, így Thomas Deyerling 1998-ban megalapította a Cayin Audio Distribution GmbH Deutschland, majd Zhuhai Spark megvásárolta neki a "worldwide" eladások névadási jogát. Jelenleg a Cayin/Spark több mint 100 különféle hifi terméket kínál, világszerte pedig több mint 20 ország forgalmazza ezeket. Mielőtt végleg a piacra kerülnének, bemutatják azokat a Tokióban, Londonban, Milánóban, Koppenhágában, Athénban, Hongkongban, Tajpejben és Münchenben megrendezett hifi rendezvényeken, kiállításokon.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő

A Cayin termékek rendszeresen pozitív kritikákat kapnak a kiváló termékminőségnek és megfizethető áruknak köszönhetően, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a gyártó 3 év garanciát vállal a kézzel készített termékeire, de még a csövekre is ad kettőt.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő

A most nálunk vendégeskedő CS-55A a Cayin által létrehozott csöves erősítő technológia legújabb fejlesztésének eredménye. Csatornánként negyven watt a teljesítménye, az AB osztályú ultra-lineáris push pull erősítő technológia és a 4 darab KT88 cső felhasználásával. A készülék négy pár bemenetet kínál, melyek közül kettő vonali, de van egy phono, és egy USB port is, és még a fejhallgatók szerelmeseiről sem feledkeztek meg. Az USB 2.0 bemeneten keresztül a DAC képes a digitális audio jelek feldolgozására 32 bit/384 kHz felbontásig, ami nem mondható elterjedt megoldásnak a csöves erősítők világában.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő hátlap

A CS-55A előlapja teljesen eloxált alumínium, a tetején pedig egy stabil, de eltávolítható fémből készült rácsot találunk, ami lényegében a csövek védelméül szolgál.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő

Kézzel készített "ponttól-pontig" huzalozást és egy lágyindítású áramkört alkalmaztak a toroid transzformátor és a kimeneti transzformátor élettartamának növelése érdekében. Mindezek mellé jönnek a minőségi kondenzátorok, szénfóliás ellenállások és kerámia csőhüvelyek, amelyek mindegyike a hosszú élettartamot garantálják a zeneiség mellett. A hangszóró kimeneti impedanciája 4 és 8 ohm között változtatható, természetesen ezekhez igazodnak a hátsó csatlakozók is, amelyek minősége a kategóriájában abszolút megfelelő és stabil.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő hátlap

A kimeneti fokozat átkapcsolható a trióda és az ultra lineáris mód között, és a KT88 vagy az EL34 csövek használhatók, amelyek állítási lehetősége a készülék fedőlapjának a két szélén található. Nem minden Cayin erősítő rendelkezik távirányítóval, ez viszont igen, ráadásul a készülékhez hasonló minőségű anyagból készült, így már végleg elfelejthetjük a "kínai gagyi" titulust, ha ez az eddig leírtak alapján valakinek még az eszébe jutott volna. Ez vonatkozik a bemenetválasztó és hangerő tárcsára is, az utóbbira még egy messziről is jól látható LED-csík is jutott, ami viszont egyáltalán nem giccses, a bemenetekhez pedig külön LED-ek tartoznak, amelyeket a két tekerőgomb között helyeztek el.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő

A Cayin CS-55A visszafogottan néz ki, még a feliratok is szolidak a sötét készülékházon, a látványvilág létrehozása így megmarad a csövek feladatául, ami úgy gondoljuk, így is van rendjén. Akinek ez nem elég, választhatja a készüléket ezüstszínű házban is, ami valamivel frissebb megjelenést kölcsönöz a 17 kg-os, de nem nyomasztó külsejű erősítőnek.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő

Csöves erősítő, a technológia legszebb hagyományaira építve

A Cayin kínálatában a CS-55A abban a régióban foglal helyet, ami ugyan nem nevezhető olcsónak, viszont, ha valaki komolyan érdeklődik az elektroncsöves erősítők iránt, akkor ezzel az árral számolni kell. Cserébe elvárjuk a megbízhatóságot, a hosszú élettartamot, a szép kivitelezést és megjelenést. Ezeknek az elvárásainknak megfelel már a külseje alapján is, de a lényeg most is, mint minden esetben a megfelelő teljesítményen, és mindenekelőtt a valódi csöves hangzáson van, aminek fő védjegye a valódi zeneiség, már kisebb hangerőn is. Fontos, hogy a készülék már alacsony kimeneti szinten is hallasson magáról, hiszen a beépített, ebben az esetben EL34 típusú csövek bizony elég gyorsan melegszenek. Ezen nincs mit csodálkozni, egy nagyobb csőkészlettel ellátott erősítő már a nyolcvanas években is könnyen átvehette a fűtőtest szerepét a hideg, téli napokon. Így, nyár közepén, amikor a páratartalom jócskán meghaladja a fehér ember számára még elviselhető szintet vigyáznunk is kell egy picit, nehogy kárt okozzunk a készülékben. Tudjuk jól, a csövekre is külön garanciát vállal a Cayin, de ez elég kevés vigasz, ha éppen zenét szeretnénk hallgatni, ezért mindenképpen ildomos a légkondit bekapcsolnunk, vagy a ventilátort felé irányítani ebben az évszakban. Ezt amúgy is megtennénk magunk miatt, tehát nincs ebben semmi extra, de gondoltuk, nem árt mindenki figyelmét felhívni erre a tényezőre, nehogy meglepetés érje.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő BIAS

A CS-55A beüzemelése nem tekinthető nehéznek, ráadásul a hangerő szabályozón lévő fény csak villog addig, amig a készülék nem áll készen az előadásra. Ez csupán pár másodperc, és már kezdődhet is az analóg mennyországnak az a szintje, ami egymillió forint környékén elvárható. Esetleg annál többet is kaphatunk ebben az esetben? A feltételes mód lazán kihúzható, mert a válasz egyértelmű igen! Az erősítőt tulajdonképpen még be sem járattuk, máris elakadt egy kicsit a mondókánk. Focal és Audio Solutions hangsugárzókat kötöttük rá QED és Nordost kábelekkel, a jelforrás a cég CS-50CD típusú CD-lejátszója volt, aminek kimeneti szakaszában szintén található egy cső az analógosabb hangzásért, valamint egy 24 bit/396 kHz-es DAC az elérhető legnagyobb felbontásért.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő

Az erősítőbe négy darab EL34 cső került beépítésre, de választható KT88-asokkal is, ami által ugyan már magasabb árral, viszont nagyobb teljesítménnyel, és más hangzásbeli megközelítéssel számolhatunk. A Cayin CS-88A néven kínál is egy hasonló típusú modellt, amivel, ha szerencsénk van, hamarosan meg is ismerkedhetünk!

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő

A váltás billenőkapcsolókkal történik, és ha már a készülék tetején járunk, érdemes megemlítenünk egy kijelző műszert, amivel a külső torzítás mértéke tekinthető meg, a kalibrálást pedig csövenként végezhetjük el. Nem elhanyagolható opció ez sem egy elektroncsöves készüléknél. Kicsit ugyan játszadoznunk kell az első beüzemelést követően, hogy minden a helyére kerüljön, továbbá az ízlésünknek megfeleljen, de ezt a macerát csupán egyszer kell elvégeznünk, ennyi idő pedig bele kell, hogy férjen, legalább fokozódik az izgalmunk, és az elvárásaink. Itt vissza is kanyarodunk a lényegre, tehát a készülék produkciójára!

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő hátlap

Miután a hangdobozaink impedanciájához igazodva kötöttük be a kábeleket, kiválaszthatjuk azt is, hogy triódás vagy ultra-lineáris üzemmódban kívánjuk használni a készüléket. Az utóbbinál 40 wattot kapunk csatornánként, míg az előbbi 22 W teljesítmény leadására képes, de megnyugtatunk mindenkit, hogy mindkét opció bőven elegendő ahhoz, hogy egy átlagos érzékenységű hangsugárzót magabiztosan meghajtson úgy, hogy az egy átlagos méretű nappalit betöltsön zenével, aminek a minősége bőven meghaladja ezt a kategóriát.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő távvezérlő

