Cambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített hálózati médialejátszó teszt

2013. október 25., péntek, 17:55

Cambridge Audio Minx Xi hifi audio hálózati lejátszó erősítő internet rádió network player audio player

Nehéz megfelelni az olyan vásárlók elvárásainak, akik mindent szeretnének, de a lehető legkisebb helyigénnyel. Most a Cambridge Audio üzen nekik, jelezve, hogy számukra egy ilyen készülék megépítése egyáltalán nem okoz fejtörést. Szóval mit tud a Minx Xi? Rengeteg dolgot. Alapvetően mindent, amire egy korszerűségre törekvő zenerajongónak szüksége lehet.

Cambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszóCambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszó

"Kicsi a bors" komplexus

A termék specifikációja és a belső fotók alapján, már sejthettük, hogy a CA tisztességesen igyekezett ebbe a kis dobozba belezsúfolni mindent, amit csak lehet. Az 5,8 kg-os tömeg nagy részben a masszív toroid trafónak köszönhető. Azt gondoltuk, egyértelmű, hogy ennyire kicsi elektronika csatornánként 8 ohmon 40 W-ot csak D osztályú végfokkal tud elérni, de tévedtünk. A CA Minx Xi AB osztályú erősítőt tartalmaz, így egyre biztosabbak lettünk afelől, hogy egy teljes értékű hifi erősítő. A kicsomagolás közben akaratlanul is egy régi testépítő, Franco Columbo, az alacsony növésű izompacsirta jutott eszembe. A CA is ilyesmi kategóriát képvisel, kicsi, de tisztességgel kidolgozott külleme miatt tetszett. Egyébként a készülék kibontása nagyjából másfél perc alatt lezajlott. Minden kiegészítőtől (távvezérlő, WiFi antenna, BT receiver) elkülönítve, textil zsákocskából húztuk elő tesztalanyunkat.

Cambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszó

Kivitel

Cambridge Audio Minx Xi távvezérlőA Cambridge Audio Minx Xi fém készülékházzal dicsekedhet, viszont a műanyag előlaphoz hasonlóan a felül átívelő burkolatot is tükörsimára polírozták. Ez a zongoralakk-hatás kétségkívül szebbé teszi a terméket, de a tisztogatását megnehezíti. Kizárólag mikroszálas törlőkendővel tisztítsuk, különben karcolódhat! A fehér változat ebből a szempontból jobb választás, ráadásul divatosabb is. Szerencsére a távvezérlő már matt bevonatú, az alumíniumhatású tetőlemez valójában műanyag. A gumírozott hátlap viszont kimondottan kellemes érintésű. A forma és a gombkiosztás ergonómiailag kényelmes és logikus, egyedül a hangerőgomb pozícióját kell megszokni - eleinte lehet, hogy sokan összetévesztik a föl/le navigáló billentyűkkel. A Minx Xi hátoldalán kielégítő csatlakozási lehetőségekkel szembesülünk: a földelt tápaljzat mellett jókora WiFi antenna ágaskodik, továbbhaladva banándugó-kompatibilis terminálokat és két USB- portot találunk. Utóbbiak közül csak az egyik barátkozik USB-s adattárolókkal, a másik az alaptartozék Bluetooth adapter fogadására szolgál, az előlapra - ami ma már természetes - egy további USB port került. Visszatérve a hátlapra, 1 db koaxiális és 1 db optikai digitális bemenet áll digitális forráseszközeinknek (pl. CD/Blu-ray lejátszó, médialejátszó, set-top box) rendelkezésére. Innen balra Ethernet csatlakozó sötétlik, és a 2 db analóg sztereó RCA bemenet mellett külön mélyláda kimenet kínálkozik, amennyiben extra basszusokra szomjazunk. Az előlapon 1-1 db 2,5 mm-es Jack kimenetet (fejhallgatósoknak) és bemenetet (laptopnak vagy MP3 lejátszónak) is találhatunk. Ezek után egyértelmű, hogy tesztalanyunkra rábízhatjuk rengeteg otthoni berendezés hangosítását.

Tipp:

A CA Minx Xi hangfal kimenete kábelvégződéstől függően, moduláris kialakítású. A lényeg: ha banándugót akarunk használni, húzzuk le a terminál végét!

Cambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszó

Gyors beüzemelés

Cambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített hálózati médialejátszó belsőA Cambridge Audio Minx Xi egyik legszimpatikusabb alkotóeleme a méreteihez képest aránytalanul nagy kijelző. Messziről is kiválóan el tudtuk olvasni a megjelenített információkat, a kékesfehér fényben izzó betűk még enyhén napsütötte szobában is kristálytisztán kivehetőek maradtak. Sok cég példát vehetne erről a képernyőről. A menüpontok közötti navigálás szinte gyerekjáték, és a négysoros kijelzőnek köszönhetően a készülék menürendszerét laikusok is rövid időn belül áttanulmányozhatják. Főleg a hálózati médialejátszási képességekre voltunk kíváncsiak, figyelembe véve, hogy korábban számos hifi cég által készített hálózati lejátszó vendégeskedett nálunk. Különös, de igaz: minden efféle készülék, amit eddig teszteltünk, gyorsaságban a Minx Xi mögött marad. A vezérlés folyamata nem különb, mint a konkurenseké, viszont még az általunk referenciaként használt Pioneer N-50-hez képest is érezhetően fürgébben töltődtek be az internetes rádióállomások, és a keresési idő is már-már gyanúsan rövidnek tűnt. A készülék sebessége akkor is kellemes meglepetésként hatott, mikor még a több, mint százmegabájtos lossless fájlok közt is rezzenéstelenül váltogattunk, és kevesebb, mint másfél másodpercen belül a Minx Xi máris indította a lejátszani kívánt zenét.

A CD-szekrény leváltója: szélessáv, és egy tablet

Cambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített hálózati médialejátszóKülönös, de igaz: mialatt a Cambridge Audio Minx Xi-t teszteltük, egyáltalán még eszünkbe se jutott a CD. Bőségesen elégnek bizonyult az is, amire ez a kütyü önmagában képes. Lejátszhatunk zenét iPod-ról, pendrive-ról, hálózati merevlemezről, mindezekről minőségi komponensek gondoskodnak. Konkrétan mindkét csatornán külön Wolfson WM 8728 D/A konverterek végzi a jelátalakítást, 24 bit/96 kHz mintavételezéssel. Ez az Audio CD adatmennyiségéhez képest  többszörös  információt jelent, és az USB-n lejátszható fájlformátumok listája is kielégítő. Ha a zsúfolt extrák ellenére egyesek úgy érzik, valami apróságot hiányolnak, ideje feltenni a kérdést: van esetleg némi hab a tortán?

Szerencsére van. A vezérlés nem csupán a klasszikus távvezérlővel történhet, elvégre a tervezőknek fontos volt, hogy trendit alkossanak. Így aztán örömhír lehet okostelefon vagy tablet tulajoknak, hogy egy letölthető mobil App (Stream Magic) segítségével WiFi alapokon is vezérelhetjük a készüléket. Sőt, az alkalmazáson keresztül a mobileszközön tárolt zenéket is továbbíthatjuk a Minx Xi számára, minőségromlás nélkül. Maga a szoftver "almásan" egyszerű, azaz logikusan kialakított és áttekinthető.

Hangminőség

Gondoltuk, hogy "megtáncoltat" majd jó néhány állványos dobozt, de arra nem számítottunk, hogy padlón álló hangfalakat is egész bátran meghajt a Minx Xi. Tény, hogy érzékeny hangsugárzóknál a sztereó tér és a részletek nem audiofil jellegűek, de a készülék alapvetően kellemes tónusa meghatározza a hallgató pozitív hangulatát. Az árnyaltság a belépőszintű sztereó erősítőkre hajaz, de a dinamika gyakran meglepően határozott. A basszusok ütősek, jólesőek, nem agresszív dózisokban érkeznek. A középtartomány sokszor életszerű, többnyire pont elég. Profin kevert zenéknél kissé bizonytalanok a térből érkező hangok, nem mindig mer kiteljesedni a felvétel, de attól még a zene élvezete nem romlik. A magas frekvenciák nagy hangerőn kiélesednek, de a rendszer jól megőrzi karakterét a kellemesség határain belül. Mivel hajlamos a "száraz igazságot" néha egyfajta derűvel megspékelni, tesztalanyunk internetrádió csatornákat meglepően szépen és élvezhetően kezeli. Ugyancsak végez apró javítgatásokat MP3 felvételeken, de a lossless zenék összehasonlíthatatlanul más, szebb, tágasabb, életszerűbb világot tártak elénk. Ismerve a teszteléshez használt hangfalakat, tisztában voltunk vele hogy ugyanez a zene már nagyobb felbontással is szólt rajtuk, de egy ilyen kis dobozkából ez messze több, mint amire a legtöbben számítanának.

Cambridge Audio Minx Xi erősítővel egybeépített médialejátszó

Tipp: a CA Minx Xi mellé, ha kis hangfalat szeretnénk társítani, érdemes egy kicsit lendületesebb, élénkebb karakterű típusban (pl. PSB Imagine Mini) gondolkozni. Ettől függetlenül egész nyugodtan köthetünk álló hangfalat is a készülékre, persze itt érdemes az erősítő kategóriájához illően választani. Maga a Cambridge Audio is tesz erre javaslatot a katalógusában látható fényképein keresztül, Aero-szériás álló hangsugárzójával.

Végítélet

A Cambridge Audio Minx Xi saját, klasszikus hifis gyökereitől leheletnyit távolabb álló réteget célzott meg. Azokat a felhasználókat, akik még nem a hangminőség megszállottjai, de remek hangzást keresnek olyan készüléktől, amely nem bolygatja meg a nappali légkörét és jó áron, sok szolgáltatást kínál. És a célzott közönséggel együtt érezve,  el kell ismerjük: ez telitalálat!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.