A Cayin nem aprózza el az élvezeteket, egyből odateszi magát, mert karakteres, életigenlő, nagyon kerek hangképe van, amiből a megfelelő levegő és tér sem hiányzik. Csöves készülék, ebből adódóan meleg a tónusa, viszont nem andalító csak akkor, ha olyan stílusú zenét hallgatunk általa. Az izgalmat sem spórolták ki belőle, már halkan is képes az adrenalinszintünket megemelni, pedig eleinte még nem is akartunk ennyire belevágni a közepébe. Próbáltunk rést keresni a pajzson, de valahogy ez a kísérlet nem akart összejönni. Persze hétköznapi talpalávalókon akadhat némi hiányérzetünk, de azokhoz a zenékhez mindig is a nagyteljesítményű tranzisztoros erősítők illettek. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem boldogulna el velük, eszünk ágában sincs senkit lebeszélni egy kis Michael Jacksonról, Tina Turnerről, akár Prince-ről, mert ezeket a zenéket is olyan egyéni bűbájjal vonja be, ami elvonja a figyelmünket arról, hogy valamilyen szinten hiányzik az a plusz erő, ami ezekhez a zenékhez kell. Sőt, még Yello-n sem vallott szégyent, és a keményebb rockon is helyt állt, de azt be kell látnunk, hogy a tervezőknek elsősorban nem ezek a zenék lebegtek a szemeik előtt. A jazz, a finom és összetett jazzrock annál inkább, az akusztikus vagy klasszikus zenéről már ne is beszéljünk. Váltogattuk is a lemezeket kis túlzással egymás után, mert bizony egyiknél sem csupán egy dalt hallgattunk meg. Lussier jazzátirataiba sikerült belefeledkeznünk, de Clapton egyik koncertalbuma sem állt meg a felénél, ahogyan Max Richter is olyan izgalommal, és lendülettel tálalta a Négy Évszak átiratát, hogy egyszerűen nem volt kedvünk váltani. Igen, a Cayin-ra egyáltalán nem jellemző a régi csöves erősítők enyhén, de érzékelhető lomhasága vagy vérbősége. Tapintatos, de határozott, meleg, enyhén simogató, nagyon részletező, de mindenekelőtt zenei a hangzása, ami nagyon szerethető. Bátran odatehetjük francia, amerikai vagy japán vetélytársai mellé, mert lazán hozza azt a nívót, mint azok. Azt pedig töröljük ki a memóriánkból, hogy Kínában készült, hiszen a felsorolt nációk mindegyike ott gyártat. Szerintünk előny, hogy a Cayin esetében a tervezés is ott történik, így minden egy kéz és felügyelet alatt fut. Ezt pedig hallani. Értéket kapunk általa, megfelelő teljesítményt, igazi, modern csöves hangzást, ami egyesíti az abszolút zeneiséget a ma létező legnagyobb felbontással.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő távvezérlő

Ezt főleg a beépített USB DAC esetében tapasztaljuk, ahol persze minőségi alapanyagot illik használni, így kaphatunk egy készülékben egy erősítőt és jelforrást. Lehet, hogy egyeseknek furcsán nézhet ki egy laptop egy csöves erősítő mellett, de szerintünk ez ma már bőven bele kell, hogy férjen egy modern enteriőrbe, ráadásul a DAC minőségére nem lehet panaszunk. Valamivel levegősebbé teszi a hangképet így a készülék, de a minőség oltárán nem hajlandó feláldozni semmit. Ebben az esetben még az elektronikus zenék is szabadabban szárnyalnak, kifejezetten jót tesz nekik a régi és új technológia ötvözete, tehát ez az egyesek számára szokatlan plusz szolgáltatás bizony nagyon is használható.

Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő

Pedig szerettünk volna belekötni...

A Cayin CS-55A csöves sztereó erősítő úgy jó, ahogy van. Mindene a zeneiség, ami kooperációja a hagyományoknak és a modernizmusnak.  Abszolút zenei, igazi, klasszikus értelemben vett csöves jellegét sikerült a kor elvárásainak megfelelően alakítani, így a melegség és analitika mellett a dinamika, levegő és ritmus is magasabb szintet ölt. Nagyon masszívan van megépítve, ezt jelzi a 17 kg-os tömeg is, a felhasznált anyagok minősége vitathatatlan, és kapunk még egy jó minőségű USB DAC-ot is, amiről a zene szintén élvezetes, ha kicsit lazább is, mint a használt CD-játszóról. Van rajta fejhallgató kimenet, egy masszív távvezérlőt is adnak hozzá, továbbá terjedelmes garanciát. Azt hisszük, ezek a dolgok elegek ahhoz, hogy az Ajánlott Vétel státusz megjelenjen a cikkünk végén!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.